- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HTPC (házimozi PC) topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ASUS notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Egér probléma
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lidl
senior tag
Sziasztok,
egy kis segítséget és tanácsot szeretnék kérni Tőletek!
Van egy EVGA GTX 1080 Ti SC2 iCX-em Azért vettem ezt, mert AIO vizet akartam rátenni és az EVGA hűtése bontható garivesztés nélkül. Ehhez kellett volna egy kis réz lap (terveim szerint). Ez meg is jött augusztus elején, ezért nekiálltam kicserélni a hűtést. Eddig teljesen jól ment a gépem kicsi tuninggal (+70 MHz, 1 V-on, 1987 MHz, 75 fok)
A felszerelés nem sikerült, mert a baseplaten voltak tüskék, ami miatt nem ment fel a Kraken G10.
Akkor gondoltam most vissza a gyári hűtés, később kitalálok valamit.
Első próbánál kevés pasztát tettem alá. Idle ment a gép, de bármit indítottam, azonnal elszállt.
Újra szétszedtem, és új paszta. Ekkor kicsit sokat tettem rá. Elindultak a tesztek, de hamar felfutott a hőmérséklet 85 fokig és ki is lépett 30-40 mp után a tesztprogram.
Újra szét, óvatosan/figyelmesen újra pasztáz.... én nem indul a gép egyáltalán. Valami az alaplappal történt, ezért az gariba vissza és 3 hétig gép nélkül voltam. Ki sem tudtam próbálni az utolsó pasztázást.
A héten megjött az alaplap. Megcsinálták. Gépet összerakom, kártya be szuperül megy. Több fokot nyertem az újrapasztázással (írtam is ide).
De a gép folyton kilépett a tesztprogramokból ha megvolt a +70 MHz-es kis tuning.
Ha visszavettem alapra (a power limitet és a feszültséget is) akkor elindult minden és le is fut 1-2 kör Heaven teszt (vagy Superposition)
De bármivel játszom, az 5-10 percen belül lefagy, kilép, vagy D3D11 hibával elszáll.
És ha sokáig hagyom futni a Heavent, akkor az is. Közben nincs semmi tunning, a max hőfok 70-72 fok.
Néztem az ICX további hőmérséklet szenzorait is. Szép lassan kúsznak fel, de a max az 75 fok egy PWR szenzornál és az egyik memória szenzornál, amikor kilép a programokból a gép.A kérdésem az, hogy szerintetek mi lehet?
Drivert lecseréltem a legújabbra (a hűtő szerelés közben nem cseréltem drivert, előtte pont ugyanazzal a konfiggal ment minden, csak amikor már kerestem a hibát, akkor frissítettem.)
Köze lehet ennek a hűtőszereléshez és pasztázásnak? Nekem úgy tűnik, hogy sikerült, mert nem jók a hőmérsékletek.
Megérné teljesen leszedni mindent és feltenni az AIO vizet a Kraken G10-el? Minden lemez le és ram sünikkel és VRM bordákkal felszerelni.
Azt nem tudom bányász kártya volt-e, nem kérdeztem az eladót. Amikor megvettem fél éves volt, garancia van rá és be is regisztráltam az EVGA-nál. Esetleg RMA-t kéne indítanom?
Máshol sajnos nem tudom kipróbálni. Az ismeretségemben vagy laptop, vagy SFF desktop gépek vannak (munkahelyen is)
Bocsánat, ha hosszú lett, de szerettem volna minden fontosat leírni.
Kicsit tanácstalan vagyok, Ti meg tapasztaltatok már egy-két dolgot, hátha volt már ilyen is és tudtok tanácsot adni.Köszönöm!
Lidl -
Viper26
nagyúr
Aorus..csak be kellett állítani rendesen.
Nem megy 65C fölé sehol, venti 45%-on.
-
Bossp
addikt
VRam hőt egyik Ti sem monitorozza? 🤔
-
Dyingsoul
veterán
válasz
NewHope88 #8584 üzenetére
Nekem porszűrős házam van, jó megoldások vannak benne, de így is belemegy a por. Nem ilyen rektes mint a fent linkelt kártya, de a legfinomabb szemcsék átjutnak a szűrőn és más réseken ahová nem lehet szűrőt tenni. ~5 éve tapasztalom már milyen a porszűrős ház... Évente legalább egyszer ezt is ki kell takarítani.
A bányász téma:
Szerintem nem bányász:
A bányászkártyák 7/24 mennek, általában alul feszelik és 100%-on járatják a ventiket. Ekkora fordulatnál alapból van egy akkora légkavarás körülöttük, hogy nem tudna így lerakódni a por. Nézd meg a lamellák alatti kondiknál hogy beette magát a mocsok. Ez a kártya tuti nem 7/24 ment.
Emellett általában légkondicionált helyiségben vannak a rigek. A légkondi is szűri a levegőt, ott alapból kevesebb a por. Ha nincs légkondi, akkor oda plusz ventiket raknak be a rigek tetejére pl így:
De nézz szét bányász hirdetések között. Én mikor kerestem a 1080Ti-m bányászkártyákat is végignéztem, mert azon a véleményen vagyok, hogy semmivel nem amortizálja jobban a kártyát az a felhasználási mód, mint a gaming és ha még olcsóbb és garis, akkor pláne nem érdekel mit csináltak vele úgy is gariidőn belül fogok váltani. Egy olyan bányászkártyát sem találtam amin mondjuk tized ennyi por lett volna.Persze lehetne azt mondani rá, hogy biztos egy nagyon igénytelen bányászé és a poros padláson tárolta, de szerintem nincs olyan mostoha körülmény ahol 7/24 használat és 100% venti fordulat mellett az egész kártyát így belepné a por pláne még közvetlenül a ventik alatt is.
Nem ismerem a tulajt, nem is akarom védeni vagy ilyesmi de a tapasztalatom az, hogy egy bányászkártyának semmi olyan jellegzetessége nincs amiről a mezei user meg tudná ítélni az előéletét. És ezzel az okfejtésemet lezártam, ha ezután is bányászkari, legyen az. -
Joshi
titán
válasz
sirszevenap #8586 üzenetére
Ha meg vagy elégedve a kártya működésével és hőmérsékletével, akkor szerintem hagyd így. Majd esetleg akkor cseréld ha ismét probléma lesz.
-
bombibmw
veterán
válasz
sirszevenap #8588 üzenetére
EK, Thermal Grizzly, Arctic. [link]
Azt ne kérdezd, hogy hova milyen vastagságú kell, mert fogalmam sincs, de talán valahol van róla infó. -
bombibmw
veterán
válasz
sirszevenap #8586 üzenetére
Szerintem cseréld öket minenképpen!
-
sirszevenap
addikt
válasz
sirszevenap #8569 üzenetére
Amúgy nézzetek már rá ezekre a gappadokra. Mindenképen tanácsos cserélnem őket?
-
sirszevenap
addikt
válasz
Dyingsoul #8582 üzenetére
Elméletileg renderelt!
Werkly: Nem sok! Ponn' jó!
(Teljesen alapon nekem is 74 fok. Tehát ha a power limitet 100% - on hagyom, nem pedig 120%-ra húzom.) Ahogy mondják, picivel kevesebb pasztával akár nyerhettem volna 1-2 fokot még ill ha gappadokat is tudnám cserélni, akkor az lenne az igazi. De azokat csak megtakarítani tudtam egyelőre.
Bőven jó. Nagyküszködve éri el a 77-et szinte hangtalanúl (63% venti - 100%-hoz képest nekem ez hangtalan!
). Tehát nincs thermal throttling már. Eddig 88%-os ventivel is 2 perc alatt elérte a 90 fokot és ott is ragadt. Folyamatos throttling volt. 100%-os ventin is megcsapkodtam az alját a 80 foknak, de legalább kurv@ hangos is volt. Ez most megfelelő.
Hozzáteszem 2060 MHz-n is , tehát húzva is megtartja a 77 fokot.
-
VTom
veterán
válasz
Atyaúristen... hol hajtották ezt a kártyát? Traktorban? Tuti bányászott.
Szerintem kicsit sok lett a paszta, ha eltaláltad volna a mennyiséget, még pár fokot nyertél volna. Persze lényegtelen, a lényeg, hogy jó lett.
-
Lidl
senior tag
válasz
Uhh, tényleg egy szutyok volt.
Most biztosan jobban érzi magát a kártyaLidl
-
Werkly
őstag
válasz
Ez nem magas hőfok? Nekem MSI Armor max. 73-74C a teszt alatt. Másoknál milyenek a hőfokok Valley alatt?
-
Dyingsoul
veterán
Csatlakozom a klubhoz egy Asus roggal. Tudna valaki segíteni, hogy működik az AURA sync? Billentyűzetem egy Strix Flare, megnyitom az armoury II-t, a Sync fülön azt írja "Please insert one more device to use this function". Az alaplapnak is Aura syncet támogatónak kell lennie ahhoz hogy a bill+vga együtt synceljen?
-
Joshi
titán
válasz
Lehet hogy csak nekem tűnik soknak ez a paszta? Nem szabad sokat tenni rá hiszen úgy is kinyomja oldalra a fölösleget.
-
-Solt-
veterán
válasz
Uhh, az a paszta rengeteg szerintem...
-
sirszevenap
addikt
Köszönök gyerekek mindent!
Bevált a pasztázás. Elég gusztustalanúl nézett ki, vessetek rá egy pillantást. Nem tudom az előző tulajnál hol volt a kártya, de fuj. A vrm-en és memórián lévő gappadokra is rá volt tapadva a mocsok, amennyire tudtam letakarítottam. (Annak a végéről elfelejtettem képet csinálni, bocsi!
). Ahogy mondtátok , a gpu-n lévő paszta már pórzott.
Végeredmény pedig:
Max venti használat = 63%
Max hőfok = 77 fok
Usage = majdnem mindig 99%Teszt program = Valley Benchmark 1.0
Mindez 120 % power limittel (el is ment 114-ig teszt alatt.) és fixen 1860MHz-es Core Clock-al és 1377MHz-s Memory Clock-al.
-
bombibmw
veterán
válasz
Gaaabeeesz #8564 üzenetére
Akkor biztos vehetnél új lapot utána.
-
Bossp
addikt
válasz
Gaaabeeesz #8562 üzenetére
1g hány proci kenésre lenne elég? 🤔
-
Joshi
titán
válasz
sirszevenap #8556 üzenetére
Teljesen jó az Arctic MX-4, én ráadásul az MX-2-t szoktam használni a mai napig. Nem az az 1-2 C° fog számítani elhiheted. Úgy csináld, hogy nagyon vékonyan megkened a GPU-t és a hűtő gpu-ra felfekvő felületét. Nem ismerem ennek a hűtőnek a szerkezetét, de ha leveszed ellenőrizd le a vrm-en és memórián lévő gappadokat is.
-
Bossp
addikt
válasz
sirszevenap #8556 üzenetére
Tökéletes az is ha ezzel volt a baj
-
VTom
veterán
válasz
sirszevenap #8554 üzenetére
Hydronaut-tal jobban jártál volna.
-
Lann
tag
Giga OC-nál elvileg garanciavesztéssel jár, ha leszeded a hűtőt, gyakorlatilag meg nincs rajta semmi, amiből rájönnének, hogy le lett véve.
Megjött végre a maradék vízhűtéses cucc is, EK VGA Supremacy blokk remekül teljesít szerintem:
Ha valaki tervezi, hogy nem full cover hűtést tesz ilyen kártyára, az készüljön fel rá, hogy aktívan kell hűteni a vrm-t. Amíg nem raktam rá egy ventit (bordák már voltak), addig 1 tesztet nem lehetett végigfuttatni, egy idő után szétesett a kép, teli artifact-ekkel.
-
Lidl
senior tag
válasz
F e Z o #8547 üzenetére
Igen, én Hydronautot használtam.
De a gyári paszta olyan száraz volt, hogy pergett, amikor letöröltem. Szerintem bármi jobb lett volna
A procit is újrakentem. Korábban noname paszta volt rajta. 8700K alapon, egy 240-es AIO-val. Prime alatt korábban 83-85 fok volt, de pasztázás után 65 lett max.Szóval megéri a pasztázás, főleg minőségivel.
sirszevenap: Szerintem a Gigánál elvész a garancia, ha leszeded a bordát, de ahogy mások is mondták, ügyesen meg lehet oldani.
Lidl
-
Puma K
nagyúr
válasz
sirszevenap #8549 üzenetére
Ez dél-koreai... nem kínai... a betűkből meg lehet mondani, de ha mást nem akkor a csatorna névjegyénél a hely résznél írja is a lokációt.
-
sirszevenap
addikt
válasz
F e Z o #8547 üzenetére
Ez beválhat. Itt egy nagyon jó kis kínai videó. 11 fokot hűtött rajta. ÚGY(!) hogy pasztázás után 47% a max venti használat.
Tehát:
Max venti 47% > 72 fok - Paszta után
Max venti 72% > 83 fok - Paszta előtt. -
Bossp
addikt
válasz
sirszevenap #8546 üzenetére
Biztos jóval hűvösebb lenne. Mint írtam a Gaming Trio paszsivon elviszi így de a tieddel akkor.is baj van. Irámy gari!
-
snecy20
nagyúr
válasz
sirszevenap #8540 üzenetére
Pedig a Giga Gaming OC még nem is a legrosszabbak egyike hűtésileg, középkategória.
Csak a VGA körüli légáramlás lesz a ludas.
Én ilyenkor vagy azt csinálom hogy leszedem az oldalsó ajtaját a háznak, és megnézem úgy, vagy kirakok mindent a gépházból az asztalra a szabad levegőre. -
Lidl
senior tag
válasz
sirszevenap #8540 üzenetére
Hali,
én pár hete pasztáztam újra az EVGA-mat. Nem szándékosan, mert AIO-t akartam rátenni, de nem sikerült, és vissza kellett tennem a gyárit.
Eredetileg 74 fok körül ment, 70%-os ventikkel. De ez ugye a 2 ventis változat.
Újrapasztázás után már 65-68 fokon megáll szintén 70%-os ventikkel.
Az órajel 1900 MHz körül van. (alapon, nincs húzva)Ha nem újonnan vetted, és nem veszíted el a garit, akkor mindenképpen a pasztázást tanácsolom első lépésnek.
Lidl
-
VTom
veterán
válasz
sirszevenap #8542 üzenetére
Nem eredményez csökkenést, főleg nem 1860-ról.
De ez nem fog ennyit hozni, nálad baj van a hűtéssel, ha 90 fokig melegszik a GPU. 100%-os ventin 65 fok körül meg kellene állnia szinte minden hűtésnek, Nálad meg 78. Ott valami nagyon nem kerek.
-
sirszevenap
addikt
válasz
snecy20 #8539 üzenetére
Zalman Z11 Plus - asztalon fent, 4 venti van benne. 2db 12 cm-es > egy fent, egy pedig az elejebe es 2db kicsi az oldalaiba. Szoba homerseklet olyan 24 fok korul. 100% ventivel 78 ig megy fel, de iszonyat hangos. Auton 88% venti a plafon es igy eleri a 90-et es vagdossa vissza az orajelet 1700 kornyekere.
-
snecy20
nagyúr
válasz
sirszevenap #8537 üzenetére
Hát, egy biztos, 90°C nem szabadna legyen, pláne egy 3 ventis darabnál... max. 80.
Házszellőzésed milyen? -
VTom
veterán
válasz
sirszevenap #8537 üzenetére
Nem, ezek a hőfokok nem normálisak, még ettől a kártyától sem.
Első körben arra tudok gondolni, hogy vagy kiszáradt a paszta, vagy rosszul van felrakva a hűtés.
Újan vetted a kártyát? Ha igen, el tudsz még állni a vásárlástól?Ha használtan vetted, akkor az előző tulaj bányászott vele? Bontotta a hűtőt?
-
VTom
veterán
válasz
sirszevenap #8535 üzenetére
Az összes kártya többet megy, mint a gyári érték, 1800-1900 körül mindegyik boostol (boost 3.0)
Igazából a GPU-k 99%-a kis tuninggal 2GHz körül megy. -
sirszevenap
addikt
válasz
snecy20 #8530 üzenetére
Ha ez sokkal több, akkor garisan cserélendő a kártya? Róla van szó.
100% ventin tudok 78-at elérni, nem 68 - at!
-
snecy20
nagyúr
válasz
sirszevenap #8529 üzenetére
Ez már elég magas venti fordulat, 65°C társítható hozzá kb.
-
sirszevenap
addikt
Sziasztok
Milyen hőfok normális egy 1080Ti-nál 95-100% loadon, mondjuk 85-90%-os ventikkel? Giga Gaming OC - ról van szó.
-
Bossp
addikt
Srácok egyenlőre régi monitoromat nyúzom. Felhúztam 60--> 74 Hz-re. De néhány játéknál nem látja ezt a képfrissítést és csak 60-at kivéve ha átrakom borderkessre de így meg elég furi ha több monitorod van xd erre ötlet?
-
VTom
veterán
Persze, mert sima CPU AIO-t linkelt.
Accelero Hybrid, Frostflow 240G amik kész megoldások (persze a hűtőt le kell venni, és ramsüniket, VRM-re vordát kell tenni)
G10-G12 már kicsit drágább mulatság, mert az AIO-t küldön meg kell venni hozzá.EVGA Hybrid kitet a legegyszerűbb felszerelni, cserébe az a legdrágább megoldás.
A Corsair-nek volt még hybrid megoldása, de úgy tudom azt már nem gyártják az új szériákra.
Én azt tanácsolnám, hogy az első kettőből válasszon, mert a legutolsó opció legyen egy garanciális termék lecsiszolása.
-
ScomComputer
veterán
BF5 Real 4K....Ultra...High...Mid...Low.....
GTX1080Ti.... -
VTom
veterán
Ez most komoly? Ez a tanácsod, hogy vegyen tizenezerért egy G10-et, és reszelgesse le?
Ott az Accelero Hybrid.. Külön VRM bordájuk van minden típusra, és semmit nem kell kókányoni..
Annyi pénzból, amennyit ráköltene a G10-re meg az aio-ra, majndnem vehetne egy EVGA hybrid kitet is.A gyári ventik egyébként az összes kompakt vízen cserések, ha normális teljesítmény szeretne csendesen az ember, a LF-en a push-pull meg kb. annyit ér, mint a puskagolyónak az integetés
-
Bossp
addikt
válasz
marklorincz #8518 üzenetére
Szép kábel tartó! Ha még Ledes lenne be is raknám hahha xd egyébkémt erről a Mystic lájtról.. hát inkább világítana az Msi meg a kis sárki logo :p na meg be se tudom lőni hogy statikusan világítson vörösen csak villogva megy
-
marklorincz
kezdő
Stabilnak stabil, de kis lógása úgy is volt, hogy használtam a kártyához kapott tartót.
Itt mellékeltem képet, hogy hogyan is oldottam meg kábelkötegelővel anno: [link]
Nem túl igényes megoldás a tápcsatlakozónál megfogatni, de nincs vele gondom.
@bombibmw: ja igen, vertikális elrendezésnél nincs ilyen gond. -
Joshi
titán
válasz
bombibmw #8516 üzenetére
Működik, kipróbáltam és tényleg alig van különbség a natív és a DSR között. Köszi.
Egyébként ne érts félre nem a pontszámaink különbsége érdekel, hanem hogy tényleg mennyit számít a processzor adott esetben. Még1x köszi.Azért nem mind1 hogy ki kell cserélnem a komplett konfigot a 7nm-es nv-nél, vagy bevállalok egy 4K monitort és marad a jelenlegi rendszerem. Tudom hogy ez egyelőre fikció, de nem árt ha végigjárjuk a szamár létrát.
-
bombibmw
veterán
Fentebb látod az Afterburner képemet.
Vegyél el egy kicsit a core és a memória órajelekből és tesztelj Valley, Heaven, vagy Superposition-el, hogy lefut-e!
A TDP-t és a hőfokot told ki ugyanúgy!
Ha bírja, akkor mehetsz feljebb kis lépésekben, mondjuk core +10MHz, memória +50, vagy 100MHz, amíg nem fagy a bench.
Ha fagy, akkor valahol ott van a vége és csak finomhangolni kell. -
bombibmw
veterán
válasz
marklorincz #8511 üzenetére
Ki se vettem a dobozból.
Néztem róla videót és sehogy se lehet úgy rögzíteni, hogy ne hajoljon meg, ergo felesleges.
Meg úgyis nálam vertikálisan van a kártya a gépben. -
Bossp
addikt
válasz
marklorincz #8511 üzenetére
Nekem ezelőtt Vega 64 Nitro-m volt amint a képen látod. Az sokkal nehezebb volt de nem volt szükség semmire (ahhoz is mellékeltek tartót). jól csavard be és stabil lesz.
-
Joshi
titán
-
Devid_81
félisten
Bar ez off de gondolom innen is sokan varjatok az RTX szeriat.
Nah mint kiderult picit meg tovabb kell varniGeForce RTX NDA dates:
September 14th — Turing architecture
September 17th — GeForce RTX 2080 reviews
September 19th — GeForce RTX 2080 Ti reviews
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ukrajnai háború
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest