- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Irodát kért, de gyárat kapott Elon Musk a Samsungtól
- Nyílt forráskódú lett a legegyszerűbben használható AI tartalomgeneráló
- Hazavághatja a MicroSD memóriakártyák piacát a Biwin-féle Mini SSD
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Rogyásig pakolható a Cooler Master Cosmos szériás csúcsháza
- 3D nyomtatás
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Hővezető paszták
Aktív témák
-
beniboy
tag
Sziasztok
memória választás elött vagyok. Cahintech nforce 4 ultras 3000+ AMD konfighoz kelle RAM ezeket néztem ki. vélemények?
RAM DDR 512MB 500Mhz A-Data 17 888 Ft 22 360 Ft
RAM DDR 512MB 500Mhz Kingmax Hardcore 15 588 Ft 19 485 Ft
esetleg más ajanlat hasonló árban. ja és 1Gb an gondolkodom igy még egy kérdés érdemes dualosban venni (mennyi gyorsulást jelent?) vabb egy 1db 1Gb-s esetleg 2x512MB
köszi
[Szerkesztve] -
robekri
addikt
Szia Emvy!
Nekem jelenleg van egy 512 Infineonom ami 150-es FSB-vel megy lazán!
A későbbiekben veszek egy dualos lapot és lesz-e értelme 2100-es DDR-t dualban járatni, ezzel a 150FSB-vel ? (Vagy egyáltalán lehet-e?)Ja, és mi lesz a teljesítménye? Tehát egy simpla DDR 2700-est vagy esetleg 3200-es DDR-t lenyom?(ez lehet, hogy hülyew kérdés volt)
Üdv.:Robe -
GeorgeTerror
senior tag
Naaa!
Kérdeznék én, de olyan buta vagyok, hogy még kérdezni sem tudok.
Kezdjük az alapoktól, és akkor utána kérdezek lehet így?
off
Emvy szeretsz Te előadásokat tartani? Ilyen fullextrásat powerpoint-os, meg mindenféle szép és okos dolgokat mondani?
Ha nem szeretsz mivel lehet rávenni?
on -
-
rvs
aktív tag
Én is viszonylag gyík vagyok a témához, ezért kérdezek egyet.

Szal, ha az órajelciklus fel és lefutóágán is lehetne adatot továbbítani, akkor ez miért nem eredményez effektívebb teljesítménynövekedést? Én arra tudok gondolni - de nem értek hozzá - hogy nem az adatmozgatás a sok idő, hanem ez a CASos dolog, vagyis amíg helyileg meghatározza, hogy honnan mit hová..
nagyon hülyeséget mondtam?
Emvy amit belinkeltél doksit megpróbáltam interpretálni, de nekem ez előismeretek nélkül nagyon kínai. -
petakpa1
őstag
OFF
Huhh, miről beszéltek ember???
Azt hittem ilyen késleltetés vs buszfreki, vagy egy-kétoldalas modulokról lesz szó
Ti aztán kenitek a témát, nem is hittem, hogy vannak idehaza olyanok akik ennyire értenek atémához, elvégre itthon nincs semmi komoly hardvergyártás aki programoz az is magas szintő nyelvekben keni. Vagy ebben sincs igazam?
Na mindegy nem offolom szét a topicot elhúztam
csá
ON -
napocska
tag
NMOS gate fesz magas=nyitott
PMOS gate fesz magas=zárt
Ok: NMOSban elektronokat próbálsz a gate alá gyüjteni, ehhez pedig pozitiv feszültség kell.
Elárulom a megfejtést is, miért NMOS van a memóriacelláknál: azonos áramú, sebességü PMOS 3x akkora lenne, ez pedig azt jelentené hogy ma is csak 3ad akkora memóriák lennének... -
napocska
tag
Ugy értem, hogy mivel a kapacitáshoz vezető utat egy NMOS tranzisztor zárja el (miért nem PMOS?) ezért annak gatejére pozitiv Vcc-t kell kötnöd mindaddig amig az érzékelőerősitők el nem végzik a munkájukat. Ezt ugy oldod meg, hogy egy flipflopot (mondjuk D ff) billentesz be addig. Majd a precharge esetén átbillented, igy a szóvezetéken földpotenciál lesz. Ez a következő aktiválásig lesz ebben az állapotában.
Egy elég jó könyv erről
DRAM Circuit Design: A Tutorial
by Brent Keeth, Micron Technology, Inc., and R. Jacob Baker, The Boise State University
Gondolom tudod honnan lehet megszerezni. -
napocska
tag
Szabad hozzászólni?
Nem tom mennyire vagy tisztában a belső felépitéssel (szerintem eléggé, ha ilyen komoly doksikat nézegetsz
). Mindesetre a RAM bankokra van osztva a gyorsabb sebesség érdekében, jellemzően 4 bankra. Egy bankon belül 4096-8092 sor van, illetve konfigurációtól függően (4,8,16 bites modul) 512-2048 oszlopra. Miközben az egyik bankot olvasod, addig a másik bankban kinyithatsz egy ujabb sort, és előkészülhetsz az adat feldolgozásásra. Ha azzal készen vagy akkor le kell zárnod a sort. Ez a precharge. A precharge all banks utasitás hatására bármely bankban lévő kinyitott sort lezárod. A bekapcsolás után azért van rá szükség, mert a sorokat flipflopok tartják nyitva, és nem tudhatod hogy bekapcsolásnál melyik billent be. Ha pedig ezt elmulasztod, és több sor van nyitva, akkor az egyik adata felülirhatja a másikat. Szóval erre jó a precharge all.
Olavsás és irás utasitások után vagy szimpla precharge (az adott bankra) vagy precharge all utasitás is lehet, de ez el is maradhat, ha autoprecharge módot válsztottál ki.
Bocs ha túl aprólékos lettem volna, lehet nem csak szakértők kukkantanak ide...
Örülök hogy a Micron ennyire felkeltette az érdeklődésed. Igaz szerintem is nekik van az egyik legjobb dokumentációjuk.
Aktív témák
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- iPhone topik
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Hardcore café
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 KIT Beast Black - 1 év bolti garival! -
- Új, felbontott Corsair 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX - 1 év bolti garival! -
- Új, felbontott G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) KIT DDR4 3000MHz CL16 Gaming - 8 év bolti garival! -
- ddr4 2x16gb min. 3200mhz keresek!!!
- Kingston Fury Beast 128GB (4x32GB) DDR5 RAM eladó ( külön akár 2x32GB is)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
- Új kijelzős! HP ZBook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200
- Bomba ár! HP ProBook 440 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

)
)
). Mindesetre a RAM bankokra van osztva a gyorsabb sebesség érdekében, jellemzően 4 bankra. Egy bankon belül 4096-8092 sor van, illetve konfigurációtól függően (4,8,16 bites modul) 512-2048 oszlopra. Miközben az egyik bankot olvasod, addig a másik bankban kinyithatsz egy ujabb sort, és előkészülhetsz az adat feldolgozásásra. Ha azzal készen vagy akkor le kell zárnod a sort. Ez a precharge. A precharge all banks utasitás hatására bármely bankban lévő kinyitott sort lezárod. A bekapcsolás után azért van rá szükség, mert a sorokat flipflopok tartják nyitva, és nem tudhatod hogy bekapcsolásnál melyik billent be. Ha pedig ezt elmulasztod, és több sor van nyitva, akkor az egyik adata felülirhatja a másikat. Szóval erre jó a precharge all.