Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- CES 2026: nagy újítást hoz az érkező AMD EPYC
- VR topik
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hunspikey
őstag
a philips gyári megoldásával nekem személy szerint az volt a bajom, hogy pacás a falon, mivel elég kevés ledből van. Ha mögé nézel akkor látod, hogy pár led van egymástól elég nagy távolságra. Régebben meg izzógömböket tettek a TV hátuljára.. szerintem szar. Sokkal folyamatosabb és jobb átmenetű a goveenak a többszáz ledes megoldása.
A philips egy dologban verhetetlen a hue tűpontos ezt természetesen meg kell említeni. Govee egy két színt csak közelít.
-
hunspikey
őstag
válasz
KTTech
üzenetére
Pont hogy emeli a kontrasztot - hiszen te fotós vagy tudod, hogy ha lerekeszel a pupilla a háttérfény miatt akkor több mindent látsz a képen feketének ergo kontrasztosabb. A fényátfogását rontja a szemednek maximum - de egyébként ez sem jellemző, mivel iszonyú ritka hogy 1000 nites képrészlet mellett kellene infót bányászni 1, 2 nites részekről ugyan azon a képen. Ahogy előbb is írtam, ha sötét a jelenet egésze akkor kikapcsol.
látni kell, itt fórumon hiába karatézunk ezen.
-
hunspikey
őstag
válasz
resist
üzenetére
Köszi!
Srácok - igazából szerintem ez teljesen ízlés kérdése. Minket nem vakít, bár nem minden esetben használom. Akinek van philips-je vagy ilyen utólagos cucca azért szereti mert érvényesül a látástökéletlenségünk alapján bekövetkező vászon növekedés, ugyanis azt sokat elfelejtik amíg nem látnak ilyet élőben, hogy te mindösszesen egy ici-pici helyen látsz csak élesen.
ilyen szar az emberi szem.Egy 77-es tv-n esetemben kb csak egy 10 centis!!! ármérőjű területet lát élesen a szem. Ez általában hol van? 90%-ban arcon, azon belül is a szemeken, mert az agyad ösztönösen keresi a szemkontaktust. (jó vannak bizonyos filmek ahol nem a szemébe nézünk az adott hölgynek, na, oké ezt adom
)Szóval a lényeg: az éleslátási területen kívül minden egyre inkább a távolság függvényében homályosodik. Azaz nem számít hogy van-e részlet a falon, inkább csak a szín számít, ettől máris úgy érzed, hogy többszörösére nőtt a TV. Ezt csak tetézi a kamerák objektívjeinek felépítéséből adódó háttér homályosság, tehát az amúgy is homályos hátteret látod még homályosabbnak mert a szereplőt nézed, így tökéletesen ki lehet egészíteni a képet egy hasonló átlagolt színnel.
Erre nem én jöttem rá, nem is a philips, ezt 500 éve ismeri az emberiség. Így látunk.
Periférikus látás esetén nagyobb a fényérzékenység is, ezért pl éjszaka nagyon halvány csillagokat ne is az éleslátásod területével akarjál megtalálni, mert sokkal érzékenyebb a periférikus látásod. Jó mi?
Szóval a govee szépen megnöveli a 77-es TV-t kb 120 colosra és ezt imádom.
Ha olyan sarkallatos az anyag, hogy annyira kell az 0-1 nites régiót látni akkor képzeld volt annyi eszük, hogy lekapcsol. Kb 5 nit alatt egyáltalán nem világít így nyugodt lehet mindenki nem szól bele a sötét jelenetekbe.
Ha meg van 1000 nit amúgy is a képen akkor teljesen mindegy, hogy az 1 nites tartalmat mellette 0-nak látod vagy sem - sőt, ebből fakadóan kontrasztosabb a kép - teljesen logikus módon.
De ha netán meg mégis mindezek ellenére nem kell, akkor képzeljétek, nem kell bekapcsolni és kész.
-
hunspikey
őstag
Tedd be ugyan ezt a videót egy eredeti philips ambis TV-n és elsírod magad. A govee agyonveri precizitásban még így is. A szín amit kérdeztél inkább a telefonnak nem ment - máshogy látja az OLED TV színeit illetve a govee ledeket. Az emberi szemnek nem ilyen.
Cserébe valós tartalom esetén néhány világos bézs árnyalatot enyhén zöldesre vesz - de minden ilyen apró kis hue tévedés abszolút megbocsájtható, valós TV-zés közben azt ne hidd, hogy feltűnik.
-
hunspikey
őstag
válasz
zsistvan7
üzenetére
A govee t2 szoftvere meglehetősen jó, azaz horizontális és vertikális kép tükrözést is ismer, ezt kiszúrva szépen letettem alulra és kész. Sokkal diszkrétebb és menőbb.
ráadásul sokkal jobban rá lát a TV-re, emiatt sokkal precízebb a látvány, szó szerint centi pontos.
A négy oldalassága miatt minden philips TV tulaj irigykedik
illetve mint a fotón látható konkrétan akár a plafonig is elér a fénye, a képeken 65%-os fényerővel látható, ha valaki rendesen oda akar baszni, akkor tekerje 100%-ra, így már világosabb mint amit a G3 tud HDR 1400 nites demo youtube video esetén - brutális.Az esetek 95%-ban nagyon precíz a hue is, ami külön öröm, illetve leszarja ha szélesvásznú a film, tökéletesen tudja hogy mi a video frame tetején / alján a képi infó.
Szerintem egy elég hibátlan cucc.
-
hunspikey
őstag
-
hunspikey
őstag
válasz
Delphinus
üzenetére
te nem érted hogy van egy EOTF görbe ami meghatározza hogy hány nites pixel hány nitesként jelenjen meg - ezért fontos a görbe követése illetve ha gyárilag szar akkor a kalibrátor általi beállítása. Tehát tartalom van, amibe bele van kódolva hogy mi milyen fényességű ezt a TV meg a belső görbéjének megfelelően transzferálja. Ezért térnek el a különféle hülye nevű profilok, mert egyre csalósabb EOTF görbét használnak. SDR-nél gamma van ami nem teljesen ugyan ez.
-
hunspikey
őstag
válasz
Delphinus
üzenetére
huhh hát ez abszolút nem így van.
Az SDR tartalom esetén beállított profil és azok a beállítások kizárólag SDR tartalom mellett vannak használva. Ezen belül a TV megkülönbözteti a webböngészőt, illetve a főmenü = filmek a streaming appokon keresztük. Tehát 2 SDR profil. Ha lenne bemenet USB drive, vagy hdmi külső akkor az is egy-egy SDR profil lehetne. Na és akkor ezekhez képest van HDR profil, van Dolby Vision profil ami mind ugyan így beállítható és akkor kerülnek elővételre ha ilyen típusú tartalmat detektál a készülék.
-
hunspikey
őstag
válasz
Csabi1984
üzenetére
Offba teszem, mert ez már nem OLED TV specifikus.
Az a baj, hogy a szakmának voltak elvei illetve követendő standard megoldásai. Általánosságban ha csak nem a drámai hatás fokozása volt a cél akkor 3 pontos világítás volt az elterjedt mivel ez rajzolta meg a kontúrt, derítette a témát illetve adott egy főfényt.
Stúdió körülmények között ez tipikusan egy gégen lámpa, ami a hajfényt, a vállkontúrt rajzolja, illetve egy spot majdnem optikai tengelybe helyezve mint főfény, és általában egy kurva nagy softbox ami meg a fill-light. Ezzel nagyon szépen lehet fotózni.
A baj ott kezdődött, hogy a filmesek egyre lustábbak, ezt ráadásul néha kreatív ötletnek állítják be, és ma már ott tartunk, hogy iszonyatos mértékben elharapózott a on-set világítás, nevezik még practical lighting-nak is, a lényeg, hogy a setben található eleve világító testek fényét használják fel. Ilyen a belinkelt sárkányok háza jelenet is. Szerintem botrány szar.
Valamikor amikor még rendes filmre forgattak a filmesek, muszáj volt rendesen világítani egész egyszerűen a film érzéketlensége miatt. Ma jönnek az ISO rekorder szenzorok és már nem világítanak be semmit. Majd kiexponáljuk.... Lehet csak megöregedtem, lehet csak házsártoskodok, de akkor sem veszi be a gyomrom.
-
hunspikey
őstag
válasz
junior19
üzenetére
Értem amit mondasz, de ez csak kíváncsiskodás részemről. Játék. Csak rá szeretnék pillantani, hogy mennyire off az én TV-m képe. Ettől még ez nem lesz kalibrált meg semmi egyéb se - úgy volt Viktor ki jön hozzánk, de aztán máshogy alakult az életem ezért kénytelen voltam lemondani. Majd egyszer kihívom, mert eddig az összes TV-met kalibráltattam, de addig csak megnézném milyen gyárilag a TV egy kalibrálthoz mérten.
Egyébként az egy érdekes dolog lenne ha Viktor a youtube-os anyagaiban nem csak grafikonokat meg barchartokat, illetve végtelen szám mezőket mutatna, hanem előtte- utána valós tartalmas fotót, ugyan azzal a kamerával, ugyan azzal a felvételi beállítással.
-
hunspikey
őstag
válasz
Csabi1984
üzenetére
Hát most gondold el, hogy fotósként mit szenvedek én ezektől. Egyszerűen amatőr blama kompozíciós hiba ekkora fekete pacákat belekomponálni a képekbe. Hol vannak a világítás technikusok, illetve a fővilágosító? Mióta lehet azt megcsinálni, hogy nincs kivilágítva semmi, tolják natúrban, tekintve gomndolják azt, hogy olyan érzékeny és olyan átfogású a szenzor, hogy legyinthetnek a készítők mondván: úgy is látszani fog, relax nem kell ide lámpa megoldjuk RAW-ból. LOL
Nem azt mondom, hogy a hatvanas évek éjszakai jeleneteit kéne visszahozni, ami atomra volt világítva, de na, azért na.. egy gyertya / scene minden fekete.. nem jön be.
-
hunspikey
őstag
válasz
junior19
üzenetére
pedig hidd el van értelme, mert ha szkutyi csinál egy kotta egyforma expoziciós adatokkal készült képet mint én, azt a két képet össze lehet hasonlítani. És az a szitu, hogy nem csak egy anyaggal van baj, ahol fel lehet írni a colorist nevét és soha többet nem nézek tartalmat tőle. De nem ez van. Tucatnyi, hanem százával vannnak elkefélt DV tartalmak, melyeket egy G3 teljesen helyesen jelenít meg, csak hát éppen szar

Persze erre lehet mondani, hogy már pedig azt kell évezni, mert az az anyag, de látván, hogy mennyi embernek téma ez - nem csak itt - a rediten is dübörög a téma - szerintem érdemes foglalkozni vele.
Esetemben látni szeretném, hogy mit mutat egy kalibrált TV- ehhez képest el tudom dönteni, hogy mennyi hazugság fér nekem bele hogy kicsit élvezhetőbb legyen a kép számomra. Kicsit olyan mint a kecske meg a káposzta...
Természetes, ha van olyan anyag, mint pl Bad Monkey - AppleTV - számomra isteni szép képi világ, persze, hogy "mozi" profillal nézem, mert Viktortól tudom, hogy az a G3 esetében viszonylag közel van a kalibrálthoz, persze javítani lehet rajta de nincs elkúrva alapvetően.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi
üzenetére
Itt van ugyan az a képi profil ugyan az a képkocka csak egy hosszú expozíció hogy lássuk mi van a frameben.
Magyarul itt látszik hogy itt a fórumon csak arról szól a kép küldés hogy kinek mit exponált a kamerája. Semmilyen valós következtetést NEM lehet levonni semmilyen fotóbólEzért kértem tőled a rögzített értékekkel exponálást mert azt viszont igen is össze lehet hasonlítani.

-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Hát az hogy szkutyinak kalibrált a tv-je ezért az a referencia. Ha ad egy olyan képet amit kértem akkor meg tudom pontosan ítélni hogy velem van e a baj vagy tényleg szar nálam a "mozi" dv mód.
Én egyébként reálisan ezt látom Vivid módban (moziban a felét se) :
ezt is világosnak gondolod?
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Rögzített expozíciós értékek miatt nem értelmezhető a kijelentés.
A képet csak azért kértem szkutyitól mert látni szeretném, hogy ugyan azokkal az expoziciós adatokkal az ő kalibrált képe mit mutat. Ezek a rögzített expoziciós képek csak egymással összevethetőségre jók, hiszen nem egy mért és helyes expozició. Ha most 1/6 sec helyett 1/30-adot exponálunk akkor meg azt látnád hogy fekete minden és bedőlt az egész cucc. De nem így van.
Azt is meg lehet tenni, hogy a mozi és a vivid vagy akármelyik másik képi módot úgy fotózom, hogy mindkettőt azonosra fényességűre exponálom, nyilván más expoziciós időket használva. Így a világosságuk teljesen tökéletesen megegyezne itt kép formájában, egyedül a gradációjában lenne a két képnek más hatása- egyébként ez nem egy rossz gondolat, hiszen így lehet paraszt módon tetten érni az EOTF görbe követést vagy annak hiányát.
Ezért mondom én (is) mindig, hogy ezek a fotók semmire nem jók, illetve csak így, előre rögzített expozíciós adatokkal közvetlen összehasonlításra. Ez is csak akkor működik, ha azonosak a "fényképező" gépek, de ez is történetesen adott szkutyi és én köztem, mindkettőnknél Samsung Galaxy S széria van, neki 23 nekem 21-de ismerem mindkét telefont teljesen azonos képet készít.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi
üzenetére
Nekem nem egyértelmű... DV fehéregyensúlya messze a legjobb, illetve szerintem tónusokban is az nyer. Most nyilván azt ne várjuk, hogy amennyiben a filmesek ezt egy ennyire sötét jelenetnek gondolták, akkor legyen meg a 1400 nit, nem lesz... nem is kell - mert itt kvázi egy gyertyaláng fény van jelen.
Lehetek pofátlan és le tudnád fotózni a következő adatokkal ugyan ezt a jelenetet?
ISO 800, 1/6 sec, WB:6500
Ezt a kamera alkalmazásod "PRO" módjában tudod beállítani.
Ettől ki fog égni a pasi arca, de meglátom, hogy mennyi a sötét részlet.
Köszi!
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Mi a helyzet IRE 2.5 és 0 között? Mert szerintem ahogy nézem ott van egy homályzóna ahová a kalibrátor keze sem ér el, ott csak a firmware tevékenykedik és szerintem ott bizony van különbség a G3 javára. Sosem láttam ennyire szépen 0 nitből kiemekedést ahogy világosodik fel egy DV tartalom, a kotta feketéből mondjuk 1 nitig.
Illetve szerintem az alsó, pl IRE5 alatti tartomány szaturációja is lehet, hogy más, vagy 100% egyezik?
Az ominózus, most már általad is használt tengerpartos sárkányok házás jelenetet kéne összenézni, pl sok TV-n ki sem derül, hogy azok ott igen is szép színes ruhákba vannak öltözve. Mély bíborok és királykékek váltják egymást. C9-en minden fekete fehér, ha éppen látszik egyáltalán.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi
üzenetére
a DV-t azért elég nehéz elengedni amikor pl egy Netflixen minden de értsd minden DV-ben van ma már. Csak a régi release-ek újra kínálatba helyezésekor találni esetleg hagyományos SDR 4k-t netán old-school FHD-t, de minden ami most készül DV-vel megy fel. Szóval ez szerintem egy igen is hétköznapi probléma, ráadásul igaz a Disney+, Apple TV és kicsit a Prime esetén is. Egyedül a Skyshowtime, meg a Max az ahol nem minden release DV, de azért ott is szaporodik, Max-on inkább.
A C9-ről meg szerintem azért érdemes egyáltalán szót ejteni, mert kb reprezentál minden OLED TV-t B7-C2 tengelyen, ugyanis a G széria kivételével ezek kvázi kotta ugyan azon TV-k voltak. Egymás mellé teszel egy B7-et egy CX-el és nincs különbség. Egy az egyben azt történt a G3-ig bezárólag mint ami a mobiltelefonoknál történik. Haverom Samsun S23-a kotta ugyan azt tudja mint az én S21-em. Még talán picit szarabb a fotója. Nincs olyan magas MTF görbéje az optikájának, bár ez lehet egyéni telefon probléma.
Na, visszatérve a TV-kre:
Másik érvem meg szimplán az, hogy nem csak most frissen az OLED táborba lépőkkel kell számolni. Rengeteg korábbi OLED TV tulaj nézi minden évben, hogy na, történt-e végre már valami?
Reálisan a G3 akkorát szólt, hogy minden ilyen 7-8-9-X-1-2 szériás tulaj ezt leste és amint látta hogy az MLA panel igen is brutál javulást hozott egyből váltott. Én is ezért váltottam. C3-ra sosem váltottam volna C9-ről!
Fotó küldözgetésnek sajnos nem sok értelme van. Ha csak nem ugyan azon telefonok ugyan azon rögzített pro expozíciós módjával fotóznánk de erre kicsi esélyt látok.
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi
üzenetére
Na, általad linkelt harmadik kép, talán sárkányok háza, G3-on ott van a háttér, C3-on semmi sincs a bal oldalon feketébe dől az egész.
Pontosan ezt látom élőben is.
Átmentem a barátomhoz aki megvette a C9-emet, beraktuk a "Dark" című TV sorit az Apple TV-ről. Bakker, null koma null a láthatóság a dobozon belüli jeleneteknél - még a vivid sem menti meg - azt a sorit szerintem nem lehet megnézni és C osztályú TV-n, ha csak nem kalibrált. G-n elfogadható. Nem szép, de látod.
-
hunspikey
őstag
válasz
belan
üzenetére
A végtelen kontraszt sajnos csak papíron mutat jól, illetve természetesen a 0 nites fekete miatt akár egy 90 nites csúcsfényerővel rendelkező TV is végtelen kontrasztot ad, de az a helyzet hogy a valóságban a szemednek igen is számít hogy mennyi a csúcsfény nitben. B széria 700 közeli értéke nem lesz olyan mint a G 1400+ nitje.
Ráadásul, mondom, isten igazából a G3 a C9-hez képest valós anyaggal nézve az árnyalat kezelésben mutat hatalmas előre lépést, legalábbis számomra. Pl Apple Tv alapítvány széria c9-en műanyagnak hat a G3 kajak mozis élményt ad. Néztem őket egymás mellett.
Edit : még egy dologról szóljunk mert fontos : c9-en NEM elérhető a profil 22 pontos RGB tracking állítás Vivid módban ezért aki szeretne elfuserált anyagot csalós EOTF görbével (ez a vivid mód) de azért hihető színekkel nézni az a C szérián ezt nem teheti meg ezért a C széria Vivid módja kajak szarnak se jó olyan túl színezett fos. A G3 vividje teljesen jól a 22 pontossal beállítható, kvázi helyes árnyalatooat lehet előszedni belőle illetve az LG nagyságrendekkel visszavette a színtelítettséget ami azt jelenti hogy nincs neon fű meg egyéb faszságok, kb 46-47-es telítettséggel nagyon hasonló a Filmmakerhez.
-
hunspikey
őstag
válasz
Quadgame94
üzenetére
Pontosan.. Nálunk a 77G3 egy 65C9-et váltott és tátom a számat.. A G3 színei sokkal teltebben, sokkal élethűbbek ha meg kiszedem belőle a fényerőt akkor kb kétszer világosabbnak látom.
A fő különbség azonban a fekete közeli árnyalatok esetében van. A c9 lenyel egy csomó mindent illetve alulszaturált a fekete közeli színek esetén.
Nem, sajnos a G3/G4 egy klasszisokkal jobb tv mint a C akármelyik.
-
hunspikey
őstag
válasz
Scout500
üzenetére
Én Goovie TV Backlight T2-t használok, ez kamerás, tökéletesen megy alulról is, nem kell a TV tetejére tenni, ilyen otrombán mint a képen, ráadásul 4 oldalas és asszem 6 x 4-es a led zóna rács, zónánként kb 20 leddel, szóval teljesen folyamatos a fénye. Összesen legalább 500 led van ha nem több - iszonyú sürű. Tökéletesen megy SDR és HDR; DV tartalommal, és előnye, hogy természetesen a natív TV appokkal is megy, mert látja. Kalibrálható, a HUE az esetek 90%-ban tökéletes, a nagyon fényes fehéreket látja halvány kéknek, de ez nem zavaró. A philips gyári megoldásánál szerintem kajak jobb, ezt a philips oled tv-s szomszéd is így gondolta amikor megnézte az enyémet. A 75-85 colos verziót használom LG 77G3-mal.
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
@29:15 - bwahahaha - imádtam! Örülök, hogy megjelent egy kis humor végre a videódban - ez a külföldi teszterek videóit is sokkal emészthetőbbé teszi.
Jó teszt nagyon - külön imádtam a Sárkányok házás jelenetet - pont ezek a valós tartalmas képek mutatják szerintem az átlagembernek, hogy mennyire jó vagy rossz egy TV.
Így tovább!
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Na, igen, köszi, hogy észrevetted a mulasztásomat, az volt a cink, hogy telóról pötyögtem, aztán mire leírom elfelejtem a felét annak amit le kellett volna írni.
Szóval a valós lényeg az, hogy ahogy a nap mozog a látszólagos pályáján változik a színe.
Természetesen nem arról van szó hogy a fényének a bolygót érő spektrális összetétele változna, hanem arról hogy van a bolygónknak (hál istennek) van egy légköre amiben vízpára van. Ez a vízpára rettentő apró molekulákat, micro lencséket képez. (MLA?
)Szóval ezek a lencsék megtörik (szórják) a fényt, de nem egyenletesen, hanem hullámhossz függvényében. A kék (rövidebb hullámhosszú fényt) jobban a vöröset kevésbé. Így a fény komponensei különböző mértékben érnek minket a fény minket érő beesési (illetve a légkört érő) szögével arányosan. Ezért reggel és napnyugtakor vörösbe hajló, míg a zeniten kékesebb a fénye. Ez a Rayleigh hatás.
Na már most hogy jön ez a TV-hez?
A valóságban amikor a kameramann forgat igyekszik azt tolmácsolni amit lát, maradjunk pl egy természetfilm esetében. Ilyenkor nincs kreatív geciskedés, a reggeli fényeket reggelinek mutatjuk, mivel a napszakot is érdemes a hangulat miatt ábrázolni. Ez csak úgy lehetséges ha a film/szenzor d65-re van kalibrálva, mert így megtörténik az, hogy pl egy pirkadatkori 3000 kelvin közeli vörös fénnyel beragyogott ébredező búzamező olyannak fog a TV-den is megjelenni mint ahogy ő látta. De ebből természetesen az is következik, hogy csak akkor ha a megjelenítési (azaz lejátszási) oldalon is azt a szabványt használjuk, azaz d65-re van állítva a megjelenítő.
A megjelenítői oldalon Viktor az isten
ugyanis ő mozgatja képzeletben a napot az égen, egészen addig amíg nem tökéletesen fehér a fénye, azzal hogy bekalibrálja a TV-d RGB komponenseit minden IRE értékhez tartozóan. Így nem lesz szín fátyolosság.Úgy kell elképzelni, illetve úgy egyszerűbb elképzelni ha arra gondoltok, hogy a nyomdába a nyomat minősége alapvetően attól függ, hogy mennyire fehér a papír. Ha a papír olcsó fos, akkor sárgás fedése lesz az egész anyagodnak, hiába görnyedtél napokat a kalibrált monitorod előtt helyes színprofillal, mivel amire nyom a nyomda nem fehér így elmászik minden színed.
A TV is pont ilyen, csak és kizárólag d65-ön mutat helyes színeket. Ez a kalibrátor fő feladata - ezért vesznek milliós műszereket és tanulnak éveket.
Tessék használni a szolgáltatást és élvezni a kalibrált képet, minden szín úgy a legszebb.
-
hunspikey
őstag
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Hát röviden :
Nagyjából 6500 kelvin a nap közbeni picit felhős égbolt alatt állva a talajra érkező fény színhőmérséklete. A kelvin mivel egy hőmérséklet egy fekete izzó test hőmérséklete volt valamikor de igazából szerintem ez egy legenda mivel pl 12000 kelvinre nem lehet melegíteni egy szén darabot illetve ha lehetne is akkor sem lenne kék.
Szóval kelvinben adjuk meg de igazából csak egy színskála.
A valóságban van nekünk ugye a naprendszerünk közepén trónoló központi csillagunk ami egy G osztájú csillag. Mi napnak hívjuk. Ennek fénye van hisz megy benne az atomok fúziója. A mi napunknak és minden G osztályú csillagnak sajátos spektrális fényeloszlása van ehhez fejlődött a szemünk, a látásunk illetve az elnevezéseink is. Ez utóbbi a legfontosabb. Ha azt mondom fehér akkor te gondolsz valamire. Ha azt mondom lila megint gondolsz valamire. Hogy pontosan milyen színt mondok és mire gondolsz az sosem fog egyezni mert az elnevezések nem abszolút értékben vannak hanem konyhanyelven. Illetve amit te fehérnek hívsz az is lehet több ezer árnyalat mivel a szemed nem egy Viktortól kölcsön kapott műszer ami abszolút értelemben lát, de meg szubjektíven hiszen a spektográf kalibrált, az agyad meg nem. Te bármilyen színhőmérsékletű havat nézve azt mondod hogy ez hó és fehér.
Na erre a problémára történt megállapodás hogy nevezzük a nappali fényt d65-ös fehér egyensúllyal rendelkező fénynek azaz amit ide tekersz az lesz kvázi műszeresen is fehér.
Így a tv olyan arányú színkomponensekkel adja neked a képet ami nem jelent eltérést azaz szín hibát ahhoz képest ami az anyagban van.
-
hunspikey
őstag
válasz
gerii
üzenetére
Ez attól függ van e a biztosításodban villamkár ÉS villám másodlagos hatáskár tétel.
Ha nincs akkor inkább villámot ne is említsd.
Egyébként ha benne van mindkettő akkor se legyen kamu mivel lekérik a meteorológiai jelentést ugyanis van villámfigyelő szolgáltatás és ha nem volt talajig húzó villám aznap a házad közelében már buktad is.
Rafkósak vigyázz!
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi
üzenetére
Jó helyen kapizsgálod, de nem csak úgy van gond a fogyasztással ahogy gondolod tehát elsődlegesen nem az a probléma hogy maga a készülék nem felel meg az energiacímkének, mert pl egy LG kevesebbet fogyaszt mint egy samu.
A gond sokkal inkább a sori áram túlfogyasztással van, ettől a jelenségtől még a g3/g4 sem tudott megszabadulni, a jelenséget úgy képzeld el hogy ha van egy pl. 30% szürke alapod majd egy csutka fehér pici kör mozog fel és le ezen, akkor látható hogy a folt által felvett túlzott amper "megszívja" az egész mellette lévő sort ezért sötétebb lesz egy csíkban az alap is. Mintha árnyék lenne kb.
Egyszerűen a sori áram kevés. Egyébként ezt a plazmák is csinálták, még a vt60 is.
-
hunspikey
őstag
válasz
alaves
üzenetére
Pedig mekkora műsor lenne, ha valaki tudná rootolni / almások kedvéért jailbreak-elni az LG firmware-t és fel lehetne oldani a tartalékokat. Tutti, hogy az EU-s fogysztási limitek miatt az ABL-t mindenféle veszély nélkül ki lehetne ütni a picsába, és szerintem a panelnek is lehetne emelni a csúcsfényerején 10-15%-ot mindenféle valós élettartam csökkenés nélkül. Kocsit is röhögve húzhatod 15%-ot semmit sem befolyásol van benne ennyi tervezett tartalék.
TV esetén szerintem az LG a hosszú évek óta a beégést pontosan úgy tudta már teljesen orvosolni, hogy iszonyatos panel tartalékok vannak a TV-ben. Lehet egy G3/G4 tudna röhögve 2000 nitet 5%-ig bezárólag, de pl már tudják, hogy amennyiben nyomsz egy pause-t egy napkorongos jelenetnél és kint van 30 másodpercig a 2000 nites korong, ott túlmelegszik és degradálódik az a panel terület. 1400-1500 niten meg simán kibírja.
Kíváncsi lennék, hogy a moddolt samuk tulajainak sikerült-e végül tönkretenni a TV-jüket, vagy szépen bírja a moddolást? Valakinek van infója?
-
hunspikey
őstag
válasz
Squirrel
üzenetére
Ez azért csalóka mert kikapcsolt tv-ket fotóztál. A VT60 sokkal kisebb képet ad mint a bruttó kávás mérete, míg a G4 majdnem akkorát.
Még egy parameter szopat minket ilyenkor : a perspektíva.
Ugyanis a vt60 legalább 20 centivel közelebb volt ami kibebaszott sokat jelent a látszólagos méret esetén.
Szép az a G4 - gratulálok!
Audio rendszer is "ott" van!
-
hunspikey
őstag
Mindkét belinkelt fényességet mutató görbe ordenáré hazugság. Samsung kalibráltan 1650 nitet tud, akkor mi ez a majd 2000 nites vetítés.
A G4 közelében sincs a majd 1800 nitnek.
Egyedül a G3 meg a s95C hihető.
Az első fotón valami álomvilág van. Filmmakerben 3140 nit 5%-on.. Lol. Akkor se ha folyékony nitrogénnel locsolod...
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Akik a plazma mellett érvelnek azok azt mondják, hogy azért szebb a plazma képe, mert más a foszfornak a spektrális eloszlása. Én ezt nem tudom, képtelen voltam a VT60-ról fellelni idevonatkozó grafikonokat.
Egy biztos, hogy műszeresen mindkettőt lehet tökéletesre kalibrálni és az OLED-nél is meg lehet célozni a 100 nitet, hogy ne a fényerő előnye miatt legyen kontrasztosabb a képe.
Ha a mozgást teljesen kizárjuk, tehát pl szép stilleket nézünk egy természetfilmben, akkor vajon hogy viszonyul egymáshoz a kettő?
Elvileg egy G3/G3, Samu S95D sokkal sokkal precízebbre kalibrálható és sokkal korrektebb a gamma görbéje is mint egy VT60-nak, vagy a régi Pio Kuro 500-nak - én legalábbis ezt gondolom.
-
hunspikey
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
Szerk időn túl:
egyébként most jutott eszembe, hogy nálam az is ide sorolható, hogy miért vonakodok a DV gyári mozi módtól - nevezzük filmmakernek. Az van, hogy eskü valami hiba van vele, számtalanszor már reseteltem, de nekem az az egy profil a fekete közeli árnyalatoknál hibázik, legalábbis én visszataszítónak látom bizonyos átmenetek lekezelését. Más profilokban nem látok ilyet. Kicsit olyan a hiba a szememnek, mintha pószterizációs hiba lépne fel és nem a chrominance overshootra gondolok, mert nem mozgó képi részleteknél is látom időről időre. Szóval készségesen elfogadnom a Viktornak mint tanult műszerrel rendelkező szakembernek, hogy a referencia képhez ez a profil van kimérhetően a legközelebb és számok alapján ez a legjobb, de a valóságban nekem meg nem tetszik, sajnos több teljesen szubjektív okból is

-
hunspikey
őstag
válasz
junkpod
üzenetére
Na végre valaki feltette az egyetlen helyes kérdést!! Zsír!

Az én szemem eléggé sajátos képi világot tanult meg látni - szándékosan írtam ilyen magyartalan módon, mert valahol ez az igazság. Volt 8 év az életemben amikor tükörreflexes kamerán keresztül bámultam a világot éjjel-nappal és toltam a fotókat rendes dia pozitívra - én még tüköraknás Mamiyával, meg Hasselbladdal (120-as filmre ahogy kell) is repesztettem - szóval ilyenkor elkezdesz úgy látni ahogy a film. Ez tudom hülyén hangzik de tényleg így van. Ahogy az ízek is tanult ízek, mert pl nincs az a kisgyerek aki azt mondaná egy taninos cabernet sauvignonra, hogy finom, miközben lehet 20 év múlva már imádni fogja, illetve a fekete frissen készült KV-t (mert azt nem főzzük!!!!) sem szereti egy gyermek sem. Szóval ahogy ezeket az ízeket is tanulja az agy, pont ugyan úgy a színeket és a képalkotást is tanulja az agy, és meggyőződésem, hogy emberről emberre eltérő.
De most hogy ezt így leírtam, abban is biztos vagyok, hogy a fülünknek is van egyéni transzfer görbéje, mert ha szabadjára engeded a hallgatót egy EQ potmétereivel úgy hogy nem láthatja, hogy hol van a 0db érték egyes frekikhez tartozóan, akkor tuttó kurva élet, hogy mindenki más-és más neutrális görbét fog kialakítani, ahol úgy gondolja, hogy minden nullán van....
-
hunspikey
őstag
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Azt nyilván ne!
Minden legyen kikapcsolva, kivéve a maximális fényerőt. OLED fényerő = 100, kontraszt = 100, élesség = 0; fekete szint 49 vagy 50 -ez egyén függő. Ha érzékeny a szemed, mint az enyém akkor agyfaszt fogsz kapni, hogy 50-es gyári értéken dereng a vágókép feketéje. Mondjuk az is igaz, hogy ici-pici near-black részlet vesztést szenvedsz el miatt - erre nincs megoldás.
-
hunspikey
őstag
válasz
Squirrel
üzenetére
Na végre egy normális TV

Kíváncsi vagyok VT60 után milyennek látod, lehet egyszer és mindenkorra pontot tehetnél az örök vitára miszerint a plazma hívők azt mondják, hogy mind a mai napig nem született szebb képet adó TV SDR tartalom esetén, azt most hagyjuk, hogy 4k vagy FHD.
Ha meg van még a VT60 és netán egymás mellett tudnád őket nekünk értékelni az lenne a non-plus-ultra!
Nekem is volt 65VT60-am, aztán jött egy LG B7, majd C9, most 77G3- de már nem emlékszem annyira, hogy milyen volt valóban a plazma, azon kívül, hogy agyfaszt kaptam a foszfor trailtől meg a rainbow effekttől.
Szóval ha már kicsit belaktad a G4-et akkor írj már pár sort kérlek.
Nekem SDR tartalomra ami nagyon "plazmaszerű" az a ISF képi mód, olyan 20-25 közötti OLED pixel fényerővel - persze minden képi segéd algoritmus szigorúan kikapcsolva, 49-es fekete szinttel és én egy ici-picit belebuzeráltam a gamma görbéjébe, mert valahogy nekem "kevés" a 2.4-es gamma, alul tökösebb ha kicsit bemínuszolom IRE 2.5 és 15 között, ez még egy picit darkosabb, mozisabb képet ad - persze ez nem helyes gamma görbét eredményez, de én a plazmás képet kerestem.
Ami érdekes, hogy a plazmának a kajak 'Kodak' sárgája nálam akkor jött OLED-en ha kicsit emeltem a sárga szaturáción, valamit eltérítettem a zöld tengelytől, hogy "tisztább" sárgát kapjak, mert én hányok a zöldes sárgáktól.
-
hunspikey
őstag
válasz
máyköl
üzenetére
ha nagyon félsz tőle akkor használd az én jól bevállt módszeremet.
Szépen elmész a legközelebbi építőanyag forgalmazó telepre, pl Újház centrum, akármi, de egy standard tüzép telep is megteszi és veszel magadnak a projekthez 2 cm vastag XPS lábazati hőszigetelő lapot. Elég 4 db bőven. Vegyél még un. vastag betonfóliát illetve kérj kartonlapot is ha van, mondjuk ez utóbbi már nem minden esetben szükséges.
A fóliát szépen rászabod a kijelzőre, hozzáragasztod hátul átlapoltan a költözős széles szalag ragaccsal. Ezután felpakolod az XPS lapokat szépen késsel beszabva. Egyenlítsd ki a vékonyságát a kijelzőnek, hogy végül az egész TV lehetőleg egy hasáb legyen. Ragaccsal szépen mindent mindenhez hozzáragasztasz, hogy ne mozogjon.
Az XPS meglehetősen kemény és még valamennyire a pontszerű terhelést is oszlatja, szóval remek anyag erre.
A karton ha van, menjen a végére, hogy ne baszd össze a kék XPS lapokkal a kocsit, mert forgácsolódik sajnos és mindenre rátapad a pelyhe., illetve körbe is lehet kartonozni, így kvázi egy kb gyári dobozt kapsz.
Hajrá!
-
hunspikey
őstag
válasz
sandró60
üzenetére
Minél jobb egy TV annál jobban látod, hogy szar a forrásod.
Persze felskálázási meg egyéb kérdésekben adott esetben egy mai oled jobb lehet, de az én tapasztalaltom az, hogy a valóságban minden ilyen CPU képesség ellenére elég gányó egy élő , agyontömörített SD, SDR adás. Más persze ha HD, netán jobb bitrátával - úgy nagyon is élvezhető a kép, pl én Max-on néztem egy -két olimpiai műsort, az szépen jött 2k-ban (ránézésre, lehet 4k akart lenni
)Az sem mindegy hány colos. 55-ig nincs gond, de 65 vagy natán 75-77 colon már rohadtul kijön a tömörítési blokkzaj, meg minden egyéb gányó.
-
hunspikey
őstag
válasz
Quadgame94
üzenetére
Szerintem a G3 SDR 26-os OLED pixel fényerő értéke nem azonos a nem MLA paneles LG TV-k ugyanilyen értékű SDR fényerejével. Ezt Viktor tudja megmondani mert ő mért már G3-at.
Mester a 26-os érték MLA panellel kb minek felel meg EX panelen?
-
hunspikey
őstag
válasz
masvilagx3
üzenetére
Atya isten.. Ez kész nokedliszaggató
-
hunspikey
őstag
válasz
djnice
üzenetére
Neked pajti a James Webb űrteleszkópnál is érzékenyebb szemed van..
itt mindenki azzal cumizik, hogy hogyan tudna többet kitekerni a TV-ből DV üzemmódban..Normál "mozi" profil a legsötétebb és egyben az egyetlen amelyik helyesen követi az EOTF görbét, ha úgy tetszik gammát, szóval akkor te az a szerencsés vagy akinek az jó is lesz.
A különféle ECO, meg IQ módok ebből még el tudnak venni, ilyenkor használja a TV a környezeti fény szenzorját.
üdv!
-
hunspikey
őstag
válasz
masvilagx3
üzenetére
Egyrészt kicsit pontosítanék a kollégák által adott infón, szóval bizonyos modellek 2000 óránként, bizonyos modellek (ez a többség) 500 óránként lefuttat egy úgynevezett nagy kompenzációs ciklust.
A 2023/24-es modellek közül asszem a kisebbek tehát a A/B széria 2000 órás, a fejlettebbek, C, G meg 500 órásak. (ez a JB kompenzációs ciklus)
Ezen felül van úgynevezett kis kompenzációs ciklus (OFF RS ciklus), ez 4 óránként fut - tehát 4 kumulált üzemóra után lefut.
Mit csinál a kompenzáció?
Mint a nevéből is ered, a ciklus próbálja az egyes pixelek hajtóáramra adott ellenállásából kitalálni, hogy mennyire öregedett el az adott pixel, és milyen vezérlőáram kéne ahhoz, hogy az elvárt fényességet adja. Tehát pixelről pixelre újrakalibrálja a vezérlését a panelnek az elektronika.
A nagy ciklus lassabban fut le, de nem azért mert sokáig csinálja hanem azért mert megvárja míg tökéletesen kihűl a panel, hogy ne legyen befolyásoló tényező.
Ez az egész- tehát a kicsi és a nagy is - teljesen automatikus, felhasználói beavatkozást csak a nagy kér, az is csak egy láttamozás, OK gomb megnyomásig terjed. Tehát mondhatni semmi dolgod nincs. A kis ciklusról se infót, se eredményt, se kérdést nem kapsz, azt csak onnan veszed észre, hogy kikapcsoláskor nem kattan azonnal a relé, hanem vár 290 másodpercet, majd lefuttatja. A kis ciklus hossza 290-330 sec általában.
A kis ciklus segít homogénen tartani a panelt a mindennapi használat egyenlőtlen terhelése miatt, a nagy meg a gányó sávokat, egyéb már ténylegesen ronda dolgokat hivatott javítani, pl nekem a régi C9-emen rettentő sokat hozott a függőleges sávjaimon.
Egyes vélekedések szerint a nagy ciklus öregíti a panelt. Én ebben nem hiszek, hiszen a panel újratanulásáról van szó, pont az a lényeg, hogy a megfelelő vezéráramot keressük, magyarul a helyes működési paramétereket. Ennek megfelelően a Sony pl nem ajánlja a manuális futtatást, LG azt mondja ha szar a képe (pl 5% szürke nagyon sávos) nyugodtan tolj egy manuális nagy-kompenzációt.
-
hunspikey
őstag
válasz
koncsik
üzenetére
Szerintem valahol ez a topic egy kvázi baráti kör is, szóval amíg vicces csipkelődés van, egy kis savazás van, egy kis ércelődés van, addig szerintem még előnyére is válik a topiknak a dolog. Persze időről időre betévednek kívülről, úgy lehet sokkoló egy-egy poszt, de alapvetően szerintem mindenki jól elvan a másikkal én még legalábbis kirívó gonoszkodást nem láttam, szerintem alapvetően kulturált emberek jöttek itt össze.
Én ezt a technó gyereket tökre bírnám egy sörözés alkalmával is, mindig kellenek ilyenek, hogy menjen a duma meg a röhögés. Persze... nem tudom találnánk-e optikai torzulás mentes söröskorsót számára
-
hunspikey
őstag
-
hunspikey
őstag
válasz
Foglalt név
üzenetére
Az a baj, hogy nem ismered a kollégát. Ő az a típus akivel mi jót teszünk ezzel - hiszen ő ezért jár ide. Bedob egy témát, valami random számgenerátor sorsol nála egyet. a lényeg, hogy iszonyat orbitális blődség legyen - amit aztán mi megfejtünk neki. Eonok óta tart a násztánc, és ő ezt élvezi - biztos láttál már filmeken feszülős latexruhás, hajóládából pórázon elővezetett lényeket, na ez valami ilyesmi, csak mentálisan - szóval kérlek ne hidd hogy rosszat teszünk, pont ellenkezőleg. Ja, Sony-t szádra ne vedd

-
hunspikey
őstag
válasz
wallace 234
üzenetére
Mindegyik olyan kisebb nagyobb mértékben.
Itt a 1.5 millióért vett 77G3 tükörképe (nézzétek az ablak felső kávájának vonali torzulását) :
Ez egy teljesen normális gyártástechnológiai sajátosság. -
-
hunspikey
őstag
válasz
Kókuszdió
üzenetére
mester nem lehet hogy itt azzal lesz a baj, hogy a TV-t eredetileg arra szánták, hogy bekapcsolva a képét nézzed, lehetőleg sötét szobában, mert pl a HDR csak így megtekinthető, na Te ehelyett kikapcsolva fejedet jobbra balra ingatva, mint Vin Diesel a Pitch Black szörny előtt keresed a tükröződés hibákat?
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi
üzenetére
Én tudom miről beszél, csak nehezére esik kifejeznie magát. A ragasztóréteg valóban mutat mikro göröngyösséget, kb annyira mint egy szalonból kihozott autó gyári fényezése - ott narancsosságnak mondják, TV-nél szerintem nincs neve a jelenségnek.
A megtekintési élményt abszolút nem befolyásolja, csak keresve lehet meglátni kb 5 centiről, az egész arra jó hogy itt agyzsibbasszon minket..
-
hunspikey
őstag
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Azért beszélsz rosszul mert összekevered az interpolált mozgás számítási képességet a képminőséggel. Ez utóbbiban egy kalibrált c2/c3 biztos hogy köröket ver a gyári out-of-the-box sanyi A80L-re, ugyanis a színeket/árnyalatokat nem lehet kétféleképen felfogni, azok vagy a helyükön vannak vagy nem. Egyedül a QD-OLED tudja megverni a WOLED TV-k bármelyikét mivel egyszerűen nagyobb a szín volumen hardweresen. Itt sincs helye vitának: egy G3/G4 ha felrobban sem tud utolérni látványban egy S95D-t, mert képtelen rá. Ettől még kikúrt jó TV, nekem is G3-mam van, nem véletlen, sosem lesz Samsung akármennyivel szebb a képe egyéb okokból kifolyólag. De az általad marketingelt alap fosköd sony hagy ne legyen már kikiáltva az év tévéjének

ps: gyári resetelt vivid módot meg ne nézzél mert még furcsább leszel tőle
annyira helytelen a kép úgy. egyenlő egy gyerekeknek szánt kifestőkönyvvel kb.... -
hunspikey
őstag
válasz
Partz
üzenetére
Bárcsak lenne LG-n 23 pontos IRE érték állítgatás - azaz megjönne végre az IRE 1 opció.
Illetve iszonyúan hiányzik egy szaturáció paraméter nekem az IRE értékek mellől, mert az RGB értékekkel csak arányt tudsz basztatni, de azt nem tudod megmondani, mennyire legyen telt az árnyalat - ehhez jelenleg 3D LUT mókolás kell ami szigorúan kalibrátori eszköztáras.
-
hunspikey
őstag
válasz
leon11
üzenetére
A g3-nak nem nagyon van gyengesége. Az a 40-50 nit fényerő amit meg hangoztatnak hogy annyival világosabb lett a g4, azt rögtön felejtsd is el gyorsan, mert kb 100 nit a panel lottós fényerő tárgynyeremény játék által szerezhető vagy éppen veszthető fényerő mennyiség...
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ez természetesen így van.
A többiek kedvéért: Dolby Vision esetén csak a "mozi" profil rendelkezik helyes EOTF-el- a többi ahogy mész felfelé a listában egyre jobban túl van húzva, legvégletesebben az élénkkel - ez már annyira túl van tolva hogy inkább visszafelé kell venni belőle - nem is kicsit és nem is homogén RGB értékekkel, mert szana-szét áll IRE15 alatt az egész...
Amiért én utálom a gyári "mozi" profilt az az, hogy nincs teljesen fekete vágókép, minden stáblista, fekete snitt kocka stb igazából halványan ugyan, de dereng, magyarul szürke ahelyett hogy OLED fekete lenne. Na most én nem LCD TV-t vettem, szóval ami ilyen módon azt csinál belőle az számomra kuka. Meg hát sötét mint az állat, bár tudom, hogy ez nem az LG sara, de ettől nem lettem boldogabb.
Aki szeretne 22 pontossal játszani- azoknak egy jó tanácsom van:
Amennyiben foltos lesz - tehát olyat veszel észre, hogy magát a fényességet már jól belőtted, ehhez képest egy arcon ahogy a bőr megvilágítottsága csökken pl egyik oldalról a másikra, vagy pl áll alatt, járomcsontnál ahogy a fény lefordul az arcról, szóval itt ténylegesen a bőr tónusnak (amennyiben nincs színes fény az ellentétes oldalon) nem szabadna változnia. Ha olyat látsz, hogy a megvilágított bőrtől az árnyékos felé mindenféle színt kap akkor tutti biztos lehetsz benne, hogy nem jók a színcsatornák értékei.
Nézzünk egy példát: egy arc jobbról van világítva, egész bal oldala oké, de a rendezői jobbos járomcsont piros, akkor meg kell keresned azt a fényességet ahol az ábrázolódik és onnan a piros csatornából el kell venni.
Ez egy idegőrlő igazi sziszi-fuszi munka, de azért rá lehet érezni és ha rááll a szemed akkor gyönyörűen ki lehet vasalni semlegesre. Én pl hozzánézem a lepauzált jelenetnél a "mozi" profilhoz, abból meg lehet állapítani, hogy milyennek kéne lennie aztán a világosabb profilt elővéve lehet tekergészni.
Ennek ellenére mindenkit inkább a kalibrátori szolgáltatások igénybevételére öszönzök, mert a fent leírt folyamat igazán, rettenetesen mellé tud ám menni
- mondjuk van profil reset 
Mondjuk szkutyi mesterrel ezidő alatt leegyeztettem, hogy az a dobozka amit ajánlott képes újra masterelni az egész movie-t - amit több mint bíztató....
-
hunspikey
őstag
válasz
krx21
üzenetére
Neked jó szemed van! Úgy is van ahogy írod.
Egyébként a sötét részlet mentésnek nem ez a dinamikus szir-szar a rendes megoldása hanem a szín menü fehéregyensúly almenüjében lévő 22 pontos kalibráció amit Te is röhögve meg tudsz csinálni.
IRE 2.5-höz állíts be RGB +6
IRE 5-höz RGB +8
IRE 7.5-höz RGB+4értékeket.
Ez megtolja az alját rendesen.
Ha sok elveszel belőlük de egységben kell őket kezelni, mert ha túl nagy a különbség lépésről lépésre akkor árnyalat szakadás lesz.
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Ez oké, teljesen jogos, azt hittem a kolléga a tv oldaláról közelíti meg.
Viszont én most épp a régi nagy klasszikust nézem : invasion of the body snatchers ehhez isf módban 30-as oled pixel fényerő tartozik és minden egyéb szar ki van kapcsolva ami emelne rajra. Ennek ellenére ez az 1978-as mesteri filmecske világosabb mint a Alexa/Red akármi, tricsilliárd dolláros űrtechnikával felett, majd szintén űrtechnikán color gradelet, Sárkányok Háza ami elviekben akár 1400 nites is lehetne pl amikor sárkány láng van.
Hol a baki?
Ki a hunyó?
Mit lehet tenni?
-
hunspikey
őstag
válasz
szkutyi
üzenetére
Ezt hogy érted?
Nem pont dv vagy hdr esetén tudja a maxot? Lásd pl ratings vagy Viktor tesztjei... Pl G3 Doviban tud 1400 nitet. Kár hogy a tartalom teteje 300 nit...
A tv hibátlan, a filmmaker precíz mint az állat minden szín a helyén stb, de ha el van kúrva a release akkor nincs mit tenni (azon kívül hogy hazudós profilt veszek elő és így legalább látok valamit)
-
hunspikey
őstag
válasz
krx21
üzenetére
Én meg azt nem értem hogy hogy lehetséges az hogy szinte bármelyik old school SDR film sokkal magasabb átlagos fényerőt ad akár 30-as oled pixel fényerő esetén mint a maxra tekert Dolby Vision profilok kivéve Vivid... Most néztem meg a Sárkányok Háza új részét, hát könyörgöm "filmmaker" azaz mozi profillal a sárkány barlagos jelenetek kotta 0 nites szobában egyszerűen értelmezhetetlenek. Én nem akarom elhinni hogy helyes fényképész munka olyan képeket komponálni ahol fekete pacák vannak. Ha megfigyelitek az SDR tartalmakat szinte sosincs olyan hogy fekete részlet nélküli paca, na elletben a DV esetén...
Teljesen megértem a Samsung tulajokat amikor azt írják nekik nem hiányzik a dv és tök jól elvannak a hdr-el. Nemrég jött a Primera a Piszkos Hadviselés Minisztériuma, ez normál hdr-ben van fent, hát csak lestem olyan szép éjszakai képek vannak benne. Irigykedem
-
hunspikey
őstag
Tényleg Viktor, arról még talán sosem esett szó, hogy maga a panel primér színek kromatikusan megfelelnek a D65-ös színtér által elvárt primér színek kromatikusságának?
Azt szeretném kérdezni hogy a panel pl pirosja az tényleg "az" a piros amit egy 255,0,0-ás slide kirakásakor használni kell, vagy itt a primér színeknél is gáz van, mert nem elég hogy a fehér pixel natív WB-je iszonyú hideg, simán el tudom képzelni, hogy az egyes szín komponensek sem stimmelnek ezért minden videóanyag szerint tiszta elsődleges színkomponenset is csak keverten tud a panel megmutatni. Hogy van ez?
-
hunspikey
őstag
válasz
wallace 234
üzenetére
Én meg pont fordítva ülök a lovon. Maximális fényerő kikapcsolva, oled pixel fényerő = 20-44 attól függ mit nézek, nagy film esetén inkább 20 körül tv sori inkább 40 felé
-
hunspikey
őstag
válasz
Vhiktor
üzenetére
Szerintem a srácok azon angyalnak hogy elviekben több kombinációban lehet elérni pl a 120 nites csúcsot.
Most csak vak példa :
OLED pixel fényerő 40 és maximális fényerő off
OLED pixel fényerő 30 és maximális fényerő közép
OLED pixel fényerő 20 és maximális fényerő magasKérdés hogy valóban ugyan azt kapod?
-
hunspikey
őstag
válasz
wallace 234
üzenetére
Ez azért van mert amit te tartalomban fehérnek hiszel 8 bites cuccnál pl az fizikailag nem 255,255,255 (illetve videos szűkített kódtartományban 235,235, 235 RGB értékek) hanem gyakran sokkal sötétebbek. Magyarul a film messze nem használja ki a teljes dinamika tartományt. Ilyenkor ez a maximális fényerő cucli feljebb tudja tolni mint ahol anyagban van.
HDR esetén még látványosabb a jelenség mivel pl egy 300 nites csúcsfényerővel rendelkező kontentet ha fellöksz 1000 környékére azt igen is látod
És hát az ABL minden esetben panel fogyasztásra ugrik, egy bizonyos watt esetén leszabályoz, ami meg közvetlen összefüggést mutat azzal hogy mennyi világos terület van a képernyőn.
-
hunspikey
őstag
válasz
Csabi1984
üzenetére
Elvileg az oled pixel fényerő a klassziius brightness csúszka, azaz kineárisan tolja a teljes képi tartalmat (persze gammát megtartva) egyre fel világos irányba.
A másik egy hülye szoftveres algoritmus ami kvázi olyasmi mint a photoshop fényelő ecsete amikor világos tónusra állítva tolod rá a képre azaz úgy működik hogy ami egy bizonyos világosság felett van eleve azt még világosabbra tolja. Ettől ütősebb, kontrasztosabb képet kapsz, cserébe az egész ideges lesz és videós ahelyett hogy nyugodt, plasztikus, gazdag tónális lenne.
SDR esetén tartalomtól függetlenül célszerű törekedni a 90-120 nites csúcsfény erősségre, ugyanis ekkor mozis.
-
hunspikey
őstag
Nálam az SDR ISF világos képi móddal megy 44-es fényerőn, 85-ös kontraszt, 48-as fekete szint és kicsit buzerált ire 10 alatti értékek. 2.4gamma. Így menő a képe nagyon és mégis mozis. Bár néha még lejjebb veszem ha olyan nyugodt a film aminek jobban áll a még alacsonyabb oled pixel fényerő. Jellemzően ilyen filmeket 18-22 körüli értékkel nézek. Természetesen az összes képi javító illetve dinamikus ez-az off.
-
hunspikey
őstag
válasz
wallace 234
üzenetére
Hát ez nem így van
Egy power user ideális esetben tökéletesen tudatában van annak hogy melyik opció / csúszka milyen hatással van a képre.
Persze abban igazad van hogy biztosan sokan vannak akik eszetlenül feltekernek mindent csak azért mert azt hiszik hogy az a menő, de azért aki kicsit is rendelkezik affinitással az gyorsan elkezdi uralni a technikát.
Én rettentő alaposan állitom be magamnak a tv-t, a legjobb barátom pont az általunk tárgyalt 22 pontos RGB tracking állítási lehetőség. Egy vágyam van csak, bárcsak máshogy működne a fekete szint csúszka illetve kéne 23 pontos 22 helyett mert nekem kell az IRE1 opció is, illetve az lenne a tömör gyönyör ha lenne opció 22/23 pontos RGB tekergetésnél szaturáció állitásra is - ez utóbbi csak a kalibrátorok kiváltsága

Ja arról már nem is beszélek hogy miért nincs okostelós app hozzá? Mármint a paraméterekhez, hogy ne kelljen a büdös fényes jó bazi nagyfelületű guitól levakulnom...
-
hunspikey
őstag
válasz
wallace 234
üzenetére
A lényeg hogy gyakorlatilag egy az egyben azt írta le amit én előtte leírtam GPT nélkül
Egyébként csináltam teszt fotót hogy lássam G3 hogy működik ténylegesen.
Elővettem az általam ismert legsötétebb kontentet: természetesen sárkányok háza első évad 7.rész, azaz a híres tengerparti séta jelenet és utána a gyík szelídítés.
Lepauzáltam akkor amikor a kisrác közelíti a süsüt, itt a dög homokban horkolva hevenyészik helyesen
Azt figyeltem az elkészült kepeken, hogy a hidegvérű hüllő hatalmas szárnya alatti árnyékban mennyi részlet látszik filmfakker módban oled pixel fényerő 100, 50 és 0 érték esetén.
Poént lelövöm urán magvas gépágyúval: ugyan annyi!
Bocs ma H betűs alliterációs napot tartok
-
hunspikey
őstag
válasz
wallace 234
üzenetére
Hát szerintem meg nem így van amennyiben adott megjelenítő helyesen kezeli a görbét. Hisz gondolj bele a start mindig nulla azaz a meredekség (ezt állítod a fényerő csúszkával) bár változik de ettől még nullától indul.
(illetve hát tudjuk hogy a gyártó / kalibrátor tudja állítani a tetején a roll off-ot, hogy hogy szálljon ki a panel képességeit elérve azaz soft vagy hard clip legyen)
Persze az tökéletesen igaz hogy ha lejjebb veszem a fényerőt akkor minden ponton a referencia görbéhez képest alá transzferál azaz minden sötétebb lesz de ez nem járhat tartalom vesztéssel csakis kontraszt vesztéssel.
Fordítva meg az igaz, hogy lg esetén pl g3 csakis és kizárólag a filmbakker mód ad majdnem hibátlan EOTF görbét, szinte referencia, és minden más képi mód, főleg a vivid egy ettől jelentősen felfelé transzferáló görbét ad, sőt a vivid alul extrán meg van szerintem tolva így minden árnyalat helytelenül jelenik meg mert világosabb lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Milyen egeret válasszak?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Nintendo Switch
- Hobby rádiós topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Büszke apukák és anyukák topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer Egér RGB!!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 256GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4003
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3159
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)

illetve mint a fotón látható konkrétan akár a plafonig is elér a fénye, a képeken 65%-os fényerővel látható, ha valaki rendesen oda akar baszni, akkor tekerje 100%-ra, így már világosabb mint amit a G3 tud HDR 1400 nites demo youtube video esetén - brutális.