Aktív témák
-
aluser
tag
Tehát napközben ha van természetes fény (nem sok de van, pl mostanában reggel 5.30 körül) akkor teljesen felesleges a + háttérvilágítás?
-
beeboy
addikt
válasz
dr. rozmark #15 üzenetére
Képtelenség észrevenni egy hagyományos izzó vibrálását, mert nincs. Kivéve ha öreg, ekkor a szál fizikailag remeg.
Amúgy 10 ms azaz 0.01 sec mert 50 Hz-nél 100 felfutó él van 1 sec alatt. -
greenface
aktív tag
válasz
hogyishívnak? #18 üzenetére
Szerintem is érezhető a különbség a 85 meg a 100Hz közt - de azért ez a difi jóval kisebb, mint pl. 60 és 75 közt. Szerintem:
60Hz: elviselhetetlen, nem szabad így használni semmiképp monitort!
75Hz: lényegesen jobb, rövid ideig használható, de ez is fárasztja a szemet még rendesen
85Hz: ez már majdnem jó, de több órás használatot azért megérez az ember
100Hz: igazi 'szemkímélő üzemmód' tkp. itt kezdődik
Az izzókról: nem hinném, hogy vibrálna egy villanykörte, hiszen egyszerűen nem tud kihűlni olyan rövid idő alatt, míg 'vált' az áram....
Ami az eredeti kérdést illeti, én este mindig felkapcsolom a monitor melletti asztali lámpámat, nekem nagyon zavaró, ha tök sötétben 'világít' a monitor, és biztos, hogy a szemnek sem tesz jót. Gondoljatok bele: teljesen sötét háttér+egy világító vmi - szerencsétlen szem nem tudja, mihez igazodjon.... -
hogyishívnak?
aktív tag
Szvsz éa tapasztalatom alapján érdemes tv-monitor melett más fényforrást is használni.Neont csak akkor inverteres (ezek 10-40Khz között müködnek) vagy többfázisút szabad ajánlott. Ezek általában ritkán vannak otthoni háztartásban.
A normál neon pedig nagyon sok embert zavar és sok helyen használni se szabad önmagában pont a villogás miatt. A monitorral kapcsolatban sokáig azthittem hogy elég a 85Hz és nagyzolásnak hittem a nagyobb képfrissitést.Mikor monitort cseréltem 100Hzre váltottam minden feltünés nélkül órákon keresztülvaló használat során nemvettem észre fáradtságot.3-4nap után második monitornak használtam a régit 85Hz-en.Fél óra alatt elfáradt a szemem pedig nem is állandóan figyeltem.Késöbb kipróbáltam csak a régi monitor használatát és úgy is zavar.Mostmár több hónap után elé se tudok ülni 85Hz-es monitor elé.
A szem nagyon könnyen megtudja szokni a ''jót'' és úgyérzem érdemes rá vigyázni. -
dr. rozmark
tag
Bocsi, valamiért iszonyú lassú a frissítés, minden válaszom csúszik egyet.
-
PeliScan
addikt
válasz
dr. rozmark #14 üzenetére
Hát, azért fárasztja, ha nem figyel oda az ember. Mivel ugye egy pontra figyel, és lassabban pislog, nem nedvesedik úgy a szem összes része, ahogy kéne.
Persze ez megelüzhető óránként 4-5 perc sétával, másfelenézéssel, cigiszünet,stb. :) -
dr. rozmark
tag
És ha már itt járunk!
Tévedés, hogy a neon, az izzó, a monitor stb. a szemet fárasztja! Azt csak akkor, ha szemüveg kellene a monitornak megfelelő távolságra, és nem használod. Ettől lehet piros a szem is! De minden ilyen villogó fényforrás az agyon kersztül fáraszt!!! Elsősorban... -
PeliScan
addikt
válasz
dr. rozmark #11 üzenetére
Nade a lápa fénye nem vibrál, csak egy iciripicirit, mivel a volfrám nem hűl ki a másodperc soktizedtörtrésze alatt!
-
gesuz
senior tag
válasz
dr. rozmark #10 üzenetére
Egyől beszélünk lehet rosszul fogalmaztam:(
Én úgy tudom, hogy ezeknél(200Hz) nagyobb frekvencia esetén is érzékelhető az EEG -
dr. rozmark
tag
válasz
dr. rozmark #10 üzenetére
A szem kritikus fúziós frekvenciája kb. 40 Hz. Tehát innentől látod folyamatosnak a váltóárammal hajtott lámpa fényét folyamatosnak. Az 50 Hz ennél alig több, csak annyi, hogy ne lásd a fényforrást vibrálónak. De ha az agyad látókérgében megnézed az elektromos ektivitást (EEG) gyönyörűen látszani fog a villogás. Lehet, hogy a szemed nem érzi, de az agyad tudja!!!
-
dr. rozmark
tag
Nem úgy néz ki!
A sötét növeli a szem belnyomását.
A glaukómában eleve magas a szem belnyomása.
A kettő összeadódik! Ezért nem jó glaukómában a sötét, mert tovább növeli az amúgy is magas szemnyomást!
Így már jobb??? -
PeliScan
addikt
válasz
dr. rozmark #7 üzenetére
Hogy érted, hogy 50 Hz-s lámpa..?
Egy normális izzó a kikapcsolás utáni másodperceben is izzik, namost akkro nehogymá' vibráljon attől a 50Hz-től..! Szeritenm a szemünknek teljesen homogén fényt nyújt, sokkal jobbat, mint akár egy 200Hz-s monitor... már ha van ilyen. :DDD -
gesuz
senior tag
válasz
dr. rozmark #7 üzenetére
Értem én, de eddig azt hittem, hogy a sötétség tovább növeli a szem nyomást:)
-
dr. rozmark
tag
Ebbe picit belekavarodtál...
A zöld hályog (glaukóma) esetén a szem belnyomása nő meg, tehát éppen ezt kell elkerülni! Annyiban van igazad, hogy több fény esetén a pupilla szűkül és ez kedvez a csarnokvíz elfolyásának. Tehát a zöldhályogosok kerüljék a sötétet.
Mellesleg egy 85-100 Hz-es monitor önmagában kevésbé fárasztja a szemet, mint egy 50 Hz-es lámpa fénye. -
Warlock_42
senior tag
Még valamelyik ősrégi Ezermester-ben volt erről szó, ott valamilyen kisteljesítményű izzót akasztottak a TV hátuljára. Persze azóta (70-es évek!) már lehet, hogy fejlődött a tudomány :)) -
Dr.Momo
tag
És a gép oldalából kiszűrődő kék fény :DDD ?
-
aluser
tag
Szerintetek szükség van-e egy monitor vagy TV mögé egy fényforrást helyezni? Állítólag ilyenkor kevésbé erőlködik az ember szeme.
Aktív témák
Hirdetés
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Politika
- További aktív témák...
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest