- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Billentyűzet gondom van
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #52590 üzenetére
Van erre egyszerű megoldás,
csak nem tudom, h mi a neve...fingerbot
Megnyom egy gombot, kapcsolja a kapcsolókat és integrálható HA alá. Ahhoz kell erősíteni a távirányítót, kész. Nem szép, de működik... majdnem biztosan. -
its_grandpa
tag
válasz
burtione #52579 üzenetére
Akkor ha jól értem azt szeretnéd,hogy "Alexa, nyisd ki a garázskaput" tehát 868Mhz jel adása a feladat.
Az Alexa nekem fehér folt, ránéztem most, azt látom AWS fiók kell az integrációhoz.
Innen ez nekem felhős, amit nem igazán kedvelek.
A SONOFF RF Bridge R2-ről ezt olvastam:
"A Sonoff RF Bridge eszközbe épített 433.92 MHz-es RF adó-vevő képes venni az e frekvencián működő rádiós távirányítók gombnyomása generálta jelet, és WiFi-n keresztül (az eWeLink Cloud-on át) továbbítani ..."
Felhős,lásd előző pont.Megnéztem a HA <-> Alexa integráció leírását is, szép feladat.
Az RFLINK egy arduino megával tud ilyet, teszteltem 433 Mhz-n de 868Mhz-s chip beszerzése kihívás.
A chip 23 EUR , Arduinóval a kit meg 50 [link]A 868Mhz eszköz cseréjén nem gondolkoztál ?
(az OpenMQTTGateway megépítése cc1101-el 868Mhz-ra nem kezdőknek való feladat és a siker sem garantált.) -
4D4M
senior tag
válasz
Galahed #52585 üzenetére
Szerintem egy SSD-nek egy átlagos HA kocsmapultnál könyöklős láblóbálós terhelést jelent az élettartama 97%-ában.
Mióta SSD létezik én speciel samsungokat használok, ha tehetem. Per pillanat 970 EVO Plus van a HA alatt, de nem hiszem, hogy valaha is megizzadt volna... (: -
Galahed
senior tag
Sziasztok!
Home assistant tapasztalat érdekelne SSD-vel kapcsolatban.
HAOS alá keresek SSD-t. (csak HAOS, más op rendszer nem lesz rajta)
Samsung-ban gondolkodom. (szóba jöhet más is)
Ezért kérdezem hogy mennyire ragaszkodjak a Samsung enterprise sorozathoz vagy elégséges lehet az Evo sorozat is? Ha van tapasztalat HAOS - SSD-vel más tipussal, szivesen veszem ha megosztjátok.
A SATA III kevésbé melegszik mint az M. 2 típus írásnál?
Mi a véleményetek, melyik legyen? (jelenleg SD kártyáról fut, annál nagyjából bármi jobb...) köszönöm! -
Degeczi
nagyúr
-
4D4M
senior tag
válasz
smallmer #52581 üzenetére
Általában elég szokott lenni a buta kapcsoló (nyomógomb) mögé szerelhető okos relé, abban az esetben, ha az ember nem akarja még tovább bonyolítani az életét okos lámpával is. Ebben a felállásban lehet alkalmazni az amúgyis tervezett általában egységesen ízléses szerelvény családot, míg az egyedi okoskapcsolók kilógnak a képből rendszerint.
Szükséges és elégséges feltétel, hogy mélyebb szerelvénydobozok kerüljenek be a falba és a nulla ott legyen minden egyes kapcsolónál is.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Jelenleg építkezem és most vagyunk a villanyszerelés fázisban. Szeretnék okos villanykapcsolókat. Mit ajánlanátok leginkább? Minden szobához lenne 1 db okos kapcsoló.
Köszönöm szépen!
-
LouiS22
veterán
válasz
its_grandpa #52574 üzenetére
Azokkal az eszközökkel mindenképp, amiket "ismer". De 868-on meg lesz lőve a kolléga. Sőt, egy jó ugrókódos akárminél 433-on is.
-
burtione
tag
válasz
its_grandpa #52572 üzenetére
igazából egy 868Mhz-en működő távirányítót szeretnék integrálni Alexa-ba.
433Mhz-en működ gateway-t találtam (SONOFF RF Bridge R2 433 MHz - ez is egy távirányítónak menne), de 868Mhz-re meg vagyok lőve. -
agoka07
senior tag
Sziasztok!
Épp újítom fel a régi áramköröket a lakásba és szeretnék a biztosítéktáblába egy többcsatornás relémodult beszerelni, aminek lennének digitális bemenetelei is. Kérdésem annyi volna, hogy a védőcsőbe a 220 mellé milyen kábellel tudnám kb. 50 méteres hosszúságban a digitális jelet - ami egy nyomógombban végződne - továbbítani? Nem szeretnék egy CAT 6-os kábelt csak a szigetelés végett ennek szentelni mert hely sem igen van a csőben, meg eléggé költséges is lenne és félő, hogy szétszedve, csak a belső vezetékeket használva a zaj végett nem lenne megfelelő a kommunkáció a gomb és a mikrokontroller között. -
moex1
tag
A baj az, hogy csak hétvégente férek hozzá fizikailag, de szombaton rámérek. Ezek szerint okozhat ilyen gondot, ha csak egyik oldalon zárt a bus?
Illetve két dolog jutott még eszembe:
A távolabbi slave-en van egy solenoid, ami ugyanarról a vezetékről van meghajtva mint az ESP, de még a step down előtt veszem le neki a feszültséget. Amint egy relével bekapcsolom, az ESP analóg bemenetén (egyet használok csak) zaj jelenik meg.A másik: régebben próbálkoztam sima MAX485-ös modulokkal, ahol csak A és B van kötve, a GND a deszkáról jön. Itt is ugyanez volt a probléma. A távoli node ment, a közelebbi nem volt olvasható, viszont coil-t tudtam írni. Mivel ezen gyárilag rajta van a 120Ohmos lezáró, így kipróbáltam azt is, hogy leszedtem az ellenállást a közelebbi slave-ről, csak a bus végén lévőn hagytam rajta - nem hozott javulást.
-
LouiS22
veterán
válasz
its_grandpa #52572 üzenetére
Ez csak az egyik fele. Utána kell szoftverezni is.
-
-
burtione
tag
Sziasztok, tud valaki ajánlani olyan univerzális remote controllert, vagy gatewayt, ami tudja kezelni a 868Mhz és 433Mhz-en működő transmittereket?
-
JMP
kezdő
válasz
Csodamaki #52561 üzenetére
Szia!
Igen, működik rendesen, annyira sűrűn azért nem használom HA-n keresztűl. Be van állítva automatizmus mikor merre menjen és csak azt szoktam rajta sasolni éppen merre jár a felmosásnál hogy ne mászkáljam össze a vizes felületet.
Próbáld meg egészet legyalulni és újra feltenni hátha jobb lesz. Pér hónapja nekem is szarakodott de az egész Roborock elérhetetlen lett HA alatt pár hétig nem is foglalkoztam vele, letöröltem és pár hét múlva újra felraktam azóta megy rendesen. Nem állítottam be rajta semmi mást.
-
ojb
tag
" Sem leírást, sem rajzot nem találtam hozzá sajnos."
Van ilyen is meg olyan s.
Nyugodtan rámérhetsz az A - B kapcsok közé, hogy látod-e?
Ezen a sebességen és ilyen rövid kábel esetében elvileg nem lenne szabad, hogy gondot okozzon, de...
A DC-DC konverterek nem "szórhatnak" vissza?
Lehet próbára levenném a GND közösítést az ESPknél -
LouiS22
veterán
-
Csodamaki
csendes tag
Bocs, megkérdezhetem, hogy neked a térkép HA-ban normálisan megy? Mert én beállítottam mindent, működött is, de egy nap múlva eltűnik mindig a térkép, az appból is meg HA-ban is.
Néztem a githubos integrációt, ott láttam, hogy sokaknak ugyanez a baja. Elvileg a xiaomi ad egy napos bannt, mert folyamatosan updateli a kamerát. Erre a készítő csinált egy blueprintet, hogy ritkábban kérje le az aktuális adatokat, de én utána is kapok bannt.
Neked működik rendesen? Ha igen, hogyan? Mert tök szupi lenne, de így idegesítő
-
moex1
tag
Üdv,
modbus-t építek egy épületfelújítás során, de eléggé elakadtam.
A komponensek:
Master: PC, linux
Slave: ESP32, egyelőre csak 2db
A PC egy USB-RS485 illesztővel kapcsolódik a busra, az ESP32-k pedig MAX3485 illesztővel. A bus utolsó nodejánál a 120Ohmos lezáró rajta. A kábel 2x2x0,8-as csavart bus kábel. A két érpáron a következők mennek: DC24V+, DC24V-, A, B. Ezt minden node megkapja, a nodeok előtt step down veszi le a feszültséget 5V-ra. A kötés daisy chain.
A master és slave1 között a kábelhossz nagyjából 0.5m, slave1 - slave2 között pedig körülbelül 35m.
A probléma:
slave2 (majdnem) hibátlanul működik, slave1 nem olvasható, viszont írható. Mi lehet az oka, mit néztem be? Ezt a könyvtárat használom. Kicsiben asztalon, USB-ről megtáplálva tökéletesen működött. Összedobtam egy hevenyészett rajzot is a dologról. Köszönöm, ha valakinek van rá ötlete. -
sittes79
addikt
Boldog Hetfot,
Adott egy esp32 cucc espresence fw-el, frankon be is allitottam HA alatt, androidos telefonomon a companion appban bekapcsoltam transmitter sugarzast, hozza adtam sensorkent a configuation file-ban, de ilyen hihetetlen erteket mutat 20-60m
, pedig ott a telefon mellette. Viszont par BT-o keszuleket amelyik sugaroz azt tok jol mutatja.
Mit kellene alliatni?
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
enginev3.0 #52540 üzenetére
Jómagam nemrégen egy európai kapunyitó rendszereket gyártó vállalattal kollaboráltam (divatos új szó, ami szerintem nem is passzol, de mindegy).
A wifi egységükkel, egy bizonyos típusú vezérlőpaneljukkal, és a telefonos applikációjukkal volt egy 3 hónapos "együtt dolgozásom", ami nagyon szép közös munka volt.
Úgy kezdődött, hogy észrevettem ezt-azt az applikációban, amit jeleztem, de nem a szokásos csatornán, hanem megnéztem a honlapjukon az "illetékes szakembert", elmondtam mi van, csekkolta az állításom, és nagyon pozitívan állt a továbbiakhoz. Mint kiderült, a dolog érintette a wifi egységet, és a vezérlő modult is, aminek új firmware és új app lett az eredménye (nem biztonsági rés volt, hanem a magyar nyelvet érintő karakterkódolási probléma).
Egyedül a magyar fordítás minőségével van egy kis bibi, ott nem volt ráhatásom, mert az gépi, és elég kusza, de a lényeg benne van.Másik lehetőség:
Kérsz egy hibajegyet, hogy javítsák ki. Ha jó fejek, akkor gyorsan lépnek, és működni fog a funkció. -
kisuttoro
kezdő
Van egy TP-Link vigi kamerám, amit onviffel raktam a HA alá, de a G711es kodek miatt az istenért se akar audiot adni. Lehet ezt valahogy ffmpeggel valami extra atributummal átkonvertálni esetleg?
-
JMP
kezdő
válasz
Petikeje #52547 üzenetére
Szia!
Így hírtelen ChatGPT
alias: Értesítés ha John Doe több mint 12 órája távol van
description: 'Értesítés küldése ha John Doe több mint 12 órája távol van otthonról'
trigger:
- platform: state
entity_id: person.john_doe
to: 'not_home'
for:
hours: 12
condition: []
action:
- service: notify.notify
data:
title: 'Távolmaradás Értesítés'
mode: singleEz a kód egy automatikus értesítést fog küldeni, ha a person.john_doe entitás több mint 12 órája not_home állapotban van.
Trigger: Az automatikus értesítést akkor indítja el, ha person.john_doe állapota not_home és ez az állapot több mint 12 órája tart.
Condition: Nincs külön feltétel megadva (üres lista).
Action: Értesítést küld a notify.notify szolgáltatáson keresztül (ezt cseréld le arra az értesítési szolgáltatásra, amit használsz, például mobil applikáció értesítése vagy email).
A fenti kódrészletet másold be a automations.yaml fájlba, majd indítsd újra a HomeAssistantot, hogy az új automatizálás érvénybe lépjen. Vagy csak indítsd újra az Automatizmus részt. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Petikeje #52547 üzenetére
Pont egy ilyen példa az első a leírásban...
(természetesen lehet helpert is használni, de pusztán egyetlen automatizálás miatt még fölösleges. Az akkor hasznos, ha máshol is szükség van ilyen "régóta távol" feltételt vizsgálni) -
Petikeje
tag
Sziasztok,
Hogy lehetne azt megoldani, hogy az automation action részében a feltétel azt vizsgálja, hogy valaki távol van e legalább 12 órája?
Thx! -
JMP
kezdő
válasz
enginev3.0 #52542 üzenetére
Meg ide is bökhetsz egy Vote-t hogy valaki felvegye, bal felül a sarokba. Nyomtam én is neked egyet!
-
JMP
kezdő
válasz
Speederer #52537 üzenetére
Én egészen jól el vagyok Mercedes HA integrációval Merci App-on keresztűl. 36 entitás van benne a legtöbb részét nem használom. Álló helyzeti fűtést-hűtést és szellőztetést, ablakokat nézem ha véletlenűl úgy maradt vagy nyitva hagytam az autót esetleg.
Volvoé is elég pofás ott is van vagy 35 érzékelő, asszony helyett én zárom be mindig a zárakat
-
JMP
kezdő
válasz
enginev3.0 #52542 üzenetére
Ide tudsz írni esetleg segítséget is kérni az integráció fejlesztőitől. Egy próbát megér!
[link]Egyébként én is végig próbálgattam pár Map-ot érdemes talán a beállításoknál kicsit próbálkozni, hátha valamelyik felnyalja.
Supported vacuum platforms
Following vacuum platforms are supported out of the box at this moment:default (Xiaomi Miio)
humbertogontijo/homeassistant-roborock
Tasshack/dreame-vacuum
rand256/ValetudoRE
Hypfer/Valetudo
marotoweb/viomi SE
tykarol/ViomiVacuumV8
KrzysztofHajdamowicz/miio2
send_command
al-one/Xiaomi MIoT (additional manual configuration required)
Neato
Roomba
DeebotUniverse/Deebot-4-Home-Assistant
romedtino/simple-wyze-vac
BenjaminPaap/home-assistant-myneatoVacum Platformnál tudod állítgatni.
-
JMP
kezdő
válasz
enginev3.0 #52540 üzenetére
-
enginev3.0
félisten
Hogy lehetne fejlesztőket megkérni hogy egy eszköz támogatását tegyék bele?
Egy robot porszívó térkép lekérdezése nem működik
Próbáltam hacs-bol letöltött map extractorral is, de azzal sem megy
Valahogy jó lenne beletennék
Amúgy a többi funkciója megy, csak ez nem -
-
LouiS22
veterán
válasz
kalapacsolok #52535 üzenetére
Google első találat.
-
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Ikea okos izzóm van, hozzá ikea styrbar távirányítóval. [link]
Működik, viszont szeretném ,ha két helyről lehetne vezérelni, két ilyen távirányítóval. Viszont ahogy hozzáadom az egyiket, elvész a másik távirányítóLehet vhogy kettőt hozzáadni?
-
JMP
kezdő
válasz
Speederer #52527 üzenetére
Szerintem emberek 90%-ának bőven elég az amit átszipkáz felhőn keresztül.
Ha nem így lenne akkor nem több 100 ezer felhasználója lenne HA-nak hanem több millió felhasználója, emberek nagytöbbségét nem érdekli hogy mindenről mindent tudjanak és mindent szét elemezzenekEz csak hardcore HA embereket érinti
tehát a többségnek elég az alap amit tud nyomogatni és az se HA hanem előre csomagolt butított hülyeségek hiszen jó az a parasztnak
-
Nálam is iOS van (iPhone 12 Pro):
1. kép
2. kép Alul További beállítások
3. kép Katt a Zigbee Csatornák-ra
4. kép -
tototos
addikt
Sziasztok!
Kapcsolós redőnymotorhoz milyen vezérlés ajánlotok? Shelly 2pm vagy esetelg valami sonoff relé vagy zigbees tuya?
-
Speederer
senior tag
válasz
Graphics #52522 üzenetére
Magával az OBD olvasóval nincs gondom, CarScanner alatt tökéletes, a Torque alkalmazást még lehet kicsit szoknom kéne, de azért a megfelelő PID-ek betöltése után ott is mutat kellően sok mindent.
Ugyan tényleg nem írtam, de a HA-val való kapcsolata bonyolítja feleslegesen az életem, tehát nem akartam itt ilyen általános autós témával offolni. Nagyvonalakban az van, hogy a gyári Torque integráció elvileg egy HA restart után nem mutatja a méréseket, csak ha megint újra kap adatot az autótól. Ezért ezt nem is erőltettem, látva, hogy 2 éve frissült utoljára ez az integráció.
Van egy Torque logger nevű integráció, ami nagyjából működik is, de a kiválasztott méréseknek csak egy része jelenik meg a HA-ban, a konkrét esetemben 9 entitás, miközben kb 20-30 van kiválasztva a telefonon az alkalmazásban. És sajnos a GPS adatokat sem mutatja.
Aztán megtaláltam ezt a módosított Torque integrációt, de sajnos ez is hanyagolva lett a kezdeti lelkesedés után és úgy állok vele, mint a beszélgetés végén a sorstársam, hogy 404-es hiba az alkalmazásban és az entitások megjelennek, de adatot nem ír beléjük. Pontosabban itt is csak 9 darab entitást hoz létre, de nem ugyanazokat, mint a másik integráció. Ez a 9-es limit(?) mindenesetre kissé furcsa.Vajon ennyire keveseknek érdekes az, hogy az autót is betegyék HA alá? Vagy csak simán a legtöbbeknek elég az autó felhős szolgáltatását elérni (HA alól)?
-
válasz
migabi24 #52524 üzenetére
Egyetlen bajom, hogy nem tudok rá értesítést csinálni. Egyszer szét kellett szednem az egészet mert új csövezést húztam a pincéből a kapuig. Újra akartam az egészet programozni és az istenért nem engedte az én e-mail címemre, így most nem én vagyok annak az eszköznek a "tulajdonosa" app szerint, mert páromnak csináltam egy fiókot és abból osztottam meg magamnak, vélhetően emiatt nem tudok rá értesítéseket beállítani. De majd ha lesz időm resetelem megpróbálom még egyszer. Akkor kezdett bejönni az új telókon az 5GHz wifi, ami már van otthon és szerintem az volt a hiba, régi telóról ment a párosítás.
-
-
ViZion
félisten
válasz
sittes79 #52518 üzenetére
Alap Nordic téma, ebbe van egy ios téma ágyazva...
Hozzá Hui-elements, card-mod, mushroom cards, statistics-graph, Plotly interactive Graph Card
Az a trükk, h az alap téma helyett minden kártya egy másik téma cuccaival van formázva. Macerás, mert sokat kézzel kell állítgatni, de így tetszik... Card-mod-al mindent lehet szinte állítgatni, csináltam már vízszintesen és függőlegesen is "dupla" kártyákat, pl. bojler kapcsoló, mellette a fogyasztás gauge és olyan, mintha egy kártya lenne. -
Speederer
senior tag
Autó adatainak monitorozásával (OBD2 port és Torque) szívok már egy ideje, de csak részsikerek vannak.
Valaki esetleg használ itt ilyet? -
sittes79
addikt
HA-ban dashboard felületen, hogy tudom megoldani, hogy adott egy card legyen fürdőszoba például és azon belül kattintható kártyaként megjeleniteni a fogkeféket a hozzájuk kapcsolódó entitikkel?
Remélem lehet érteni amit szeretnék
-
faki_
senior tag
válasz
JoceeHunt #52503 üzenetére
Okoskonnektorral vagy akár egy ZBMINI-vel is tudod bővíteni a hálózatot, előbbiből nekem kétfajta van (ilyen céllal is), az IoTec SP-029 Zigbee 3.0 messzebbről veszi a jelet, mint a SONOFF S26R2ZB.
Milyen appban és pontosan hol látod a csatornákat?
-
válasz
ViZion #52513 üzenetére
Ki kell ismernem a technológia lehetőségeket, mert eddig a Xiaomi okoskonnektor és ez az eszköz volt...
Tovább kell gondolnom mit is tudnék az én kis kádárkockámból megvalósítani, sokat kell olvasnom még ezen a vonalon, vagy majd sok privátot kapnak egyesek
Home assistantnál sem tudom mik az opciók, pedig amúgy érdekel a dolog erősen.
Amit most elsőre tudok, hogy lesz egy okosklímánk, sejtésem szerint ahhoz lehetne automatizálni a szoba hőmérséklet elérne egy értéket, akkor kapcsoljon be.
Stbstb. olvasgatok
-
-
A kapudrog megvolt, a Sonoff RF R2-es és a hozzá társított kapcsoló üzemel.
Próbálom visszafogni magam, mert érzem, az egész házat fel lehetne tuningolni, viszont azt kell megnéznem minek van értelme
-
válasz
Degeczi #52507 üzenetére
Közben appban megnéztem, van egy ilyen hogy Zigbee Csatornák:
CH11 - ezen vagyok vele
CH15
CH20
CH25Mindegyikhez írja zöld vonallal, hogy Nyugodt
Ha váltani akarok, akkor az eszközöket újra kell csatlakoztatni.Kültéri AP-m a 2,4GHz-en a 11-esen megy
Emeleti: 6-os
Földszinti: 1-es
Pince: 6-osLehet a kültéri tényleg bezavarhatja, 3 kliens lóg rajta pont abból a garázsból: 2 sonoff relé, meg egy napelem Display.
-
ViZion
félisten
-
Sziasztok,
Ewelink applikációm alatt lévő cuccaimat bővítettem egy Sonoff Zigbee bridge-el.
4db Hő és páraérzékelőt raktam rá első körben és 2db mozgásérzékelőt.
Sajnos nem éri el minden eszköz a bridge-t. A külső garázs (ahol a wifi egyébként full) mozgásérzékelője van elvileg messze vagy a 2 fal az akadály nem tudom. Hogy lehet ezt a zigbee rendszer jelet továbbítani? -
kisuttoro
kezdő
https://www.aliexpress.com/item/1005002496243227.html
Ezt a tipusu sezort be lehet kötni a HA-ba valahogyan tuya nélkül? Esetleg FW cserét lehet rá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óra topik
- Óvodások homokozója
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Gyúrósok ide!
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Ford topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- 6 milliméter alá lő az Infinix is
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest