Hirdetés

2019. június 24., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Egérpad topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-02-04 21:25:28

PROHARDVER!Vagy legalább az ajánlott egérpadok listáját nézd át!
Hirdetni tilos a fórumon, használd a Hardveraprót!

Utoljára frissítve: 2019. 02. 04.
Amennyiben egeret keresel: Milyen egeret válasszak?

- Az összefoglalót javasolt teljes egészében átolvasni. Nem hosszú, ellenben rádöbbenhetsz, nem is arra van szükséged, amire gondoltál. :)
- Sokat segít a Ctrl + F (Keresés) billentyűkombináció.
- Itt találod az önálló Egeres topikot (összefoglaló ott is van!).

Szerzők:

dobragab állította össze
Synthwave munkája nyomán;
Vanir-nak nagy köszönet a kezdeményezésért és az Egérpad ajánlóért,
jaffa 2843-nak a szakmai kontrollért.

I. Hogyan kérdezzek?
II. Kedvcsináló
III. Mire van szükségem?
IV. Karbantartás
V. Hasznos linkek

1. Mennyi a keret?
2. Használtpiac / külföldi rendelés szóba jöhet?
3. Mekkora hely van az asztalodon, milyen érzékenységgel játszol?
4. Milyen egérrel fogod használni?
5. Van-e valami konkrét preferenciád?

1. ~3000 Ft alatt nem igazán van normális minőségű pad. Vagy a felülete, vagy a tartóssága nem esik bele az elégséges kategóriába, esetleg egyik sem.

2. A használtpiactól nem kell félni, persze nyilvánvalóan érdemes letakarítani a használt padot (lejjebb lehet olvasni a tisztítás módjairól). Külföldi rendeléseknél érdemes vigyázni, ugyanis az eBay és az AliExpress is tele vannak hamis Razer és SteelSeries padokkal.

3. A nagyobb jobb. Tényleg. Ha nagy helyed van, akkor érdemes minél nagyobb padot beszerezni a maximális kényelemért. Bővebben erről lejjebb olvashatsz.

4. Általában nem kardinális jelentőségű, hogy milyen egér fog rajta futkosni, de esetenként nagyon meghatározó lehet. Lejjebb erről is tudsz még olvasni.

5. Gyorsabb, vagy lassabb felületet, vastagság, konkrét méret, esetleg minta, varrott szegély, stb.

Gyakran felvetül a kérdés manapság, hogy az optikai / lézeres egerek korában mi szükség van egy egérpadra, hiszen a rágcsáló a legtöbb felületen "jól" működik.

Még mielőtt érkezne a válasz, leszögeznénk: a várt élményhez nem csak egy jó egérpad szükséges, hanem egy megfelelő egér is, ezügyben az egeres topik tud némi támpontot adni. Ha játszunk, netán egyéb precíziós munkát végzünk a sajtfalóval, egy korrekt pad elengedhetetlen. Internetezéshez, Office-hoz nem kitétel a megléte, de ezen felhasználások során is kulturáltabb és komfortosabb érzetet ad.

Miután ezt tisztáztuk, jöhet a megoldás az eredeti kérdésre: más a felület.
Sokkal precízebben lehet velük használni az egeret. Máshogy siklik rajtuk, mint egy egyszerű asztallapon vagy 200 Ft-os TESCO-alátéten.

A jobb kontroll mellett sok esetben még ott van a plusz kényelem is, a teflontalpak mérsékeltebb kopása, és végül a design, bár ez utóbbi igazából csak ráadás - nem valós ok, de talán egy lábjegyzetnyi helyet megérdemel.

Ezeknek a padoknak az alját gumi borítja (a szövetekét teljesen, az alternatív megoldások esetén van, hogy csak kis csúszásgátló gumitalpak vannak), így nem mozognak el folyamatosan, miközben vadul cibáljuk rajta bináris haragunk közvetlen letéteményesét.

Az ajánlott pad természetesen nem létezik, rengeteg minden személyi preferencia kérdése. Ami beválik X-nek, nem biztos, hogy Y-nak is be fog. Az első fejezet arra tesz kísérletet, hogy összegyűjtse a lényeges információkat, ami alapján tippelni tudunk, valószínűleg mi lesz neked a legjobb. Precíz válasz nincs, szerencsére azonban léteznek egyetemes igazságok.

Az egyik ilyen pl. az, hogy bár egy jó padtól nem leszünk pro-k, de csakúgy, mint a megfelelő egér esetében, segít abban, hogy kihozzuk magunkból a maximumot.

Én úgy vagyok vele, hogy egy fail után kiborít, ha önnön hibám helyett a "felszerelésemben" kell keresnem a szűk keresztmetszetet (droppolt az fps, laggolt egyet, megugrott / kiakadt / remegett az egérkurzor a felületen, lefutottam a padról, stb.). De hát ki szereti az ilyet? Egy rendes gear esetében elfelejthetjük a hasonló szituációkat.

Sokan hajlamosak elhanyagolni a beviteli perifériák fontosságát, de ha már napi rendszerességgel ezek segítségével visszük az akaratunkat a képernyőre, elvárhatjuk a komfortos és precíz használatot.

Egy jó pad vs. kommersz hulladék között a különbség ég és föld. Nagyon komolyan mondjuk, hogy ha már sikerült egy rendes egeret beszereznünk, ne ezen a párezer forinton spóroljunk. Nem fogjuk megbánni.

Árak

Néhányakat elrettenthet az ár, de mint oly sok minden más, ez is relatív; nézzük meg, hogy mit kapunk a pénzünkért. Rengetegféle / fajta felület közül válogathatunk, a legváltozatosabb méretekben, designokban, s a legtöbb jó pad meglehetősen tartós is.

Már 2500 forinttól is lehet használható dolgokat venni, a felső határ 15-20 ezer forint, de a jó padok ~90 % -a a 3000-10000 Ft között mozog, leginkább ~6000 Ft köré betájolódva. Persze az ár sok esetben függvénye a méretnek is.

Ilyen tekintetben a leghúzósabbak talán a Japánban készülő Artisan-padok, de a kiváló felületek (köztük egészen egyedi megoldások is; üveg-szövet hibrid) valóban elsőrangú gyártási minőséggel párosulnak. Meg kell említenünk, hogy ezekre sokkal kevesebb a tapasztalatunk, és előfordul, hogy nem kompatibilis az egerünkkel.

Jelentős ár-redukáló tényező lehet még az adott termék másodkézbőli beszerzése. Ne féljünk használt padot vásárolni; az állapot felmérésére itt is adódik lehetőségünk és ha olyan tulajtól vesszük, aki megfelelő módon vigyázott rá, nagyon szép darabokat szerezhetünk be - egészen nevetséges pénzekért, olyanokat is, melyek már nincsenek forgalomban.

Külföldi rendelésnél érdemes vigyázni, ugyanis az eBay és az AliExpress is tele vannak hamis Razer és SteelSeries padokkal. Bizonyos kiváló padok azonban (pl. Allsop Raindrop variánsok) csak külföldről szerezhetők be újonnan.

Anyagok

Alapvetően 4 nagyobb csoportra osztjuk az alátéteket, anyaguk szerint megkülönböztetve:

-szövet (/hibrid)
-műanyag
-fém
-(savmaratott) üveg

Legtöbben a minél vastagabb és nagyobb méretű szövet / hibrid padokat preferáljuk, kényelmesebbek, mint vékonyabb rokonaik, és lényegesen halkabbak, mint az egyéb anyagokból készült darabok.

Elmondható, hogy ezek a szövetes megoldások a legelterjedtebbek. Szállításuk egyszerű; szimplán felcsavarjuk őket és belerakjuk dobozukba vagy pl. valamilyen nemesebb szeszesital díszhengerébe.
Az is igaz, hogy a padot érhető esetleges sérülések miatt is kevésbé kell aggódnunk, mint keményebb társaik esetében.

Ott vannak ugye még a műanyag-, fém- és üvegpadok is, tehát alternatívából nincs hiány, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Ezeket - a mindenféle szövetes megoldásokkal ellentétben - legtöbben annyira nem szeretjük, mert egyrészt jobban eszik az egér tappancsait (az üveg különösen hamar leamortizálja!), másrészt zavaró hangjuk van, ez persze teljesen szubjektív vélemény, van akit nem zavar, van, akinek az agyára megy, különösen az üvegpadok. A rideg és hideg fém / üvegpadok nem a legjobbak az ízületeknek.

Nagy általánosságban elmondható, hogy jobban csúsznak, mint a szövetes dolgok, bár azok között is vannak ilyen szempontból kiemelkedő példányok, némileg hamarabb el is használódnak (persze vannak kivételek), és méretük legtöbbször meglehetősen korlátozott nagydarab, puhább barátaikhoz képest.

Egerek

Az egér típusa is lehet meghatározó a megfelelő egérpad kiválasztásánál, de a tappancsaira mindenképp érdemes odafigyelni. Az ajánlott egerek szinte minden padon elmennek, kivételes eseteknek számítanak az inkompatibilis párosok, az eddigi megfigyelt esetek, amik nem működnek jól egymással:

- SteelSeries QcK + Razer Abyssus (régi)
- Zowie G-SR / P-SR + Razer Abyssus 2014
- Zowie G-SR / P-SR + Razer DA 3.5G (feltételezhetően)
- Artisan Raiden XSoft + Logitech G402
- Xiaomi XL fekete + Razer DA 3.5G (feltételezhetően)
- Ninox Aurora + Corepad C1

Lézeres egerek (amik ugye nem ajánlottak) sokkal kevésbé érzik jól magukat szövetpadon. A hagyományos (VCSEL) technológiának általában nem okoz óriási gondot, de jobban szeretik a kemény padokat. A PTE szenzorok viszont hírhedten furcsán tudnak szövetpadon viselkedni.

Ezen kívül a LOD-ra is érdemes odafigyelni, ugyanannak az egérnek különböző padokon különböző lehet a LOD-ja. Egy műanyag padon sokkal magasabb, mint egy átlag szövetpadon, és azok közül is talán a SteelSeries QcK-n a legalacsonyabb. Tehát ha egerünk LOD-ja alapból nagyon alacsony, és pl. magasabb talpak vannak rajta, előfordulhat, hogy QcK-n nem érzékel tökéletesen, kihagy, szaggat. Ha ilyet tapasztalunk, első körben próbáljuk meg maximumra állítani a LOD-ot.

Fontos megjegyezni, hogy a padnak is és nekünk is az a legjobb, ha egerünkhöz használunk hyperglide-ot / valamilyen skatez-t az optimális csúszási-élmény eléréséhez. Persze így nem csak a mozgatás lesz kellemesebb, de padunk élettartamát is meghosszabbítjuk.

Szerencsére a legtöbb célrágcsálón már alapból teflontappacsok vannak, de évek alatt elkopnak ezek is, előbb-utóbb ajánlott lesz a cseréjük, és minőségben mindegyik elmarad a tömör teflontalpaktól. A talpak cseréje sokkal több csúszásjavulást tud okozni, mint egy új pad, ez különösen szövetpadokra igaz. Arról nem is beszélve, hogy egy szett talp általában 1000 Ft alatt van, ennyiért pedig nem kapni új padot.

Bizonyos egerek kifejezetten gyatra talpakkal rendelkeznek gyárilag, például a régi MS egerek, ezeket szövetpadon használni rettenetes érzés, ilyen esetben mindenképp vegyünk új tappancsokat is.

Méretek

A méretet tekintve a nagy pad mindig jobb, mint a kisebb, akkor is, ha nem használod ki a teljes méretét, mert:

- megfelelő elhelyezés esetén kicsit kipárnázza az alkart, ezért hosszútávú használat során kényelmesebb
- ha csak egy 10x10 cm-es részt használsz is rajta, ha 2-3 év alatt esetleg bekopott egy kicsit, akkor fordítasz 90 / 180 °-ot a padon és ott a szűz felület: megsokszorozza a termék effektív használati idejét
- garantáltan nem fog elfogyni az egér alól a lehető legrosszabb pillanatban
- valamivel drágább, de ha valamikor el akarod adni, kicsivel többért tudod áruba bocsájtani (tehát értéktartóbb)

Akárhogy is nézem, jobban megéri. Ha az elhelyezést meg tudod oldani, mindenképpen bátorítalak egy nagy verzió (ill. ha adott típusból létezik vastagabb is, akkor a nagyobb és vastagabb) beszerzésére, az árdifferencia a legtöbb esetben mindössze ~1-2 ezer forint. Azért is úgy tesszük fel a kérdést, hogy mekkora helyed van, és nem úgy, hogy mekkora padot szeretnél. :)

Az azonban bizonyos, hogy bármelyiket is veszed (az ajánlottak közül), ha vigyázol rá és néha szépen megtisztítod, hosszú évekig lesz hű társad.

Speed / Control

Van olyan modell, aminek kétféle változata van; egy gyorsabb (speed), ami jobban csúszik és egy lassabb (control), amin könnyebb megállítani az egeret rántás közben.

Általában high sens-hez a gyorsabb padokat szokták használni, low / middle-sens-hez a lassabbakat. Persze ez nyilván személyi preferencia kérdése is.

Razer Goliathus-nál érdekes módon fordítva van: a control-t magas érzékenységre szánják, tehát gyorsabb, míg a speed-et alacsony érzékenységre (gyors rántásokhoz), tehát lassabb.

Csuklótámasz

Az egyetlen értelmes all-in-one megoldás a kisméretű Allsop Raindrop, zselés csuklótámasszal, a többi csuklótámaszos pad vagy gyorsan amortizálódik, vagy eleve nem ajánlott.

A legjobb alternatíva az egérpad mellé beszerezni egy külön csuklótámaszt. Ezek mellett léteznek mobil megoldások is, melyeket csuklónkra pántolhatunk.

Egértalp

Fent is volt róla szó: az élményt és a pad kopását nagyban befolyásolja az egér tappancsainak minősége, gagyi talp hamar tönkreteheti. Ha már vettél egy normális padot, párszáz forintot megér egy szett jóféle tömör teflontalp.

Padok tisztítása

Szövet / hibrid: hideg / kicsit langyos vizet szépen facsarjunk rá, a meleg víztől hullámossá válhatnak, puha szivaccsal finoman, szálirány mentén törölgessük meg, majd hagyjuk száradni. Némelyik padot lehet 30 °C-os kímélőprogramos mosással is mosni (pl. SS QcK, Corepad C1).

Alternatív tisztítási módszer: jaffa 2843 ragszalagos trükkje.

Műanyag / fém / üveg: langyos vízzel alaposan mossuk át, finoman törölgessük meg valami puhább törölközővel / szivaccsal, hagyjuk száradni. Esetlegesen egy kevés, semleges zsíroldó-szert is adhatunk neki, de ez esetben mindig öblítsük újra tiszta vízzel is.

Gondolom az alap, hogy nem árt, ha kezet mosunk, mielőtt az egérhez / padhoz nyúlunk, és nem az új Everglide felett kezdünk bográcsozni. :)

Ha elmész otthonról, a cuccost akár valamivel le is takarhatod és akkor nem száll rá a por sem.

Extra tuning szövetpadokhoz

Kb. minden benzinkúton kapható szilikonspray-ből nyomatsz a felületre, uszkve 30 cm-es magasságból, egyenletes oszlatással. Nem kell nagyon sok, de túl kevés sem. Aztán hagyod egy fél órát, 40 percet, ha tutira akarsz menni, 1 órát szikkadni valami szellősebb helyen.
2-3 hétig, talán 1 hónapig is jobban fog csúszni a kicsike.

Arra viszont ügyelj, hogy ha bent csinálod ezt a műveletet, a pad alá bőséggel teríts újságpapírt, mert ha ebből a cuccból kerül a parkettára / csempére, lehet, hogy még 2-3 hónap múltán is random hanyattvágódásokkal fogsz szembekerülni.

- Allsop Raindrop XL egyedüli beszerzési helye (újonnan)

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Egérpad topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.