- Hobby elektronika
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASUS ROG Ally
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- CES 2025: ITX-es Cooler Master minitorony, minimalista dizájnnal
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bitrograde
senior tag
válasz qsmyle #115169 üzenetére
Jó lenne tudni az AKG pontos típusát is, de ami a lényeg: még alacsony impedancia esetén sem feltétlenül egy telefonról vagy egy hangfalas erősítő fejhallgató-kimenetéről érdemes meghajtani egy fülhallgatót. A javaslatom az lenne, hogy sétálj be egy műszaki boltba, ahol ki tudsz próbálni egy pár tízezer forintos "dongle" DAC/ampot (ilyesmit kell elképzelni, van többféle is az apróban). Ha ezekkel sem közelít ahhoz, amit szeretnél, akkor töprengj el a fejhallgató cseréjén.
-
bitrograde
senior tag
Boldog Karácsonyt!
-
bitrograde
senior tag
válasz Gzula[HUN] #114977 üzenetére
Szerintem ez jó irány. Csak nem szabad ennyire leegyszerűsíteni. Egy komoly(abb) készüléket ki kell szolgálni: párnák, csövek, kábelek, stb. Lehet keresni a rést ezen a pajzson, de a legtöbbször nehéz megúszni.
-
bitrograde
senior tag
Szerintem maradjunk a zenehallgatásnál és a fejhallgatóknál.
Megkockáztatom, nagyon vegyes a mezőny, és nincs is feltétlenül közös metszet.
Aki fejhallgatót használ, az (1) nem feltétlenül zenét hallgat vele, (2) nem feltétlenül a minőséget, hanem a praktikumot, esztétikát, stb. részesíti előnyben, (3) fogalma sincs a fejhallgatós zenehallgatásban rejlő lehetőségekről, és (1-3) kifolyólag az itt jelenlévők többségét jó esetben megszállottnak, elvetemültnek, különcnek, rosszabb esetben idiótának tartja. Aki pedig már idetévedt, és egy kicsit belekóstolt ebbe a fejhallgatós zenehallgatásba, azt az ízlése, az egyéni adottságai és képességei, a habitusa és az anyagi lehetőségei határolják be. Nyilván nem vagyunk egyformák, mindenki úgy élvez, ahogy tud, mondta volt HZs. De azért tényleg jó lenne, ha megmaradnánk a valós tapasztalatok talaján, és nem két-három közepesen pompás, belépő szintű cucc kipróbálása után általánosítanánk a tapasztalatainkat, s küldenénk el melegebb éktájakra azt, aki finoman felhívná a figyelmünket arra, hogy mennyire nem az általunk belátott horizonton ér véget a fejhallgatózás világa.
Azért írok többes szám első személyben, mert mindenki, így én is kezdtem valahol, és ezeket a köröket befutjuk mindahányan. egyszer rég kitaláltam, hogy LP-zésre adom a fejem, és az első avx-es nickemmel ostoba kérdéseket tettem fel a szaktopikban, mire aztán jött NJ-től a kioktatás, teljesen jogosan. Azóta sincs rendes lemezjátszóm, ami alap volt, azt is eladtam, mert egyszerűen beláttam, hogy láma vagyok hozzá, és az életvitelemnek is jobban megfelel a többi hordozó (egyszerűen nincs például helyem a lemezek rendes tárolására). És a topikot sem látogattam többé, mert sem kérdezni, sem mondanom nem volt mit.
Néha, ha ide tévedek, az az érzésem támad, hogy ezt meg kell osztanom.És hogy ON is legyek.
Egyre többet hallgatom az Erzetich Phobost, és egyre jobban és jobban tetszik. Néhány apró finomítás esett a rendszeren: bekerült egy FAW USB (csak a csatlakozók miatt, szükségem volt egy C-B kábelre a DAP-hoz, adódott egy alkalmi vétel) és a legnagyobb FAW fejeskábel (szintén jó áron). Mindkettő nagyon sokat hozott, elsősorban a rétegek megmutatásában. És amit korábban olyan sután sikerült megfogalmaznom a Phobos nyújtotta térélményről, azt most kiegészíteném. Nem csak arról van szó, hogy neki van a legtágasabb tere, amit eddig hallottam, de rendkívül koherens és rétegzett is, ami nagyon közel visz a zenéhez. És ez az a tulajdonság, amit én egy rendszerben a legjobban értékelek.
-
bitrograde
senior tag
válasz Yodamest #114897 üzenetére
Ahogyan azt már írták, elég sokan és elég hosszan: NEM A HANG "peakel", hanem az elvárásaid, és annak, amit megtalálsz, köze nincs ahhoz, amit úgy hívnak: endgame. Ha már játékos terminológia: olyan az, mint ha a World of Warcraft világában a Barrens nevezetű pusztaságban 18-as troll hunterként szürke cuccokban 11-s plainstriderekre vadásznál a szintlépés esélye nélkül, és közben fennen hirdetnéd, hogy hülye, aki Molten Core-ban raidel. Neked az és úgy okoz örömet, még az is lehet, hogy sokkal többet, mint a raidelőknek, nincs ezzel semmi baj. Csak éppen nem igaz, amit írsz, mert Barrensben nincs raidelés meg endgame, és "peak"-ből is csak "Dreadmist".
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz Dorien #114804 üzenetére
Az emlegetett fejeseknél én jóval gyengébbnek hallottam mind a Nighthawkot, mint az LCD2-t. A Neumannt és a HD660 érdemes lenne csővel is meghallgatni, és a HD660S2 is megérne egy misét. Azt is jó lenne tudni, mi okozza (a kapott hangban) a hiányérzetet. Könnyebben kapnál tanácsot.
-
bitrograde
senior tag
válasz Yodamest #114753 üzenetére
Utoljára mondom, hátha megérted: én azok véleményére vagyok kíváncsi, akik itt ebben a társaságban hallották. Nem az egyébként a kérdéses Sennheisert hallott emberekről szóló véleményedre voltam kíváncsi, és miközben tovább magyarázod, hogy miért szóltál (megint) valami olyasmihez hozzá, amiről nincs személyes tapasztalatod, nem lettem sokkal kíváncsibb a véleményekről szóló véleményedre.
Aztán kicsit sántít ez "a mi fülünk/véleményünk" egyik esetben semmiben sem más (kivéve, hogy az egyik tapasztalaton alapul), majd máskor mégis más (hiszen minden általuk B meg C tierbe szóló fejhallgatót hallottál).
Szóval, ki hallotta a Sennheiser HD490 Prót, aki érdemben be tudna esetleg róla számolni?[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz Yodamest #114749 üzenetére
Szived joga. De mivel én is olvastam-hallottam róla ezt-azt, nem arra vonatkozott az eredeti kérdésem, hogy ki és mit. Hanem hogy hallotta-e valaki a saját fülével?
Amúgy az általam idézett videóban sem azt mondják, hogy ennek van a legjobb hangja mind közûl, sôt többen is problémásnak hallják a hangolását, abban mégis mind a négyen egyetértenek (ritka pillanat), hogy fontos elvárásokat támaszt a piaci szegmensben, újra játékba hozza a Sennheisert (èppen az eltérô hangolás és a minôsége miatt), stb. Ezért érdekelt volna, hogy ki (hogyan) hallotta itt. -
bitrograde
senior tag
A fiúk a Sennheiser HD 490 Prót hozták ki az év megjelenésének. Hallotta már valaki?
-
bitrograde
senior tag
válasz Winne #114715 üzenetére
Szerintem hangminőséget illető kérdésekben sem a keleti virálmédia oldalairól kellene tájékozódni. Ami a tuningot illeti: általában azokban az esetekben van értelme, ahol egy jól megtervezett készülék esetében költséghatékonysági szempontok miatt lehet javítani a minőségen egyrészt alkatrészek cseréjével, másrészt egyéb, elsősorban mechanikus hangolással. Azonban hiába a pozitív változás, a tuningnak általában nincs értéknövelő hatása, sőt. Használt cikk eladásakor nem nagyon lehet érvényesíteni a tuningra költött összeget (a készülék már nem "eredeti", ha érvényes volt a garanciája, az a tuninggal elveszett, nem mindig visszakövethető és -fordítható a beavatkozás, stb.).
Fejhallgatók esetében lehet értelme a párna és a grill, illetve a kábel cseréjének, és egyéb átalakítások is végezhetők, de nagyjából itt is igaz: nehéz képlékenyen egynemű szerves anyagból várat építeni. És ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az biztosan nem az.
Ha zenét nem hallgatsz, felesleges addig a K272HD cseréjén gondolkodni, amíg még bírja. -
bitrograde
senior tag
válasz CoroStar86 #114630 üzenetére
Tudom, fogatlan prókátornak semmi sem drága, de a leírásod alapján a te problémádat nem egy készülék, hanem a szoba és/vagy a szobatárs lecserélése oldaná meg. Nyugalmat egy ANC-s fejhallgató sem adhat. Az pedig a zenehallgatás alapvetô feltétele.
-
bitrograde
senior tag
válasz Yodamest #114488 üzenetére
Nekem ennél jobb hangot egy zárt fejes, belátható összegen belül úgysem tud nyújtani.
Ez nem endgame, hanem game over.
Viccet félretéve: van az úgy, hogy az ember lelkesedik egy készülékért, ezzel szerintem semmi baj nincs. Aztán elragadja a lelkesedés, és hiperbolikus túlzásokban ír róla. Velem is megesik, és akkor rám pirítanak, hogy mit firkál itt a burzsuja, minden fejhallgatónak van rendes tere (hogy mekkora, meg hogy hogyan érzékeli az ember, meg hogy mennyire meghatározó élmény, hogyan viszonyul a többihez, horribile dictu: a zenéhez, stb. azt most inkább hagyjuk).
A tesztelőkkel ellentétben itt csak arról kellene írni, amit mi magunk is hallottunk, és hát ezért nem írhatod le azt, hogy endgame. Nem hallottad, ami "fölötte" lehet (csak a D5200-t, az azért való lelkesedést én csak mérsékelten értem/osztom).
Ebbe én is mindig beleszaladok: lehet-e egy adott fejhallgató köré a lehető legjobb rendszert felhúzni, hogy kihozzuk belőle a maximumot, de legalább az elég jót? És nem feltétlenül csak hangra, hanem praktikumra, megépítettségre, tartósságra, stb.
Lelkesedni tehát szabad, sőt, de a lelkesedésből abszolút mércét gyártani nem. Szerintem. -
bitrograde
senior tag
válasz btraven #114359 üzenetére
Az első "komolyabb" fejesem Grado SR80 volt. A második egy AKG K501. Stb. Nem sorolom. A legutolsó "nagyvad", amihez szerencsém volt, a Meze teteje egy Ferrum rendszerben. Egyáltalán nem tetszett.
Nem hiszem, hogy mindenkinek úgy tetszene a Phobos, mint nekem. Bár elég jó áron vettem, nem mindenki adna érte annyit. Nem mindenki illesztené úgy és olyan rendszerbe, ahogyan és amibe én. Kétlem, hogy az összes fejhallgató képes arra, amire a Phobos. Ahogyan nem minden hangsugárzó tudja azt, hogy eltűnik a szobából, és csak a zene van.
Igyekszem őszintén és mondandómat megfontolva beszámolni a saját tapasztalataimról. -
bitrograde
senior tag
Erzetich Phobos. Sokat ültem vele a fejemen töprengve, mit is lehetne írni róla, hogyan lehetne a vele kapcsolatos tapasztalataimat összegezni. Az ugyanis kevés, hogy én még nem hallottam jobbat, nekem jobban tetszőt, mert ez saját tapasztalataim hiányosságairól éppen annyira árulkodik, mint bármilyen más szuperlatívusz. Kétségtelen ugyanis, hogy ebben az árkategóriában nem nagyon hallottam fejhallgatót, melyhez mérhetném a képességeit, és akit ez érdekel, az mindjárt ugorhat is, mert ez a beszámoló nem erről fog szólni. Hanem sokkal inkább arról, hogy mi mindenre képes egy nem egészen hétköznapi fejhallgatós lánc. Nem hétköznapi, mert nem hiszem, hogy egy komolyabb fejhallgató alá is akár ilyen készüléktemetőt rakna össze bárki, de mit tegyek: nekem ez van itthon. 😊 A mánia összegyűjtötte.
Aki emlékszik még a korábbi beszámolóimra a Sennheiser HD540 Gold Reference 600 Ohmos változatáról, a Neumann NDH30-ról és a Hifiman HE6SE jól-rosszul sikerült jellemzéséről, annak talán rémlik, hogy nem igazán egy lánc technikai kvalitásai érdekelnek elsősorban, nem az, hogy mennyire szól „jól”, hanem hogy mi mindent képes számomra a zenéből megmutatni, hogy hogyan értelmezi azt. Az akkori felállásból a Neumann és a Hifiman már nincs a birtokomban, helyettük, tulajdonképpen az árukat visszaforgatva a láncba érkezhetett meg az Erzetich, az eredetileg tervezett HEK valamelyik változata helyett. Felkeltette az érdeklődésemet a koncepció (magának membránnak és ennek következtében a fejhallgatónak a mérete), a használt anyagok és a megépítettség minősége, a nem mindennapi külcsín, meg persze a sok jó vélemény, mely az eladó példányok ritkaságával együtt, azt gondoltam, jelent valamit.
És tényleg.
A Phobos (a 2021-es verzióról van szó) nem mindennapi fejhallgató, elsősorban abban az értelemben, hogy ellentmond egy sor elvárásunknak. Nehéz, nem nagyon állítható a mérete és a szorítóereje a fejhez, de egyáltalán nem találtam hosszas viselés során sem kényelmetlennek. Drága, és ehhez mérten is nagyon jól meg van építve, csak kár, hogy egy rendes kábelt nem mellékeltek hozzá; a sajátja merev és mikrofóniára hajlamos. Mivel nem olcsó jószág, azt gondolná az ember, hogy elég kényes is: meghajtásra, forrásra, stb. Nem igazán így van. Én szerettem egy alsó-középkategóriás DAP-ról is (Hiby R5 II), és a túlbonyolított asztali rendszerről is remekül szól (Hiby R6 III – SAEC USB – Resonessence Concero – WW7 coax – Soekris 1541 – TMP XLR – Violectric V280 – Wywires RED – Phobos).
És hogy szól?
Bár tudom, érzem, hogy ott van a fejemen, a zene messze nincs bezárva a fejembe, a fejhallgatóba, elképesztő térélményt produkál – elsősorban széltében, de hosszában is. Ez a legelső, és a leginkább meglepő a hangjában. Engem ez a tér amúgy nem nagyon szokott érdekelni, de a Phobos egészen felszabadító élményt produkál ebben a tekintetben. A második a nagyon kellemes összbenyomás: hogy még mielőtt nekiállnék keresgélni a részleteket, azelőtt feltűnik, hogy mennyire egyben van a hang. Belső dinamikai arányok, a hangszerek, szólamok, az énekhang(ok) egymáshoz való aránya szépen eltalált. Szépek a hangszerek hangjai, még akkor is, ha tudom, hogy a mikrorészletek tekintetében nem az Erzetich jelenti a Szent Grált az ezt hajszolók számára. Viszont van éle a megszólalásnak: nem kerekít-gömbölyít a cineken és a zongora felső regiszterein, ahogyan a húros ritmushangszerek vastag húsosságában is van valami nyers – mindnek előnyére. Jók a sávszélek, és az énekhangok sem bújnak el, de nem is hivalkodnak. Amellett, hogy nem kimondottan kényes a láncra, jól megmutatja a legkisebb változásokat a rendszerben: a PC, a két DAP, a stream és a microSD kártyáról történő lejátszás, a felvételek, a kábelek különbségét, de csak mint egy jó tanár: elnézően, szeretetteljesen. És jól skálázódik.
Kicsit szomorúan mondom: fülhallgatók tekintetében nem csak az anyagi lehetőségeim, de a kíváncsiságom végére is értem szinte a Phobossal. Azon kaptam magam az utóbbi időben, hogy ha lehetőségem nyílik itthon egyedül zenét hallgatni, nem veszem automatikusan a hangfalas rendszer felé az irányt.
Ennyire jó. -
bitrograde
senior tag
válasz energomatt #114227 üzenetére
Nincs itt semmiféle gyakorlat. Itt senki nem ajánlott többezer dollárba kerülő kábelt, ahogyan azt sem mondta senki, hogy nem a rendszer összeállítását kell figyelembe venni akkor, ha bármiféle fejlesztést akarna az emberfia-lánya. Éppen ellenkezőleg.
Ami a jobb fület illeti: kétségtelen tény, hogy helyenként nagyon eltérően hallunk, s ennek oka is számtalan: anatómia, kor, ízlés, tapasztalat, pszichoakusztika, stb. Az igényeink is mások. Nem igazán értem, miért az általad teljességgel random módon ideráncigált téma alapján a műfelháborodás.[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz HUNNIA1920 #114192 üzenetére
-
bitrograde
senior tag
válasz HUNNIA1920 #114189 üzenetére
Ezt azért egy kicsit sajnálhatod. Õtszámjegyért hirdettem a FAW legtetejét itt, az kisebb csoda volt a HE6SE-vel (akitől vettem, HEK2-vel használta). Azóta elcserélődött egy DAP-ra.
Egyet kell értsek Doriennel: egy olyan kategóriájú fejhallgatót kár lenne elrontani vacak kábellel. Nézegess esetleg használtan Wywires Redet. Én most ilyet használok az Erzetich-hez, nagyon rendben van. -
bitrograde
senior tag
-
bitrograde
senior tag
válasz Dorien #114127 üzenetére
Az analógia akár jó is lehet.
Kérdés, mit és milyen minőségben, milyen távolságról nézel.
Közelről, 24"-en játékhoz is kell a 2K. Nappaliban 32" három méterről full HD-ban filmnézéshez meg kevés.
És akkor még nem is beszéltünk a kontrasztarányról, a reakcióidőről, a pixelméretről, a képfrissítésről, a színhelyességről, a HDR-ről (hogy utálom), stb.[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz fattyu #114116 üzenetére
Ezt én is így gondolom. Simán el lehet lenni egy középkategóriás lánccal is, de azt a meglepetésszerű boldogságot, amit egy komolyabb rendszer hangja idéz elő, nehéz elfelejteni, ha egyszer volt benne része valakinek. Sok készülékemet kellett eladnom azért, hogy meg tudjam venni az Erzetich Phobost, de ha lehet, nem fordulnék vissza az úton. Egy egyszerű DAP-ról (kártyáról, Hiby saját szoftverrel) szimmetrikusan hajtva is olyan élményt képest okozni, hogy azt kell mondjam: azt a jelenlétérzetet középkategóriában én még megközelítőleg sem hallottam. Pedig volt már pár dolog a fejemen.
-
bitrograde
senior tag
Kolodko a MüPa előtt. Telibe.
-
bitrograde
senior tag
válasz fehér_ember #114086 üzenetére
+1
Az árfolyamokat elnézve, ez már elég jó ár érte, mondom ezt egy V280 (V281 - a preamp) boldog tulajdonosaként. És opampokkal még meg is lehet pimpelni. -
bitrograde
senior tag
válasz stellaz #114001 üzenetére
Tegnap írtam, de elszállt a válaszom, valami netfene elvitte.
Technikai magyarázathoz én kevés vagyok, tapasztalatból tudok csak beszélni.
Ha a HE6SE rendes erősítést kap (hangfalas 30Wpc erősítő terminálján pl.), akkor szintet lép.
Ahogy egyébként az érzéketlen hangfalak is. A Vandersteenem 86.5 dB, és kell alá a Bryston 2x200W-ja. Olyannyira, hogy azt a párost megbontani sem akaródzik. -
bitrograde
senior tag
válasz Ba cy lus #113998 üzenetére
Mint korábbi HE6SE-tulaj javallom, hogy a csalódás elkerülése végett tényleg fektess hangsúlyt a meghajtásra. Tudom, hogy tudod, de akkor is érdemes ezt itt újra és újra kiemelni, mielőtt még sokan elcsábulnának a BF-árakat látván, hogy aztán az apró januárban tele legyen eladhatatlan Hifiman fejhallgatókkal.
-
bitrograde
senior tag
Egy oldal hozzászólás után sikerült eljutni megint addig, hogy úgy szól, ahogy a görbéje kinéz. Lehet, hogy meg kellene nézni a videót, hiszen éppen amellett érvel, hogy ez alapvető félreértés, és hogy miért az.
Persze ez nem kell, hogy zavarja a beszélgetést! -
bitrograde
senior tag
válasz p_adam #113893 üzenetére
Ha csak a háttérben hallgattad, akkor nyilván elsiklottál a konkrét példa, a "HD800s harminc fejen" fölött. Meg hát nem végső igazságokat osztott meg, hanem hogy merre lehet tovább kutakodni, mérni, és hogy hogyan lehet a különböző álláspontokat (szubjektivista és méréspárti) azáltal közelíteni egymáshoz (anélkül, hogy bármelyik fontosságát tagadta volna, sőt), ha elkezdünk azon gondolkodni, hogy mi mindent is mérünk, és azt hogyan értékeljük. Nekem a szemlélet nyitottsága volt nagyon tiszteletre méltó a videóban.
-
bitrograde
senior tag
-
bitrograde
senior tag
válasz fehér_ember #113601 üzenetére
Én ezért váltottam ki az asztali PC-t egy DAP-pal. Alapból jobban szól a stream, hát ha még letöltöm a kártyára a Deezerről az albumot. Lassan lesz bele kártya is, arra megy a gyűjtemény sűrűn hallgatott része, és meghalljuk, mi lesz.
-
bitrograde
senior tag
válasz p_adam #113592 üzenetére
Meg is van a megoldás: a Sony topikban kell írni a Staxról, és viszont.
Szerintem egyszerűen a tapasztalatairól kell beszámolnia az embernek. Ettől még lehet gyenge a lánc, rossz a hang egyetlen kábel miatt, és még az is lehet, hogy az illető nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal ahhoz, hogy valóban megítélje, illetve el tudja mondani, mi mitől jó/rossz. De a szándék....
Szerintem itt egyébként nyugodtan le lehet amúgy írni, ha valami nem tetszik. Csak korrekten. Kölcsönben járt nálam korábban valamelyik csúcs Meze egy Ferrum Oor-rendszer társaságában, és nekem nem nagyon tetszett, és gondolom nem véletlenül van/volt egy időben velük tele a head-fi aprója. A jó-jó (ezért meg ezért), de nekem nem kellene (ezért meg ezért) szerintem korrekt hozzáállás. -
bitrograde
senior tag
válasz p_adam #113583 üzenetére
Amennyire lehet, objektív beszámolókat írtam róla, előnyöket, hátrányokat felsorolva, aminek az eredménye az lett, hogy sok taggal összevitatkoztam (mert hát egy csúcsmodellről nem szabad írni, hogy miért nem jó, csak azt, hogy miért jó...)...
Ezt nem is igazán értem, mármint nem azt, amit írsz, hanem az ellenvéleményt. Nem csak azt lehet leírni egy ilyen helyen, amit az ember igaznak vél. Ez a minimum tisztelet közös hobbink és a hobbitársak felé.
Ráadásul én még azt is gondolom, hogy nemhogy a csúcsmodell nem a legjobb, hanem a legjobb sem feltétlenül, hanem az, aminek a hibáival is együtt tudok élni.
Ahhoz képest, hogy techdemó, tényleg kommentcunami lett belőle. -
bitrograde
senior tag
válasz HUNNIA1920 #113497 üzenetére
Annak az OTL-nek a kapcsolása alapján készûlt erősítőm remekül szólt a Neumann NDH30-cal. Érdemes vele is próbát tenni.
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
CanJam. Kiváló hangulatú beszámoló a közösségről.
-
bitrograde
senior tag
Másodjára olvasom vissza, de nem a Heedről, hanem a HEDD Audio fülhallgatójáról beszéltek, ugye?
Az meg hogy szalag, meg lemez, annak fényében értelmezhető, hogy van egy olyan gyűjtői szenvedély, a birtoklásnak az a vágya, amit nem elégít ki a stream. Aztán ki-ki az ízlése, lehetőségei és pénztárcája függvényében éli ezt meg. Én is szívesen megvásárolom a fejemből kiverhetetlen zenéket tartalmazó CD-ket.
A Cora Audióról inkább nem mondok semmit. Talán csak azt, hogy egy hosszú távon gondolkodó cégnek fenn kellene tudnia tartania az üzleti kapcsolatot a számára dolgozó fejlesztőkkel. -
bitrograde
senior tag
Engem az érdekelne, hogy akik voltak, hogyan ítélik meg a kiállítás körülményeit a korábbi eseményekhez képest. Rendesen installált rendszerek szóltak? Milyen és mennyi lehetőség volt megismerkedni egy-egy összeállítással?
-
bitrograde
senior tag
válasz Dorien #113265 üzenetére
Általában nem nézegetem, ha a fejemen van, ahogy mások sem nézegetnek, amikor zenét hallgatok. Szóval sokadik szempont. Ahogy stellaz is írja, és ahogyan a tesztelők fogalmaznának: "az anyaghasználat példás".
Ami az árát illeti: ez szokott lenni az igazán kiváló készülékek és eszközök hibája. Hogy viszonylag kevesen tudják/hajlandók megfizetni. Én is használtan vettem, egy Írországban dolgozó lengyel vendégmunkástól. (Itt csendben elgondolkodunk a jövedelmi viszonyok alakulásáról szerte a világban.) Aki lelkesen felhívott, miután megkaptam a fejhallgatót, hogy elmesélje, ő mi mindennel hallgatta, miben erős szerinte, és hogy árában nem hallott semmit még a közelében. Mindezt miután már zsebre tette a pénzt. Szinte nem is megvettem tőle, hanem továbbadta nekem.
Amúgy én nagyjából úgy számolom ezt, hogy egy HE6SE-t, egy NDH30-at és egy házi készítésű OTL-t adtam érte, és a hangja alapján nekem még így is rendesen megérte. Pedig a maga nemében mindhárom eszköz igen jónak számít szerintem. Én nagyon szerettem őket. Az Erzetich Phoboshoz/Phobosszal is viszonya van az embernek. Szerintem ez is a jó hang ismérve, hogy nem hagy hidegen. Ez például egészen hideglelősen gyönyörű volt tegnap este vele. -
bitrograde
senior tag
válasz stellaz #113253 üzenetére
Igen. Fura is. Matattam ma valamit a kábeleken, és minduntalan bevertem a fejem a monitorba. Persze nem a fejem volt a ludas, hanem a fejes.
Sokat járt amúgy az elmúlt néhány napban. Ma kivettem a DDC-t a rendszerből (ne kérdezd miért), és tisztult tőle a hang. Valószínűleg a PC-ről érkező tápellátás kiiktatása és/vagy a rendszerbôl lefelé kilógó digit coax eltávolítása miatt. A hétvégén majd kipróbálom egy WW7-tel, meg talán dűlőre jutok fejhallgató-kábel ügyben is.
Ma mindenesetre olyat mutatott a Phobos mélyben is, hogy a HE6SE sem adott olyat legjobb pillanataiban sem, és sokkal folyékonyabb, nagyvonalúbb, és sodróbb lendületű az Erzetich. Ha egy jobb kábellel egy kicsit több rèlészlet jön ki belőle, nagyon-nagyon sokáig fog maradni. Ha nem szakad rám a bank, végleg. -
bitrograde
senior tag
Néhány első benyomás az Erzetich Phobosról (V21), ízelítőként (mert már látom, ebből is hosszabb poszt lesz).
1. Baromi nagy, az én hombár fejméretemhez képest is.
2. Nehéz, de ez egyáltalán nem zavaró, mert kényelmes és jó a súlyelosztása.
3. A kábele katasztrofális. Egy összehasonlítás (és egy jobb kábel beszerzése) még várat magára, de a gyári merev, mikrofonos. A hang pedig nem elég pontos vele. Új kábel és szimmetrikus meghajtás kell, döntöttem el.
4. A fejhallgatónak hihetetlen tere van. A "hátranézek, mi történt mögöttem" fajtából, a "félek a szobában" fajtából. Megdöbbentő: zenére, és játékra (WoW rogue-ként elég para a PvP-ben).
5. Méretes hangtömegek mozgatására képes, nagyon gyorsan. Olyan megindulásai vannak, döbbenet. És túlzás nélkül (amiért nekem például nem tetszett a Meze csúcsfejese: a concertóból nekem ne csináljon popzenét; az Erzetich megmarad a határon belül és gyorsan, pontosan "mozog").
A többit, ha kiderül, milyen kábel lesz végül hozzá.
Ahogy szokás mondani: "This is the beginning of a beautiful friendship." -
bitrograde
senior tag
Ma megérkezett a várva várt Erzetich Phobos. Az első fülelések nagyon biztatóak, hamarosan beszámolok majd, ha érdekli a társaságot.
-
bitrograde
senior tag
válasz Gzula[HUN] #113064 üzenetére
Zártban pedig saját testi épségünk érdekében nem megyünk utcára.
-
bitrograde
senior tag
válasz :AMF: #112985 üzenetére
Én egy kicsit hasonlóan hallom a Gradókat, mint Ba cy lus.
Az első rendes fejhallgatóm egy SR80 volt, de nehezen birkóztam meg a szorításával, és ezért kellett mennie. A 225(azt hiszem: i) egy Lake People 109-ről nekem nem tetszett, túlságosan erőltette számomra a PRaT-ot, valahogy izgága és nyugtalan volt a hangzása (több napot töltött nálam, vásárlási szándékkal kértem el). Nemrég pedig egy RS1 volt itt egy rövid időre egy öblös párnával, ami elég kényelmessé tette, de sem a Sennheiseremhez, sem a HE6SE-hez képest nem tudott olyat nyújtani, ami felébresztette volna bennem a vágyat, hogy újra egy Grado fejhallgató birtokosa legyek. Ha lesz találkozó, akkor viszont kíváncsian várom a Hemppel történő megismerkedést.
A mid-fi Sennheiserek szerintem is simán jelenthetnek megfelelő párosítás esetén akár végállomást is, ha az ember csak zenét akar hallgatni (bár az NDH30 jóval többet mutat szerintem a legtöbbnél, miközben a HD540 RG-ben van valami varázsos, ami a többi Sennből számomra hiányzik).
Mindez persze nem jelenti azt, hogy más ne hallhatná másképp, vagy valami személyes preferenciából kifolyólag ne lennének más igényei. Kis családunkban vannak kizárólag IEM-, supraaural-, és circumaural-elkötelezettek. Nehéz lenne bármelyikünket is meggyőzni róla, hogy más típusú eszközzel hódoljon a szenvedélyének. -
bitrograde
senior tag
Erzetich fejhallgatót ki hallott már (és milyet milyennek)?
-
bitrograde
senior tag
-
bitrograde
senior tag
válasz energomatt #112825 üzenetére
...Van Der Graaf Generator. De jó, hogy még ismeri őket valaki.
-
-
bitrograde
senior tag
válasz energomatt #112728 üzenetére
Ha az itt és más fórumokon olvasható megállapításokat, tanácsokat nem fogadnánk erős kétségekkel, rengeteg pénzt költhetnénk el feleslegesen.
És...
...ha az itt és más fórumokon olvasható megállapításokat, tanácsokat megfogadnánk, nem költenénk el rengeteg pénzt feleslegesen.Csak azt kell megállapítani, melyik tanács milyen.
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz nLali #112666 üzenetére
A streaming árképzéshez egy kis adalék.
-
bitrograde
senior tag
válasz nLali #112660 üzenetére
Valahol itt lehet az eb elhantolva:
Ha egy zenekartól 1 szám tetszik, nem adok pénzt mindért.
Én általában albumokat és szerzeményeket hallgatok.Koncertre nem járok, mert utálom azt a hangerőt, ami a legtöbb hangosításra szerintem jellemző.
A mai napig szeretek koncertre járni. Klasszikus és dzsessz, de akár hangosított popzene is. Nem szabad nagyon közel állni, a tömeg és a hangerő engem is zavar. De a zene a koncerten történik. Felvételeken is ezt keresem.CD-t nem veszek, mert nincs mibe beletenni.
Nem jelentős, de értékes gyűjteménnyel rendelkezem, a mai napig vásárolok CD-t. Nagyon jól szól, nem tűnik el a repertoárból, és a borító is rengeteg fontos olvasnivalót rejt.Marad a PC. Van, hogy egy-egy együttesnek albumait, vagy számít meg lehet venni online, de az is kényelmetlen nekem.
Ez ma már elég egyszerű, nem értem, mi benne a kényelmetlen.Nem tárolgatok zenét. Sajnálom rá a hardvert. Érzelmileg a kedvenceimhez sem kötődök annyira, hogy birtoklási vágy alakuljon ki.
Birtoklási vágyam nekem sem támad, de kötődöm a zenéhez. Akár a fizikai hordozókhoz is. Fontos állomásait jelzik az életemnek, mikor milyen zene szólt az életemben.Kössenek szerződést a nekik tetsző szolgáltatóval én pedig hallgatom, amikor és ahogy akarom.
A zenésznek ebbe nem feltétlenül van így és ebben a formában beleszólása, hol és hogyan jelenik meg a zenéje, és milyen formában elérhető.A zenész engem szórakoztat. Ezt szerette volna, akkor pedig csinálja úgy, ahogy nekem megfelel. Nem sajnálom tőle a pénzt. Igenis keressen mindenki bőven.
Van olyan zene is, ami szórakoztatni szeretne. De nem hiszem, hogy ez lenne a kizárólagos célja, és a hallgatónak semmiféle erőfeszítést nem kellene tennie annak érdekében, hogy befogadja.A zenész is munkát végez, gyakorol, ötletel, elfárad, megvalósít stb.. Munkának tartom ezt is. De nem fogok a zenészért a zenehallgatási szokásaimon változtatni.
Már én sem. De egészen mások a szokásaink, mint kiderül.Nem azt látom, hogy a zenészeknek kenyér gondja lenne. A befutott zenészek az értékesítési platformtól függetlenül elég jól elvannak.
Az attól függ. Nem látjuk, nem látunk a kulisszák mögé. Sok minden történik addig, míg egy zenész "befut". Onnantól kezdve persze már van némi alkotói (és piaci) szabadsága. A kedvenc példám, amikor kifejezés lett abból, hogy "to do a Radiohead" (saját oldalról letöltésre kínálni saját albumot annyiért, amennyit a letöltő fizet érte).A kevésbé népszerűek meg online világ nélkül se lennének előrébb, mert a koncertjeiket is kevesebben látogatják, falunapra se annyiért-annyiszor mennek.
A népszerűek egy része online világ nélkül teljesen ismeretlen lenne. A koncertélet pedig - éppen a letöltések ellenében - újra felvirágzott.Nem kekeckedésből akartam ezt leírni, csak hogy világos legyen, mennyire másképp látjuk a dolgokat. Nem csak a Tidalt.
-
bitrograde
senior tag
válasz -NoVa- #112652 üzenetére
Ez így korrekt.
Én is azért mondtam fel annak idején a Deezert, mert nem lehetett Linux alatt klienst futtatni. Most meg integrálható a Volumio alá. A zenei katalógust és az ajánlót én jobbnak találtam a Tidalénál, ahol annak idején előadók és lemezek tűntek el a kedvenceim közül, anélkül, hogy bikkmakk.
Persze, egy ideális világban Qobuz előfizetésem lenne. -
bitrograde
senior tag
válasz nLali #112644 üzenetére
Elnézést, én a drágák-e a kábelek vitára gondoltam, de te biztosan a Tidalra.
Valóban igazad volt: a Tidal, ellentétben a többi szolgáltatóval nem kéri, hogy egy háztartásban lévők tartozzanak ugyanahhoz a családi előfizetéshez. Rég voltam Tidal előfizető, és ahogy elnézem, egy darabig nem is leszek, tulajdonosváltás ide vagy oda. Mindegy. Ahogyan idézted is, csak azt szabják feltételül, hogy egy országban tartózkodjanak a regisztráció idején a "családtagok". Miért is fizetnél többet, ha kevesebbet is fizethetsz ugyanazért? Mondod erre te.
Az érveim elsősorban valóban morálisak voltak. És szerintem megfontolandók:
1. aki teheti, az ne hazudós szolgáltatóra fizessen elő (ld.: MQA)
2. ne olyanra, aki akkor csökkent árat, és akkor ajánl tömeges "olcsó" előfizetést, amikor megszorongatják a versenytársak, mert az árcsökkentést végsősoron a cég munkatársai és a zenészek sínylik meg
3. aki teheti, közvetlenül a zenésztől vásároljon hangzóanyagot
4. aki egyébként sokat költ a hobbija technikai felszerelésére, az ne sajnálja a pénzt a zenére, a zenészeknek, azokra a cégekre, akik nem pusztán csak a haszon maximalizálása végett mozognak az üzleti világban.
Luxus, tudom, de nem lenne szép világ, ha mindenki csak azt nézné, hogy mi mennyibe kerül. Nem "a nagy semmit" védtük.
TL;DR: vagyis igazad volt, a véleményed viszont az, ami: vélemény. Többségi, és szerintem téves. -
bitrograde
senior tag
Igazatok van, drága. A kábel is.
Egyrészt mert euróban számoljuk az árakat, de a fizetésünket a legtöbben nem abban kapjuk.
Másrészt ez a hobbink, és abból kétféle van: amit csinál az ember, meg amire költ.
Ki mennyit tud vagy akar. És mivel nincs egyedül ezzel, egy szűk réteget kiszolgáló piacon találja magát az ember, annak minden ódiumával.
Kár ezen morogni. -
bitrograde
senior tag
Szerintem részben igazad van, és nem akarok nagyon min-maxolni, de.
Saját tapasztalatom szerint egy rossz kábel képes elrontani a hangot, egy jó kábel meg nem csinál mást, csak nem rontja el, nem szól érdemben bele, hagyja a készüléklánc többi elemét érvényesülni. A FAW ilyen, nem olcsón, különösen nem egy alsó-középkategóriás Sennheiser árához képest. Amikor viszont komolyabb vas kerül a Sennheiser (vagy személyes tapasztalat ismét: a Hifiman HE6SE elé), akkor nagyon kihallani még a FAW felső házában tanyázó kábelek különbségét is. Ez nem megszokhatatlanul nagy különbség, de jól hallható, és ha az ember megengedheti magának, akkor biztosan lapot húz tizenkilencre is. Feljebb talán még inkább így van, azt nem tudom.
Hangfalas rendszerben ez sajnos még drasztikusabban jelenhet meg: két kábel különbsége jelentheti, hogy leválik-e a hang magáról a sugárzókról. Ez általában IC- és HF-kábelek esetében érzékelhető a leginkább, én tápkábelnél csak néhányszor hallottam óriásinak mondható különbséget, de azt elég vastagon is mérték. Persze van néhány titkos, jó ár-érték arányú kábel. Sokáig éltem együtt pl. Schmidt Feri baráton által készített fonott kábelekkel, és ár-érték arányban szinte verhetetlenek voltak. Vannak egészen egzotikus, az apróban ritkán felbukkanók is. Nagyon kedvelem pl. a SAEC japán kábelt, HF-nak sikerült egy nagyon ritkán felbukkanó 2000-est szereznem. Már a 600, 700, 850-es és 1000-est is nagyon dicsérik, de ez a 2000 egészen varázsos. Röviden is hosszú volt az ára, de megérte. Nemrég az USA-ból sikerült egy USB-t is beszereznem belőle (az avx-esről lecsúsztam), az is nagyon tud valamit. Vagy nemrég egy Sternklang Ephemera digitkábel váltott egy 7-es WW-t (talán platinum??), ami kölcsönben volt nálam, és az is valami varázslatosan szól, pedig csak két kivasalt rézszalag pamutban, igaz míves dugókkal.
Szóval az van, hogy a legtöbbször puding, az van. -
bitrograde
senior tag
válasz emiki6 #112450 üzenetére
Nem. Ha visszaolvasol, akkor hasonlóan nyilatkoztam arról, hogy valaki hitvány terméket ajánl, csak mert olcsó. Akkor nem kell megvenni.
Nem hiszem, hogy a pénz lenne mindennek a mértéke. Inkább csak azt, hogy aki ilyen szinten akar "spórolni" a hobbiján, az nem is gondolja igazán komolyan. És persze én vagyok a sznob.
Ez nem a 6-7 számjegyű forintba kerûlő készülék kérdése, azt simán el lehet engedni. -
bitrograde
senior tag
A világ szégyene, hogy ebben a topikban is védelmére kelnek annak, aki csak a zené(hez való hozzáférése)n akar spórolni. Tudom, nem sokat lapnak a zenészek a szolgáltatóktól, meg már a bandcamp sem az, ami, stb. De akkor is.
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz osonte #112416 üzenetére
A kérdés költői volt. Mint:
Táncából a táncost: kitudhatod?
-
bitrograde
senior tag
válasz Downsampling #112376 üzenetére
Mondtam, Resonessence Concero HP. Ha csak a szállodában kell. Azt inkább laptopról, telefonon USB Y és külső akksi.
-
bitrograde
senior tag
válasz Downsampling #112371 üzenetére
Ezt csak gumizni kell. Ha jó az aksija, szinte bármivel elbánik. Az asztalra is mehet. Meg van Resonessence Concero HP. Nekem az az utazószettem. Persze csak laptop mellé.
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz Downsampling #112365 üzenetére
Szerintem vegyél egy DAP-ot, az a harapott almás vacak nem zenehallgatásra való.
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
És akkor nem lehetne, hogy ahogyan készüléket/fejhallgatót, stb. is saját tapasztalat alapján szoktunk ajánlani, ugyanez legyen az íratlan szabály egyéb termékekre és a beszerzési forrásaikra is. Magyarul aki már a saját pénzét egyszer kockára téve rendelt egy bizonyos helyről, az ajánlja. Aki meg nem, az ne.
Más bukszájával ne verjük már... -
bitrograde
senior tag
Ajánlani személyes tapasztalat alapján szokás.
-
bitrograde
senior tag
válasz fehér_ember #112152 üzenetére
Meg szabad kérdezni, mi a meghajtás?
-
bitrograde
senior tag
válasz energomatt #112140 üzenetére
-
bitrograde
senior tag
válasz Valkűr #112133 üzenetére
Szörnyű ez a gépi fordítás.
Mindent egybevetve azt kell mondanom, hogy a hangzás szempontjából a Hifiman HE6SE felettébb meggyőző: pontos, bevon a zenébe, és megfelelően kiegyensúlyozott hangjának köszönhetően bármilyen műfajjal vagy felvétellel megkínálhatjuk; mindent pontosan és magabiztosan ad vissza, kedvenc felvételeinkkel remekelni fog. Nem is egyszer vesztettem el a fonalat ennek az értékelésnek az írása során, mert nem az írásra, hanem a hangra figyeltem, egyszerűen annyira jó volt hallgatni. Hallgatása másik dimenzióba repít, s még ha rövid időre is, elfeledtet az emberrel minden mást. De fel kell tenni magunknak a kérdést: ez vajon elég-e ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk a fejpánt okozta kényelmetlenséget, és hogy egy kétezer dollárba kerülő fejhallgató ránézésre olcsónak tűnik. Nem válaszolhatom meg mások helyett a kérdést, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Minden szükséges információt az olvasó rendelkezésére bocsátottam, neki kell azokat most megfontolnia.
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz energomatt #112126 üzenetére
Ja, aztán adott neki 8-at a 10 pontból. Meg írta azt, amit írt az összegzésben.
Engem egyáltalán nem zavar a fél kilós súly, mert rendesen illik a busa fejemre, és jól is ül rajta. Ha valakinek nem tetszik a pánt, kicserélheti.
A (vacak) kábelét én nem használom, sokkal jobban szól a legnagyobb FAW-madzaggal. 400USD-ért még kábel- és fajpánt cserével is nagyon jó hangja van, ha van hozzá tisztességes meghajtása az emberfiának.
De az is lehet, hogy ha felteszi, nem akar semmit cserélgetni, csak hallgatja.
Az én flottámba jól illik, tökéletesen megvan a fejhallgatós rendszer főfejeseként. Hordozni ott az NDH30, ha valami másra vágyok, a HD540 RG (a kényelem királya).
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM