Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Csaba_20_

őstag

válasz And #1345 üzenetére

And írta:
    A Si-anyagú diódák nyitófeszültsége pedig akár az 1V-ot is közelítheti, ha a határáramuk közelében dolgoznak.

A nyitófeszültséget szerintem én is úgy jellemeztem, hogy a diódán átfolyó áramtól függ. De ez továbbra se függ a rákapcsolt kondenzátor értékétől, ahogy azt zLegolas állította.

• Csaba_20_

őstag

válasz And #1345 üzenetére

And írta:
    Írod: ''A trafó kimeneti feszültsége állandónak tekinthető.'' Ez viszont miért lenne igaz, ha már a terhelés kapcsán jött elő a dolog?

Olvass figyelmesebben légyszives! Figyeld meg a következő bekezdést:

zLegolas írta:
    Ha egy trafót terhelsz, a fesz elindul lefelé. Üresjárásban egy 12V-os trafón lehet 14-15 V-is, ha ráteszed a fogyasztót, beáll a kábé 12V. Ha még sokabbat nyomatol rá, akkor a trafó elkezd jobban melegedni, fesz meg elindul lefelé. Nyilván ezt nem sokáig teheted meg.

Elemzem a kedvedért. A 12V-os trafó üresjárásban 12V-os, merthogy ilyenkor nincs terhelve. Természetesen effektív értékekről beszélek. Ha a trafó teljesítményének megfelelő terheléssel terheled le, akkor se esik le a kimeneti feszültsége. Csak a bekezdés második felében jön az a rész, amikor a vezeték melegedésével is számolni kell és megjelennek a terhelésproblémák. De ez nem normális üzemszerű állapot. Miért azzal az állapottal jellemezzünk valamit, amit nem is kéne tudnia? Nonszensz.

A leírásból is tisztán látszik, hogy nem erről akart zLegolas írni, hanem a csúcsegyenirányító kimeneti feszültségét jellemezte inkább.

A saját példádban pedig tegyél mérőműszert a trafó kimenetére és ne az egyenirányító utáni feszültségeket jellemezd úgy, mintha a trafó feszültségéről írnál! Pont ugyanabba a hibába esel, amibe zLegolas.:U

Új hozzászólás Aktív témák