Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Milyen hangkártyát vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gaming notebook topik
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Dell notebook topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
chester91
senior tag
Köszi a választ! Csak most vettem észre, ne haragudj!
Kérdésem felétek a következő: jelenleg 5 db 5,25-ös hellyel számolva marad elöl 110mm üresség. Szerintetek azzal mit kezdjek? Nyilván a kapcsolók is oda kerülnek, amelyek esetében: i/o, reset, 6* usb (e-sata, ha szerintetek is van értelme), a hang és mikrofon kimenetet hanyagolom.
Ami még megfordult a fejemben, hogy van egy Aerocool Touch-1000 ventiszabályozóm, esetleg azt oda berakom.
Ti mit gondoltok? Érdemes lehet neki külön helyet a sketchup-ba csinálni? Mivel 5,25-ös méret, így később, esetlegesen ha váltok másfajtára, akkor is belemehet.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Beszéltem a sráccal, azt mondta, hogy gond nélkül tud nekem 0,5 cm és 1 cm anyagvastagságú darabokat gyártani, így simán megvalósítható a tervezett méretekkel. Azt is vállalta, hogy az 5 mm-es oldallapot 2 mm-re befaragja, és besüllyesztetjük így az üveget, tehát gyönyörűen rá fog feküdni az oldallapra
Ma elkezdem ismerkedni imibogyo youtube videójával (
), és remélhetőleg hamarosan 3D-s terveket is tudok felétek közölni
-
chester91
senior tag
válasz
Pete55555 #394 üzenetére
Az a baj a 18 mm-rel, hogy iszonyatosan vastag. Önmagában is nagy házról van szó, pedig csak 10 mm és 5 mm vastag anyagról van szó. Nagyon remélem, hogy valami űrárustól szerzi a fát, akinél létezik hasonló, mert ha nem, akkor eléggé szívás a tervem
Oldallapra pontosan milyen fát ajánlotok, pontosítva milyen lehetőségek vannak, ami vékonyak, de mégis elég masszívak, könnyen festhetőek és vághatóak, mivel az egyikbe plexi/üveg kerül?
Nyilván amennyiben 18 mm-es fa van kizárólag, úgy magasságban is növekszik majd, nem csak hosszúságban, mivel a hdd-k fölé gondolt esetén szilárdságot is akarok adni vele, így kell 18 mm-es vastagságú, nem lehet valami vékony lemezzel.
-
Pete55555
addikt
válasz
chester91 #391 üzenetére
Hát nem tudom... az az 5 mm. Rétegelt lemezből, még oké, de táblás fenyőből...
Ráadásul nem tudom lehet-e kapni ilyen anyagot, de ha 18mm-esből kellene neki megmunkálnia 5 mm-t, biztos hogy szidná a felmenőidet közben
Szóval szerintem tervezd át 18 mm-re, belül ami kell meg legyen valamilyen alu profilból, hogy ne foglaljon sok helyet.Pü-re itt válaszolva; Nincs most túl sok időm, de itt a topikban nyugodtan kérdezhetsz sketchuppal kapcsolatban, segítenek/segítünk ahogy tudunk. Illetve ajánlom imibogyo youtube videóját is. Topik eleje fele be van linkelve.
-
chester91
senior tag
Önmagában eleve nagyobb darab faanyag lesz táblánként beszerezve, eleve azért, hogy inkább vágjunk, mintsem kidobjunk. Ha más nem, nem 44, hanem 45 cm lesz a magasság, és akkro 1 cm hely van. A ház eleve úgy van megtervezve, hogy az alaplapi tálca mögött 2,5 cm hely lesz az oldallapig, így majd összeépítést követően körvágóval oda fogok lyukakat vágni az alalpali tálcába, ahol a kávbeleket elvezetem. Bár igaz ami igaz, az alaplapi 12 V-os kábelnek jelen esetben nem túl sok helye lenne, így nem lehetne mögötte kidugni. Felül így speciel 10 mm hely kell az alaplap és a tető között. Alul-felül az alaplap esetében 1-1 cm-t hagytam neki, így amennyiben el is van mérve, kivágni ki lehet körvágóval (nem látszik, mivel takarja az alaplap). Egy valamit viszont valahogy be kellene szereznem: Az a házakban használt gumi, amin keresztül kivezetik a kábeleket. Az jól jönne, méretben is, ha meglenne előre, mert akkor tudnám, mekkora helyet kell vágni. Olyan helyeken, ahol meg finomhangolás kell méretben nagyon, úgyis az utolsó milliméterek kézzel lesznek megdolgozva.
-
válasz
chester91 #391 üzenetére
Halgass rám, hagyj rá többet...
Ami nem kalkulálható, vagy nehezen az a kábelek, a ezed ha vmit szerelni kell... Nekem végezte fain faházam router dobozként pár cm miatt. Ha nagynak találod az elkészülte után, akor a rev.2 lehet kisebb, korrigálva az esetleges hibákat.
-
chester91
senior tag
válasz
imibogyo #390 üzenetére
Ez is táblásított fenyő lesz, nem értek hozzá annyira, hogyan vannak ezek méretre vágva, egy ismerősöm szerzi majd be jó áron, és munkálja meg a felületet.
Amit kitaláltam: Mivel 420 mm magas lesz a házbelseje, így át kell a magasságot számolnom.. ATX lapméretet támogató gép esetében úgy van hely, hogy lent, hosszanti élére állítva a HDD-t, 100 mm magasak, de mivel elöl van 12-es venti a padlón állva, 120 mm magasan kell meghúznom a keresztlemezt, 5 mm anyagszélességgel számolva tehát 125 mm jön le. Marad 295 mm hely az alaplapnak. Azaz növelnem kell a magasságát a háznak. Hgoy ne legyen passzentos, rá kell hagynom 5-5 mm-t, az ATX szabvány 305 mm, tehát 315 mm hely kell, így ebben az esetben 20 mm-t kell növelnem a ház magasságán. Így magasságra 440 mm lesz (szép kis dromedár
)
470 mély; 440 magas, 260 széles.
-
imibogyo
veterán
válasz
chester91 #389 üzenetére
Hát én eddig csak táblásított fenyővel dolgoztam önmagában, valamint bútorlappal (18mm vastag) azokkal nem volt gond. Nekem külön váz nélkül (zártszelvényből, vagy fakeret) nem tűnik túl stabil megoldásnak az 5mm-es anyag. Itt még találhatsz pár házat, ahol fával, vagy fa+fém párossal dolgoztam. Ahol 5 mm-es vastagságú anyaggal dolgoztam (laminált padló, ami azért elég erős) én oda is úgy éreztem kell a plusz váz. Persze ez lehet csak az én rigolyám. Én szeretem az olyan házakat amikre akár rá is ülhetek.
[ Szerkesztve ]
-
chester91
senior tag
válasz
imibogyo #388 üzenetére
Az érdekelne még hogy valami gyakorlati tapasztalat esetleg van-e, ami mondjuk előre nem látható, hanem a gép építése közben merülhet fel (szerencsémre, mivel gépem nincs megmunkálni a fa felületét, de emberem, aki megcsinálja van, így azzal nem én fogok bajlódni, bár lehet, ez nem az igazi házépítés, de higgyétek el, egy vésővel majdnem sikerült elkaszabolnom az ütőerem, nem is biztos, hogy jó móka, ha a nagy gépeket a kezembe veszem....
). Pl. az oldallapokat 0,5 cm-re tervezem, alját-tetejét 1 cm-re, elejét 0,5 cm-re, hátulját kettő darab 0,5 cm-es lapból akarom megoldani. Az ODD tartókat szintén 0,5 cm-es vastagságú anyagból szándékozom. Alaplapi tálca esetén nem tudom, hogy 0,5 cm vagy 1 cm-es anyagvastagság kell-elegendő. HDD-SSD esetén élére állítva köztük 1 cm távolság lenne, ha elölről 2 db 12-es venti hűti, ez is jó-e?
Igazából ezekre szeretném, ha tudnátok választ adni, mert a tervek szerkezetileg megvannak (3d-be mikro tudom megcsinálni, ha egyáltalán menni fog, nem tudom), csak nem akarok sem túl vékony, sem túl vastag anyagot használni. Az alja biztosan 1 cm-es vastagságú lesz, mivel ott 0,5 cm-t be akarok vésni a HDD-SSD helyeknek, így 2,5 cm-t lesz oldalt támaszték, és előre-hátra sem tudnának kimozdulni.
-
chester91
senior tag
válasz
imibogyo #386 üzenetére
Köszi!
A korábban írtakra mi a vélemény? Azóta konkrét számokat is számoltam, véglegesítve a magasság, szélesség mélység, valamint az egyes egyéb kiegészítők pontos méretét. Anyagköltséget is számoltam, 0,0195 m3 faanyagra lesz szükségem, bár ebben a tervezett plusz előlap nincs benne, nyilván az majd utána, valami könnyen megmunkálható puha fából, így akár bármikor át lehet alakítani az elejét anélkül, hogy szét kellene az egészet szedni.
[ Szerkesztve ]
-
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Amikor tervezek hűtőmagasságban, akkor az alaplapi tálcától a hagyományos távtartókkal számolva hány cm/mm, mire kezdődik a cpu hűtő talpa? Most számolgatom, hogy a jelenlegi tervszámokkal mekkora a maximális cpu hűtő magasság. 215 mm van jelenleg az alaplapi tálca és az oldallap között.
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Az épülő házikóm belső elrendezésénél 2 koncepciót hoztam össze, de elég nehéz a döntés, így beteszem ide is, kinek melyik tetszik, melyik miért lenne jó szerintetek, ill. javaslatokat, tanácsokat, kritikát is szívesen fogadok!
Ezek már tényleg célközeli állapotok.
Első:
A legutóbbi tervemhez a legközelebb álló. Alapvetően tetszik, de elég necces ebben a felállásban a legfelső 3,25"-os bővítő hely kialakítása - nincs neki hely -, márpedig 3 normál méretű hely kellene (1 mobil rack, 1 usb+memóriakártya olvasó kombónak, 1 a DVD meghajtónak, ezeket szemléltettem méret ügyileg 3 db dvd meghajtóval), a 4. hely lehet rövidebb is a ventiszabályozónak.
(Amit nem rajzoltam be, hogy elválasztanám az alsó és felső szintet egy lemezzel teljesen, hogy a hdd-k melege ne kerüljön egy légtérbe a felső szinten lévő alkatrészekkel.)Második:
Ez most jobban tetszik, alacsonyabbra tenném a felső szintet, így több bővítőhely is kialakítható lenne, főleg a rövidebbekből ahova mehet ventiszabályozó, stb ami ilyen 4-6 cm-t nyúl be a házba. A legfelső helyre a képen látható módon dvd író mehetne, még pont elférne elvileg. Sínes szerelékkel, így ha ki akarom venni a lapot felülröl, nem okozna sok pluszmunkát.A nagy kb. 20cm-es ventit direkt raktam úgy mindkét esettben. Elméletileg így jól telibe fújja amit kell, többi venti meg terelgeti a levegő útját.
-
-
foka
aktív tag
válasz
Pete55555 #372 üzenetére
Akkor miért nem nézel 20-ast, abból elvétve a hardveraprón is találsz. Nekem összesen 7 db van a gépbe/gépen, 3 bent 4 kinn a radin, de mind meg van fogva az AC Touch2100-zal, a 4 db külsőre még előtét-ellenállást is raktam, hogy a lehető leglassabb legyenek. Arra kell csak figyelni, hogy sokaknak (amiket házból szedtek ki) nincs fordulatjele.
TESCO-Zsömle, chester91: nekem akkoriban Raidmax Smilodonom volt
De imádtam!
[ Szerkesztve ]
-
chester91
senior tag
válasz
chester91 #379 üzenetére
Közben
a nagyon kemény?? tanulás közbeneszembe jutott valami. A HDD és SSD helyeket mi lenne, ha nem hagyományos módon alakítanám ki? Gondolok itt arra, hogy hosszanti irányban élére állítva lennének az alján az alábbiak szerint:
A tárhelyek mellett hosszanti irányban lennének fából kialakítva 10 mm széles, 100 mm hosszú, és 25 mm magas rögzített sínek, amelyekbe belehelyezném magát a hdd-t/ssd-t. Ssd esetén nyilván nem feltétlen kell 100 mm hosszúság, rövidebb is elég. Esetleg annyit lehet, hogy minimális mélységben befaragni az alját, amelybe belesüllyed.
Kérdés ezzel kapcsolatban, hogy ha így oldom meg, akkor 10 mm távolság 2 hdd között elégséges-e, ha nem, 20 mm elégséges-e, ha az sem, akkor mekkora távolságot kellene hagyni. Ami fontos, hogy elölről, amennyiben 12-es ventiméretben maradok, 2x12 cm-es venti hűtené egymás mellett.
[ Szerkesztve ]
-
chester91
senior tag
Összeszedtem, hogy kb. milyen házra gondoltam. Ami még fontos benne, hogy ahol lehetséges, nem használnék fémet, minél több helyen fa legyen akár a rögzítés is.
Lucfenyőt ajánlottak, lenne is ember, aki ingyen és bérmentve megmunkálja, jó áron beszerezve a faanyagot. Kb. megvan, hogy mit akarok csak hát kell rá pénz majd ugye
420*460*242 mm méretek, ATX lapok is beférjenek, elöl 3*140 vagy 120 mm-es ventinek hely, 3*2,5, 3*3,5 és 4*5,25-ös helyek, lemez a táphoz alulra fából, ami takarja a kábeleket, lemez az alaplapi tálcához, ami szintén takarja a kábeleket, lenne egy előlap, ami levehető, Raidmax Sagitta-hoz hasonló.
Alul lenne kivágva 14-es ventinek, felül 2-nek (vagy 3-nak) hely, hátul 1-nek hely.
A célom igazából egy, a Raidmax Sagitta házhoz hasonló, kicsit nagyobb, modernebb ház megépítése. Amit nem igazán tudok még, hogy az alja/teteje/eleje/hátulja milyen vastag legyen, valamint az oldallapok (lényeges kritérium, hogy az egyik oldallapjában lesz üveg/plexi).
Meg amit nem tudok, hogy az egyes eszközök (2,5-3,5-5,25) helyeit hogyan kellene kialakítani.
Ami fontos, hogy nem szívesen szögelnék/csavaroznék, így majd a ragasztásos-stiftes összeillesztést akarom alkalmazni a váz tekintetében, valamint az előlap esetében is. Előlap esetében viszont a Raidmax-hez hasonlóan úgy szeretném megcsinálni, hogy az levehető legyen könnyedén.
Fontos kritérium lesz benne:
• megfelelően hűthetőek legyenek majd az alkatrészek
• kábelmanagement támogatása (ezt vékony, 0,5 – 1 mm-es falemezekkel akarom megoldani az alaplapi tálca és a táp feletti részénél, a táp esetében ott akarom meghúzni a vízszintes vonalat, ahol vagy a kábelek kijönnek a tápból, vagy a táp tetejével egy szinten)
• megfelelő mennyiségű hely
• előlapra legalább 4 usb, 1-2 esata, mikrofon-hangszóró kivezetés, valamint a szükséges gombok
• támogassa a lehető legnagyobb vga-kat és cpu hűtőket
• szerintem maximálisan jó, ha ATX formátumra alkalmas az alaplapi tálca, a lyukakat úgy is akkor fúrom ki neki, amikor már kész, és kerülne bele a jelenlegi, így később, ha ATX lapra váltok, elég csak néhány plusz lyuk rá
• 12-es vagy 14-es ventiket támogasson (nem döntöttem még el, lehet 12-es bőven elég lenne bele)
• meg ugye alsó tápos kialakítás
Ami dilemma, hogy abban az esetben, ha az egész alját körbefogja ez a takarólemez, akkor nyilván az egyes meghajtók helyei alakulnak másként. Lehet, hogy 2-2 hdd-ssd hely, valamint 3 odd hely bőven elég lenne.Szerk.: abban várnám a segítségeteket, hogy miylen gyakorlati tapasztalatotok van, a helyek, kialakítás kapcsán, mennyi pci helyet érdemes hátul kivágni, hogyan érdemes az elejénél az odd helyeket megoldani, meg ilyenek
[ Szerkesztve ]
-
chester91
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #377 üzenetére
8 éve, amikor egy számtech boltban melóztam nyáron, akadtam bele, és lett életem eddigi szerelme. Még mindig imádom, mert szerintem kivételesen jól megépített házról van szó (speciel, ha az oldalsó 80-as ventit leveszem, akkor 175 mm-ig támogtja pl. a cpu hűtőket). Szóval imádom, de fából jobban mutatna némi átalakítással, és modernizálással, mint alsó táp, kicsit szélesebb, több ventilátor hely.
-
válasz
chester91 #373 üzenetére
Szia!
Legeygszerűbb, ingyenes a Sketchup, kiegekkel okosítható, utána már jobb. Kedvenceim a layer panel és a forgatós bővítmények, gyorsítja a tervezést. Bonyolultabb, de már igazi CAD program a Medusa4, otthonra szintén ingyenes. A többi ingyenes (Blender, LibreCAD, stb) sztem nem használható olyan könnyen, mint a sketchup. Az igazán profi cuccok fizetősek. Legjobb sztem a Solid Edge. Van benne lemezalkatrész-tervezés, pár kattintással terítéket készít, varratok felvihetők, stb. AutoCAD-nak is van már 3D része, de szvsz nem sokan használják 3D-re.Mivel ingyenes, a skiccelésre tökéletes, ezért legtöbben Sketchupot használjuk. Sok kész modell is van ehhez már.
Teszkó-ZS_ már eladta a gugli pár éve.
[ Szerkesztve ]
-
chester91
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #374 üzenetére
Ha nagyon muszáj valahogy megcsinálom az eredetit, igazából annak csak az eleje kell, egy Raidmax Sagitta elejét akarom kissé átalakítani, ami nagyon hasonlítana a gyári megoldáshoz, a többit nyilván meg kell majd csinálni amúgy is.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz
chester91 #373 üzenetére
Olyat, amihez sok időd van.
Főleg utóbbinál, mert az alap házat is neked kell megcsinálnod mm-ről mm-re. A legtöbbünk itt Google SketchUp-pal bohóckodik, de SolidEdge lenne a legjobb megoldás, komolyabb melókhoz meg SolidWorks. Persze ezek összehasonlíthatatlanul bonyolultabbak és ha eredeti kell, akkor drágábbak is, mert a SU pl ingyenesen is elérhető.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Milyen tervező programot ajánlanátok gépház tervezésére? Esetleg olyan lehetőség van, ahol egy meglévő gyártó házát akarom megcsinálni, nyilván más anyagokkal némi átalakítással?
-
Pete55555
addikt
válasz
imibogyo #371 üzenetére
Köszi, én is így gondolom. Az előző konfig nem az igazi... Erre ma jött az ihlet, de nekem is nagyon bejön.
Nézegettem most aprón ITX lapot sandy/haswellhez lehet kapni 15-ért, 18-20ért már Z-s is van.
Abba valami olcsóbb pentiumot/i3-at vennék, ellennék vele egyelőre. (még 2 hónap kb mire gépet fejlesztek)
Úgyhogy ez még lehet, hogy meg is valósul.
Viszont 180-as ventiből nincs nagy választék, EZT pl ennyiért kicsit sokallom, a 230-as Bitfenixem ami van meg nem fér be ebbe a házba.Szerk: Rétegelt lemez lepácolva feketére, hozzá egy fehér 180-as venti ?
[ Szerkesztve ]
-
-
Pete55555
addikt
Megszállt megint az ihlet. ITX-es kisgép. Nagy vidkarival, szokásomhoz híven nagy ventivel
Alul 230-as Spectre fúj befele, az álló alaplapra. Merevlemezeket az alaplap mögé raktam, de már most rájöttem, hogy ez így nem lesz jó/lehetne máshogy is. HDD-k az előlapra, alaplap hátrébb megy, a táp meg felmegy a kábelek helyére, ami most 6cm, úgy kicsit ki kéne bővíteni 3-4 cm-el, cserébe elférne nagyobb CPU hűtő, de majd meglátom. (G3420 lesz benne, arra elég a gyáris is) Anyaga a tőlem megszokott 8-as rétegelt lemezMérete: ~400 magas 250 széles, 220 mély. Kicsit puritán még, gombokat sem raktam rá, de nem is nagyon tervezem. Egy bekapcsoló gomb lesz rajta kb, és annyi. Talán USB csatik elöl/felül, ahol a bekapcs gomb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
spanglee001
addikt
-
Pete55555
addikt
válasz
Drizzt01 #363 üzenetére
Megnéztem. Tényleg pofás. Bár elég nagy helyet foglal. Ahogy néztem amúgy 2:1-es nagyításban rajzoltad
De ez a 70 és 80 cm azért sok
Én mondjuk úgy tudnám ezt elképzelni (kicsit továbbgondolva) hogy a monitor mögé raknám, azaz erre lenne rárakva a monitor, függőlegesen állna, tehát nem szögben, így a plexi helyén a monitor lenne, oldalt meg látszanának a ventik -
HookR
addikt
válasz
jenei0330 #359 üzenetére
Bár ez csak a részelemek befoglalóméreteit tartalmazza, kiindulási alapnak hátha segít: IKEA konyhatervező
-
jenei0330
tag
Lehet, hogy nem ide tartozik, de tud nekem segíteni valaki konyhabútor tervezésében? Pénzem sajnos nincs rá, esetleg meg köszönném, egy jószándéku fórumozónak a segítséget. Konkrétan a beméretezéssel van problémám.
-
Drizzt01
őstag
Elvileg ez az .
[link] -
Nah, nagyon alszik a topik
Ma este befejeztem egy korábbi skiccet. Nem hinném, h ilyen lesz, mert túl nagy.
Már megfordult a fejemben, h szakítok a kocka (ok, téglatest) designnal... Valahogy vagy túl üres és nagy, vagy rosszul lehetne belakni. Gondolkodtam a 318-as módosításán is, ha a meleget a radiról egy lemezzel a mobo mögé terelném, a mobora meg fújnék egy ventivel...Még mindíg ez a legszimpatikusabb amúgy...
-
foka
aktív tag
válasz
OutsideR #345 üzenetére
Mivel most az a problémám, hogy túl sok venti van (nem vizes gépnek is elég lenne) ez a veszély nem áll fenn.
Ezen szeretném kitapasztalni a megfelelő hűtést (most már nekiállnék redukálni), hogy legyen az eljövendőkben tapasztalati alapom.
Nagyon megfogott ez a felfele álló alaplapi elrendezés, de tetszeni jobban tetszik a hátrafele kábelzsungel, hacsak nem rak fölé az ember egy takaró egységet (fedél, lemez vagy hasonló).[ Szerkesztve ]
-
OutsideR
aktív tag
Én azert legalább egy ventit bele tennék a házba hogy valami mozgassa a levegőt a vizzel nem hűtött alkatrészek felett. Nem az oldallapba hanem inkább előre.
-
-
foka
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Sok jó ötletet találtam itt, ha egyszer lesz időm belefognék egy ház építésébe, rozsdamenetes lemezből, elméletileg a szálcsiszolt mutatna a legjobban.
De addig is tanácsot kérnék abban, lenne-e értelme a HAF-X ház plexis oldallapján a ventilátor megszüntetésének, a lemez kivágásával és új, nagyobb plexi beépítésével. A gép hűtését egy kívülre helyezett MO-RA2 végzi 4 db 20-as CM ventivel. Az első (vinyókat hűtő) ventinek még látom értelmét, a felső dupla, a hátsó, és az oldalsó ventik közül viszont gondolom némelyik már fölösleges. Ennek folyamodványaként kerülne átalakításra a ház, csak ugye a kiindulási alap az oldallap. -
válasz
becskeha #341 üzenetére
ööö...miért lenne jobb az olaj? Az sűrűbb, keringetni, beszerezni nehezebb és drágább is. Ha csepeg valahol, akkor takarítani is nehezebb, mint az ioncserélt víz+ 5% alkohol párost. A nyílt, "akváriumos" - növényi olajos rendszer elég hamar elkezd büdösödni, cserélni macera és ki tudja mik csapódhatnak ki belőle. Másrészt egy ram csere, ne adj Isten gariztatás is kihívás lenne... De pl. HDD nagyon nem örülne a fürdőnek. Hatékonyságban pár % lehet a különbség zárt rendszernél, Bacsis tesztelt már minden létező folyadékot, TEJ a legjobb! Ha lenne a víznél ésszerűbb, akkor az terjedt volna el. Peltier is megbukott, ahogy a kompresszoros is, mert annyival többet nem tud, mint amennyivel több a hátránya. Valamikor volt egy kompresszoros ház, nagyon agyaltam rajta, de tudom, hogy a csend fontos nekem, szal. eladtam volna az első bekapcs után... így kihagytam inkább. Pedig ha azt le lehetne közel 0 db-re szigetelni, akkor nem is kellene jobb.
-
becskeha
csendes tag
Lehet olajhűtésben kellene gondolkozni. Akkor már csak az optimális helykihasználásra kell odafigyelni.
Akváriumba süllyesztett PC
Olajhűtéses PC olcsón
Reactor – Olajhűtéses über PC 2,4 millióért
Shuttle SDXi Carbon – folyadékhűtéses izom Barebone
Mágneses elven működő proci hűtő -
imibogyo
veterán
válasz
becskeha #338 üzenetére
Attól függ. Nekem 9x120-as passzívan vitte a 2600k + GTX 460 kombót, valamint az AMD X6 1055T-t, ami elég forrófejű volt. És egy 4x120-as simán vitte a 2600k-t és a 3770k-t dVGA nélkül passzívan. A procik olyan 60-70 fokon tetőztek mind a két felállásban, a dVGA olyan 60-80 fokon. Ezek természetesen a legnagyobb terhelésekre értendőek (prime, lynx, furmark stb.), normál használat mellett olyan 60-65 fokon tetőzött minden.
De egy izmosabb géphez (erős proci + plusz komoly dVGA) már kellhet akár a 2db 9x120-as is 45 mm-es vastagsággal, vagy 2db 4x120(140)-es 60 mm-esből. És még itt sem garantált, hogy vígan elfutna passzívan. Viszont még mindig van lehetőséged arra, hogy egy-egy ventit rájuk téve (tehát nem 6-8-at) értékelhető hőfokokat kapj. Nekem a 1055T mellé amikor érkezett próbára egy vizes GTX 680, akkor még tuning mellett is egy darab 180-as venti elég volt a 9x120-as radira és semmi sem ment 70 fok fölé.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
becskeha #338 üzenetére
...a reseratorból is többet építenek egybe, nem tud egy gépet lehűteni, ezért szokták azt is megtoldani ventivel. Természetesen IRL nem lesz ennyi rajta, csak azért raktam rá -ráadásul 30 mm-es vastagot-, hogy lássam mennyi hely marad. Ha úgy tetszik a "legrosszabb" verzió van vázolva. Remélem 4 elég lesz, amiből idle még lekapcsol a vezérlő majd... És lehetőség szerint terhelve sem kell mindet fullon pörgetni.
-
becskeha
csendes tag
Nekem nincs tapasztalatom a vízhűtés területén, csak úgy kérdezem.
Mindenképp ventilátorok is kellenek az ilyen rendszerekhez, a menetszél nem elég?
Úgy értem a nagy hőleadó felület nem elég ahhoz, hogy a hőt átadja a környezetének?
Valami hasonlóra gondolva[ Szerkesztve ]
-
Még ennyi lyukat! Ebbe ventit venni már egy konfig ára
Nah, @302 tervet kicsit kipofoztam, mert egy dolog volt, amibe még bele tudtak kötni az alsó radisnál, hogy a HDD-t fűti, ami nem komálja. Játék aatt nem szerencsés vaklóban, többi alkatrésznek a mittomén 40°C luft nem árt. Akkor a terv, kicsit jobban elhelyezve a dolgokat:
Talán még a víz csövekkel sem lenne para...
Hátulról. Kábeleknek is van hely, nincs ilyen hosszú VGA-m, csak ez volt szép modell... Azért lehet oda sem ártana egy kivágás...
Fentről. Ide is kerülnek még dolgok, sata, meg USB3 kivezetés, etc...Kritika, javaslat?
-
Fateys
tag
Alkotgattam kicsit mayával
Még kezdő vagyok és az első házikó projekt. Teljes mértékben csak az üres háznak a váza,nincs bepakolva semmi,csak kialakítva a helyek. Elég egyedi elrendezés, nem tudom életképes e egyáltalán. Az biztos,hogy nagyon süvítene a 12db 12cm-es ventivel és a 20cm-es oldal ventivel
Az ötlet lényege,hogy ketté van osztva a ház teljesen. Szemből a képeken bal oldali részben csak hdd-k,ssd-k és optikai meghajtó + balra lent a sarokba a táp. A tápkábelek egy kialakított járaton át vannak vezetve a jobb oldali nagyobb részbe. A középső lemezen lenne az alaplap rögzítve és rajta ami kell. Hátul is látszik,hogy középen ki van vágva az alaplapi csatlakozóknak a hely. A ventilátor helyek ki vannak alakítva,bár ezek elé persze menne még valami szűrős,rácsos takarás. Alul és szemből ventik befújnak,fent és hátul kiszívnak.
Hátha valakinek beindítja a fantáziáját és kihoz belőle vmi profit
Eleje
Hátulja
Belső rész elölről 1
Belső rész elölről 2Tudom,olyan mint egy gáztűzhely
[ Szerkesztve ]
-
-
imibogyo
veterán
Már leírták, de a tápegységre gondoltam. Hátulra egy kivágás (esetleg porszűrő, bár én ezeket soha sem tartottam semmire sem, mert annál sűrűbben szerelem, takarítom, cserélem a gépeimet, arról nem is beszélve, hogy szinte mindig nyitott, félig nyitott házaim voltak, úgy meg megint nincs értelme neki).
-
-
válasz
Pete55555 #331 üzenetére
Igen, a blokkon még kinéz valahogy, de akkor most a vastag, harisnyázott tápkanócot dugjuk rá a deszkára, úgy, hogy ne legyen ronda.
Meg a CPU 8 pinest, mondjuk az elmegy mögötte. Tápból meg kiáll egy halom kóc, valahova azt is rakni kell - ha a mobo mögött van, akkor elfér, nem is látszik. De majd tologatom még, köszi!
-
Pete55555
addikt
450*450-es, alul 320, felül 160 széles.
Radikat kétféleképpen rakhatod be, de szvsz "fekvő" pozícióban jobb lesz.
Milyen ?Méreteken lehet még változtatni kell, nyilván pumpa, tartály ilyesmik miatt, pár dolog mehet az alaplap mögé, viszont oda bereked a levegő, tehát HDD inkább a másik oldalra, az oldallapra, vagy ami mégjobb, hogy a táp alá kéne, hogy kerüljön.
[ Szerkesztve ]
-
-
becskeha
csendes tag
-
válasz
s3toraph #327 üzenetére
Igen, az elsővel már foglalkoztam, ezt említettem is a végén. Szempont lenne még, hogy a radikon kívül lehetőleg ne legyen venti, azzal hűteni a mobo-t is. Lehet itt is elég lene, ha kifelé fúj és befelé résekre dobok szűrőt...Az a baj, h ami "blokkvázlatként" jól is nézne ki, az elhasal ahogy viszem fel a részleteket, de küzdök tovább...
-
s3toraph
senior tag
Hmmm... és mi lenne, ha ennél, mondjuk megfordítanád a légáramlatot, és bentről fújatnád a radit kifelé, képen bal oldalt meg a beszívó ventik lennének? Esetleg ezt a tervet átvariálni úgy, hogy legyen picit hosszabb jobbról a ház ahol a radik vannak, ventik kifelé fújnak és belső oldalon vannak mint a képen, de teszel egy elválasztó falat a radik+ventik rajta és a gép belső világa közé. A gépet meg úgy tudnád hűteni, hogy alulra beszívónak, felülre meg kifújónak raksz ventiket. A radik két élénél, elöl és hátul a radi rekeszénél kilyuggalod, onnan beszívják a venti a levegőt, jobbra meg kifújják. Így nem lesz egy légtérben a gépeddel. Kérdés a szerelhetőség, hozzáférhetőség (csövek, stb.). Radim nem volt még, így ebben nem vagyok otthon.
Vagy a másik rajzodnál, szintén rekeszes leválasztást tudnék elképzelni. Egy ilyen L alakban, az alaplappal párhuzamosan, mint egy második tálca, a tápig és ott bekanyarodik az L rövidebbik szára. Így külön lenne a radi. Szintén bentről kifelé fújósra. Ehhez szintén lyuggalás kellene a radik két oldalán hogy legyen honnan levegőt szívni. Viszont, az ábrán így a táp, ha megfordítod 180-al mint volt róla szó, az meg pont onnan szívna be, azt a meleget amit a radikról kifújatsz. ezért meg kéne emelni az alaplapot/vagy kiszélesíteni a házat max.3-4 cm-el, így a tápot csak 90 fokkal forgatnád el, és oldalról (képen a vga ventijének irányából) tudna kívülről levegőt szívni, tehát ő mondjuk képen balról szív, radik jobbról és balról, tap fentre fúj ki, radikról hátra távozik a hő. Nem tudom mennyire volt érthető mire gondolok.
Így hirtelen ennyit ötletem van, talán lesz amit tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
Nah, egy ideje már küzdök a vízzel, az "eredeti" koncepció volt ez, alul porszűrő és ventik, felül kifelé... de akkor még léghűtőm volt. Felfelé kivezetés a praktikus, alul pont olyan sz@r lenne, mint hátul... Láttam olyat, amin alul voltak, nem is értettem az miért jó, vagy hogy dugdossa ha kell...
Lényeg a lényeg, vizes topikban is volt pár kérdésem, illetve saját tapasztalatok, csak az "elavulás" végett.
Egyrészt rengeteg ház van, ahova radit lehet előre szerelni, ami "meleg" levegőt fúj a gépre.Másik érdekes dolog, hogy akinek nincs vízhűzése, az nem hiszi, de a levegő idle gyakorlatilag alig melegebb a környezetnél és ez teszi ki a gépidő nagy részét. Itt ugyanis több venti szállít jóval több levegőt, nem melegszik fel annyira, mint amikor egy venti tolja a léghűtőről... Idle a radiátor és a gépház között is érezhető, de minimális hőmérséklet-különbség van.
Terhelés alatt viszont felpörögnek a ventik, 6 venti megintcsak jóval több levegőt szállít, mint egy, illetve felületén elosztva nagy területen van a hő. Higgyétek el, egy radival sem fúj olyan meleget játék alatt, mint korábban a gépház mögött ömlött kifelé.
Méretben 50 cm (sz) × 28-35 cm (mélység) × 40-50 cm (m) körül kellene.
Azért csináltam a pete5555 kolléga javaslatai alapján egy "klasszikusat" is, csak tologattam, Volt már ilyen terv korábban, asszem az is csövezésnél bukott. -
s3toraph
senior tag
válasz
viperabácsi #324 üzenetére
Kérdés, hogy nem-e direkt az a célja hogy felül legyenek a hátlapi kivezetések? Mert ez esetben, inkább a radikat kellene valahova átpakolni.
Vizion, a háznak ilyen állásúnak kell lennie, vagy lehet másabb is, mondjuk alacsonyabb de dagibb? Dimenziókban ez mekkora, és mekkora a max. amit még elfogadhatónak találsz?[ Szerkesztve ]
-
-
s3toraph
senior tag
Szerintem a tápra gondol. Fordítsd át 180 fokkal úgy hogy ne bentről, hanem kintről szívjon levegőt. Ehhez persze kell kivágást csinálnod valamilyen formában a ház oldalán neki, és akkor meg is van oldva a dolog. Táp és a ház oldala között lesz valami? Mert ha nem, akkor tehetnéd egészen közel az oldalhoz a tápot, hogy hozzáérjen, lyukat neki, és akkor így tuti friss levegőt szív kívülről.
[ Szerkesztve ]
-
-
Az mennyire probléma, hogy a táp az alaplap hátuljáról szívja a levegőt? Mert a fenti hsz-ben az alsó konfigban ezt találták problémának.
Mondjuk kockában is fűtik egymást, nem?
De akárhogy tologatom, vannak korlátok azért és a legtöbb esetben vagy a vízcsövek, vagy a kábelek nem férnek... itt egy terv, semmi kivágások még nincsenek, porszűrő nincs alul, teteje nincs még, etc... Csak elrendezésre, erről kritika, tanács? Köszönöm!
-
Pete55555
addikt
Nyugodtan vágj bele. Ha van szerszám, és tehetség, már csak kreativitás kell, és egy olcsóbb házból is sok mindent ki lehet hozni. Annyira kell vigyézni, hogy az ilyen olcsóbb házak általában gyengébb, vékony anyagból készülnek, tehát ha szétvagdosod, okosan kell csinálni, vagy plusz merevítés kell majd bele, hogy ne tekeredjen össze-vissza.
A szegecset meg 3-as fúróval lefúrod szépen, utána ugyanúgy 3-as popszegecset rakhatsz bele. -
Fateys
tag
Üdv!
Szeretném kicsit átszabni a Kolink CXA SA-01 házamat. [link]
Blenderrel és mayaval hobbiból 3d-zek,úgyhogy majd azokkal próbálkozom.
Véleményt szeretnék,hogy egyáltalán szerintetek megéri e foglalkozni a házzal. 6-7 ezer forintos olcsó ház.
Oldalra szeretnék nagyobb felületre lyukacsos részt,esetleg magasabbra szerelhető oldalventit,mert nagyon alacsonyan van a hely neki.
Valamint felülre szeretnék szellőzőt,ha megoldható még 1-2 ventit is. Mondjuk sajnos a felső lemez szegecselt,nem levehető.De talán megoldom. -
spanglee001
addikt
Ebben tud valaki segíteni?
-
-
Pete55555
addikt
Végülis életképes az ötlet úgy is. RAM-ok manapság nem igényelnek nagy hűtést, alaplap sem, főleg ha bordázott a tápellátás. Talán a táp nem fogja szeretni a meleg levegőt, emiatt feljebb kapcsol a táp ventije, ami megint csak +zaj, de igazából ez akkor derül ki, ha összerakod, meg persze táptól is függ, meg hogy mennyivel van túlméretezve. Bár én így is inkább akkor alul fúvatnám ki a levegőt, úgy nincs nyílás a gép tetején--> halkabb. Nameg a gép tetejére ráül a por, bekapcsolod a gépet, elkezdi kavarni felfele a port...
-
válasz
Pete55555 #307 üzenetére
Ha megnézed, a 2. terv kb. ilyen, csak kevesebb ventivel, és befelé fújna, a radin át, az menne a gépbe, majd fent ki. Előnye: kevesebb venti, kevesebb zaj, az előlap "tiszta" (szubjektív, de nekem az tetszik). Hátránya, hogy hátul a porszűrő takarításhoz mozgatni kell a gépet (nem nagy cucc, de most elől szív, este porszívózáskor csak végighúzom rajta és kész - cserébe ha poros, akkor csúnya....), illetve agép belsejébe a radin át már langyos levegőt fúj. Annyira nem para ez, sok házban gyárilag is ilyen van.
Ez is volt a kérdés, h a kettő közül melyik lehet "életképesebb". Ez hagyományosabb elrendezés, talán kevesebb a buktatója.
-
Pete55555
addikt
Íme:
Vázlatos, de a lényeg látszik.
Tápon gondolkozok, azt szerintem úgy kéne berakni, hogy lefelé fújjon kifele - mégse a radit melegítse.
HDD/SSD tetszőleges, nyilván a ház jobb oldali rekeszébe.
Radikat azért raktam hátra, mert azokon úgy tudom azért jobban hallatszik a venti, így a zaj forrása messzebb kerül. Előre meg akkor tökéletes a 2 db 200-as venti szerintem - vagy lehet mégnagyobb is.
Ez így 450*450 és 300mm széles. -
válasz
Pete55555 #305 üzenetére
Igen, méretben nincs kikötés, de szeretném azért valamennyire racionálisan kordában tartani. Két 360-as radi egymás mellett tetszene, kevés nyílás legyen a por miatt, kb. ennyi. Néztem ilyesmiket én is, de nem is tudom... Ez is érdekes, mint minden Caselabs kecó...Szerk.: Valahol volt ilyesmi rajzom is, annyi, hogy nálam balra van a gép, szal. fordítva lenne a mobo is...
[ Szerkesztve ]
-
Pete55555
addikt
Az a helyzet hogy én néztem a hsz-t, de nem sokat tudok hozzászagolni a dologhoz.
Vízhűtésem nem volt még, ugyan alapvető dolgokkal tisztába vagyok, de talán az ide kevés
De mondjuk... ahogy látom a hellyel nincs gond, "bármekkora" lehet a ház ugye?
2 db 360-as radi férjen bele. Mi kell még?
Valami ilyen elrendezés lenne neked jó, nem ?Lehet tervezek neked egy kuckót, ha kapok ihletet hozzá
Szerk: Inkább leírom gyors: Carbide stílusban: a 2db 360-as radi a ház hátulján, állítva, ventik kifele fújnak. előtte meg felfele álló csatlakozóval az alaplap, úgy, hogy a VGA felőli oldal néz a radik fele.
Másik oldalon meg a táp, HDD-k.
Ház elején tetszőleges számú, és méretű venti. Mondjuk 4-6 db 14-eshogy jusson a radikra levegő, meg hűtse valami a RAM-ot alaplapot, HDD-ket is. Elöl ventikre porszűrő szivacs, természetesen halk ventik, amiből a porszűrő még fog is meg keveset. Így por nem jut be, hátulra nem kell, ott kifele megy a levegő.
Nos ?
[ Szerkesztve ]
-
-
Sziasztok!
Pár elmélet vs gyakorlat dolog foglalkoztat... Tervezgettem a házamat, majd a vízhűtés és a 2 db 360-as radi miatt kukáztam isAmit szeretnék: lehetőleg felfelé álló kivezetések, vagyis 90°elforgatott alaplap. Ráadásul asszony is mondta, h neki tetszett anno az ablakos, pedig nekem a hangszigetelés lenne a fontosabb. Akkor mindjárt a kérdések: rezgéscsillapítás, zajos alkatrészek cseréje, etc. megvolt, beszereztem a "tojástartós" hangelnyelő szivacsot, nem hiszem, h sokat ér (illetve hangban jártasabb barátom mondta, h csak a frekik egy része nyelődik el, a mély hangoknak sokkal vaskosabb elnyelő réteg kellene). Szal. van értelme a szivattyún kívül (ezt is csak finoman, mert hűtés neki is kell) pl. a ház falát szigetelni szerintetek? Egy HDD és pár venti van még "zajforrás".
Másik és EPIC probléma a por. Igazi nyűg, a legjobb minőségű, finom szemcsés porról beszélek, ami mindenen megtapad... A felfelé elforgatott mobo-n a minap gondolkodtam el, mikor a ház tetején a radiba belefújtam porpisztollyal... és brutál porfelhő lett, pedig azt fújja a venti folyamatosan. Nah, akkor a ház tetejére kifújó radi és az elforgatott mobo akkor ennek tükrében mekkora hülyeség?
Próbáltam, h a két radi a mobo mögött, befelé fújna (szűrővel) a mobo hátuljára:
És egy "hagyományosabb" elrendezés. Itt is szűrőn át befelé fújna a radin, vizes topikban érdeklődve ez nem ritka, nem forró levegőt fúj onnan.
Milyen elrendezés lenne jó, ha a viszonylagos pormentesség és a halk üzem a cél?
-
Pete55555
addikt
Na igen, nekem is ez volt a reakcióm
Ezért is tanácsoltam, hogy vegyen léghűtést, ne gányoljon vizet (pláne, ha nem ért igazán hozzá)
Ha vizet akar, ott bizony zsebbe kell nyúlni, még használt alkatrészekkel is.
Jobban jár egy egyedi házzal --> jól fog kinézni, plusz jó tervezés esetén ELÉG bele egy jó léghűtő is a CPU-ra, a VGA-n maradhat a Peter.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Gumi és felni topik
- Path of Exile (ARPG)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Politika
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...