Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
buherton
őstag
Véleményem szerint csak a nosztalgia tartja mindkettőt életben. Amióta elérhető a lossless tartalom digitálisan, azóta mind kényelemben, mind minőségben hátrányba kerültek, de főleg a bakelit.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
niof
addikt
Már pár éve foglalkoztat a dolog, hogy rendbe kéne hoznom a CDP-950-em futóművét (ékszíj hibás), mert nekem is van jó pár CD-m. Csak 2 dolog tart vissza, de mindegyik bizonyos tekintetben fedi egymást. Az egyik, hogy hova a bánatba tenném a bazi nagy lejátszót, a Raspberry határozottan kevesebb helyet foglal, a másik meg az, hogy ami megvan CD-n, az rég ott figyel a NAS-on is. ¯\_(ツ)_/¯
Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Ablakos
őstag
Hasonló trend, mint a veterán autózás.(Skoda 105s, meg 126-os Polski Fiat ) Macerásabb, drágább (pl. egy lejátszó javíttatás) és a fellelhető zenei anyagok sem elhanyagolható összegbe kerülnek. Persze sok embernek a legkényelmesebb (vagy egyetlen lehetőség ) egy off/online boltban megvenni a kívánt hanganyagot és máris hallgathatja a kedvencét.
Különben is a növekvő bérek, növekvő életszínvonal... a többit a közmédiában meg lehet hallgatni.[ Szerkesztve ]
-
Usgyi
aktív tag
Tényleg úgy gondoljátok, hogy van aki a CD hallgatásra úgy tekint mint egy nosztalgikus dologra és ebbe hajlandó beruházni? Szerintem egy lossless anyag hozza a CD minőséget plusz egyszerűbb, kényelmesebb és hosszabb élettartamú mint egy CD.
Leszögezném, hogy nem kötekedni akarok, csak kíváncsiságból kérdezem...
Samsung Galaxy Z Fold 5 & Samsung Galaxy Watch 5 pro
-
zetor2000
őstag
Online zenebolt talán annyiból is előnyös, hogy nem feltétlen kell komplett albumot "megvenni," hanem lehet egyes nótákat is. Persze néha összekeverednek a lejátszási listák, és akkor meg lehet hallgatni vadidegen emberek listáit is...
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
zetor2000
őstag
Egy jó lossless zene sokkal jobb is tud lenni, mint a CD 44100Hz / 16bitje / 2 csatornája.
Ha "szolgáltatónál" tartod a gyűjteményed, még helyet se foglal semekkora fizikai formában.
Mondjuk szerintem egy vinyl lemez hallgatásának nagyobb nosztalgiafaktora lehet, mint egy kopasz CDnek, mert ott van a tű sercegése, a portalanítás 1000+1 módja, az antiskating, az esetleges ékszíjnyúlásból eredő vibrálás ésatöbbi... És ezt lehet ismételni 20-30 percenként, mert "lejár" az oldal, meg kell fordítani a lemezt.Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Usgyi
aktív tag
Akkor lehet, hogy anno Én álltam hozzá rosszul.
Én a maga idejében is gyűlöltem a CD-ket (és a DVD-ket is). Sérülékeny technológia, kevés adat és fizikailag is sok helyet foglaltak a lemezek. Sosem voltam gyűjtő, de volt belőle párszáz, alig fértem tőlük és ha szerettem volna meghallgatni valamit, mire megtaláltam a lemezt el is ment a kedvem tőleSamsung Galaxy Z Fold 5 & Samsung Galaxy Watch 5 pro
-
himpike
aktív tag
Rakásra adjuk el az újat, miután az egészségügyben nem anakd adathordozót amire a röntgen/ct/mr felvételeket fel kéne másolniuk.... pendrive természetesen kizárt.
-
niof
addikt
Simán. Konkrétan a szomszédom kazettás deckeket gyűjt, és használja is őket. Legutóbb olyan 10 db volt neki, mindig változik a felhozatal. Ha tud szerezni egy jobb állapotú darabot, akkor 1-2 kevésbé értékeset elad. Technics, Akai, Pioneer, Sony, Nakamichi, Teac, ilyesmik vannak neki. Mind valami ritkább darab. Én meg kb. 20 éve kidobtam az összes kazettámat.
-
törölt tag
Én főleg DVD-ket gyűjtöttem, de már én sem használnék lemezeket. Mások viszont visszanyúlnak hozzájuk. Lehet, csak többet mozgok ilyesmi témákban, de gyakran találkozom azzal, hogy mennek most ezek a dolgok. Még magnókazettáról is lattam valahol, hogy kezdik újra felkapni.
[ Szerkesztve ]
-
Victorio
aktív tag
A magnókazettáért nem kár.
Pár lejátszás után elkezdtek eltűnni a magasak. Mélyek meg nem voltak sose
Másolni, számot keresni macerás.CD-t a mai napig hallgatok. Van kb 200 gyári, meg ugyanennyi írott.
Audiograbberrel ripelve, ügyelve a bitperfektségre olvasásnál és írásnál is.+ egy nagy pirospont az Úzgin Űver illusztrációért. Még 199x környékén sokat hallgattam, Kecskeméten a Kisoszban meg pár másik kocsmában sokszor felléptek.
Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
PSandro9
csendes újonc
Van egy olyan réteg aki idegenkedik a streamingtől. Szeretik felrakni a lemezt a polcra, kézbe venni és belelapozni a bookletbe stb...szeretik az övékének tudni a zenei albumot, filmet. Tehát nem is feltétlenül a technikai oldalától (hiszen a tévékben már adott a net elérés, szobai hifihez is már elérhető árban léteznek streaming eszközök), hanem emocionálisan idegenkednek az új trendektől.
Nyilván generációs különbségekből is adódik ez, meg az emberek sem egyformák. A játékoknál teljesen természetes számomra a Steam meg a társai használata, de zenénél, filmnél valamiért fontosnak tartom a fizikai hordozót, bármennyire is nem erre tart a világ. (lsd.: a hazai filmkiadás tetszhalott állapota vs. virágzó streaming piac). Ez a mai irány, hogy igazából ne legyen semmije se az embernek, csak előfizetése...hát nem tudom. Nem vagyok abszolút streaming ellenes sőt...., ez a jövő nem kétséges és nem várok el közgazdasági irracionalitást sem az audiovizuális kultúra piacán, itt is tudomásul kell venni a trendeket, de azt azért sajnálom, hogy egyre kevesebb a választási lehetőség a fizikai hordozó és a streaming között. -
~5-6e db vinyl tulajként így vagyok. Nem is érdekel a mai trend.
Megvettem, enyém, nem készül róla statisztika, hogy mikor mit csinálok.
Nincs és nem is lesz f@szbuk, insta, tiktok stb online baromság.
Privát élet és offline.
Este bontok egy sört, felrakok vmi ritkaságot, a korong nem kommunikál a neten a háttérben.
Gyűlölöm a mai világot. -
L.Edit
tag
Szerintem ezek bizonyított dolgok, ha valaki egy pici pénzt be szeretne fektetni, úgy hogy közben szórakozást is jelent, akkor erre pont alkalmas.
Nemrég támasztottam fel egy japán dat magnót (kb.: 3 hónap munkával), aminek olyan AD-DA-ja van mint a 90-es évek legelején a legkomolyabb CD játszóknak lehetett.
Van rajta balanced in-out, Aes-Ebu in-out. Felvétel nélkül lehet vele oda vissza konvertálni. Ezeken is meg a szalagon keresztül is nagyon nagy takarítást végez, szinte rá se ismersz a felvételre elsőre, de olyan dolgokra tereli rá a figyelmet hogy hangszínek meg játéktechnika!
Ha utána meghallgatod az eredeti forrást, ami át lett küldve rajta, egyből visszajön egy csomó olyan információ ami a hangszerek közti fekete teret feltölti, csak ez, kb.: 3 másodpercig érdekes, és az intenzitása miatt egyértelműen fárasztó, majd unalmas és eltereli a figyelmet a lényegről. Ez van ma..Ha valaki kérdezi: egy teljesen más világba repít, fél perc alatt beszippant, mesél, beszél hozzád, barátságosan. Ha valakinek esetleg nincsenek túl mély emberi kapcsolatai, de az érzelmi intelligenciája magas, simán rá tud függeni.
A "CD-s retró"-zás is valahova ide vezetné vissza az erre a sötétebb, intimebb világra fogékony embereket, csak az a dózis amit ebből egy lepukkant CD játszó adhat, az jellemzően percekre elég, aztán tölteni kell a következő lemezt.[ Szerkesztve ]
Csíramentes, mosott-szárított belsőség eladó.
-
niof
addikt
Tudod mennyit kiszórtam ilyet? Meg ennél különbeket is. Szinte csak Sony, TDK meg Maxell szalagjaim voltak. Mondjuk az tény, hogy tropára voltak használva, nem érte meg megtartani, még esztétikai okokból sem. Volt itt a városban egy CD bolt, ahol iskolásként a havi zsebpénz főleg arra ment, hogy ebben a boltban némi apróért felvették kazira CD-ről amit kértünk. Szerintem jelentős bevételt képzett belőle a bolt, amíg létezett. Persze egy idő után már csak ismerősöknek és "törzsvendégeknek" csinálták, mert messze ért a híre.
Volt egy haverom anno, aki Sony "hívő" volt, minden komponense az volt a rendszerének. Neki volt sok Metal-XR, és néhány Metal Master szalagja is.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
Pro Koryak
addikt
Én pont az utóbbi 2-3évben kattantam vissza 15év kihagyás után a fizikai CD + LP zenehordozók vételére. Sajnos elkéstem, krvára felmentek az árak, főleg az elmúlt 1,5 évben.
Egy rakás nekem unikumnak számító albumot sikerült beszereznem eredetiben.A sok fanyalgónak, streamelőnek, azért egy ilyen kiadványt kézbe venni és így hallgatni:
[link]
vagy ugyan ezt így:
[link]Kinek a pap, kinek a papné... izé nekem inkább a fincsi szuperszépen csomagolt 21-22 éves csajszi.
"Egy jó lossless zene sokkal jobb is tud lenni, mint a CD 44100Hz / 16bitje / 2 csatornája."
Mondjuk pl. metál zenénél megnézném melyik albumokat adták ki SACD-n, DVD-A-n, DSD-ben natívan... az esetlegesen DSD-re felkonvertált szrokat inkább hagyjuk.
Az LP visszaesését nem csodálom, majdnem dupla ára van egy CD-hez képest.
[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
válasz Pro Koryak #20 üzenetére
Meg azt se felejtsük el, hogy ki mit hallgat szívesen. Nekem aztán lehetne a világ legjobb metál albuma, nem hat meg. De sok-sok más LP "kompatibilis" stílus sem. Mivel én főleg élőben rögzített elektronikus zenét hallgatok, ami 99,99%-ban meg sem jelent. Nehéz lenne azokból bármilyen gyűjteményt összeállítani fizikai formában. Így marad a virtuális, NAS-ról játszva.
-
HUNNIA1920
őstag
A sztíming és társai mindaddig nagyon jók, amíg az ember nem hall egy normális CD vagy lemez játszót. Utána lehet vakarózni tarkó tájékon.
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
Pikari
addikt
Ha egy ismerős, munkatárs, ügyfél, osztálytárs, stb kér valamit, akkor szivesebben adja neki oda az ember egy 50 forintos lemezen, minthogy egy 5 ezer forintos pendrájvot, vagy külső vinyót adjon neki kölcsön, ami lehet, hogy soha vissza se kerül.
Még mielőtt valaki azt javasolná, hogy miért nem küldjük el interneten egymásnak, 30km sugarú körben 2-3 mbit/s feltöltési sebesség van otthoni nettel kb ezres ping mellett, szóval az nem opció.
Ami kissé bosszantó, hogy nem terjedtek el se a dual layer dvd lemezek, se pedig a blu ray/dual layer blu ray lemezek. Legalábbis az én ismerősi körömben senki sem használ ilyeneket. A lemezek is elég drágák hozzá. A dvd limitált mérete így egyre több problémát okoz.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
aktív tag
Óhh! Az a Sepultura album! Gyermekkorom egyik kedvence volt
[ Szerkesztve ]
OEM = alaplap dobozát kidobták, hátlapját elhányták..
-
-
Melorin
addikt
Én 1 éve másztam bele egy kicsit jobban a CD zenehallgatásba egy 1987-es gyönyörű állapotban lévő Sony CD lejátszóval. Kicseréltem benne a táp/csatoló kondikat, újraórajeleztem, stb.
Már az első meghallgatáskor is egyből feltűnt, hogy barátságosabb, teltebb, kerekebb a hangja mint egy majd' 500k-ba kerülő DAC + Ian Canada kártyás RPi4 párosnak lossless zenével. És nem megy a részletezés kárára sem ez a hangzás.
Azóta már nincs meg az a DAC+Rpi páros, csak egy egyszerű szerkezet a streaminges zenehallgatásra ha épp arra van szükség. Mert azért van előnye annak is, hogy bármi bármikor meghallgatható instant.
Minden másra ott a CD[ Szerkesztve ]
-
niof
addikt
Mi haver kerámiatokos Sony kazettáit tapogattuk úgy, mint a szent grált. Elég bitangul szóltak. Amúgy nekem már olyan 96-7-től kezdve szinte csak live-ok voltak kazettákon. Próbáltam digitalizálni őket, de akkor épp senkinek nem volt egy épkézláb deck-je. Pár évet még pihentettem, aztán kiszórtam mindent, és kezdődött a CD korszak. Aztán a DVD (persze mp3-al tele, nem filmmel!), most meg a NAS. Az online tartalmat kínálókból nagyjából 2-3 év alatt kiábrándultam. Annak jó, aki albumokat, meg single számokat hallgat. De az én fajtám meg van lőve vele. "- Melyiknél lehet losslessben egy Lewis Fautzi live szettet meghallgatni? - Egyiknél sem. - Köszönöm. A soha viszont nem látásra..."
-
niof
addikt
Van, persze, de fogékonynak is kell rá lenni, a hw nem elég. Egyébként jellemzően nincs nagyon flac, jobb meg pláne, live anyagokból. Valamivel felveszik, és ha mondjuk a Soundcloud-on elérhető az eredeti formátumban, akkor már verdesi az ember magát a földhöz örömében. Legtöbbször persze mp3, ogg, opus, aiff, stb...
Egyébként van még egy arc, akit mostanában fedeztem fel, Edit Select. Az a fura, hogy a trackjeit ismertem, de fingom nem volt, hogy dj-zik is. Hasonló tripelős techno, mint Fautzi, de más. Van Soundcloud oldala, keress rá!Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
niof
addikt
Igazából a lényeg a master, hogy az hogyan van elkészítve, és onnan milyen downmixet csinálnak belőle, milyen célra (CD, LP, rádió, streaming, stb...). Azt kijelenthetjük, hogy alapvetően a nagyobb mintavételezési frekvencia pontosabb visszaalakítást tesz lehetővé, a nagyobb bitmélység meg kisebb zajt, nagyobb jel-zaj viszonyt eredményez. Leegyszerűsítve. Persze a meghallgatáshoz, a különbség meghallásához szükségesek megfelelő eszközök, és nem árt az sem, ha valaki tudja, mire kell figyelni ilyenkor. Elmondható, hogy a legtöbb ember számára bőven tökéletes a CD nyújtotta minőség, relatíve keveset lehet profitálni a high-res anyagokból, ahhoz képest. Persze van különbség, de nem olyan jelentős, mint mondjuk az AM és az FM adás közt a rádióban. Apró részletek, lecsengések, több térinformáció, de csak annak, akit ez érdekel. A legtöbb ember simán csak zenét hallgat, azt jóccakát. A High-Res meg egy kiváló marketing hívószó a pénzköltésre.
-
niof
addikt
válasz Pro Koryak #35 üzenetére
Igazából mindegy. A CD és az LP közt is van különbség, mivel teljesen máshogy masterelik, még ha alapvetően a forrás ugyanaz a hanganyag is. Az LP-hez totál más karakterisztikát kell beállítani, mikor a lemezre vágáshoz előkészítik az eredeti mastert.
A különböző streaming szolgáltatók is teljesen más értékeket írnak elő, hogy minek kell megfeleljen, majd ha az megvan, normalizálják, és úgy kerülhet a platformra. Így teljesen értelmetlen bármelyiket hasonlítgatni. Egyedül a masterhez lenne értelme.
Sokkal bonyolultabb az audió ipar, mint egy átlag ember azt képzelné.Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.
-
sh4d0w
félisten
elefant, aldott legyel, amiert egy Thy Catafalque CD-t tettel be kepnek
https://www.coreinfinity.tech
-
mancer7151
tag
-
mancer7151
tag
Nekem sose volt lemezem de a bakelit sercegése és hangzása az hiányzik.
-
Noukoum
veterán
Ugye itt a lényeg nem a streaming, a lemez vagy a tulajdon, hanem a korosztály életkora és annak sajátosságai.
Egyre kisebb az igény a változásra és egyre nehezebben megy, ilyenkor jellemzően ragaszkodunk a régi megszokott dolgokhoz, melyekhez érzelmileg kötődünk. És igyekszünk ezt meg is magyarázni racionális okokkal, elkerülve annak a felismerését hogy talán nálunk van a probléma.
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
Usgyi
aktív tag
válasz mancer7151 #39 üzenetére
De igen, pörgettem át ceruzával és kazetta másolást is csináltam, 91-es születésű vagyok, Én még pont bele csúsztam ebbe. Komoly lejátszóm nem volt csak egy drágább hifi torony, de az alapok ugyanazok. Becsípett szalagot is csévéltem vissza kazettába, azt is szerettem Tudom, hogy a nosztalgia nagy úr, de én jól megvagyok ezek nélkül, nem sírom vissza, se ezt, se a VHS kazettákat...
Samsung Galaxy Z Fold 5 & Samsung Galaxy Watch 5 pro
-
niof
addikt
válasz Pro Koryak #43 üzenetére
Ha tudod követni azt amit leírtam, akkor rájöhetsz, hogy nem arról beszéltem, amit én hallgatok (nem is értem hogy hoztad ide, gyakorlatilag csak megemlítettem), hanem a formátumok közti különbségekről. Tehát az műfaj függetlenül érvényes mindenkire.
-
niof
addikt
válasz Pro Koryak #46 üzenetére
Miért? Valaki felhozta, hogy nem úgy szól egyik, mint a másik. Ez lazán, de kapcsolódik a témához, én csak kifejtettem, mert épp ráértem.
-
megott
aktív tag
"Pár lejátszás után elkezdtek eltűnni a magasak. Mélyek meg nem voltak sose"
Nem megfelelő volt a forrás, vagy a lejátszó! Meglepődnél mit ki nem lehetett hozni a kazettás technikából, elég sokat javítok (főleg a professzionális vonalból) a mai napig.
Aki másnak gedezbider, maga kenész fence!
-
Geri Bátyó
addikt
Bocsáss meg, ha kicsit mosolygok. 91-es születésűként valószínűleg azért tekertél ceruzával kazettát, mert a szüleid megengedték, hogy azzal játsszál.
Én a 94-95-ös tanévben a középiskolai kollégiumban már egy jobb anyagi helyzetben lévő osztálytárs CD-s deckjén hallgattam metálzenei audio CD-ket. Akkor vettem (hétvégi és nyári munkából) a CD-s, kétkazettás magnómat, bár igaz, hogy az első saját CD--m az 97-es. Mondjuk abban az évben szerintem már minden hónapban vettem egy CD-t, és kazettát már nem, pedig csóró voltam."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest