Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tildy

nagyúr

válasz parandroid #56206 üzenetére

Nekem nem ugy tunt/tunik.

Az angolhoz kepest a nemet elegge szepen szabalykoveto nyelv. (Nekem pl emiatt is ment konnyebben a tanulasa). Legalabbis jobban raallt az agyam, arrol nem is beszelve, hogy ha tudod a par alapszabalyt, hogy mit hogyan ejtesz (ei, ie , ay, ai, sch, tsch) , akkor nagy meglepetes a kiejtesben nem er ( Most hagyjuk a drezdaikat, akiknek az ich az isch kiejtesben, vagya bajorokat, ahol fulelni kell mit beszelnek :D ). A nevelok valoban nehezito tenyezo, meg azok ragozasa is, de ott is van szabaly, igazandibol csak a nevelot tanulod meg , a szabaly szerint kikovetkeztetheto , hogy targyas birtokos ragozasban mi lesz belole.

------------------------------------

Durva amugy, hogy mint irtam kb 20 eve nem hasznaltam, megis mikor Nemetorszagban jartam kb 70%-t ertettem amirol beszelnek, unokatesom ott foorvos, mikor a kollegajaval osszefutottunk, direkt kertem, beszeljen nemetul, ha nem gond majd angolul valaszolok. Mukodott.

--------------------------------

Ilyenkor mindig kicsit sajnalom, hogy nem a nemetek fele vettuk az iranyt. Esmeinnek konnyebb volt itt, mondjuk nekem is meg kellett tanulni angolul - sehol nem allok még , nem tudnék tokeletes cikkeket irni , fogalmazas teren keresni kell a szavakat - de nekem nagyon bejottek az etelek ott, annak ellenere, hogy itt mindenfele van, megis ha fogamra valo kajat szeretnek itt, akkor nemet hiperbe kell menjek.

Új hozzászólás Aktív témák