- Vezetékes FÜLhallgatók
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- GeForce RTX 5080 kártyák kvartettje a Manli szájíze szerint
- Milyen processzort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovlo
csendes tag
válasz Zolee897 #15304 üzenetére
Alternatív kábel (és csatlakozó meg miegymás) forrás: https://www.hestore.hu/prod_10030638.html
Nekem UTP krimpelővel sikerült a 6 eres lapos vezetékre rányomni a dugót, és működik is mind a 6 ér.
(pár m felesleges ilyen kábelem és csatlakozóm Bp. XVI. kerületben, szólj, ha kell.)
[ Szerkesztve ]
-
kovlo
csendes tag
válasz Blackmate #15024 üzenetére
Az MFB pályázati részletező oldaláról a pályázat részleteiről az itt olvashat szöveg visz egy másik oldalra, melynek alján a Kapcsolódó dokumentumok között van egy Segédletek link. Az innen letöltött ~8 MB-s zipben van az eljárási rend.
Az operatív programok ÁSZF-je is ez előbbi palyazat.gov.hu-s oldal tetején levő Általános útmutató a felhívásokhoz-Szerződés minták-ÁSZF-kifogás sablon linkről nyíló oldalon található ASZF_20200414.pdf fájlban van.
Ezeknél aktuálisabb dokumentumot még nem találtam.
(közvetlenül linkelni az egyes fájlokat nem sikerült elsőre.)[ Szerkesztve ]
-
kovlo
csendes tag
válasz Blackmate #14967 üzenetére
A banki ügyintéző nekem azt mondta, hogy a beadott pályázatban vállalt energetikai kritériumok ha nem változnak, lehet módosítani a kivitelezővel amit szeretnénk: árnövekmény esetén a felárat a pályázó önerőből állja. Ha jól emlékszem, az indikátor számok az energetikai tanúsítványokból számolódnak, ahol a napelemek teljesítménye (kWp) az irányadó. Ez alapján a pályázott napelem teljesítményt nem lehet csökkenteni szerződésmódosítás nélkül.
Az inverterre az a pályázati megkötés, hogy a napelemek névleges teljesítményének 80-120%-a kell legyen.
Ez alapján ha a panel teljesítmény nem változik, az inverter módosítható a fenti paraméter-tartományon belül - értelmezésem szerint a hitelszerződés módosítása nélkül is. Ez egybecseng az itt írtakkal: #14982 HZoli72
Közben megtaláltam a szerződésmódosítás leírási helyeit:
Az eljárási rend 12.7 pontja írja, hogy mikor, miért, hogyan módosítható az MFB-s szerződés:
12.7.1.2 A megvalósításra kerülő Projekt forrásösszetételének, anyagi-műszaki összetételének változása:
A Végső Kedvezményezett köteles benyújtani a módosítás okait alátámasztó dokumentumokat.Tovább bogarászva, az MFB hitel ÁSZF 4. pontja ezt írja:
A Szerződés kizárólag abban az esetben módosítható, ha a módosítás nem változtatja meg a projekt alapvető célját, továbbá ha a támogatott tevékenység az így módosított feltételekkel is támogatható lett volna.[ Szerkesztve ]
-
kovlo
csendes tag
válasz KilgoreTrout #14948 üzenetére
MFB-s hitel beadásához ami kell https://www.mfb.hu/backend/documents/20200222_VEKOP-5.2.1_17szukseges-dokumentumok.pdf:
- mindenféle igazolás (nav/önkormányzat): ügyfélkapun/NAV java programmal elektronikusan beszerezhető 1-2 munkanap átfutással: akár még ma igényeld meg
- közmű igazolások: bankszámla kivonat + utolsó számla: elvileg "már megvan nálad", vagy bankfiókban kérhető pecsétes papír róla.
- kivitelezői árajánlat/opciós szerződés + nyilatkozat aláírása
- energetikai tanúsítványok
- munkáltatói igazolás(ok)Ez utóbbi 3-at ha be tudod szerezni hétfőig, akkor szerintem nem kizárt a küszöbnél még becsúszni... Gyors energetikust szerintem lehet találni, a céges HR osztály sürgetése és a gyorsan papírozó napelemes kivitelező nagyobb falat lehet.
(A pályázat megnyerése esetén a műszaki tartalom (inverter kW és napelem kWp) nem változhat (mert akkor változna az energetikai tanúsítvány és a projekt által megspórolható CO2 és energia) és a hitel összeg nem nőhet a beadáshoz képest: lehet vállalkozót cserélni olcsóbbra/szimpatikusabbra, csak valaki adjon egy ajánlatot. Lesz rá idő, nekem a befogadástól a mai értesítésig 2 hónap telt el.)
Napelem méretezésben nem vagyok gyakorlott, de ha a téli 13.000KWh-t szeretnéd megtermelni, ahhoz 10-12kWp-s rendszer legalább kell. Ennek a bekerülési összege nagyjából ki is meríti a kedvezményes hitel keretösszegét. Ehhez már "csak" a tető felületének méretét kell tudni, hogy felfér-e rá ennyi panel.
Ha nagyobb a tetőd, mint ennek a teljesítménynek a felület igénye, akkor én a hitelösszeg egészét igényelném minél több panelra/ami maximum felfér: így talán az egész éves fogyasztásod is nullázható, nem csak a téli. -
kovlo
csendes tag
Nekem is olyat mondott egy elműs szerelő, hogy nem tudnak egy második ügyben az első lezártáig biztosat mondani.
Napelemes cégek, akikkel erről beszéltem, az egy fázisról bővítést és napelem telepítést egy lépésben nem javasolták/vállalták - de ők nyilván nem az Elmű.Én végül a bővítést elindítottam külön, a HMKE igény előtt. (hogy kiderüljön, ha van valami galiba a bekötésemmel. Volt is: az utcai oszloptól jövő földkábelemet az Elmű úgy tudta, hogy az légkábel. Egyúttal kiderült az is, hogy az 1x20-as biztosíték mögött az óraszekrényben 2x20 (!) áll rendelkezésre.)
02.10-én igényeltem fázis- és amper bővítést (erre 03.02-én jött meg az MGT).
Mivel a fázis- és amperbővítést elfogadták, a villanyszerelő ha azt megcsinálja, amit az Elmű előír, akkor már lesz 3 fázisom.
Így szerencsét próbálva mégis az első igény teljes lezárta előtt (03.20-án) adtam be a HMKE bejelentőt - gondolván, hogy nincs veszteni valóm. Ennek még nem látom nyomát az Elműnél online, viszont automatikus válasz e-mail se jött (E másodikban ampert bővítettem még.) Meglátjuk mi lesz a történet vége. -
kovlo
csendes tag
válasz bekesizl #14078 üzenetére
Nekem is Hensel szekrényem van érkezőben a mérőhely korszerűsítés utánra.
Nem tudom még, hogy pontosan melyik doboz jön hozzám, így elkezdtem megnézni lehet-e fedelet cserélni utólag.
Itt találtam Hensel fedeleket: https://www.16amper.hu/szerelesi-anyag/villanyora-szekreny/hensel-/hensel-tartozekok/hensel-fedel
Meg itt: https://www.mixvill.hu/hu/hensel-szerelesi-anyagok -
kovlo
csendes tag
-
kovlo
csendes tag
válasz senki68 #13289 üzenetére
Itt találtam egy leírást a lokális API-ról: https://www.home-assistant.io/integrations/solaredge_local/ Ezek szerint létezik olyan inverter, amin működik (még?).
Alternatív lokális adatkinyerési mód: https://www.solaredge.com/sites/default/files/sunspec-implementation-technical-note.pdf Implementáció: https://github.com/erikarenhill/solaredge-modbus-hass
(Saját SE inverter híján egyelőre a fentieket "csak olvastam", nem teszteltem.) -
kovlo
csendes tag
válasz #81475328 #12673 üzenetére
Köszönöm!
SE10K lesz a befutó, adatlapja szerint Folyamatos max. kimeneti áramerőssége 16A, így ide az írandó?#12672 senki68 jogos felvetés, hisz teljesítmény értékétől függetlenül kéri a havi 51 Ft alapdíjat az éjszakai óra. #12653 Vasy09-hoz hasonlóan nálam is csak "ki tudja mikor lesz az még jó" alapon marad meg.
HMKE-vel egyidőben történő további bővítés (az éjszakaira) nem bonyolítja a dolgot? (Mondjuk a mérőhely és a nappali 3 fázisa addigra rendben lesz.)
[ Szerkesztve ]
-
kovlo
csendes tag
Sziasztok!
Korszerűsítés és fázisbővítés alatt levő mérőhelyre szeretném beadni a napelemes HMKE igényt (űrlap link) az ELMŰ Hálózathoz, ehhez szeretnék segítséget kérni. (Így remélvén, hogy az MGT megérkezik, mire az MFB hitel bírálata lefut.)
Jelenleg 1x20A + éjszakai 10A van.
Bővítésre az MGT megjött: 20A+2x16A és éjszakai 10A.
HMKE igénylésnél meglevőnek töltendő, ami bővítésre megkaptam már az MGT-t? (a hetekben kivitelezésre is kerül?)
HMKE igényelt csatlakozás első két sora nem változik, így ide is mehet a 20+2x16+éjszakai 10?
Járt valaki hasonló cipőben?Az Igényelt összesített betáplálási védelmi érték (Amper) helyre az inverter fázisonkénti áramerőssége írandó?
Az esetleges túltermelést visszatáplálnám, így a következő három négyzetből az 1. és 3. pipálandó, jól tévedek?
Köszönöm előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem