Új hozzászólás Aktív témák
-
-
demmer123
őstag
Inno3D 5070 ti kártya vélemény? Nem a legjobb márka?
-
norb55
őstag
MSI RTX 5090 X TRIO OC teljesen alapon
Tuning eredményeket nem közlök , nem játszok a feszültségekkel. -
válasz
VoltanIgor #8293 üzenetére
Miért ne bírkózna meg?
-
VoltanIgor
aktív tag
Ilyesmi kábelem van a 4080-hoz, itteni, nagyon ajánlott kollégától rendelve.
Ez vajon megbírkózik majd egy 5080-assal is, vagy mást kellene használnom?
-
warcat
veterán
válasz
torma1981 #8290 üzenetére
Amcsiknál viszont igen és csak az első tulajhoz, innen van a kavarodás, EU ezt nem engedi, illetve eleve más volt a gyakorlat is korábban, itt magára a termékre és hibátlan működésére x évre szól a garancia, a vevőtől különválasztva.
Annyi a probléma, hogy esetenként a pénzvisszatérítés vagy a cserekártya kiküldése az eredeti vásárlóhoz indul meg, ezért nem érdemes vadidegentől nulla eladói előzményekkel
vásárolni mert ugye eltűnhet mint szürke szamár a ködben.
Apróról beszerzett terméknél én voltam már mindkét oldalon és nem volt semmi probléma a fentit betartva persze. -
k1raly
aktív tag
válasz
tkohun2107 #8288 üzenetére
[5070ti topik] itt van már pár teszt eredmény
-
tkohun2107
tag
Segítséget szeretnék kérni ,nézem a teszteket azonban még mindig a fele kamu ha nem több... Ti szerintem sokkal tájékozottabak vagytok mint én.
5070ti hova lehet tenni natív teljesítményben más kártyákhoz ? Tesztek alapján picit gyengébb mi T a 4080 de hogy ez mennyire valós amit a videó mutatja. Előre is köszönöm ✌️ -
geme
csendes tag
Múltkor megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy miért nincsenek újszériás videókártyák. Egész sok okot felsorolt, hogy mi lehet az oka. Mondom neki, hogy az új széria megjelenése előtt már 2-3 hónappal hamarabb neki kellett volna állniuk az új szériát gyártani és mondja már meg nekem, hogy miért nincsenek készletek belőle. Azt válaszolta lehet alkatrész hiány, magas kereslet az előző szériára, rosszul mérték fel a piaci igényeket, nyomta a rizsát.
Mostanában volt nyersanyag hiány, szilícium, kondi vagy ilyesmi? Tavaly év elején volt az a kis 4090D-s mizéria, aztán hirtelen eltűnt minden kártya a piacról, mert mindent GPU-t Kínába vittek. Azt akarják nekem beadni, hogy október végére elfogyott minden régebbi szériás GPU, új szériás pedig még most sem kapható. Hova tűnt el nekik 6 havi termelésük? Gondolhatták volna, ha az előző szériából elfogyott x mennyiség, akkor most is el fog fogyni, mert a youtuberek, a munkások és a tehetősek most is cserélnének az elérhető legjobbra.
Aztán megkérdeztem tőle, hogy mikorra lesz elérhető mennyiségben készlet és mikorra lesz normális áron. Erre megint nyomott 1 oldalnyi rizsát, azt mondta az év második felétől várhatóan lesz elég kártya és év vége felé MSRP ár körülre is benézhetnek a kártyák. Nevetséges, a következő 6000-es széria már 3 milliónál fog nyitni, most nem emeltek a kártyák árain, olcsón adják mindegyiket.
Amúgy pedig mi ez az 5 nanométer, de most komolyan? 750mm2 a chip méret, 575 wattos fogyasztás. Már a 4090-es is (450 watt) jó kis meleget csinál, az a gond ezt a tulajdonságát nyáron is megtartja, ezért mellé kell indítani a klímát.
TSMC: 2020: 5 nanométer, 2022: 3 nanométer, 2025 2 nanométerre készen állnak.
2022 Samsung-os hír: a második generációs 3 nm-es node, amely az 5 nm-hez viszonyítva 50%-kal jobb fogyasztási paramétereket, 30%-kal jobb teljesítményt és 35%-kal kisebb lapkaterületet kínál.Volt aki piaci manipulációt mondott. De most komolyan nem volt bányászláz, nem jelentettek be semmit, amihez ezresével vásárolták volna a készleteket. Csak eltűnt fél évnyi gyártókapacitásuk. Odaadták másnak?
-
Tovább problémák derültek ki.
1. Valamennyi 5090 és 5070 Ti magjában nyolccal kevesebb ROP van a kelleténél, ami átlagban 4%-kal csökkenti a teljesítményt. Elvileg a legyártott (persze már eladott) példányok 0,5%-át érinti. Közvetlenül a gyártótól kell kérni a cserét (Pl MSI, Asus, stb). A GPU-Z megmutatja a valós ROP-ok számát.
2. Egy 5090 konkrétan felgyulladt, és nem a csatlakozó miatt.
3. Mivel a 32 bites Physx nem fut az 5000-es sorozaton a rgéebbi játékokon (pl Borderlands 2), vagy ki kell kapcsolni a Physx-et (különben akár a tizedére(!) esik az FPS), vagy kell egy külön dedikált venni rá.Forrás: [link]
Megjegyzésem: ha valaki scalpertől vette az 5090-et, és hiányoznak ROP-ok, valszeg duplán megszívta, mert nem fog tudni cserét kérni. Plusz a jövőben (de akár már most is) oda kell figyelni a használt kártyák vásárlásánál is.
-
-
Csokifalo
senior tag
igen egybe vannak, de ha a normál árazást nézem startkor mint pl, az alza, ott kimutatkozott hogy míg a palit volt 550, addig az a pár "márkás" kártya amit szintén azonnal elszippantottak meg 750-800... tehát öszecsúszás nélkül igenis ott van az indokolatlan különbség, mert arra még mindig nem tudta nekem megadni senki a választ hogy miért kellene a 40%-al drágábbat választani, mit tud a különbözetért ugyanaz a tipus?
-
omfgk
veterán
válasz
deathcrow42 #8261 üzenetére
Szerintem túlfújva.
Hogy lehet ez túlfújva ha még eleve nem is pörögnek a gépekben tízezrével az RTX 5090-esek?
RTX 4090-ből 100 ezer darab felett ment el az első körben. Ettől még elképesztően messze vagyunk.Tehát nem eresztettük rá kurva nagy számban a már emelt, 575W-os fogyasztást ugyanarra a kábelre és csatira.
4090 release óta annyi történt ,hogy a sense pin rövidebb lett, a föld és 12V meg hosszabb. Ugye a frissített csati. Elvileg ezzel a user error részét a történetnek magunk mögött hagytuk. De ettől még a tartalék ugyanúgy kevés (pontosabban még kevesebb, 450W helyett 575W fogyasztással), ugyanúgy nincs ellenállás a kártyákon (elindul akkor is ha 2db 12V szál van) és a kábelek csak öregedtek. Kaptak néhány ki-be ciklust.Vagyis egyre nagyobb az esély a nem optimális kontaktra. Mert ki be csúszkál 1-1 szál, a műanyag rész forgácsolódik, szennyeződés, stb...
Ezek ugyanúgy megtörténtek 6 és 8 pin-el, csak akkor sokkal nagyobb tartalék volt. Tehát bőven belefért ez, illetve a kártya oldali PCB se így nézett ki. -
Eddig az egész 5090 release kapcsán látok 4 botrányt, de ahogy látom ez két nagy probléma + kisebb problémák :
- kevés stock és magas árak - jah ez bajos, beáll nyárra remélhetőleg
- 12v-2x6 olvadás. Szerintem túlfújva. Van rizikó, de normális gyári kábelezéssel 99.5-99.9%, hogy jó lesz. Ha megtörténik -> RMA
- kevesebb ROP - 0.4% kártya érintett, kicserélik -> RMA
- crash meg BSOD és az nvidia szoftver hülyeségek - nah ezen dolgozzanakA két minimális RMA gond miatt a saját nevemre kiállított kártyát preferálom
-
válasz
deathcrow42 #8245 üzenetére
Igen, csak korábban erre említettem mennyire jó dolog scalpertől venni a kártyát, mert pont ilyen esetet vázoltam fel.
Megvette lehet csóró a kártyát szép felárral, most elküldi gariba, ott meg kérdéses, hogy nem e azt mondja a bolt a kialakult hiány miatt, hogy refund mert belátható időn belül kétséges a csere. Na így lehet instant bukni pár százezret / ennek megfelelő dollárt vagy eurót
Kabaré amúgy amit most az nVidia csinál. Teljesen kapkodósnak tűnik ez az egész start, ami annak fényében pláne érdekes, hogy nincs igazi ellenfelük szóval nyugodtan halaszthattak volna 2-3 hónapot bár a mostani dolgok fényében lehet akkor is egy része a gondoknak előjön.
Az meg elég nagy kérdőjel hogy az nv quality control mit csinál, mert láthatóan nem jól csinálja amit csinál -
Csokifalo
senior tag
még mindig nem tudom MI AZ ami ekkora felárat indokol, egy 550 ezres 5080, és egy szintén 5080-as MSI vagy ASUS között ( + 350.000 huf )...ha még tényleg lenne jelentőssége az OC-nek és azért lenne ennyi, és mondjuk tudna emiatt +15-20% akkor talán, de így mire? Ugyanúgy ahogy fszságnak tartom az egyazon sorzat közti 250.000 HUF-ot is. Hűtésben, teljesítményben kb 0 vagy 0-hoz közelítő a különbség. Sokan rugóznak itt hogy így nem éri meg átmenni 4080-ról, meg úgy nem, aztán a 250-300k különbözetet meg kiperkálják ugyanazért, az belefér?!
nem vágom. Tényleg megindokolhatná valaki ezt a döntést. Főleg pl annak a fényében ahogy a 4090-el bánt az ASUS pl amit a pasztázást illeti, mint prémium. Vicc
-
nzg
csendes tag
Szerencsére az én Asus TUF 5090 OC-met semmi nem érinti, megvan minden ROP-je, nem fagy, nem melegszik, nem gyulladt még ki, és szerintem egész jó áron is vettem, a korai vásárlás ellenére.
-
-
Laraxior
titán
Casekingnél van 5080 Ventus OC ha kell valakinek. [link]
Msrp árban.Márhogy 5090 msrp árában -
pRoject22
őstag
Rámegy minden bios, csak van amelyikkel nem fog tudni működni mivel nem kommunikál a VGA a driverrel, pl nekem a Suprim biossal volt ez, mielőtt bármit csinálsz mentsd le az eredeti biost.
Esetleg írhatsz a supportnak, hogy van-e updated bios a te vga kártyádhoz, csak a széria számot kérik majd és utána küldik.
-
-
pRoject22
őstag
válasz
bigdigit #8241 üzenetére
Amit észre vettem ,hogy pl én az Astral 400W biost használtam és azzal elég komoly coil whine volt, miután feltettem a Palit frissített biost ami csak 360W a coil whine még annyira sem volt jelen mint a gyári első biossal a teljesítmény viszont megmaradt mert 9200 pont körül hoz steel nomadban 400/2000-el, pontos update logot nem közöltek velem csak annyit ,hogy ez updated a gyári bioshoz képest
-
pRoject22
őstag
Nekem az 5080-on megvan a 112, plusz a Palit support küldött nekem a VGA-hoz való updated biost is
-
warcat
veterán
Kártyád ellenőrzése:
1. legyen feltelepítve az Nvidia driver ami már támogatja a kártyát (kötelező, ekkor fér hozzá a a hardverhez a GPU-Z, addig csak felismeri a kártyát és kitölti a mezőket a gyári paraméterekkel)2. GPU-Z feltelepítése
A normál értékek:
-
warcat
veterán
omfgk frissebb volt ma reggel, ahogy tippeltem, a kevés ROPogóst cserélik aki kéri, érdekes, hogy 5070 Ti is érintett..
Más: bár többségünk még nem látott 5090 Astralt, van akinél már el is halálozott a sok
benchelésjáték miatt és most nem a csati, hanem a pcb-n elpukkanó kondenzátor miatt.Persze ez viszonylag normális, az első napokban-hetekben jön elő ha hibás, tech Jézus már meg is vette volna de a tulaj visszavitte addigra a boltba RMA-ra.
Javítható, de RIPTávozásakor még egy kicsit megpörkölte az alaplapot is
-
omfgk
veterán
válasz
KEKWKapitány #8233 üzenetére
Volt már.
Ami még nem volt, hogy néhány 5070Ti is érintett.
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/1iv9xa9/nvidia_confirms_rare_rtx_5090_and_5070_ti/
NVIDIA's Response Below:
Nvidia GeForce global PR director Ben Berraondo tells The Verge:
We have identified a rare issue affecting less than 0.5% (half a percent) of GeForce RTX 5090 / 5090D and 5070 Ti GPUs which have one fewer ROP than specified. The average graphical performance impact is 4%, with no impact on AI and Compute workloads. Affected consumers can contact the board manufacturer for a replacement. The production anomaly has been corrected.
-
KEKWKapitány
csendes újonc
[link] némej 5090-esekről hiányzik 8 ropi
-
Hú látom eléggé (4080) super áron vannak az 5070TI-k
-
csibuka85
őstag
[link]
Avowed 86 perces gameplay.
MSI Vanguard 5080 SOC , A hőfok nagyjából fix 53 fok -
bandi0000
nagyúr
Asus Prime 5080 jól gondolom, hogy a legalacsonyabb kategória asusnál? Szerintetek megéri megvenni mással szemben, nem olyan olcsó, de hát manapság semmi
-
zolazola
csendes tag
válasz
DeathAdder #8215 üzenetére
-
NY_A
őstag
válasz
Impulsivex #8221 üzenetére
Én már csekkoltam.
-
hdhunx
junior tag
válasz
Impulsivex #8221 üzenetére
Holnap meglessz
-
Impulsivex
tag
Ezek után érdemes 5080-asokat is megnézni ,meg hogy nem e spóroltak ki belőle párat ..
-
omfgk
veterán
https://www.reddit.com/user/joneffingvo/
Egy Suprim 5090 is érintett.
Júj de fasza lesz ez így.
Tényleg úgy néz ki ,hogy jutott ezekből minden AIB-hoz.Ha az 5090 autó lenne, a csati problémákkal és most ezzel, már ment volna a teljes recall. Full recall.
-
Kerio
őstag
válasz
BerserkGuts #8216 üzenetére
Az eredmény kép után, lejjebb leírtam, hogy mi volt az oka. Egy bug a benchmarkban.
-
-
Landon
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8213 üzenetére
Bocs az offert csak hogy biztosan jól értem e. A legoptimálisabb az lenne ha az AIO cső kivezetése (Sylex kollégának a képén) a jobb oldalon, a RAM-ok hoz közel eső oldalon, helyezkedne el?
-
Csokifalo
senior tag
érdemes atrakni 4re?
-
VoltanIgor
aktív tag
válasz
Puzzony #8209 üzenetére
LOL, én ma rendeltem elő egy Phantom GS-t 620 ezerért, utánvéttel. Mosolygok itt magamban, elég komoly összegben le merem fogadni, hogy ha egyáltalán lesz valami ebből, akkor írni fognak, hogy bocsi, 780 ezer, kell-e.
Hát nem, nem kellHa vállalják 620-ért, akkor veszemviszem, de elnézve az 5070-es árakat abszolút esélytelennek tartom. Csak akkor a fenének hagyják az oldalon az árat?
-
Puzzony
tag
A holnapi 5080 Phoenix átvételemet az alza mindenféle értesítés nélkül ma sunyiban átrakta március 8-ra... Ezek után bárki mondja azt faarccal hogy jaj szegények csak a körülmények áldozatai.
Ezen a ponton kezdem azt hinni hogy konkrétan arra játszanak hogy addig tologatják a kifizetett megrendeléseket amíg a jónép nem mondja le magától a rendelést, mert miért adnák ki a cuccot 550 ezerért ha kicsit később el lehet adni majd 650-ért is.
Ha csak arról van szó hogy jaj hát megint csúszik akkor legalább egy tetves rohadt email-t küldenének. -
Ampee1
csendes tag
Én amúgy arra a pcie5 gondra tippelek hogy attól lehet.
-
Csokifalo
senior tag
na látod nálam pont fordítva van
minden esetre bárki 40xx ről vált 50xx én javasoltam a komplett DDU-s pucolást mert mikor kérdeztem install előtt hogy kell-e ilyen innen sokan megmosolyogtak aztán sima installal dlss2-ben voltam nem volt MFG meg hasonlók, egy kiadós gyalulás után meg megjavult -
Csokifalo
senior tag
nekem 4080 superrel előtte 4070 ti superrel naponta volt játék alatt ilyen meg directx fagyásom óránta amikor beraktam az 5080-at ugyanúgy folytatódott, próbáltam mindent, táp csere ( most 1200W-van
) 7800x3d oc, uv, stock, ugyanez a kártyánál oc, oc mentes, uv, stock, semmi változás állandóan fagyott. Emiatt mentem vissza a windows 10 LTSC 2021-re amivel nem volt fagyásom 2 hete egy se. Tegnap lejött az új nvidia driver azóta vagy 5x fagytam Cod bo6 alatt ( többit még nem tudom ) szó nélkül asztalra lép, ma már volt egy directx hiba is cod.exe, van hogy csak szimplán befagy a kép 2-3 mp majd megy tovább. Régen nem frissítettem drivert pont ezért csak a stabilakat kb. fél évente, viszont most meg a MFG miatt jó lenne naprakész szal szívás ha ezzel is fagyni fog folyamatosan ezekután. Neked nem az új driver óta van ez? Gyanús
-
Landon
addikt
Jah, itt az eredménye annak a 3 hosszu hétnek amit kaptak a BIOS fejlesztésre és tesztelésre az nV-tolaz AIB-k. Kbszott szégyen. Szarik az nV a consumer grade piacra.
Share price (szerencsére
) meg sem érezte az info-t amit lehoztak pár napja a tech oldalak, hogy nincs akkora demand az AI chipekert ezért *állítólag* több gyártósort allokalnak a consumer grade-nek.
Szerk: most látom amit írtak hogy nem BIOS level issue. Ignore the above.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest