- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- Fujifilm X
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
BSOD
senior tag
Bocs, ha belezavarlak...
Azért kell felméretezned, hogy a marketinges megkapja amit akar.
Tehát megcsinálod kb. 5-10 dpi-vel (amit az eredeti háttered adott ki), ráteszed a szöveget, majdnem készre csinálod, de a szöveget nem flatteneled bele. Felméretezés után kapsz egy felkamuzott felbontású háttér layer-t és egy 72dpi-s szöveg layer-t és egész idáig kisméretű file-al dolgozhattál. Tudtommal az efekteket is arányosan felméretezi, azaz a dropshadow is pont úgy fog kinézni mint kicsiben, csak jobb felbontásban. A háttérnek meg tökmindegy hogy mikor kamuzod fel...
A RIP a nyomtató felbontására raszterizál, akár vektort is, de ezzel a részével már nem kell foglakozni. Úgy kell elképzelni mint egy ''közönséges'' nyomtató driver-t (mert az is) amiben beállítják milyen anyagra, milyen minőségben akarnak nyomni (és még egy ''pár'' dolgot).
Egyébként ekkora molinót tudtommal egy cég csinál mo.-n egy darabból, viszont azon a nyomaton 1-2mm-es (!!!) tintacseppek vannak (ami azért nem jelent rossz minőséget!!!) és ők nem nagyon szeretnek 400mb-nál nagyobb file-al dolgozni. -
Lidi
aktív tag
Már túl vagyunk a problémán, csak értetlenkedem még egy picit:
Szóval miért is kell nekem utolsó lépésként felméreteznem ?
Amit említettél RIP -elést, nem az csinálja a végleges felbontásba való renderelést ?
Vagy a rip program nem dolgozik vektorokkal , csak pixelekkel ? ( mert akkor érthető ) -
BSOD
senior tag
Nem egészen. Maradhasz a háttér felbontásánál és utolsó lépésként felnyomod a kívánt méretre, majd csak utána raszterizálod bele a betüket, mert addig vektorosak maradnak még ps-ben is (még ha nem is úgy látod) .
Corel/Illustrator döntésbe nem szólnék bele és nem is kezdenék vitát, van aki ezt szereti van aki azt (általában a PC/MAC megoszlásban).
Viszont azt érdemes tudni, hogy a Draw egy komplett megoldás (itt nem az egész corel csomagra gondolok) a rajzolástól a printelés/levilágításig, míg az Illustratort általában kiegészítésként használják Quark vagy más kiadványszerkesző mellett... -
Lidi
aktív tag
Nah, akkor ebből nekem az jön le, hogy elég lenne a háttérkép méretével dolgoznom, és ha már photoshop-al csinálom, akkor a végén ne egy bazinagy jpg -et adjunk be, hanem a .psd -t, amiben vektorosak a betük. Ezt aztán akkorára nyújtják a nyomtatáskor amekkorára akarják, a feliratok élesek maradnak.
Asszem beleásom magam vmi vektoros progiba is, de akkor már maradnék Adobe vonalon. Illustrator jó ? Vagy felejtős, és csak a Corel a nyerő ? -
code1005
senior tag
Mivel lesz nyomva, digitálissal? Akkor bőven elég neki, mi a közelieket szoktuk 120Dpi-vel. A nyomdai nyomásosat meg 10x kicsinyítésben 600Dpi-vel csináltuk.
-
rlazol
veterán
igen pló=poló.
Én eleve nem Photoshopban dolgozom ekkora plakáton, már A2-shez is sokszor a Corelt veszem elő. Egyszerű dolgokhoz, amihez nem kell a szöveget cifrázni jó (és a leggyorsabb) a Quark is.
mellesleg nekem jóval gyengébb a gépem (2200-as Athlon), de az jól van beállítva. Ez utóbbi sokkal fontosabb, mint a tiszta géperő. 1 Ghz-s PIII-n is csináltam már A0-s plakátot gond nélkül, de ott nem is ment el másra a megaherz mint a kér szerkesztésére. -
BSOD
senior tag
Nem merem nem OFF-ba írni mert az indián megskalpol!
A 30-40megás hátterednek az életben nem lesz akkora felbontása amit ezek tőled kérnek, a felirat meg akkor lesz éles (és akár nagyonnagy felbontású a RIP után) ha vektoros.
De lehet, ha PS-ben méretarányosan megcsinálod, a szöveget még nem flattaneled bele, akkor felnagyítás után is át tudod alakítani nagyfelbontású bitessé... 'Eztjólmegaszontam!
Pc-s voltam...
Az eps pedig az adobe űberszabvány vektoros/bites formátuma, minden valamire való programnak kezelnie kell (más kérdés, hogy nem midig jön össze). -
rdi
veterán
Ja és az alaplapod mit bír?
Azért a memcsi típusa sem mindegy, a procid az jó erős, a grafikai kártyád is szerintem tök elég, úgyhogy a géped gyorsításának legegyszerűbb módja a memória mennyiségi és minőségi fejlesztése.
Esetleg azért megnézhetnéd a proci leterheltségét is, a gimp nem volna jobb megoldás ? -
Lidi
aktív tag
Egy bazinagy ( kb 30-40 Mb -os EPS ) fotó a háttér, rajta egy kevés felirat.
Ramra én is gondoltam, de szerintem dobnának egy hátast, ha vennénk 2 db 1Gb -os mem. modult, és meglátnák a számlát.
Már az előbb is kérdeztem, te pcvel nyomod, vagy mac -el a photoshopot ?
Tényleg lenne értelme a ram bővítésnek ekkora képméret esetén is ?
EPS melyik program formátuma egyébként ? Bár nemtom mennyire vektoros az, mert nekunk nagyfelbontású bitmap fotók szoktak benne lenni....
[Szerkesztve] -
BSOD
senior tag
Pedig érdemes lenne megtanulni, nem olyan bonyolult (ezt inkább a CorelDraw-ra értem).
Mi lesz a táblán? Feliratok, grafika, fotó? Mert a PS-nek csak akkor van kicsi esélye a corel-el szemben, ha a teljes felület bites kép.
Hogyan lesz kivitelezve? Nagyformátumú nyomtatóval, vagy nyomdai úton?
A RIP (újra) raszterizálást jelent.
Előbb elfelejtettem: VETESS RAMOT ABBA GÉPBE! -
BSOD
senior tag
Ha 2m fölött kezdődik a tábla (nagyobb a láb), akkor a 72dpi már nagyon jó minőség, egy 9x5-ös általában ennél sokkal magasabban van, ha autópalya mellé kerül (nem gyalogosoknak készül) bőven elég a 30 de talán kevesebb is.
~20000 pixel (széles) fölé nem is nagyon van értelme menni mert, egyrészt nem hiszem, hogy ilyen komoly minőségű forrásanyagot/fotót bárkitől kaphatnál, másrészt a kész anyagot le is kell újra RIPelni a nyomtató ripszoftverének...
Egyébként milyen anyag ez, hogy PS-ben kell megcsinálni (vektor vagy bites)?(Corel/Illustrator?)
Ha meg genyóznak a marketingesek csináld meg fele/harmada felbontásban és méretezd fel, ha végeztél vele. Az operátor meg szidja az ő anyjukat mikor megkapja az anyagot... -
Lidi
aktív tag
a ''pló'', az jó, vagy póló, vagy mi akart lenni ?!
Nem sok layer. És mivel szerkeszted ezeket, mert az én szerény munkahelyi pc-m ingencsak szenved vele. ( 512 ram, 3ghz cerka, mx400 64bit )
Egyébként nyomtattam egy A4 -es oldalt, 30 és 72 dpi vel is, és kb 3-4 méterről én már nem látok különbséget.
egy admin kérnék, hogy javítsa a címben elkövetett helyesírási hibáimat
[Szerkesztve] -
Lidi
aktív tag
Nem tudom meggyőzni a marketinges kollégánkat, hogy a 9 méter x 5 méteres plakátot ne 72 dpiben csináltassa velem, elég lenne 30 is, de neeeeem, itt szopok egy 1.5Gb -os psd-vel.
Szóval vki hozzáértőt kérdeznék, hogy mekkora felbontással szokták nyomtatni az óriásplakátokat ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁRZUHANÁS -30%
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest