Hirdetés
- Fehérbe csomagolva: Acer Nitro V 14 notebook
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- Plazma TV topic
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Apple notebookok
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- RAM topik
-
PROHARDVER!
Vagy legalább az ajánlott egérpadok listáját nézd át!
Hirdetni tilos a fórumon, használd a Hardveraprót!
Utoljára frissítve: 2019. 02. 04.
Amennyiben egeret keresel: Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Arra gondoltam, hogy az egeres topik mintájára itt is lehetne egy kis összefoglaló, általános tanácsadás a topik 1. hsz-ában. Készítettem egy kis irományt. Véleményezzétek, aztán, ha úgy van, szólok philoxenia-nak (vagy egy másik MODERÁTORnak), hogy formázza meg a kezdő post-ot. Erről van szó:
...........................................................................................készítette: [oWn]f4te
----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------Felvetülhet az emberben a kérdés, hogy miért is érdemes néhány ezer forintot egérpadra költeni, amikor ott az asztal és teljesen "jól" megy rajta az egér. Vagy itt van ez a 200 / 400 / 1000 Ft-os bevásárlóközpontban vásárolt noname csoda, abszolút megteszi..
A válasz egyszerű:
Más a felület. Sokkal precízebben lehet velük pozícionálni az egeret. Máshogy siklik rajta (főleg, ha megfelelő glide is van az cincogó alján), kisebb a surlódás (amiből következik a lejjebb is említett mérsékelt kopás).
Nem beszélve arról, hogy sem az asztalunkat, sem a drága rágcsálónk alját nem karcoljuk össze, koptatjuk el. Halkabb is. Kényelmesebb is. Esztétikusabb is.
Összegezve: minden szempontból jobb és nem csak akkor, ha játszani szeretnél.Ezeknek a padoknak az alját gumi borítja (a szövetekét teljesen, az alternatív megoldások esetén van, hogy csak kis csúszásgátló gumitalpak vannak), így nem mozognak el folyamatosan, miközben vadul cibáljuk rajta a sajtfalót.
Egy jól kiválasztott darab hosszú ideig (évekig) társunk lesz, kiváltképpen, ha vigyázunk rá és időről-időre megfelelő módon karbantartjuk.
Ne féljünk használt padot vásárolni; az állapot felmérésére itt is adódik lehetőségünk és ha olyan tulajtól vesszük, aki megfelelő módon vigyázott rá, nagyon szép darabokat szerezhetünk be - egészen nevetséges pénzekért (olyanokat is, melyek már nincsenek forgalomban). Több alkalommal vásároltam már én is így és még nem bántam meg soha.
Az ajánlott padok a hozzászólás végén találhatóak.
Akkor most lássuk a medvét.
Alapvetően 4 nagyobb csoportra osztjuk az alátéteket, anyaguk szerint megkülönböztetve:
-szövet (/hybrid)
-műanyag
-fém
-(savmaratott) üvegVan olyan modell is (az üvegek kivételével), aminek kétféle változata van; egy "gyorsabb" (speed), ami jobban csúszik és egy "lassabb" (control), amin némileg könnyebb "megállítani" az egeret rántás közben.
Egyes műanyag-, ill. fémpadok esetében egyszerre mindkét típusú felületet megkapjuk a pénzünkért; egy egyszerű "hasrafordítással" váltogathatjuk, hogy melyik esik éppen jobban kézre. Ez abból a szempontból jó, hogy ha nem tudjuk, hogy milyen is kellene nekünk, tudunk választani úgy, hogy csak egy terméket vásárolunk meg. Nem beszélve arról, hogy így megduplázhatjuk a pad használati idejét.
Általában high sens-hez (nagy egérérzékenység, amikor csak néhány cm az effektív mozgatás) a gyorsabb padokat szokták használni, low / medium sens-hez (alacsony / közepes egérérzékenyég, amikor 10+ cm kell egy 180°-os fordulathoz) a lassabbakat.
Persze ez nyilván személyi preferencia kérdése is.A csuklótámasz jól jöhet, ha kifejezetten kímélni akarjuk a csuklónkat (és csuklóból is játszunk), de ezesetben az egyetlen értelmes alternatíva a Razer eXactRest-vel szállított Razer eXactMat (esetleg mi magunk oldjuk meg házilag a párnázást).
Szövet(/hybrid)padok:
-------------------------------
Nincs is jobb, mint egy nagyméretű, vaskos szövetpad. ^^-A 35+ cm szélességű példányok leginkább ezekből fordulnak elő.
-Tiszításuk ugyan valamivel körülményesebb, mint alternatív társaiké, de cserébe akár még
tartósabbak lehetnek, ill. kényelmi szempontokból is előnyösebbek.
-A csúszkát / hyperglide-ot kevésbé fogyasztják, mégis némelyikkel műanyag- / fémközeli siklást érhetünk el (pláne egy kis szilikonspray bevetésével ^^).
-Szállításuk egyszerű; az ember szimplán felcsavarja őket, és belerakja a dobozukba / hengerükbe. Ha ilyennel nem rendelkezeik az egyszeri user, akár egy márkásabb szeszesital fémhengerét is használhatja a nemes célra.
-Kevésbé kell aggódni a sérülések / karcok miatt.
-A legtöbb esetben olcsóbbak is, mint egyéb anyagokból készült társaik.Egyéb anyagokból készült padok:
-------------------------------------------------Mint az fennen már felsorolásra került, a szövet (/ hybrid) mellett vannak még műanyag-, fém- és üvegpadok is. Nagy általánosságban jobban csúsznak (kiváltképp a savmaratott üveg), mint szövet párjaik, ennek ellenére én nem szeretem annyira őket, mert:
-Jobban eszik a csúszkát az egér alján (az üveg különösen zabálja).
-Zavaró hangjuk van (ez persze szubjektív vélemény - van akit egyáltalán nem zavar, nekem az agyamra megy).
-A rideg fém / üvegpadok nem a legjobbak az izületeknek, az RSI pedig nem egy szívmelengető élmény.
-A méretük a nagy szövetpadokhoz képest korlátozott.
-Kevésbé kényelmesek (ridegségük és vastagságuk miatt), nem képesek alátámasztani az alkart.
-Nagy általánosságban hamarabb el is használódnak (kivétel talán az üveg) - igaz vannak egészen tartós darabok is közöttük.Néhány szó a padok tisztításáról / ápolásáról:
------------------------------------------------------------------
Én úgy szoktam ezt megoldani, hogy fogok egy tiszta szivacsot és meleg (de nem forró) vizet.
A szivacs PUHA oldalát (végig ezzel dolgozunk) jól átnedvesítem és alaposan beszappanozom (habzik) és szálirányban finoman áttörlöm a pad felületét néhányszor.
Ha ezzel végeztem, alaposan kifacsarom a szivacsot, majd tiszta vízbe mártom és azzal is
szálirányban átmegyek rajta.
Megint egy alapos facsarás és (ismételten szálirányban) a maradék vizet is "lesöpröm" / felitatom a szivaccsal.
Ha már nincsenek rajta kis "tócsák", fél / háromnegyed órát szárítom a napon kiterítve (nem többet, nehogy kiszívja).Ha alternatív anyagokból készült padod van, ott akár berakhatod meleg folyóvíz alá (szöveteknél nem kedvelem ezt a megoldást, nehogy nagyon megszívja magát), szappant rá, szivacs puhábbik fele és hadd szóljon. Ha nem zsíros a felület, szappan sem kell.
Anno a SteelSeries QcK-mat röhögve bedobtam 40°-os, kímélőprogramos mosásba és gyönyörűen kitisztult ; ennek ellenére senkit sem bátorítok ilyetén fegyvertett elkövetésére - az ördög nem alszik.
Gondolom az alap, hogy nem árt, ha kezet mosol, mielőtt az egeredhez / padodhoz nyúlsz, és nem az új Everglide felett kezdesz bográcsozni.
Ha elmész otthonról, a cuccost akár valamivel le is takarhatod és akkor nem száll rá a por.
A boszorkánykonyhában:
-------------------------------------Tisztítás után egy kis extra tuning: kb. minden benzinkúton kapható szilikonspray-ből nyomatsz a felületre, ~30 cm-es magasságból, egyenletes oszlatással.
Nem kell nagyon sok, de túl kevés sem. Aztán hagyod egy fél órát, 40 percet (ha biztosra akarsz menni, 1 órát is) szikkadni valami szellősebb helyen.
2-3 hétig (talán 1 hónapig is) jobban fog csúszni a kicsike.
Arra viszont ügyelj, hogy ha bent csinálod ezt a műveletet, a pad alá bőséggel teríts újságpapírt, mert ha ebből a cuccból kerül a parkettára / csempére, lehet, hogy még 2-3 hónap múltán is random hanyattvágódásokkal fogsz szembekerülni.A legjobb szövet / hybrid padok:
----------------------------------------------
QPAD CT (3 féle méret, 2 féle vastagság, jár hozzá nagyon korrekt minőségú skatez is - QGlidz)
QPAD XL (3 féle méret, 2 féle vastagság, ehhez is jár az a jófajta csúszka)
Everglide Titan (3 féle méret) - az első fibertek-es pad, nagy ász, kellően gyors felület
Allsop Raindrop GigaPad XL - nagy klasszikus, itthon egyáltalán nem terjedt el
Razer Mantis (speed/control, azt hiszem ez is volt legalább 2 méretben, de tudtommal itthon csak a nagyot lehetett kapni)
Razer Goliathus (3 féle méret; speed/control)
Corepad C1 (3 féle méret)
SteelSeries QcK különböző fajtái (ezekből leginkább a QcK Mass és a QcK Heavy a vastagság miatt)
SteelSeries 5LAzt mondanám, hogy a sorrend is ez (bár ez nyilván valamennyire szubjektív).
Szokták még ajánlani a Roccat Taito-t, de én nem kedvelem ezt a márkát. Az egerei az ipari hulladék kategóriát képviselik és igazából a padjaitól sem vagyok hasraesve. Nem beszélve arról, hogy nincs még olyan régóta a piacon, hogy tudjuk, mennyire tartós.
Ettől még bepróbálhatod, de ha engem kérdezel, maradj a jól bevált QPAD / Everglide / Allsop / Corepad / Razer / SteelSeries hatosfogatnál.Néhány jó alternatív pad:
-----------------------------------
fUnc sUrface 1030 (az egyik első gamer pad, klasszikus; tartós, két felület, kábelrögzítő csipesz)
X-Ray Thunder 8 (másik klasszikus darab, tartós, szintén remek vétel)
SteelSeries S&S (ő is egy legenda, tartós, sok éve gyártják változatlanul -csak SS logo-csere volt-)
SteelSeries 3HD / 4HD / 9HD (csupán méretbeli különbségek vannak köztük)
SteelSeries SX
SteelSeries Experience I-2 (ez gyakorlatilag egy Icemat 2.0)
Razer eXactMat (az egyetlen valamirevaló csuklótámaszos megoldás, két felület, egész tartós)
Icemat 2.0 (savmaratott üveg; a legjobb siklás - persze hátulütői is vannak; ellenben tartós és nem törik egykönnyen)Még nem volt hozzá szerencsém, de azért leírom, hogy az XTracPads HAMMER™-et szívesen kipróbálnám.
Egy-két megjegyzés:
------------------------------
A felsorolt QPAD-ok (kiváló csúszás jellemző rájuk, talán a legjobb a nem-alternatív kategóriában) és a SteelSeries 5L hybrid megoldások; egyfajta átmenetet képeznek a műanyag-gumiszerű izé-szövetpadok között.Az Allsop felületre leginkább a QPAD XL és az Everglide Titan között helyezkedik el félúton. 6 (!) év után az alján lévő gumírozott anyag már nem tart olyan jól, mint új korában, de azt hiszem, ez igazán elnézhető neki. Baromi tartós darab, nagyon kedvelem.
A Razer-ek közül, ha elérhető, inkább a Mantis-t venném - már csak azért is, mert erről bizton tudom, hogy sok-sok évig használható. A Speed-verzió nagyon jól csúszik. Ha úgy használod a padokat, mint én (tehát elfordítod 90°-val), akkor valamit lassul, mert nem szálirány mentén mozgatod horizontálisan az egeret.
Külföldön nagy népszerűségnek örvendenek még az XTracPads, ill. Puretrak padok - nekem sajnos még nem nyílt rá lehetőségem, hogy behatóbban tanulmányozzam őket (pedig az XTracPads Pro™-val és az XTracPads HYBRID™-vel már jóideje szemezek).
Személy szerint jobban preferálom a vastagabb alátéteket (4 mm </=); kényelmesebbek és még tartósabbak, mint vékonyabb társaik.
A nagy (szövet)pad pedig mindig jobb, mint a kisebb, akkor is, ha nem használod ki a teljes méretét. Azért, mert:
-Megfelelő elhelyezés esetén kicsit kipárnázza az alkart, ezért hosszútávú használat során kényelmesebb.
-Ha csak egy 10x10 cm-es részt használsz is rajta, ha 2-3 év alatt esetleg bekopott egy kicsit, akkor fordítasz a cuccon 90 / 180°-ot és ott a szűz felület ---> megsokszorozza a pad effektív használati idejét.
-Valamivel drágább, de ha valamikor el akarod adni, némileg többért tudod áruba bocsájtani (tehát értéktartóbb).Akárhogy is nézem, jobban megéri. Ha anyagilag megengedheted magadnak, bátorítalak rá, hogy vedd a nagyobbat (és vastagabbat).
Egyelőre legyen ennyi a bevezető; szerintem nagyjából (szigorúan a teljesség igénye nélkül) képet kaphattunk a témakörről és arról, hogy miért érdemes beruháznunk egy minőségi egérpadba.
Egerekről kicsit bővebben itt olvashatsz.
Fenntartom a lehetőséget, hogy a későbbiek folyamán majd update-eljük a post-ot.
----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Liftor Active fekete, szövet + háló ÚJ BONTATLAN
- Thrustmaster t300 rs gt szett
- Asus TUF FX505DT - AMD Ryzen 7 3750H - GTX 1650 4GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1185G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i5-10G I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HUN BIll I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest