- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Home server / házi szerver építése
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Házimozi belépő szinten
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Azonnali fotós kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Hisense LCD és LED TV-k
- Smart TV vagy TV okosító? Mi éri meg jobban ma?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34633 üzenetére
Inkább nem írok semmit (na ez nem jött össze
), de egyenlőre az a helyzet, hogy szénnéteszteltem az agyam és a gépeket is. Nem pöcsöltem sokat, mert egy tesztnél kibukik egyből, ha szar valami.
Több ramnál LinX-et néztem, de 20 körösnél pl nem hibázott elsőre, megnyomtam megint a Start gombot és 3. körre dobta a hibát.
Tele van képpel a pendrive-om, hogy ha írom a levelet gar ügyben ne nézzenek már hülyének... csak ugye ezek nélkül biztos megint lepattintanának.
A lényeg, hogy mint írtam is a távolabbi ramfoglalatban megy mindkét ram hiba nélkül.
Bármelyiket beteszem a procihoz közelebbibe kapásból dobta a hibát Aida Cache test + prime. A prime blend érdekes módon nem hibázott, bár nem sok erőforrás maradt neki, inkább a ram lefoglalása miatt futtattam. Szóval közelebbi ramfoglalatban mindegyik Kingston hibázik, illetve kétcsatornás módban is.
Procit átraktam az én gépembe és ott is ez a szitu kicsit megspékelve. Biosba belefagy ha a belső foglalat valamelyikébe van a ram. Ha nem lépek be a biosba, akkor bebootol, de idővel lefagy. Tesztprogikkal rá lehet segíteni, de itt pl nem hibát jelez az Aida, hanem újraindul kapásból. Külső foglalatba nem csinálja. 2500K-t is átraktam a H61-es deszkába és mindkét ram jó a belső foglalatban, illetve dual channelben toltam egy hosszabb tesztet.
VGA-val Z68-ban változatlan a helyzet, H61-ben szintén ugyanaz mint integrált VGA-val.
2 variáció van számomra:
- vagy öregszem és hülyülök megfele, ezért valamit nagyon benéztem és szar mindkét kingmax, csak a 2500K-val nem produkálja.
- garpapír hibafeltárásánál Giga P67-ben ha jól emlékszem és Z68 GD 65-ben tesztelték állítólag a procit.... vagy visszaküldték hibásan, vagy valamit tud a két másik gyártó, amit az Asrock nem.
Jelen pillanatban 50 körös linx megy a Z68-ban 2500K-val és a kingston ramokkal, hogy nagyjából kizárjam az első lehetőséget. Januárig a tápom havernál lesz, egy hétig az egyik modul lesz a külső foglalatban, egy hétig a másik. Ha fagy szólok neki, hogy jelezze. A csifi táp pedig most itt ketyeg a gépembe, hogy kizárjam a táphibát... -
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34633 üzenetére
A hiba okát sejtem, az már más kérdés miképp lesz megoldva....
Ramot már tesztelem, eddig oké. Valószínű nem az lesz a hibás.
Holnap rákötöm az 500-as Chifi tápot a gépemre, elvileg lazán vinnie kellene (6950 & 2500K) tuning nélkül. Utána a ramjaim átrakom a hibás gépbe és ha megint véletlenül csak a proci felőli foglalatban rakva fagy, akkor utána procicsere is meglesz.
Ha a 2500K-val menni fog hiba nélkül, az én gépembe pedig random fog fagyni 2105-el, akkor megvan a hunyó. Dedikált VGA-val is megnézem a kíváncsiság kedvéért.
Az már más kérdés, hogy hányszor lesz visszaküldve a proci, mire kicserélik.
Elvileg ezt kellene erőltetnem, csak már kezd csömöröm lenni tőle. Szívesebben adnék a tulajnak egy 4Gb-os modult a 2. foglalatba és éljen vele együtt, hogy hibás a procija.... vagy ha VGA-val nem csinálja, akkor addig húzza ki egy rammal.
Ez viszont etikátlan, de a kiskerrel meg szó szerint harcolni kell, hogy b@zmeg értsd meg hogy szar.... -
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34620 üzenetére
Ha ma idekerül a gép, akkor minden kiderül.
Nem fogok én procit pakolgatni, elegem van már nagyon a legóból.
Kiveszek egy ramot ráeresztek egy húzósabb tesztprogit, ha összefossa magát jó rammal a procihoz közelebbi memóriafoglalatban, akkor addig 2gb-al kihúzza az ünnepeket... vagy marad tesztre, majd megbeszélem haverral.
Ha marad, akkor a másodlagos vinyón is van OS, amivel az IGP-t szoktam használni.
Bedobom a 2 ramot, tápot letesztelem. Utána procicsere (bár ezt rühellem a hűtő miatt).
Ha itt is pl a procihoz közelebbi csatorna döglődik IGP-vel, akkor visszaküldöm a procit, ha kérik a többi cuccot is házastul elküldöm, csak a vinyó marad (by magyar aszfalt).
Nálam azt produkálta, hogy amelyik lapba tettem a procit ott hibázott a jó rammal is az "A" csatornába rakott ram. Lehet nem érthető, de ha kizárom, hogy a zsír új ram hibás, akkor már koncentrálni tudok egy HW-re és az a proci lesz.
Kiderül, hogy a sietségbe én kevertem össze valamit, vagy finoman fogalmazva baszták letesztelni... ott volt a ram, lap, proci is. -
t.imi
addikt
válasz
04ahgy #34622 üzenetére
A ddr ram fesz és a cpu overlock manuál. Időzitések manuál, amit írtál.
Ramot lehet manual v. dram oc profilban mahinálni, feltolja autóban 1600-ra, csak a feszt kell hozzá lőni. A probléma elött így üzemelt.
Lényegében, akkor ez lehet ram hiba. Max veszek egy pár másikat. -
sestertius
őstag
válasz
04ahgy #34612 üzenetére
Eh... már megörültem...
Beugrottam a support-ba, ahogy mondtad, és mit ád Isten... 2103 bios jön ki talán éppen ma, amelynél olvasható a várva várt Improve memory compatibility!
Rögtön le is húztam, fel is tettem, de nem oldotta meg a problémámat, ugyanúgy fagy....
Mégiscsak írnom kell a fórumba, aztán meglátjuk, mit reagálnak... -
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34613 üzenetére
Annyit írtam nekik, mivel 3 féle cuccot is küldtem, hogy a ram egyik csatornáját hibásan kezeli, vagy kezelheti, mert fagy. Leírtam mi alatt (prime blend, aida64 cache stress test).
Ott voltam a hülye, hogy nem írtam le, hogy VGA nélkül, viszont a teljes konfig leírásából láthatták.
Valszeg veszek egy 4Gb-os modult, a 2x2 marad nálam és ünnepeket kihúzza haver így vele.
Ünnepek után meg ha neki akar rugaszkodni még egy garos eljárásnak akkor had szóljon.
Ha kell neki a ram majd, ha vesz VGA-t akkor visszacseréljük. Enni nem kér, de nekem most kényelmesebb venni egy rammodult (később úgy is kell majd vennem) és betenni pl. "B" memória csatorna foglalatába és ha nem fagy, akkor minden happy. Utána max átrakom az "A" csatorna foglalatába és ha hibázik a cucc, akkor megvan a hiba.... bár ezt produkálta nálam garba visszaküldés előtt is.Elvileg a tápot is lehet megcserélem az Ő gépéből. HX620-at ünnepek alatt használná én meg az 500-as Chifi CTG-80P-t. Alapon el kellene vinnie egy 2500K+HD6950 kombót nem?
-
sestertius
őstag
válasz
04ahgy #34599 üzenetére
Tisztelet!
Biztosan rémlik, és szenvedtem a kezdő tuning topikban a ram beállításokkal nemrégiben /itt volt róla szó/. Azóta kipróbáltunk egy dolgot - 1600-os Corsair ramokat raktunk bele egy P8P67 Deluxe lapból, és 1600-on tökéletesen működött minden...
Szóval a kérdésem: elképzelhető, hogy a jelenlegi ramommal nem kompatibilis a lap olyan szinten, hogy csak 1333 és fölötte semmi?
A kérdésre ugyanis nekem azáltal nem egyértelmű a válasz, hogy a kompatibilis ramok listájában a ramom nem szerepel - mivel nem szerepelt a Maximus III Formula listájában sem, mégis tökéletesen ment 2000-en, valamint ezeket a ramokat átraktuk a már említett Deluxe lapba is /tehát szintén P67 lapba, ahol szintén nem szerepel a ram a listában/, és ott két modul ment 1866-on az xmp-s időzítéssel, 4 modul azonban már ott sem...Érdemes várni egy újabb biosra, amely esetleg javított ram kompatibilitást is tartalmazna, vagy ram csere...?
Szóval a lényeg nem változott: akár két, akár négy modul esetében bármilyen beállítások és fesz. értékek mellett fagy a lap, ha 1333 MHz fölé viszem, akár 1600, 1866 vagy 2133...
Köszi!
-
t.imi
addikt
válasz
04ahgy #34571 üzenetére
Nekem már ment 1600-on gond nélkül. 5 napja 1x lefagyott a gép, azóta csak 1333-on megy. Minden beállitás ugyanaz.
CR 1T volt, most is annyi, de 2T-vel sem bootol be. 9-9-9-27-re van belőve, (auto 9-9-9-24) 1.65V mellett. Semmi változás.
Leírom ide is, könyebb. ASUS 4A88TD-V EVO USB3, X2 555@B55, Kingston KHX1600C9D3X1K2/4G, Corsair HX650, 6950/2g, 3 hdd, 2 optika.
Tuninból már kinőttem, nincsenek nagy igényeim, csak az 1600Mhzviszont relative sokat csomagolok
[ Módosította: #65675776 ]
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz
04ahgy #34575 üzenetére
Na, az jó ha láttál/használtál már ilyet.
Eleve ezek a memóriák tuningosabbak, mint az ADATA Gaming (sima, nem v2), legalábbis papíron...
Ezekről nem merem leszedni a bordát, de valószínűleg nem D9 van rajtuk.
CR volt 2 és 1 is, mindkettő egyforma eredményt adott.
920/960 megvolt már, csak valamiért a lap (vagy a proci) nehezen vehető rá az ekkora freki elérésére. Ha "auto"-n hagyom a RAM időzítést, tehát a lapra bízom SPD alapján, akkor nem akar indulni, kézzel viszont először 1600-ról kell kezdenem FSB-t csökkentve.
Szerintem a CPU "ellenkezik", mert az ADATA is képes lett volna elvileg 10-10-10-27-37 888 MHz értéken üzemelni, de az Istenért nem sikerült elérnem (mondjuk a Deneb miatt akkor nem erőltettem, gondoltam ott a vége 1666-on).
tRFC 110/160/300 választható, volt mind próbálva.
Még azt lehetne megpróbálni, hogyan viselkednek az 1-3 mem. foglalatban, most a 2-4-ben vannak (az alaplap ajánlása). -
M_o_g_y_i
őstag
válasz
04ahgy #34571 üzenetére
Dehogynem!
Ott van a hsz.-ben a Thuban megnevezés szépen érthetően, nyomtatott betűvel írva.
A konfig kitöltése tudomásom szerint nem kötelező, az érintett hardvereket pedig megneveztem.
Speciel olyan juzer segítségét vártam, aki már legalább látott ilyen memóriát használat közben, és van vele tapasztalata, ráadásul az említett proci társaságában. Nem értem miért érzel kényszert, hogy beleszóljál, ha el sem olvasod rendesen a hsz.-t, amit írtam. Mint ahogy az időzítés(ek) csökkentéséről is írtam.
Az pedig végképp nem kérdeztem, hogy a Tiéd milyen körülmények között mennyit megy, az nem oldja meg az én problémám.
Főleg nem ilyen hangnemben, "sírásnak" nevezni a probléma leírását enyhén szólva is ellenszenvet keltő.
Én ráérek várni olyan felhasználó hozzászólására, aki érintett a témában.
Esetleg az alaplap típusa hiányozhat a probléma megoldását keresve, ezt mondjuk nem írtam, de az egy Asrock 890FX Deluxe5, az előző pár memóriával ment szépen 1,5V mellett az 1600 MHz, CL8-8-8-22 időzítésen.
TRFC lett növelve, CPU-NB freki lett próbálva 2000-2600 között, feszültség 1,15-1,275V között. -
Zso Ro
senior tag
válasz
04ahgy #34494 üzenetére
Szia,
Visszaolvasva nem ertem,hogy miert nem irtam bele a 3db uj modul tipusat.Szoval azok Kingmax KLED48F-B8 tipusuak.Mind a negy modul 1066Mhz-es,egy oldalas.Az idozitesek csokkentesevel akartam kihozni a gyorsabb mukodest a gepbol,de miutan lattam,hogy csak 800Mhz-en jarnak,annak akartam a vegere jarni.
Felreertettel,nem a memoria beallitasokat nem talalom a BIOS-ban,hanem azokat a beallitasokat,amelyeket egy masik kollega eszkozolt a Giga alaplapjanak BIOS-aban. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
04ahgy #34437 üzenetére
Nem a specifikált paraméterein használtad, hanem alatta. Ez már nem beállítási hiba igazából. Nyilván nem véletlenül van oda specifikálva ahova, csak ott garantálja a gyártó, hogy a chipek teljes egészében hibátlanul működnek. Szóval valójában fizikai hiba miatt nem működött a RAM. De Te magad is ezt írtad. ("Valószínűleg valamelyik modulon az egyik chip paraméterei jobban eltérnek a többitől.")
Ha a specifikált paramétereken jelentkezik a hiba mindig ugyan ott, akkor az nem valószínű (gyakorlatilag kizárható), hogy beállításra vagy kompatibilitásra vezethető vissza.
Abban egyet értünk, hogy egyértelműen kizárni csak másik rendszerrel lehet bizonyos hibákat.
Mondjuk a kékhalálon az a ReadyBoost-os megjegyzés azért érdekes. Lehet csak az ilyen célra használt vagy csak simán a gépben felejtett pendrive-ot kellene kicibálni a foglalatból.
Ahogy anno a Kingmax felvásárolta a senki számára sem megfelelő Hynix D5-öket, és építette belőle a HardCore500-akat. Persze selejt chipekkel nagy részük nem is ment 500MHz-en, de elég sok még 430-on sem. Itt lehetett volna beállítási problémára hivatkozni, mert a chipek specifikációja szerint volt felprogramozva az SPD. De a selejt, az selejt. Én már azt sem értettem a Hynix miért vállalta ezt be, mikor nem sokkal korábban a D4/D43-mal már eléggé lerombolta az imidzsét.
-
-
opti06
aktív tag
válasz
04ahgy #34384 üzenetére
Képzeld rákerestem, de mint írtad sok helyen hibásan van, na ezt honnan tudjam, hogy hibásan van, és mellesleg azért van a topik, hogy segítsenek a hozzáértők a nem hozzáértőknek.. Ram-Ram között is van különbség melyik mennyit bír, bár utánuk néztem kingston blue ott volt legjobb oc.-sak között ezek közül, de akkor ezek szerint csak a borda, úgy gondoltam (mivel nem értek hozzá annyira) T1 az időzítésnél is van valami command nem tudom micsoda, annyit tudok T1-be gyorsabban reagál mint T2-be ezért kérdeztem rá, de ezek szerint akkor csak a borda más (igen erre nem jöttem rá magamtól)
Minden esetre köszönöm a segítséged, helyi boltban megveszem kingston.Szerk: látom közben szerkesztetted te is
, na akkor mégis gyorsabb valamivel T1 nem csak borda, akkor T1-eset veszem, de nekem nem kell ekkora tuningos, AMD-be lesz úgy is ott meg nem oszt nem szoroz nagyobb hz-en nagyon mem kezelő miatt (1333-ra lövöm majd be minél kisebb időzítésen)
Szerk2: igen kingston, bocs, kettőt hajlamos vagyok összekeverni -
atesss
addikt
válasz
04ahgy #34349 üzenetére
Az oké, hogy támogat, mert szerintem mindegyik támogat 8GB-ot (persze amin 4 slot van).
Az a kérdés, hogy 2 modulban, vagyis 2x4GB felállásban támogatja-e !P45-ösnél én is látom esélyét, P35-nél viszont kevésbé. Pedig inkább P35-ös kéne (mármint olyan P35-ös, ami ezt tudja).
-
atesss
addikt
válasz
04ahgy #34336 üzenetére
Én is körbenéztem, de külföldön sem találtam. Úgy tűnik mindenhonnan kifogyott.
P35-ös lapnál van esélye a támogatásnak ?
Pontosabban leginkább P35-ös Gigabyte, egy teszt miatt (minimális fogyasztás kihozása egy Core 2-es rendszerből) azt akarok majd venni az egyik gépbe.A másikban már DDR3 van (Asus P5KC).
De erről is lenne kérdésem:
Ezt a Core 2-es rendszeremet majd 8GB rammal szeretném használni pár év múlva.
Ugye Ram-ból sosem elég alapon: mondjuk 4-5 év múlva simán elég lesz még rengeteg feladatra egy Penryn. De ramból akkor már biztos jól fog jönni a 8GB.Szóval a lényeg az, hogy melyik Core 2-es alaplap támogat 8GB DDR3-at 2 slotban ?
Vagyis egy slotban 4GB-ot ?
A P35 és a P45 hivatalos támogatása max. 8GB. Vajon az is meg van adva, hogy ez azt jelenti, hogy 4 slotban ? -
Vasinger!
nagyúr
válasz
04ahgy #34342 üzenetére
Igen, pont ez a cél, hogy a kettő ugyanaz legyen. Dual kit-et talán nem is nagyon árulnak ebből. Mikor vettem a 2x2 gb-ot akkor 2 dobozt adtak, amelyekben volt egy-egy üres hely még ramok számára, szóval fura.
Remélem akkor ezeknek mennek egymás mellett.
Bár a hirdető még a pontos típusát is leírta: flgf65f-c8kj9a
De sajna ezt nem tudom megnézni sehol sem ,hogy mit jelent. Meg persze a webshopban sem látom annak a ramnak.Engem az nem hagy nyugodni, hogy nagy valószínűséggel azért adja el, mert nem ment a lapjában: Gigabyte GA-990XA-UD3.
És ha az övében nem ment rendesen, akkor az enyémben sem biztos, hogy menni fog.
Bár a lapomra ezt írják: 4 x DIMM, Max. 16GB, DDR3 2000(O.C.)/1333/1066 Hz ECC, Non-ECC, Un-buffered MemoryMost itt a 16 gb-ot gondolom 4x4-es felállásban értik.
-
dewil666
őstag
-
-
Kufár81
tag
válasz
04ahgy #34319 üzenetére
Köszi, de nem akarok váltani!
Használtan már nem olyan drágák ezek a memóriák, ráadásul CL4-sek így akár húzhatom is az órajelüket.
Ezt a 2 GB Geil Ultra-t is viszonylag ingyen kaptam. 2 GB Kingmax-ot adtam helyette!
Szóval manapság bagóért lehet venni.
De azért köszi a tanácsot!
-
syl5
őstag
válasz
04ahgy #34257 üzenetére
Propus ez az X4 840-es.
És ha a pénz felől nézem a dolgot? Megérné lecserélni úgy, hogy ezzel némi többlet pénzhez jutok, vagy nem éri meg azt a pár ezer Ft-ot, mert annyival rosszabb minőségűek a Kingmax ramok?
Vagy lehet itt egyáltalán érzékelni minőségbeli különbséget, lassabb lesz program megnyitási sebessége, a fájlok kitömörítés, kevesebb fps-t fogok kapni játékokban? -
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
04ahgy #34183 üzenetére
Bnőm gépe, de épp az imént szegezték nekem a kérdést egy másik géppel kapcsolatban, amibe most készülnek memóriát bővíteni, de engem is érdekel a dolog.
Aszimmetrikus dual annyit tesz, hogy a megfelelő 2 csatornában lévő modul dualban megy, a harmadik meg singlebe? Ront ez a dual teljesítményén?Még annyit, hogy ugye jól tudom, dualban csak és kizárólag két egyforma méretűt lehet járatni, eltérőeket nem? Régen így volt. Tehát egy 1gb-os és egy 2 gb-os elvileg nem tud dualban működni.
-
[E]Storm
csendes tag
válasz
04ahgy #34124 üzenetére
Köszi a választ, akkor ha az alaplapon beállítom a X.M.P.-t akkor az a legjobb neki, akkor adni fog naki plusz feszt? Ha nem muszáj nem akarok adni neki plusz feszt.
Másik kérdés, most ugye 3 csatornáson használom, olyan kitben is vettem annó a ramot, de mostanában nem nagyon látok hasonló kiszerelésben, hogy oldjam meg ha 6 GB-ra szeretném bővíteni ugyan ilyen típusú rammal? Az működhet, hogy veszek egy dual kitet meg szerzek valahogy +1 GB ot? Tehát azt szeretném hogy tri chanel 6x1GB rammal.
-
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34120 üzenetére
Döglött Intel procival még nem találkoztam, ez nekem új, hogy default beállításon sem működik hibamentesen. Azt hogy miért hibás az más tészta. Lehet a deszka okozta, ezért is csak 1 órán át teszteltem a saját cuccaimat benne, hogy valamilyen szinten kizárjam az alaplap hibáját. Viszont az én procim még az SB széria elején lett véve, talán jobban bírja a feszt és a lap feszellátó áramköre háklis és az tett keresztbe a 2105-nek.... vagy a ramon valami nem kóser és az küldte a másvilágra. Harmadik variáció, hogy nincs szerencsém, kaptam egy hibás procit és egy hibás ramkitet.
-
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34107 üzenetére
Úgy néz ki eddig.
Próbáltam 2 deszkában, egyikben Kingmax Hercules volt, másikban Vengeance és biosban belefagyott (megállt az egér, se reset se semmi). Előtte természetesen cmos reset és elem ki, időbeállítással kellett kezdenem a biosba belépve.
Utána mindenféle hókuszpók nélkül bele a régi proci és első indításra pöcc-röff, csak az eszközöket kellett konfigurálni.
Kingmax ram is volt 2500K mellett és 2100 mellett is.
Másik ismerősnek H61 ITX-et raktam össze G540-el és semmi baja, ugyanaz a ram volt a gépemben is kis időre és semmi rendelleneset nem tapasztaltam (ugyanúgy C8KM9, mint amivel szívok)No megyek beterhelem a giga lapban is.
sas81: Lehet más chip van rajtuk, akkor sem szeresse a kétcsatornás módot. Esetleg lazíts az időzítéseken (lesd meg őket memtest alatt és ahhoz lődd be a biost).
-
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34104 üzenetére
Bios friss már megvolt.
CPU-t áttettem már 2 másik lapba, mindkettőt CMOS reseteltem és eredmény ugyanaz:
Bootol, belépek biosba és 5-10 másodperc után fagyi. (csak a procit cseréltem) Mindkét lap debug ledes és mindig megáll mint a szög, de más állásnál (eszközök felismerése, stb.)
Memóriával ugyanez a szitu, hogy más lapokban (P67 Pro3, Z68 Extreme3 Gen3) prime blend alatt KO cmos reset után, akár lazított időzítéssel is.
Mivel mindkét tesztgépben kétoldalas a már bejáratott ram, a Kingmax pedig egyoldalas így lövésem sincs.
Giga lapban amiben próbáltam a ramot lesasoltam az időzítéseket és azt lazítva állítottam be az asrockokban. Egy modulnál sem stabil. Ma még visszarakom a Giga lapban és adok a pofájának.
Lappal szerintem nincs gond, mert egy másik procival komplett Win7 telepítéssel és stressz tesztekkel stabil volt és most is i5 2500K-val Vengeancel néztem Prime blend alatt és addig a 10 percig nem volt hiba (tovább stock 2105-ös coolerrel nem akartam nyaggatni, no meg majdnem 4 fázis 95W-os procival.... féltem a procim.
Van több féle "elméletem", ami lehetséges:
1: deszka valamiért nagyon összeakad a kingmaxokkal és ezt tetézi, hogy KO a proci. (ma egy Vengeance és a hibásnak vélt proci kiakadt Prime blend alatt, előtte csak Aida tesztel bohóckodtam, mivel a sovány tápellátású deszkát nem szívesen nyaggatom ha nem muszáj)
2. Fos valami a deszkán és túlfeszel valamit, vagy a táppal van gond és hazavágta a procit és a ramot is, vagy csak hibásak voltak nem tudom.
Kíváncsi leszek mi lesz a vége, de látom nem jövök ki belőle bukó nélkül, pedig nem magamnak csinálom a gépet, max ráterhelem a "vevőre"... csak kicsit hülyén néz ki, hogy hallomásból PC-hez értek, de már 1 hete nem tudom a gépét átadni. Ezután jön csak a gariztatás, amivel megint ellesznek egy darabig. Ha Bp-en laknék első 3 napban lazán cseréltettem volna és kész, de így pár hónap mire lezárul az ügy sztem. -
szacsee
nagyúr
válasz
04ahgy #34099 üzenetére
Ha ennyi ramot tesztelsz tudnál segíteni?
Nem vagyok amatőr konfig összeállítás terén, de most beszívtam kicsit.
H61M-HVS alaplap
i3-2105
2x2Gb Kingmax Kit (FLFE85F-C8KM9 NAES)
Samsung HD 322GJ (F4)
Chieftec CTG500-80P táp (később lesz VGA is a gépben)
CM Elite 370 ház, de ez lényegtelen.Összeraktam, telepítettem és első telepítésnél kaptam egy olyan hibaüzenetet, hogy nem olvasható be a fájl (mintha a DVD sérült lenne), de a média tökéletes állapotban volt.
Jöttek a tesztek:
Samu át másik gépbe, mivel AHCI módban volt és EG szériával voltak gondok NCQ alatt.
Saját gépemben megformáztam, beraktam a gépbe és minden zokszó nélkül felment.
HDD és Sata kábel kiesett.
Ezután próbáltam ramteszteket, de nem jelzett hibát sem a Memtest 86+, sem a Win Extended Memory test @ Hiren 15.0
Bőszen nekiláttam procira gyanakodni, viszont ahogy betettem a Kingmax (egyoldalas) helyére a Corsair Vengeance 2x4Gb-ot simán felment a win. Kingmaxal minden Win Updates kisérletnél vagy kékhalál, vagy kép merevre fagy, vagy pedig konfigurálás nem sikerül. Vengeance esetében simán felment az OS és az összes Update is, kicsit nyektettem progikkal, de semmi instabilitásra utaló jel.
Gondolom ezzel a proci IMC-jét is kizárhatom, mint hiba okozóját, valamint a tápot is.
Ezután gondoltam mivel a webáruház oldalán a fingmax DDR3 2Gb oldalára mutat a link és a supportnál nem C8KM9 szerepel, hanem Bxx8xx széria ami benne van a QVL-ben, így nem tudok senkire mutogatni, hogy a lap támogatott memóriái közt nincs benne.
Ami feltünt, hogy Aida64 Stabilitás tesztnél Cache teszt alatt egyből eldobja magát, ha Kingmax van a gépben.
Próbáltam már:
Freki csökkentése és 1066-on 1333Mhz-es timingek próbája.... bukó
Fesz enyhe emelése, VTT emelésével... bukó
PLL emelése, illetve csökkentése... bukó
Több variáció, ami az ajánlott feszek határain belül vannak...bukó.
Várom az ötleteket!
Ha valakinek van tippje mi lehet a baj ne fogja vissza magát.
Hab a tortán, hogy Giga H55-ös deszkában másfél óra idő alatt (ennyi időre kaptam kölcsön) fél óráig ment az Aida tesztje, utána a LinX és nem hibázott.
Ha valamit számít i3-540 1333@ Cl9-ben 20Gflops-ot kapott LinX alatt (ennyire alacsony, vagy a hibajavítás miatt ennyi)
Az zavar, hogy pl Gigában sem kék halál, sem fagyás nem volt, no meg a memória tesztekre is szarik, mert ott műkszik. Lap sem lehet ludas, mert Vengeance-al kíntattam annyit, mint amennyit egy konfig fél év alatt nem kap. -
haddent
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3176, 96% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest