Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vaku topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple notebookok
- Milyen processzort vegyek?
- Új Blackwell szerverdizájnt mutatott be az NVIDIA
Aktív témák
-
rinpocse
aktív tag
Sziasztok!
Canon G3 majd G9 után eldöntöttem, hogy feljebb lépek egy osztállyal. A NIKON D90-re gondoltam.
A gondom az, hogy nem tudom milyen objektíveket vegyek. Amatőr szinten szinte mindenre (unoka, porté, utazások, természetfotózás, "buli-esküvő, fanta, haverok..", állatok, növények, makro, stb) szeretném használni a D90-et. .
A keretösszeg nem a csillagos ég, de a józan határok között nem sajnálom a pénzt. Azt sem tudom eldönteni többek közt, hogy 16-85 és 70-300 vagy elég a 18-200 VR II. A makróról nem is beszélve. Fényerős objektív vagy erős vaku? Vagy mindkettő?
Ti mit vennétek a józan ész határain belül a D-90-re?
-
rinpocse
aktív tag
"Nikon premium Bag II" vagy más Nikon táskát, hol lehet beszerezni kis hazánkban?
-
rinpocse
aktív tag
Lehet, hogy rossz helyre írom, de megkérdem. Valamelyik topikban láttam egy exif statisztikáról egy képet, valamelyik éjjel, most nem találom.
Honnan lehet letölteni egy olyan programot, ami nem csak grafikonként ábrázolja (mint az ExposurePlot) az adatokat? Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
rinpocse
aktív tag
Sziasztok!
A NIKON D300S használati útmutató 394. oldala alapján a NEF (Lossless compressed, 12-bit, veszteségmentesen tömörített, 12,1 MB) formátumban körülbelül 197 képet lehet tárolni egy 4 GB SanDisk Extreme IV (SDCFX4) kártyán.
Nekem egy 16 GB-os Sandisk Compact flash kártyám (is) van. Ha igaz a fenti állítás akkor a 16 GB sacc/kábé 4-szer nagyobb mint a 4GB, így a 16 GB-os kártyára 4*197 azaz 788 db képnek kellene ráférnie. Nekem 685-öt jelez a gép.
De nekem nem ez a legnagyobb problémám. Hanem a következő.
Ha egy kép 12,1 MB akkor 1 GB-ra 1000/12,1 azaz 82 kép, akkor 16 GB-ra 1312 képnek kell elférni.
Mit rontok el? Mit nem veszek figyelembe?
-
rinpocse
aktív tag
Sziasztok!
Nikon D300s mellett van egy 10-24 valamint egy 18-200 VRII objektívem. Drága jó feleségem időközben rákattant a fotózásra. Úgy gondoltam, hogy veszek neki egy D3100-et, s oda adom a 18-200 –at. Most jön az én problémám. Mit vegyek a 10-24 mellé! Ha maradok a DX vonal mellet akkor szóba jöhet a 16-85 és a 17-55 is.
De ha majd„ egyszer netalántán meggondolom magam”, s FF-re váltok, akkor a fentiek szóba sem jöhetnek, megint gondjaim akadnak, hogy a majdani jövőre (is) gondolva mit vegyek.
A 24-70/2.8 régi és drága is, de a képeim 75%-a ebben az átfogásban készült, ez lenne az ideális. Ha lenne VR-s nem is gondolkodnék rajta.
DE milyen lenne a 16-35/4 vagy a 24-120/4 DX-en és FF-n. Kell-e nekem a f2.8 vagy elég az f4? Nem ebből élek. Vagy várjam meg míg kijön 24-70/2.8 VR-es utódja? Sietnem nem kell, mert általában a nejemmel megyek „majdnem" mindenhova. Így mindig kéznél lesz a 18-200 is.
Van valakinek a 16-35/4 vagy 24-120/4 obikkal saját tapasztalata?
-
rinpocse
aktív tag
Uraim!
Van egy barátom (58), aki eddig a Panasonic kompaktal elég jól elvolt, s most szeretne váltani DSLR-re. A váltás oka, hogy a júliusban unokája születik. A FF vonalat is megtudná fizetni, de mivel soha sem lesz belőle (sem) esküvő fotós, sem pedig sportfotós , sikerült rábeszélnem a NIKON DX vonalára. De arról elég nehezen tudom meggyőzni, hogy a D300s helyett inkább egy D7000-t vegyen. Az indok, hogy nekem is Nikon D300s (mellette egy 10-24 valamint egy 18-200 VRII objektívem) van. Újabb is olcsóbb is. Nem tudom, hogy jó irányba befolyásolom-e vagy pedig tévútra viszem-e, mivel saját tapasztalatom még nem volt a D7000-el. Szerintem neki kis túlzással a D3100 is elég lenne. Mikor ezt mondtam elég sandán nézett rám, így ezt nem is erőltettem tovább.
Ha és amennyiben a D7000 mellett teszi le a voksot, akkor milyen objektíve(ke)t ajánljak ehhez. Ha finoman akarom magam kifejezni nem az a kimondott ár érzékeny típus, de feleslegesen nem is szórja a pénzt. Elsődleges cél az unoka fotózása, rögtön utána utazások. Nem tudom, hogy a NIKON új FF objektívjei közül ajánljak-e (16-35/f4 és 24-120/f4) vagy maradjak 16-85 és 70-300VR párosnál. Családi portréra fogalmam sincs, hogy mi lenne jó. Magam elfogadnék egy 70-200/2.8 VRII-et is, nagy duzzogva. Kellene egy fényerős fix is, főleg a társas utak alkalmával a templom belsők valamint éjszakai fotózásra.
Mit tudtuk: a Nikon mikor frissíti a D300s-t?
-
rinpocse
aktív tag
válasz t72killer #16128 üzenetére
A FF vonalra csak anyagilag van felkészülve, tehát kis túlzással bármit megvehetne. Alapban a D3100-at javasoltam neki 18-200-al, s az unoka projektre pedig egy fényerős fixet mondtam neki, megjelölés nélkül. Mivel nem nagyon, sőt egyáltalán nem vagyok képben a portézásban, ezért nem tudtam, hogy erre a célra, konkrétan mit ajánljak.
Mivel a barárom, őszintén beszélek vele, s ennek következtében mikor rá kérdezett a 18-200-ra elmondtam, hogy mégegyszer nem venném meg. Ha most megengedhetném magamnak akkor az "új" 16-35 és a 24-120 obikra bontanám.
-
rinpocse
aktív tag
válasz Throme #16686 üzenetére
Throme! Igazad van. A D7000 nagyon, de nagyon jó választás kezdőként. A múlt héten volt kezemben egy D3100, s mit ne mondjak tetszett! Mondom úgy, hogy D300s-m van, annak ellenére, hogy nekem kicsi volt, de úgyis a nejemnek néztem a 18-200-hoz. Szerintem bármelyiket válassza, nem tud nagyot hibázni.
Anno én írtam, hogy voltak fenntartásaim a 18-200VRII-vel szemben. Akkoriban volt alkalmam "megtapogatni" egy 70-200/2.8 II-es obit, a 24-70/2.8 mellett. Valószínűleg az akkori élmény, a tudatalatt erősen befolyásolt.
Ha kell ekkora átfogás, s csak egy obit akar, akkor rendben van a dolog. Nyugodtan megveheti a 18-200 VRII-t (162.000 Ft)
Ha kell ekkora átfogás, de nem ragaszkodik az egy obis rendszerhez, akkor a 16-85 VR és 70-300 VR jobb választás. (139.000+138.000=277.000 Ft.)
Ha nem kell ekkora átfogás, akkor pedig a 16-85 VR ajánlanám. -
rinpocse
aktív tag
válasz Norti7 #16700 üzenetére
Norti7! A 16-85 egy nagyon jó alapobi a DX vonalon.
Örülök, hogy elfogadod - egyelőre - a 16-85-ös ajánlatomat. A 70-300 VR az valóban ráér majd később, ha kell majd egyáltalán. Amire előbb szükséged lesz, ha rendezvényeket (is) akarsz fotózni, egy vaku és fényerős fix. Majd emlékezz!Nálam a 18-200 főleg "utazózoom", mellette volt/van egy 17-55/2.8 és egy 10-24. Képeim 92%-a 35 mm ekv. 15-85 mm között készült. (Exposureplot1.14)
[ Szerkesztve ]
-
rinpocse
aktív tag
válasz Sucuka #17683 üzenetére
Szerintem jó elgondolás. Nekem D300s van, s a CF slotban van egy 16 GB-s kártya, az SD slotban egy 8 GB-os. Mind a kettő Sandisk class 10. Ajánlom figyelmedbe az ebay-t. A beállítás RAW+JPEG. Szerintem ez a legjobb megoldás a két slotos gépeknél. Mármint a biztonság szempontjából.
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest