- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A fényes siker is lehet szög a koporsóban: gondban a MacBook Neo gyártása
- OLED monitor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Már csak több évre szóló szerződésekben gondolkodnak a memóriagyártók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mit rejt a telefonod? – A tranzisztorok elképesztő világa
Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
válasz
EQMontoya
üzenetére
Én hagytam a pedagóguspályát, hogy pénzt keressek, de Katica imádja, amit csinál, neki ez az élete. Amikor 2012-ben az új szja-törvénnyel 100k helyett 96-ra csökkent a nettója béremelés után, akkor azért tudatosult bennünk, hogy drága hobbi ez a hivatástudat. Ha most otthon lennénk, bértábla szerint mennyit keresne így 20 év után? Valahol 150-200 között? Akkoriban a a 100k a ~280-as eur-val 357 eur-t ért. Anyám 40 év munka után valami alig több, mint 200k huf nettóval ment idén nyugdíjba, az 360-as eur-val 555 eur, de nekik volt életpályamodelles béremelésük, az óvónőknek nem. Én akkoriban kb a nettó átlagbért vittem haza, ez vidéken, ott a mindenség háta mögött két sarokkal igen jónak számított, ezt kb tartanibis tudtam volna, szóval az éhhalál azért nem fenyegetett, de előrelépni sem nagyon volt hova.
De ezek csak a piszkos anyagiak. Az igazi kérdés az volt, hogy ez az ország tényleg olyan hely lesz, ahol a gyerekeimnek fel kéne nőniük, és le kell élniük az életüket? Most tinédzserek, 3 nyelvet beszélnek folyékonyan, meg egyet törve, egy teljesen nyitott, elfogadó társadalomban élnek, ahol kb azt csinálnak, akit akarnak, és én is megtehetem, hogy támogatom őket ebben, anélkül, hogy egy életre eladósodjak, vagy valakinek vastagbélig be kelljen nyalnom. Nincs kolbászból a kerítés itt sem, de ha csendesen éled az életedet, és tisztességesen dolgozol, akkor rohamléptekben lehet előre haladni. Tudom, hogy mindig bevándorló leszek, hogy a gyerekeim is bevándorlók gyerekei maradnak, de az ő gyerekeik már kb ugyanonnét tudnak indulni, mintha mindig is itt éltünk volna.
Nekem meg olyan mindegy, eleve bevándorlóként is egyenes gerinccel tudok itt élni, másrészt így is többet értünk el, mint amire _ott_hon egy egész életben esélyünk lett volna.
És az elmúlt 10(-15) évben kicsit sem javultak a dolgok, ami miatt akár felmerült volna bennem, hogy hibáztam, és tegyük hozzá: a kilátás(ait)ok sem rózsásak.
A 60-70k (nettó) egyébként nem vezetői pozícióban reális, de őszintén szólva kétlem, hogy annyit keresel otthon, hogy ez ne jelentsen előrelépést. Lakhatás olyan 15k-ból kijön, ha egyedül vagy, de egyrészt albérlet ott sem sokkal olcsóbb, másrészt valszeg támogatnák is, minden más meg kb ugyanannyiba kerül itt is, mint csodapesten. Ha nem olcsóbb...
p
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A fényes siker is lehet szög a koporsóban: gondban a MacBook Neo gyártása
- OLED monitor topic
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- TCL LCD és LED TV-k
- Fűnyíró topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Gamer PC - i5 / GTX 960/12 Gb Ram (Erősebb, mint a 1050 Ti!)
- Eladó AKG Ara, dupla kapszulás mikrofon! Bontatlan, garanciás! Több darab is elérhető!
- Logitech Superstrike x2
- D-link 16 és 24 portos, sima és POE, gigabites managelhető switchek
- Gigabyte H510M PRO-E alaplap + Intel Core i5 10400F CPU (+ram, táp, vga igény szerint)
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GX704A-B - 27" OLED evo / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4070 Super 12GB NZXT H510i NZXT 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest