- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hisense LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Akciókamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
Új hozzászólás Aktív témák
-
neilszab
őstag
válasz
Kolondrum #244 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy napi normál használtakor, jobb ha nem meríted le teljesen, jobban szereti, ha nem hagyod lemerülgetni.
Viszont azt is olvastam, hogy a folymatos csepptöltés se tesz azért jót neki, ezért ha huzamosabban használod hálóról, akkor vedd ki az akksit. (Néhány okossabb gépnél pl Lenovo, Mac magától leáll a cseptöltéssel is és nem is kezdi el tölteni az akksit addig, amíg nem merül egy bizonyos érték alá, így lehet kímélni az "elemeket".)
Tároláskor meg az a jó neki, ha minél hűvösebb helyen van és kábe 70-80%-os merültségen van, úgy áll el a legtovább...
Én legalábbi ezeket nyomoztam ki még annó...
-
neilszab
őstag
válasz
neilszab #200 üzenetére
Nos UP helyett...
.. mivel sokat olvasgattam a témában, leírom összefoglalva mit tudunk eddig a Litiumos akksikról:
- Nem szabad kisütni, illetve túltölteni, de az elektronikája amúgy se engedi
- Élettartama véges számú merítés/feltöltés ciklusból áll
- Alacsonyabb hőmérsékleten jóval tovább bírja mind használat, mind tárolás közben
- Tárolni feltöltött állapotban (olyan 60-80%-on), száraz, hűvös helyen érdemes
- Ha teljesen lemerül, akkor elromlik, ezért tároláskor is 1-2 havonta érdemes felötleni
- A folyamatos csepptöltés nem teszi neki túl jót, ilyenkor inkább vegyük le az akksitAmi még kérdéses:
- Egyesek szerint nem számít elhasznált feltöltési cikklusnak, ha 70-80-90%-ról töltjük fel ismét az akksit, mások szerint azonban ez sem használ neki.- Egyesek szerint nem érdemes alaposabban lemeríteni az akksit, mások szerint pedig előnyös lehet néha majdnem teljesen lemeríteni (amig a beépített elektronika engedi), majd maxra feltölteni, ezzel kicsit "megedzeni" a cellákat.
A kérdésem viszont továbbra is fennáll: #200
-Tudtok-e olyan progit, mellyel letíltható a hálozatra dugáskor történő automatikus meinduló folymatos töltés?
- Csak azért néhány laptophoz van ilyen gyári progi (Lenovo, Mac), mert ezen funkcióhoz vmi hardveres háttérmegoldás is szükségeltetik?
-
neilszab
őstag
válasz
neilszab #200 üzenetére
Találtam egy programot a neve Power Manager, de csak Mac-re jó.
Valamint részletesen utánolvastam a témának, eddig nagyon úgy tűnik nekem, az "elképzelésem" hozzájárulhat az akksi élettartamának növeléséhez, mivel jelentősen csökkeni a felhasznált feltöltési ciklusok számát, melyek száma - mint tudjuk - sajnos véges.
Hiszen teljesen fölösleges 90% meg 80%-okról újra és újra felötögetni az akksit, meg foylamantosan csepptöltögetni, ha úgyse tervezünk hosszabb konnektornéküliséget a közeljövőben.....
-
neilszab
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e olyan progit/módszert, amivel ki lehet kapcsolni az akkis folyamatos töltését?
Elég keveset és ritkán megy tartósan akksiról a gép, főleg csak akkor, amikor átviszem egyik helyről a másikra a lakásban/irodában, ami csak max pár percet vesz igénybe, de sokszor előfordul.
Az akksi élettartamát fölöslegesen nem akarom csökkenteni, meg folyton ki-be dugdosni se a gépbe, és több helyen azt olvasom, hogy a csepptöltés sem igazán dob az élettartamán, bármennyire kímélő is.
Szóval olyan megoldást keresek, amivel az akksi bent van a gépben, meg rákötve a hálózatra, de én mondhatom meg neki, hogy mikor tö'tcsön!
Előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen PC / Ryzen 7 8700 / RX 6900XT / 32GB DDR5 / 1TB Nvme
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- Crosshair VII Hero + 5800X3D + Le Grand Macho RT + Crucial Ballistix 2x16GB 3600 CL16 DDR4
- Gamer PC - i5 12400f, RTX 2080 S és DDR5 16gb RAM
- WORKSTATION - 3x RTX 2080 Ti / i9-10940X / 128gb RAM / egyedi EKWB vízhűtés
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest