- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Léghűtés topik
- Philips LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Házimozi haladó szinten
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- E-book olvasók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pubszon
veterán
Csak érdekesség képen leírom:
Megkaptam a LED drivert, ami PWM-es, de nam igazán működik, mert a LED leégett kb 50%-os kitöltési tényezővel.
A driver 350mA-t tud, a led pedig 15-17V és 300-350mA-es.
100%-os kitöltésnél nem is volt gond, a driver beállt 16.7V-ra és szépen világított.
Mikor levettem 50%-ra, a fesz felment 30V-ra (a forrásfeszültség 31.5V volt, tehát a maximum) és a LED megsült.
Tehát a PWM funkciója mégsem úgy működik ahogy kellene. -
And
veterán
válasz
Pubszon #17494 üzenetére
"Gondolom itt is figyelnem kell arra, hogy a forrásfeszültség (31.5V) nagyobb legyen mint a sorba kötött LED-ek max nyitófeszültsége"
Igen, de itt más az ok, mint egy soros ellenállásos áramgenerátornál: ez kapcsolóüzemű konverter, de csak lefelé képes konvertálni, vagyis a bemeneten mindig nagyobb feszültséget kér, mint amit ad (vannak felfelé vagy mindkét irányban konvertáló áramkörök is, ez nem olyan). A minimális dropout feszültsége 1,5V, tehát legalább ennyivel nagyobb bemeneti feszültséget igényel, mint amit elvárunk tőle a kimenetén.
"De a fent linkelt felállással mi történne ha csak 10 LED-et kötnék rá (2*5*3.3V = 16.5V, 700mA)? A konverter továbbra is közel a 31.5V-os forrásfeszültséget adná ki?"
Mivel ez a konverter áramgenerátoros módra (is) képes, 5 darab soros led esetén nyilván az annak megfelelő feszültségszint közelébe állna be a kimenete, de továbbra is az áramot tartaná stabil értéken.
Egyébként nem nehéz megtalálni, hogy a konverter IC típusa XL4001, és az adatlapja elég sok dolgot elárul a fent említett dropout-feszültségen kívül is: 2A-es maximális áramot adhat, a tápfeszültsége pedig maximum 40V lehet (viszont az eBay-en árult panelen csak 35V-os tűrésű kondenzátorok vannak, ezért annál ennyire specifikálták az inputra adható szintet). A konstans áramot az IC 5-ös (CS, current sense) lábára csatlakozó ellenállás állítja be, tehát akár módosítható is, Rcs= 0,155V / I_led, ahol I_led= a meghajtó kimeneti árama, amperben. A panelen tehát egy 0,44Ω körüli ellenállást lehet találni, amit láthatóan három SMD ellenállás párhuzamos eredőjeként alakítottak ki (Rcs= 1,3Ω II 1,3Ω II 1,5Ω = 0,453Ω).
Mod: Érdekes, hogy külső PWM-vezérlési lehetőséget nem említ az adatlap. A panelen a driver IC 6-os (engedélyező) lábára viszik ezt a bemenetet, de ez fordított működésű: alacsony szinttel engedélyezett, magassal pedig tiltott a meghajtó. Persze attól, hogy nincs specifikálva, még működhet is a külső PWM-funkció.
-
Pubszon
veterán
Értelek, akkor ezzel kár vesződni, venni kell áramgenerátoros tápot vagy DC-DC konvertert.
Nem nagy összegek most, hogy már tudom mit keressek.
Ez például 700mA-t tud. Van hozzá egy kapcsoló üzemü HP tápom, 31.5V és 3.17A.
1W-os LED-ből elbír akár 18-at is, PWM vezérelhető és csak 500Ft (ebből 5-öt elbír a HP táp egyidejűleg).
Gondolom itt is figyelnem kell arra, hogy a forrásfeszültség (31.5V) nagyobb legyen mint a sorba kötött LED-ek max nyitófeszültsége (ebben a példában, 9*3.3V = 29.7V és 350mA, még egy 9-es sor párhuzamosan kötve már 29.7V és 700mA).De a fent linkelt felállással mi történne ha csak 10 LED-et kötnék rá (2*5*3.3V = 16.5V, 700mA)?
A konverter továbbra is közel a 31.5V-os forrásfeszültséget adná ki? -
And
veterán
válasz
Pubszon #17472 üzenetére
Mekkora annak a led sornak a nyitófeszültsége (hány darab led van sorosan kötve)? Mert ha jóval kisebb, mint 64V, akkor felesleges olyan nagy feszültségű táplálás, a fölös teljesítményt a soros ellenállás fogja elfűteni, ez pedig épp a jó hatásfoknak fog betenni. Márpedig eddig is egy 20..40V-os hasznos kimeneti tartományú 0,9A-es áramgenerátorral tápláltad. Ez legjobb esetben is 24V*0,9A= ~22W veszteséget fok okozni az ellenálláson, teljes áramnál. Ha a sor nyitófeszültsége 40V alatti, akkor ennél is bőven nagyobbat. Ez nem igazán praktikus, bazi nagy ellenállás kell hozzá.
Minden tekintetben jobban járnál, ha:
a.) vagy eleve PWM-es képességű áramgenerátort használnál, vagy
b.) olyan led sort / szalagot szereznél be, amely tartalmaz előtétet, és nem áramgenerátoros táplálást igényel. -
Pubszon
veterán
A PWM vezérlést egy arduinoval oldottam meg, a kapcsolóelem pedig ez a MOSFET modul.
Szerintetek hosszútávon nem lenne így jó? -
And
veterán
válasz
Pubszon #17460 üzenetére
Tény hogy nem vagyok túlságosan járatos a gyári led-meghajtó modulok világában, de léteznek olyanok, amelyeknek van kifejezetten PWM-bemenetük, például ez: [link]. Driver IC-k esetén is létezik ilyen megoldás, tehát nem az áramgenerátor kimenetet kell szaggatni hozzá valami nagyáramú feten keresztül. (Nálad egyébként ez hogy nézett ki, mi volt a kapcsolóelem, amire a PWM-forrást kötötted?)
#17459: Nagyjából ugyanazt írtuk, ezt pedig:
"A példában szereplő 40V DC az áramgenerátor feszültségtartaléka."
épp az utánad következő hozzászólás cáfolja. Raktam már össze néhány fajta led-drivert, PWM-mel dimmelhető kivitelűt is, és bizony legtöbbször előfordul rajtuk egy OVP- (túlfeszültségvédő) bemenet, amely a ledről egy ellenállásosztóval juttat egy belső komparátorra jelet, és túlfeszültség (akár ledköri szakadás) esetén bizony tiltja a meghajtást. Egy dolog, hogy mi a specifikált kimeneti feszültségtartomány, amelyen belül a meghajtó szépen eldolgozgat a megadott hatásfokkal, és egy másik, amire képes kiülni szakadás esetén, hiszen itt mégis általában kapcsolóüzemű, belső szabályozókörrel ellátott meghajtókról beszélünk. Az adott típusnál a valós többlet a 'névleges' tartomány maximumához képest laza 60..80%. -
And
veterán
válasz
Pubszon #17457 üzenetére
A ledek szempontjából nem számít, de a vezérlés oldaláról nézve problémás lehet, ha az nincs felkészítve a PWM-üzemre. Értem ez alatt, hogy például itt van ez a típus, amely meghatározott számú ledet (ergo nyitófeszültséget) feltételez a kimenetén. Ha te ezután kötsz egy külső PWM-es vezérlést mondjuk egy kapcsoló fettel megvalósítva, az azt fogja jelenteni, hogy kikapcsolt állapotban, mikor a ledsoron nem folyik áram, az áramgenerátorról nem tudni, hogy fog viselkedni. Nem véletlenül van megadva rajta a lehetséges feszültségtartomány, szélsőséges esetekben - szakadással vagy rövidzárral lezárva - azt nyilván nem fogja tudni tartani. Ha egy áramgenerátor terhelő ellenállását elkezded növelni, akkor a kimeneti feszültsége (az Ohm-törvény okán) szépen növekedésnek indul, szakadás esetén kiül egy jó nagy értékre. És ez az, amit az adott típusnál nem tudunk: mekkora lesz a maximális kimenőfeszültsége, megvan-e valahol fogva. Mivel a szakadás számára nem üzemszerű állapot, nem tudni, hogy a driver ezt hogy reagálja le, az sem biztos, hogy hosszútávon elviseli-e ez az erősen kínai kinézetű dobozka.
Mod: persze nem jelenthetjük ki, hogy ez biztosan káros a meghajtóra, meg lehet azt csinálni korrekten is, de az adott típus tervezésénél szerintem előrébb való volt a költséghatékonyság.. -
And
veterán
válasz
Pubszon #17433 üzenetére
"Ebben az esetben (65/12=5.4) 5.4-e lesz az átfolyó áram a MOSFET-en (1500mA/5.4=280mA) [..]"
Az áram annyi lesz, de ezt egyszerűbben is ki lehet számolni, hiszen 18W / 65V= 277mA.
A disszipáció csökkenése pedig nem az áramok arányával lesz arányos, mivel adott értékű ellenálláson a hőtermelést az áram négyzetével kell számolni. Az eredetihez képest ezért 1/7 értékű áram 1/49 részére csökkent disszipációt eredményez. Vagyis: Pd= 0,277A^2 * 0,27Ω= 21mW, ez az adott toknál semmilyen plusz hűtőbordát nem igényel statikus üzemben.
A PWM-vezérlés annyival bonyolítja a dolgokat, hogy a mosfet gyors kapcsolgatásához a gate-kapacitás miatt a kapcsolási frekvencia növelésével (illetve az átkapcsolási idő csökkenésével) egyre nagyobb gate meghajtóáramra van szükség. De esetedben valószínűleg nincs szükség túlzottan magas kapcsolási (PWM-) frekvenciára, hiszen már 1 kHz-es nagyságrendben sem lesz zavaró a villogás, így ez a hatás nem lesz jelentős. -
Pubszon
veterán
Értelek, így már kezd érthetővé válni a dolog.
Emiatt akarok használni IRF520-at, mert ez így készen van. Rendeltem hozzá hűtőbordát is a biztonság kedvéért. PWM szabályzás lesz arduinoval (5V).
Így már lesz egy viszonyítási alapom. Szerintem bordával már csak épp hogy langyos lesz.
Köszi. -
macko20
őstag
válasz
haiiro_o #17361 üzenetére
PWM Fan Hub
keresgélj. -
FF23
senior tag
válasz
razorbenke92 #17324 üzenetére
Valóban, a PWM-es lapommal annyi is, a hülyebiztosság meg a 4 pin-es csatin egy nut, ami a 3 pin-es csati hátsó kis vezetője. Ezzel nincs is gond, mert mint mondtam működik a venti.
Az egyik lap tudja monitorozni a másik nem...Valószínűleg bios-függő is a dolog. -
A gyártói oldal szerint pedig teljesen kompatibilis.
Fan Speed............1800 ~ 3600 R.P.M. (Control by PWM)
A fordulatszám sincs elkülönítve PWM és nem PWM csatornára, csak megjegyzik, hogy PWM-el szabályozható.
Még azt is kiemelik, hogy a 3 pines csatira hülyebiztosították.
Connector.............4 pin (PWM) / 3 pin (without PWM) (Foolproof Design)
Ebben az esetben, ha valóban csökkent fordulaton üzemel, azzal (szvsz) nem tudsz mit csinálni.
A cikkben egyébként ha jól ütötte meg a szemem, nem is tudtak valós fordulatot kiolvasni. -
FF23
senior tag
válasz
razorbenke92 #17322 üzenetére
Erről lenne szó, ha a végéig olvasod: [link]
Ventilátor fordulatszáma: kb. 800-2200 rpm
.....................................1800-3600 rpm PWM-szabályzóval -
Igazság szerint ha ennyire biztos vagy benne, hogy nem hibakeresésről van szó, akkor kár fecsérelnem a szót, de a 4pines ventik visszafelé kompatibilisek.
Igazából olyan nincs, hogy csökkentett fordulaton megy mert nem kap PWM-et.
A PWM (vagy mi=pulse width modulation=impulzusszélesség-moduláció) kitöltés alapján vezérel kvázi ki-be kapcsolgatással. Ha nincs bekötve akkor nulla a kitöltés.
Normál esetben a teljesítményforrást kapcsolgatják, így nulla kitöltésnél nem megy az eszköz.Jelen esetben viszont, hogy meglegyen a visszafelé kompatibilitás, negálják a PWM-et és csak jelszinten használják, tehát a nulla kitöltöttségből 100% lesz.
Ennek eredménye, hogy egy 4pines venti fekete és piros vezetékére névleges feszültséget engedve maximumon kell járnia, ha bírja árammal az elektronika. Ha nem tud elég nagy áramot adni, akkor már esik a feszültség is, a fordulatszám is.A minden jó, és rendben működik állítást annak ismeretében, hogy nálad mégsem ez történik, átgondolnám.
-
FF23
senior tag
-
FF23
senior tag
Üdv!
Adott egy PWM-es venti, meg az alaplapi 3 pin-es csatlakozás. Létezik rá valami átalakító kütyü, hogy a veni teljes fordulattal tudjon működni?
-
Pubszon
veterán
válasz
Andrej1 #17193 üzenetére
A 3 és 4 pines foglalatok kompatibilisek.
A 3 pines ventiszabályzó feszültséggel szabályoz, a 4 pines pedig PWM-el.
Erre is rá tudod dugni, hiába 3 pines.
Én mondjuk építenék magamnak egyet ha kellene, arduinoval azt is.
Ha a pumpa is PWM-es (4pin), akkor csak 5 poti kellene meg mondjuk egy Arduino mini, némi barkácsolás, forrasztás és kész is, úgy ahogy azt te akarod, 2 ezer forintból!
És még lenne benne ötlet a későbbiekre. -
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17180 üzenetére
A tápfeszt be tudom állítani pontosan annyira amennyi kell (9.9V), a bázisra kapcsolom az arduino PWM kimenetét egy 470ohm és 1Kohm közötti ellenálláson keresztül.
De melyik láb a 9.9V bemenete illetve kimenete a LED-ek irányába?
Ha jól látom (NPN), akkor a kollektorra kell a +9.9V és az emitterre pedig a LED-ek pozitívja. A GND meg mind az arduino 5V-ja, a 9.9V és a LED-eké is közös.Jók az elképzeléseim?
Illetve ez a tranzisztor ebből az 1W-os LED-ből mennyit bír el hosszú távon?Illetve a célnak megfelelő másik tranzisztor van e ami ömlesztve van az eBay-en fillérekért?
-
chosa921
tag
Sziasztok!
Talán ide tartozik talán nem , a kérdésem, Coolink SWIF2 120p-t szeretnék venni a H100-asomra és érdekelne hogy az összes 120P-t PWM-esen adták ki vagy volt 3 tüsis és 4 tüsis is?
-
törölt tag
[link]
Megkérdezem itt is hátha. Annyival módosítanám, hogy a GND lenne a egyik vége és a másik két lábra rámérni. Ha valamelyik lábon feszkó van akkor az nem jó, amelyiken nincs azt ráköthetem az alaplapra és kiderül hogy fordulatszámkijelző-e.
PWM úgy tudom nincs ezeken bár franc tudja. -
tornas
őstag
válasz
szacsee #16903 üzenetére
Elvileg működhet, csak az még a kérdés, hogy ez az egy szem csatlakozón lévő PWM jelnek mekkora a "terhelhetősége". Vagyis hány ventit tud PWM jellel ellátni, anélkül hogy bizonytalanná válna.
Szerintem érdemes azzal is számolni, hogy ha lehet, akkor egyformák legyenek azok a PWM-es ventik.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, de nem vagyok biztos benne, hogy tökéletesen működik, ezért inkább megkérdem.
Adott 3 db PWM vezérlésű ventilátor amit szabályozni szeretnék, a proci pwm-es csatlakozója viszont már foglalt, így a ház venti egyik pwm-es csatiját használnám.
Megoldható, hogy pl egy molex csatiról a 12V és a GND-t továbbítom a ventik felé, a PWM és Signal jelet pedig az alaplapról adom a ventiknek... tehát molex + alaplapi csatiból menne egy venti hosszabbító kábelre, ami 3 fele lenne osztva. Így nem terhelném az alaplap csatiját ha esetleg később erősebb venti kerülne rá, illetve szabályozná is elméletben. Ez működhet?
PWM huboknál látni kondit és tekercset, gondolom zaj csillapítás miatt... vagy fene tudja, de gondolom ha ugyanolyan, vagy hasonló ventikkel operálok, akkor nagy baj így sem lehet belőle..
Kösz a válaszokat előre is! -
Gaberking
senior tag
-
Gaberking
senior tag
Sziasztok!
Van 4 db. pwm -es ventim. Az alaplapon egy csatlakozó. Hogyan kell összekötnöm a 4 venti vezetékeit, hogy helyesen vezérelje az alaplap őket?
Köszönöm szépen előre is! -
Osynho
addikt
Üdv!
Szükségem lenne hozzáértő tanácsokra. PC-ről játszok le filmeket, de zavaró a hangja, ezért kitaláltam, hogy egy külső kapcsolóra kötöm a 2 első és 1 hátsó ventilátort, hogy ki-be lehessen őket kapcsolni. A problémám az, hogy a két első fix 12V-on megy 800rpm-el, a hátsó viszont PWM vezérléssel az alaplapra van kötve. Namost, ha én ezt a 3-at egy kapcsolóra kötöm, akkor bekapcsolt állásban mi fog történni a pwm-es ventivel? Szabályzás megszűnik, gondolom. Tehát 2 áramkörös kapcsolót kellene szereznem? A másik, hogy nem gond-e, hogy 1 molex 12V és föld kábeleire vannak forrasztva az elsők?
-
PHM
addikt
válasz
tknof1871 #16750 üzenetére
Nem. A korrekt megoldás egy PWM-es fordulatszám szabályzó.
Valamivel bonyolultabb, mint egy stabilizátort használni, de annyival jobb is.
Ha feszültség stabilizátort használsz, alacsony fordulatnál kicsi lesz a
nyomaték, + nem fogod tudni 100%-ra felpörgetni a ventilátort. -
mufi
senior tag
4tűs pwm ventilátort hogyan lehet rákapcsolni egy 3tűs fordulatszabályozóra?
-
And
veterán
válasz
csigusz04 #16562 üzenetére
Először is olvasd el ezt, mert a témában 'alapmű' (shtml kolléga jóvoltából): Potméter méretezése hűtéshez.
"Uvmin= 4V (random, de ennyinek már csak megkéne állítani minden ventit)"
Ez egyáltalán nem biztos, régebben csináltam kontrolleres / PWM-es ventivezérlőt, az alany Coolink (talán 0,18A @ 12V) ventik még szépen mentek 4V-ról. Másrészt potméteres vezérlésnél nem szokott az lenni a cél, hogy a potival megállíthatóak legyenek a ventilátorok.
Mivel a ventilátorra eső feszültség minimumaként 4V-tal számolsz, ami a teljes tápfeszültség egyharmada, kétharmada esik ilyenkor a soros potenciométerre, ezért egy 50Ω körüli számított ellenállású ventilátorhoz kétszer akkora végértékű, tehát kb. 100Ω-os potméter nagyjából megfelel, legalább 1W-os kivitelben. A legtöbb hőt a potméter akkor fogja disszipálni, amikor az ellenállása megegyezik a ventilátoréval (ami ugye nem teljesen állandó, de ez más kérdés), egy eredetileg 12V / 220mA-es ventilátorral 6V-os ventilátor feszültség közelében kb. 0,7W-ot. Ezt a teljesítményt ugyan nem a teljes ellenálláspályán fogja leadni a potméter (a maximális terhelhetősége pedig arra vonatkozik), csak a felén, de egy 180mA-eshez gyárilag is ilyet adtak. Ha nagyon korrekt akarsz lenni, akkor 220mA-es venti mellé 2W-os potit teszel.
"akkor 350/2,31=151,5151
ami 220/151,5151=1,45(W)
szóval elméletben egy 150 Ohm 2W potméter elég...
Úgy érzem, itt már egy kicsit belekeveredtél: elmaradtak az értelmezések, illetve a mértékegységek. Honnan jött az a 350mA-es kiinduló adat, miféle táblázatból?
Az ugye világos, hogy a potméter teljesítményigénye és a szükséges végellenállásának értéke - mivel az azon eső feszültség áramfüggő - végső soron a felhasznált ventilátor függvénye, így univerzális megoldás nem létezik.
"no de meddig mehetek?"
Mivel mehetsz meddig??
"2*151,5151=303,0302(mA) ez lenne az?"
Mi lenne ez?
"szóval nézzük egyszerűen 300+300*0,1=330 [..]"
Ez szintén micsoda?
"szóval elméletben 150Ohm (150, mert google uraság csak 100as és 150es potot volt hajlandó nekem mutatni) és 2W potméter elég egésszen 270mA avagy 0.27A-s venti szebályozására min 4V-re"
Ha a ventilátor névleges (12V-on mérhető) árama / teljesítménye növekszik, az ugyanakkora feszültségminimum eléréséhez szükséges soros ellenállásnak (vagy potméter-végértékek) csökkennie kell. Egy 12V / 0,27A-es venti munkaponti helyettesítő ellenállása 44,4Ω, ha ezt állandónak vesszük, a 4V-os minimumhoz kb. 89Ω-os elméleti soros ellenállás tartozik.
A végére egy kis szőrszálhasogatás: a ventilátor-potméter témában ellenállásnál a tized- és század ohm-oknak és milliampereknek nem sok jelentőségük van, a ventilátor valódi árama sem szokott centire megegyezni a névleges értékkel, ráadásul némileg terhelésfüggő is. A másik pedig, hogy a tulajdonnévből képzett mértékegységeket kis kezdőbetűvel írjuk, ha valóban mértékegységként említjük azokat, pl.: 54 ohm. Természetesen ha személynévként emítjük (Georg Simon) Ohm-ot, akkor megérdemli a nagybetűt. -
Lompos48
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16538 üzenetére
Azzal tisztában voltam, hogy az áram a meghatározó, de azzal nem gondoltam, hogy ez alulfeszeléskor is gondot okoz.
Csak az áram a meghatározó. A feszültség itt egy produktum, amit a LED jelleggörbéje határoz meg eyértelműen, mint ellenálláson a feszültségesést is. Az alulfeszelés, ha már szóbakerül, akkor ha a VF értékhez viszönyítjuk csak annyi gondot okoz(hat), hogy a LED nem világít. Más alulfeszelés pedig értelmetlen.
A PWM pedig mindig egy jó megoldás, csak költségesebb. -
-
válasz
Moretimer #16478 üzenetére
Attól, hogy alapvetően nem PWM-es a venti, még lehet PWM-el vezérelni/szabályozni.
Ha hőmérséklet alapon (is) állítani akarod a fordulatot, akkor az szabályzás lesz.
A poti/gomb alatt azt értettem, hogy az adott hőmérséklethez tartozó fordulatszámot potméterrel akarod beállítani, vagy pedig gombnyomással növelni egy másik gombbal meg csökkenteni a fordulatot (mint a digitális szabályzóknál) A poti azért egyszerűbb, mert ahhoz nem kell mikrokontroller. Mikrokontroller miatt kérdeztem a kijelzőt is.
Tehát akkor szükséged van egy ventiszabályzóra, ami hőmérséklet alapján dolgozik, és potméterrel tudod finomhangolni a fordulatot.
-
Moretimer
aktív tag
Azt el is felejtettem mondani, hogy 20cm-es CM ventikt kellene vezérelnie, amelyek ugye 3 eresek és az ha jól tudom nem pwm.
-
Moretimer
aktív tag
Valaki tudna nekem csinálni, (vagy valakit ajánlani) egy pwm vezérlést 4 ventilátornak?
-
s3toraph
senior tag
Nekem egy Zalman ZM-MFC1-em van. Én úgy használtam, hogy PWM Y kábellel kötöttem rá a 3 állású kapcsolóra 2 db 12cm ventit, és egy sima potis csatijára szintén így 2 db 12 cm ventit (1 db AC F12 PWM és 3 db Coolink Swif2 120P), egy harmadik potis csatira a procihűtőt (mugen 2 rev. B gyárija). Ezeket mind 5V-on járattam. Sőt volt a egy ágon volt 3 db 12 cm venti, amikor úgy volt kényelmes vezérelni őket egyszerre (asszem olvastam is valahol, hogy mennyi wattot bír egy ág és azért mertem 3 ventit is bekötni). Nem volt soha semmi baja. Most csak 1-1 venti van 1-1 ágon, de 5V-on megy, mint mindig is. (7V-on - vagyis saccra akörül - már nekem zavaró, ha csend van a szobában. Amikor meg terhelve van, olyankor mind1 a hang és feltekerem, de akkor sem maxra mert úgy már nagy a szélzaj.)
Szóval, ez veszélyes?
Akkor, ki hogyan halkít ventit, ha nem jó erre a célra a célhardver?
Azt most meg nem mondom, hogy a tápja, a molex, az milyen ág, volt-e rá kötve még valami a ventiszabályozón kívül. Most nincs, mert sata-sak a vinyóim. -
Moretimer
aktív tag
Hello,
20 cm-es pwm-es venti létezik e? Vagy a már meglévő elektronikához lehet e kókányolni valamit amitől az lesz?
-
PHM
addikt
válasz
Boogie33 #16252 üzenetére
Ez sajna nem úgy néz ki, mint ami PWM-es.
Én 2W, azaz 0,17A-esnél nagyobb ventit nem mernék rá bízni.
A hűtőborda/hűtőzászló segít valamelyest, de mivel kevés a hely,
az sem tökéletes. Maximum +50%.
Nem rakhatók közös hűtőbordára csak szigetelten, mivel a tranyók
kollektora a hátlapi hűtőfelületre van kötve. -
PHM
addikt
-
-
PHM
addikt
válasz
Boogie33 #16245 üzenetére
Ez egy 2A-es, 3W-os tranzisztor.
Ez azt jelenti, hogy ha van rajta hűtőborda, maximum 3W-ot
képes disszipálni.
Vagyis szélsőséges esetben, amikor például a kimeneten 5V van,
nagyjából 400 mA-rel terhelhető.
Mindez persze csak akkor igaz, ha a szabályzó analóg, és nem PWM-es.
Ha PWM-es, akkor közel 2A lehet a maximális terhelés. -
pd
tag
válasz
razorbenke92 #16100 üzenetére
Világos a dolog, köszönöm a választ! Akkor az első fajta egyértelműen kilőve.
Ha a Nanoxia adatlapján az van, hogy a kábel csatlakozói: 1 x 4-Pin PWM illetve 2 x 4-Pin PWM, akkor az ezek szerint mindenképpen jó lesz, igaz? -
Szia mint látod a képen
a sárga/zöld kábel, a sense, a fordulatszámot jelzi vissza. Ennek a protokollja nem kezel két ventit, ezért ha rákötöd mindkettőt, akkor csak egy nagy adag hibás fordulatot fogsz kapni.Ha egyformák a ventik, akkor viszont közös PWM-en kb ugyan azt a fordulatot fogják produkálni. Ehhez arra van szükség, hogy a másik három ágról (12V, GND, CTL) kijusson mindkettőnek testvériesen. Így keress elosztókábelt.
-
pd
tag
Üdv!
Egy kis szakmai segítséget kérnék. CPU-hűtőre szeretnék két PWM-es ventit rakni, az alaplap CPU-csatlakozójára egy Y-elosztóval rákötve. A két venti egyforma, és szeretném, hogy mindegyiket egyforma fordulatra szabályozza az alaplap.
Találtam kétfajta elosztót is: első, második.
Nekem gyanús, hogy az első marhára nem működne, mert a képen az egyik ágba csak a 12V és a földelés zsinórja megy, szóval esélyes hogy az azon az ágon lévő csak megy maximumon.
A második az megfelel a célomra? Mert ott a harisnyázás miatt nem látom a kábeleket, sem a csatlakozóban a tűk számát. Valaki ismeri esetleg azt a fajtát? -
Algol
senior tag
válasz
Yodafon #16048 üzenetére
Ahogy tornas írta ilyen fordulatszámon a stabil működést - értsd ezalatt, hogy nem áll le a ventilátor magától közben -, csak PWM-es ventilátorral, vagy visszacsatolást tartalmazó, a venti fordulatszámát figyelő vezérléssel lehet elérni. A nagyobb méretű ventilátor több levegőt tud szállítani, azonos fordulatszám mellett.
-
tornas
őstag
válasz
Yodafon #16045 üzenetére
Alulfesszel semmiképen...
Talán PWM-es ventinél megfelelő PWM vezérléssel (akár alaplapi, akár egy külső PWM-es ventiszabályzóval). De ez venti és PWM vezérlésfüggő is lehet.
De szerintem egy venti ilyen fordulattal semmit sem ér hűtés szempontjából. Ugyanott lennél, mintha passzívan hűtenél.
-
Algol
senior tag
válasz
fatal1ty1984 #16021 üzenetére
A Thermaltake Evo Blue 750W tápegységben egy Thermaltake TT-1425 címkéjű ventilátor van. De mint kiderült, ez nem Thermaltake gyártmány, hanem a Yen Sun Technology Corp. YD-121425HB ventilátora van benne. Sajnos ezzel sem jutunk semmire, mert a Yen Sun katalógusában nem szerepel ilyen ventilátor. Mégis kínálnak eladásra ilyent a neten és ott azt írták, hogy ezzel kompatibilis típus: a Yate Loon D14BH-12.
Ezt a Yate Loont nagyon nehéz helyettesíteni a 140 CFM-es légszállítása és a 2800 RPM fordulatszáma miatt, zajszintje pedig 48,5 dB. Mivel a tápegység eredetileg nem volt egy hangos példány, ebből arra következtethetünk, hogy a ventilátora sohasem forgott 2800-zal. Most 3 elég nagy légszállítású és tápegységben is alkalmazható ventilátort írok ide:
Enermax T.B. Vegas Duo UCTVD14A (Manual speed control) (139x139x25)
90,80 CFM, 1,772 mm-H2O, 25 dBA, 0,6A, 1500 RPM, 100.000h MTBF, Twister BearingSlip Stream 140XT SM1425XT12H (140x140x25)
92,4 CFM, 2,32 mm-H2O, 36,4 dBA, 0,35A, 1700 RPM, 30.000h MTBF, Sleeve BearingAkasa Viper S-FLOW 140 PWM AK-FN063 (140x140x25)
110,61 CFM, 3,12 mm-H2O, 26 dBA, 0,32A, 1600 RPM, 50.000h MTBF, Hydro Dynamic BearingAz elsőt itthon csak elfogadhatatlan áron lehet beszerezni. A másodikat nem tudom, hogy hazánkban jelenleg hol lehet megvenni. A harmadik lenne a legjobb, ha 6 - 6,5 V-os feszültségnél már elindulna. Az indulási feszültséget a gyártója nem adta meg, elvégre ez egy PWM-es ventilátor, amit fix 12V-ról szoktak használni, de mi most éppen nem így szeretnénk használni.
-
Algol
senior tag
Ezen a képen látszik, hogy a Sapphire mérnökei betartották a 4 vezetékes PWM-es ventilátorokra vonatkozó előírást még a vezetékek színére vonatkozóan is.
1 --- GND --- fekete
2 --- +12V --- sárga
3 --- fordulatszám kimenet --- zöld
4 --- PWM vezérlés bemenet --- kékEzzel szemben az Actic Cooling megtartotta a vezetékek szabványos sorrendjét, de más színkiosztást alkalmazott:
1 --- GND --- fekete
2 --- +12V --- piros
3 --- fordulatszám kimenet --- sárga
4 --- PWM vezérlés bemenet --- kékA sorrend jó, más kérdés, hogy a leválasztható fordulatszám kijelző vezeték neked csak kényelmetlenséget jelent.
-
Algol
senior tag
válasz
Hunyus #15991 üzenetére
Először nézd meg a BIOS Setup-ban, hogy nem lehet-e átállítani a processzor ventilátor szabályozási módját PWM-ről feszültség szabályozásra. Ha ez nem lehetséges, akkor itt egy átalakító, ami megoldhatja a problémát:
A BFY51 tranzisztor helyett használhatsz bármilyen npn közepes teljesítmény tranzisztort UCE0>25V, IC>1A, hFE>100 (Például: BD439, BD441)
A kapcsolás egyszerű, egyetlen hátránya, hogy megbolondítja a fordulatszám visszajelzést.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Az normális, hogy a pwm-es ház venti "gyorsításkor", amíg fel nem veszi az idle fordulatot, meg amikor fordulatszámot vált akkor ilyen nyüszítő hangot ad ki? -
Attól függ mire akarod használni.
Alapjában véve lehet vele kapcsolásokat csinálni. Sorosat is és párhuzamosat is.
A sorosnál nem árt ügyelni, hogy a két akku közel egy paraméterekkel bírjon. Ekkor a feszültség duplázódik. A kapacitás nem változik (akkora lesz, mint egy celláé, ha véletlenül nem egyformákat használsz, akkor kisebbik kapacitásával fog bírni). A terhelhetőség a kisebbik terhelhetőségével egyenlő. Tölteni együtt nem tudod őket, esetleg balancerrel.
A párhuzamosnál nem árt ügyelni, hogy azonos töltöttségen legyenek, amikor összekötöd őket. A feszültségük nem változik, a kapacitásuk és a terhelhetőségük igen. Tudod őket együtt tölteni utána.
Arra vigyázz, hogy forrasztani a csatlakozóikat nehéz otthoni körülmények között, mert ha túlhevíted az akkut akkor kuka.
Zoll21Az ilyen 4pin-es ventiknél a PWM csak jelszintű, nem hinném, hogy megforgat önmagában egy ventit, sőt, szerintem még a PWMeset is megzavarnád vele.
A többi kolléga lehet hogy tud jobbat, én egy thermisztoros ventivezérléssel tudok előhozakodni. Kalibrálod a megfelelő hőmérsékletre, a thermisztort betolod két borda közé, és puszi.
-
Zoll21
tag
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség, mivel nem értek az ilyen dolgokhoz....Mármost adott egy gainward hd 4870 gs 512mb vga kártyám, és az lenne a bajom, hogy a kisebbik ventilátor elég hangos és nem vezérelt, meg tudnám e azt oldani, hogy a nagyobbik (pwm-es) kábelére rákötném, és annak is csökkene a hangja.
Bármi ötletet meghallgatok. -
fero02
nagyúr
válasz
Pit221 #15740 üzenetére
Attól, hogy a bemenő feszültséget csökkented a led-ek még fognak világítani, csak a fényerejük lesz kisebb. Még azt is el tudom képzelni, hogy mikorra a led-ek fényere teljesen lecsökken, addigra a venti is meg fog állni, mert kevés lesz neki a kraft.
Építéssel ne vesződj szerintem, készen is lehet kapni ilyeneket pici pénzért (pl Zalman Fan Mate). De ha a bütykölés a lényeg, akkor nem szóltam. -
nzozz
aktív tag
válasz
razorbenke92 #15702 üzenetére
Köszi! Majd kipróbálom, hamarosan úgy is rendelnem kell alkatrészeket erősítőhöz, stb. 550Ft -ból kijön, úgyhogy jobban járok ezzel, mint 2db PWM -es ventivel.
-
Minden ami kell: hőmérsékletfüggő, kalibrálható,nem pwm-es (bár attól hogy a ventik nem PWM-esek, lehet őket PWM-el szabályozni), bőven elbír 2 ventit (amennyiben együtt akarod őket szabályozni, és nem külön külön)
Az alkatrészek fillérekből kijönnek, bár engem sok helyen nem tudtak kiszolgálni velük vidéken.
Szerk:javítottam a linket
Szerk2: Annyit hozzáfűznék, hogy próbálj puhább és vékonyabb kábeleket használni hozzá majd, és akkor nagyban könnyíted a saját dolgod, és hogyha kívülről is akarod állítani, akkor a trimer poti helyett szerezz valami olyan cuccot, amit fel tudsz tenni az előlapodra is.
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Valami tényleg jól működő, esetleg állítható paraméterekkel rendelkező (ez nem olyan fontos) hőmérsékletfüggő ventilátor fordulatszám szabályzó elektronikát keresek, pontosabban a kapcsolási rajzát! 2db nem PWM -es házventilátort kellene szabályozni.
Tudnátok ebben segíteni? -
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
2db Arctic Cooling F12 PWM ventit szeretnék bekötni az alaplap 4 pines házventilátor kimenetére. Ez egy egyszerű 4 pines Y elosztóval megvalósítható úgy, hogy továbbra is rendesen lehessen szabályozni a 2 ventilátort, mintha csak 1 lenne bekötve? -
válasz
honyike #15609 üzenetére
A PWM a szervóknál 5V szokott lenni. Az analóg inputra sok fórumon húzzák a szájukat, én még nem próbáltam.
Én biztos megpróbálnám rákötni a 4,5 voltot, mert nem hinném, hogy volna akkora a terhelés, mint egy ~100%-os kitöltöttségű 5V-os PWM esetén. DE! Mivel ezt nem próbáltam még, és nem vagyok benne biztos, hogy nem okozhat kárt, ez legyen a te döntésed.
Ha nem akarsz kockáztatni, akkor 555 IC-hez sokféle bekötést találni PWM-hez. Annak az 5V-os jelét már nyugodtan rádobhatod a szervóra.
Szerk: Bocsi, a PWM-re nem válaszoltam.
Az impulzus szélesség moduláció lényege az, hogy egy fogyasztót (legtöbbször motorokat vagy LED-eket) nem a feszültség csökkentésével, hanem annak gyors fel-le kapcsolgatásával szabályozunk.Ha veszel egy motort, aminek 5 volton 1200 a fordulata akkor azt lassíthatod úgy, hogy csökkented a feszültséget, de mondjuk 2,5V alatt már nem mozdul meg álló helyzetből.
Ezzel szemben, ha az 5V-ot 1ms-ra be, aztán 1ms-ra kikapcsolod, akkor adott időn belül fél időben ki volt kapcsolva a motor, fél időben be. Ezzel azt éred el, hogy a feszültség (és általában a feszültséggel változó hatékonyság) csökkenése nélkül érsz el kisebb teljesítményt.
A szervókban ezt a PWM-et egy kis kondenzátor egy analóg referencia feszültséggé alakítja. (Ha az említett 5V 1ms-be 1ms-ki (50%) PWM jelet kondenzátora kötöd, akkor egy 2,5V-os konstans feszültséget kapsz) Éppen ezért szerintem nem okoz gondot a 4,5 Volt bekötése. -
honyike
aktív tag
válasz
razorbenke92 #15599 üzenetére
Megjött a szervó, viszont van egy kis gondom vele.
A PWM jel pontosan mit is jelent? Tehát az addig rendben, hogy a 4,5V megy a + és - ra. De a PWM mit mekkora feszültséget kap, és honnét? A legegyszerűbb az lenen, ha az elemek 4,5V-ja megfelelne, de van egy olyan érzésem,hogy ennyire nem lesz egyszerű a dolog... -
honyike
aktív tag
válasz
razorbenke92 #15595 üzenetére
Az ajánlott irodalmat, és a részletes leírást nagyon szépen köszönöm, nagyon hasznosak!
A szervó tulajdonságait ilyen szinten nem ismertem, de így tényleg egyszerűbb.
A PWM jel tehát csak a vezérlés, hogy 0 állásból meddig mozogjon. Ennek a beállításától tartok egyedül, hogy mennyire nehéz a pontos értéket megadni neki, meddig mozogjon.A zavart a fejemben az okozta, hogy angol videókat és tutorialokat néztem a dobozzal kapcsolatban, és ott az első lépése az volt a készítőnek, hogy a PWM ágat levágta, és direktben kapta a feszültséget a szervó. Ebből következtettem a megszakító szükségességére.
-
válasz
honyike #15594 üzenetére
Mivel akarod vezérelni a szervót?
Alapvetően 3 vezetékük van.
Abból kettő vezeték a táp +/- ága, a harmadikon pedig a vezérlés megy. A szervó motorokat ne úgy képzeld mint egy sima villanymotort.A szervóknak statikus pontjaik vannak, amikbe bizonyos impulzus szélesség modulált jellel lehet őket beállítani.
Azaz van egy állásuk, legyen ez a 0 pont. Amikor kapnak egy PWM jelet a vezérlő pinen, akkor azt a PWM-et egy analóg feszültségre konvertálja. A motor tengelyén van egy potméter, ami a motor állásával együtt forog.
Amikor megvan a PWM-ből konvertált analóg feszültség, akkor a szervó addig mozdul el, amíg a poti által beállított feszültség meg nem egyezik a PWM-ből számolttal.
Ezért nem értem, miért a megszakító. Ugyanis, ha te az adat lábra bekötöd egy kapcsolón át a 4,5-5V feszültséget, akkor egy 0 állásból megindul a szervó. Ha ezt a nulla állást úgy választod meg, hogy olyankor a kezecske elbújik, a kapcsoló pedig valahol a max elfordulás előtt van, akkor a következő fog történni:
Felkapcsolod a gombot->A szervó egy 100%-os kitöltöttségű PWM jelet kezd érzékelni->A szervó megindul a másik végállásba->A másik végállás előtt a kezecske átlöki a kapcsolót->A szervó egy 0%-os kitöltöttségű PWM jelet érzékel->Elindul vissza a 0 állásba, azaz a kezecske visszabújik a dobozba.
Azt hittem, pont azért használnál szervót, hogy elkerüld az irányváltásokat meg a hasonló problémákat, amikkel szervó nélkül meg kéne küzdeni.
-
honyike
aktív tag
válasz
razorbenke92 #15591 üzenetére
Az alapelképzelés az, hogy a kétállásúval megkapja a szervó a 4,5V-ot, ozgatja addig, míg a kezecske át nem kapcsol ellenkező irányba. Akkor elindul vissza egészen a 0 állásig (zárt doboz, kéz bent), mikor eléri a megszakítót, így abbamarad a mozdulat. A kapcsoló újbóli kapcsolásával újra megkapja a fesz-t a szervó, és indul minden elölről.
Legalábbis ez a terv. A PWM-es megoldásodat nem értem teljesen, hogy hogy gondolod.(#15593) Goert:
Szerszám és hozzáértés nélkül én első körben az ismerőseimet kérdezném körbe, hogy 1-2 sörért nem csinálná-e meg valaki. Ha senki nem vállalja, akkor barkácsáruházakból vállalható összegért lehet kölcsönözni szerszámot. Erre a munkára egy Dremel és reszelő lenne a tökéletes párosítás.
Ha ezek nem jönnek össze, akkor (szerintem) keress egy moddert, akivel lebeszéled, hogy elküldöd neki, ő megcsinálja, és visszaküldi. -
válasz
honyike #15590 üzenetére
Szerintem ezekkel már megvan az elektronika rész.
Bár a megszakítót nem tudom miért akarod.Úgy akarod csinálni, hogy megfelelően beállítod a szervót, hogy nulla PWM-nél bebújjon a dobozba az ujjacska, max PWM-nél pedig induljon meg kifelé, míg le nem kapcsolja magát a kétállásúval (ami egy konstans 4,5V-ot ad a vezérlábra, mintha 100%-os PWM lenne)?
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv!
Tud valaki kapcsolást/nyáktervet olyan elektronikához, ami képes kőmérséklet alapján PWM-jellel vezérelni 4-lábú ventilátorokat?
Köszi.
-
tornas
őstag
válasz
Akcok94 #15280 üzenetére
Hi!
Sárga drót a 12 V pozitív pólusa,
fekete drót a GND (vagy a 12 V negatív pólusa),
kék drót a PWM (az alaplapod ezen a dróton keresztül szabályozza a szivattyú motorjának a fordulatát),
zöld drót meg a fordulatszám-jeladóé (vagyis innen méri az alaplap a szivattyú motorjának a fordulatát).Ha nem forrasztanád be akkor nem látnád az aktuális fordulatszámot, mert az alaplap nem tudná mérni. Ennek hiányába attól még működne a szivattyúd ugyanúgy, de célszerű visszaforrasztani, hogy láthasd az OP.RE. és a BIOS alatt is az állapotát!
-
Algol
senior tag
válasz
Tenken #15133 üzenetére
Nem vagyok biztos benne, hogy jól értetted: a ventilátoroknál az a szabvány amit írtam, csak a vezetékek színében nem mindig követik a gyártók azt, egyesek olyan színt használnak ami éppen van. A csatlakozók sorrendjéhez azonban tartani kell magukat. A következő ábra mindezt jól mutatja: csak ahova neked a potmétert kell kötnöd, itt fix értékű ellenállás van.
A csatlakozók leírásában balról-jobbra haladok, előbb a szabványosat-, utána a képen láthatót írom.
1. GND (föld) --- fekete --- fekete
2. Tápfeszültség, max 12V --- piros --- sárga (ellenállással)
3. Fordulatszám kijelzés --- sárga --- zöld
4. Fordulatszám vezérlés PWM-es ventinél --- kék --- kék (Nem PWM-es ventinél ez a csatlakozó elmarad.)Mérés nélkül a vezetékek sorrendje alapján azonosíthatod azokat, mert a csatlakozóban a sorrend kötött.
Kérdésed további részét nem biztos, hogy jól értem.
Van egy ventilátorod, 12V-os és az áramfelvétele 1200mA=1,2A ?
A képen bemutatott potméteres szabályozó leírásában az szerepel, hogy maximum10 wattos ventilátor köthető rá illetve maximum 1A árammal terhelhető?Ha igen mindkét kérdésre a válasz, akkor bizony túlterhelnéd a potmétert akkor, amikor a maximális fordulatszám elérése felé tekernéd. Továbbá a linkelt kép alapján úgy néz ki, hogy csak egy potméterből áll az egész szerkezet, akkor meg a potméter mérete alapján már abban is kétségeim támadnak, hogy 1A-t elbír-e az egész.
Nézd meg a Scythe Kaze Q 3.5 ventivezérlőt hátulról mutató képet. Látszik rajta, hogy tranzisztorokat használ a szükséges terhelhetőség eléréséhez, ami így is csak 1A - 12 watt csatornánként. Sajnos más gyártmányoknál is ez a szokásos érték.
Innentől két lehetőséged van: vagy magad építesz meg egy ventilátorszabályozót, vagy azt amit a képen mutattál módosítod egy kicsit. Az első eset olcsóbb, de szakértelem kell hozzá. Második esetben a potméterrel sorosan kellene kötni 3 darab 1N540x diódát. Az x helyén 1-től 8-ig bármilyen szám jó. Ezek 3A-es közönséges diódák. A 3 diódán (nyitó irányban) úgy 2,1 - 2,4 V feszültség eshet. Ez a feszültségesés 10 watt alá csökkenti a ventilátor által felvehető teljesítményt. Ekkor még mindig bíznunk kell abban, hogy jól méretezték a potméter terhelhetőségét, az bírni fogja az általuk megadott teljesítményt.
-
s3toraph
senior tag
válasz
tornas #15091 üzenetére
Köszi!
Jó lett, kipróbáltam 2 db 12cm-es és egy 92mm-es ventit egyszerre simán visz, fordulatszámot egyszerre lehet szabályozni. Két db 4 pines pwm Y elosztóval kötöttem össze őket. Szóval remek lett, tetszik nagyon!
Na még egy utolsó utáni kérdés: adapter, ventik 12V-osak, mi történik akkor ha átlépem azt a mA értéket, ami az adapterre van írva? Pl. ha 400mA van az adapterre írva és rákötök 3 db 200mA-es ventit? Ez károsíthatja? Vagy csak nem fognak tudni maximom fordulaton pörögni?
-
Domi_Jani
tag
sziasztok!
Szeretnék építeni egy nagyon egyszerű autoamata ventillátor szabályzást. Kis kutakodás után oda jutottam h NTC ellenállásra fog épülni, viszont nem tudom kiszámolni h mekkora kellhet nekem. 2db swif2 1201-es típusú ventim van mindegyiket külön érzékelőre szeretném hangolni 0,14A 12V-on működnek.
Az egyiket egy videókártyára (50°C) raknám a másikat hdd-re (35°C?). Tehát h a zárójelbe rakott értékeken pörögjenek maximumon a ventik. (Processzor hűtése PWM-es az alaplap a többi ventit nem képes szabályozni csak mérni.)
Csinált már valaki ilyesmit? vagy tudtok valami készen kaphatót? Kinéztem egy automatát: Aerocool Easywatch de abban a pillanatban mikor rátaláltam meg is szűnt. És sehol nem kapok még használtan sem. -
HookR
addikt
PWM-es ventiknél okozhat problémát, ha feszültséggel vannak szabályozva?
Úgy néz ki, hogy meglévő Arctic F9 PWM-et kellene VR módban vezérelni. -
didyman
őstag
válasz
gordonfreemN #14698 üzenetére
Ha PWM-es az a csatlakozó, akkor egy kisebb értékű kondenzátor hiánya miatt csinálhat ilyet.
-
Pista0001
addikt
válasz
ViZion #14659 üzenetére
Szerintem az Asus alaplapod (vagy BIOS-ból, vagy szoftverből) remekül el tudja vezérelni a ventiket, de leállításkor leállnak azok is. Létezik olyan kábelköteg ami a tápot egy molex vagy SATA tápcsatiról veszi, a PWM jelet pedig például az alaplapról, így akár több, nagyobb teljesítményű ventit is lehet vezérelni mint amennyit az alaplap elbír. Tudok olyat ami akár 5 ventit is el tud látni. Bővebben holnap délután, ha érdekel a dolog.
-
PHM
addikt
válasz
csupahatos #14649 üzenetére
Megoldható, kérdés, hogy milyen módon szabályozza a fordulatszámot
az alaplapod. PWM-mel, vagy a feszültség változtatásával.
Ha PWM, akkor gyakorlatilag egy tranzisztor + 2 ellenállás kell.
Ha nem, akkor kicsit több kell hozzá, de úgy is megoldható. -
bombibmw
veterán
Köszi!
Végre valaki válaszolt.
Az a baj,hogy ez az egy 4 pines csatim maradt és mind a négy ventim PWM-es,4 pines.Most 3 y kábellel megy mind a négy venti ere az egy 4 tűs csatira.Szerinted ez sok neki?
Vagy tegyek rá hármat és egyet osszak meg a processzorhűtő csatival?
Vagy azt mondod,hogy mind a négy menjen rá a processzorhűtő csatijára a procihűtővel egybe,4 y kábellel?
Akkor mind a négy úgy lesz szabályozva,mint a procihűtő.
Ha jelen állapotban baja lenne,annak már jelentkeznie kellett volna,vagy később is előjöhet? -
dabadab
titán
válasz
tPedro_ #14426 üzenetére
A kulonbseg a felhasznalt LED-ekben van.
Amit en linkeltem, abban egy "buta" ledszalag van: ha raadod a 12 voltot, akkor vilagit, ha nem, akkor nem. Ezert aztan minden darabkahoz kell harom (piros, zold es kek ledekhez) kapcsolhato vezetek, raadasul ezeket nagyon gyorsan ki-be kell kapcsolgatni (masodpercenkent ugy par ezerszer), hogy azzal az ember megkapja a fenyszabalyzast (mivel a LED-ek fenyereje valojaban fix, ezert a negyed fenyerot pl. ugy lehet eloallitani, hogy az ember mondjuk 30 ms-ra kikapcsolja, utana meg 10 ms-ra meg bekapcsolja - ezt nevezik PWM-nek). Na, ehhez kell az a ket chip meg a kiszolgalo aramkor koreje, mert a mikrokontrollernek egyreszt nincs ennyi kimenete (foleg nem olyan, amin van PWM), masreszt meg azok a kimenetek valoszinuleg nem is tudnak annyi aramot leadni, mint ami a LED-nek kell.
Amit te linkeltel, ott ez az egesz cucc bele van integralva a LED-be, ami miatt joval dragabb, viszont digitalis interface van rajta, ahol a beepitett vezerlochipnek ki lehet adni a parancsot, hogy "a harmadik piros ledet allitsd 60%-os fenyerore", igy ezt kozvetlenul ra lehet kotni a mikrokontrollerre - cserebe persze joval dragabb.
A hutoburda meg a venti nekem egy kicsit tulzasnak tunt, azok a chipek max ~2,5 wattnyi aramot tudnak kiadni (a konkret megvalositasnal meg kevesebb, mint 1,5 W ment ki a chipekbol), ennek a toredeke az, ami futi oket.
-
dabadab
titán
"tápot hidegítő kondenzátor"
Jesszusom, ez majdnem olyan, mint a pukkasztott nulla
Megtalaltam a Wikipedian, de nem teljesen tiszta, hogy akkor erre most az oszcillatornak vagy a PWM drivernek van-e szuksege (es persze az sem, hogy miert). -
dabadab
titán
Ja, igen, kerdezni is szeretnek.
Mivel en Raspberry Pit fogok hasznalni, ezert a TLC5940-ek grayscale orajelet (max 30 Mhz-et bir a PWM controller) sajat magamnak kell eloallitanom, ehhez ezt az oszcillatort.
A ket kerdesem a kovetkezo lenne:
1. Eleg-e erre egyszeruen rakotni a 3,3V-ot, a foldet meg az outputot az 5940 GSCLK labara, vagy kell-e meg valami ellenallas, kondenzator, dioda, akarmi?
2. Ez az oszcillator meg tud-e hajtani ket (vagy esetleg tobb) 5940-et, vagy mindegyiknek sajat kell?
-
Irmscher 353
aktív tag
Sziasztok, lenne egy kérdésem hozzátok:
Van nekem egy ilyen ventilátorom, ami PWM-es. CNPS 10X
Itt van egy kábeltoldó, PWM Fan Speed Resistor néven (RC24P). Arra lennék kíváncsi, hogy ennek a házilagos legyártása vajon megoldható lenne?Ezt írják erről a kütyüről: "When connected to the resistor cable (RC24P), the input voltage of the PWM Fan can be adjusted to control the fan speed and noise level according to user preference.
※ Quiet Mode (RC24P Connected): 900~1,350RPM / 17~24dBA ±10%
※ Performance Mode (RC24P Not Connected): 900~2,000RPM / 17~36dBA ±10%"Ezzel ahogy olvasom 900-1300 RPM közé esne a fordulatszám, ami szerintem elég barátságos.
(nem vagyok elektronikai zseni, de ha megmondjátok, hogy milyen elektronikai alkatrészeket forrasszak be a két csatlakozó közé, akkor el tudnám készíteni. )
Előre is köszönöm a válaszaitok! -
Algol
senior tag
válasz
energy4ever #14287 üzenetére
A számítógépekben használt ventilátorok 2-4 csatlakozóval rendelkeznek, melyek lábkiosztása elvileg szabványosított.
1. Föld (vonatkoztatási pont) - fekete
2. Tápfeszültség (pl.: +12V) - piros
3. Érzékelő - sárga A ventilátor fordulatszámát mérhetjük itt. (pl.: a ventilátor sebességével arányos frekvenciájú jelet kapunk, mondjuk 2 impulzust fordulatonként)
4. Vezérlő jel, PWM jel - kék (A ventilátor fordulatszámát vezérelhetjük itt, a ventilátor tápfeszültségének változtatása nélkül)
A vezetékek színkiosztásától gyakran eltérnek a gyártók, a sorrendet talán jobban betartják.
Egy háromlábú csatlakozóval ellátott ventilátornál a 3. csatlakozó a fentiek szerint a fordulatszám érzékelő.
-
Irmscher 353
aktív tag
Értem, amiket mondasz.
Kicsit kutakodtam, találtam a Zalman hivatalos oldalán egy ilyen leírást: CNPS 10XItt van egy kábeltoldó, PWM Fan Speed Resistor néven (RC24P). Ha ilyet nem kapnék magához a ventihez, ennek a házilagos legyártása vajon megoldható lenne?
Ezzel ahogy olvasom 900-1300 RPM közé esne a fordulatszám, ami szerintem elég barátságos.(nem vagy elektronikai zseni, de ha megmondod/megmondjátok, hogy milyen elektronikai alkatrészeket forrasszak be a két csatlakozó közé, akkor le tudom gyártani)
-
Algol
senior tag
válasz
Irmscher 353 #14257 üzenetére
A ZP1225ALM ventilátor Zalman gyártmány, processzor hűtőn használt ventilátor. 4 vezetékes csatlakozója van és PWM jellel szabályozható a fordulatszáma. Megfelelően beszerelve jó lesz házhűtésre is.
Ha van az alaplapon szabad 4 pin-es csatlakozó, akkor arra kötve a BIOS esetleges beállításai szerint az alaplap szabályozni fogja a ventilátor fordulatszámát.
Ha nincs ilyen csatlakozó az alaplapon, akkor elvileg még mindig beköthető úgy egy PWM-es ventilátor, hogy állandóan a maximális fordulatszámán üzemeljen, de ehhez jó lenne ismerni a ventilátor gyári adatlapját.
A lényeg az, hogy a GND és a +12V csatlakoztatásán kívül a vezérlő csatlakozót (control pin) egy ellenálláson keresztül 5V-ra vagy 3,3V-ra kell felhúzni. Ennek az ismeretéhez kellene az adatlap.
A ZP1225ALM adatlapját nem tudtam gyorsan megszerezni. Kitartóbb keresgéléssel talán megszerezheted. (datasheet, specifications)
Egyszerűbb nem PWM-es ventit használni.
-
Irmscher 353
aktív tag
Köszönöm a válaszod, a kérdés már csak, az, hogy egy 12cm-es ventivel operáljak, vagy inkább 2 db-al?
Illetve azon morfondíroztam még, hogy milyen kialakítású venti felelne meg a legjobban.
Elegendő egy fix fordulatszámmal pörgő darab, vagy érdemesebb egy PWM-es (bár sztem PWM csatlakozóm már nincs az alaplapon több), vagy egy TC-set beszerelnem?
Csatolok 2 képet, hogy mégis hogy néz ki a ház...
Kép1 ; Kép2Illetve még egy kérdés:
a ház hátán a slotok mind le vannak zárva, érdemes ezeket megnyitni, vagy jobb, ha a házban lévő ventik mozgatják a levegőt? -
Piera23
tag
válasz
energy4ever #14238 üzenetére
Szia!
72mm-es lyuktávolságod van, ezért 8 centis ventit tudsz betenni. Itt megtalálható a többi méret is.
Nem írtad hogy előre vagy hátra kellene, bár abból hogy azt mondtad "Olyan venti kellene, ami minel tobb levegot mozgat be a gephazba" valószínűleg előre, mert hátulról nem szokás befelé fújni a gépházon kívüli levegőt. Ha ajánlanék akkor két félét mondok, mert nem tudom mennyit szánsz rá. Ha csak keveset, de azt jól akarod elkölteni, akkor az Arctic Coolingot F8-at választanám, jó áron jó minőségűt gyártanak, és nem is hangos. Ez 2000 fordulat/perces sebességgel forog fixen (3 tűs) és 31 CFM / 52.7 m3/h légszállítású. Megkapod már 1000 forint alatt. Ha akarsz esetleg egy kis szabályozhatóságot akkor a TC utótagút válaszd. Ehhez csatlakoztatva van egy flexibilis rúdon egy szenzor, amit ide-oda hajlíthatsz a gépben, ott érzékeli a hőmérsékletet és akár 500 RPM-re is le tudja lassítani magát (persze kevésbé is hűt akkor!!) PWM-est azért nem mondom, mert nem hiszem hogy 4 tűs csatlakozód lenne az alaplapon pluszba, de ha mégis, ezt is választhatod, mert az meg gépen szabályozahtó.
Ha többet is tudsz rá költeni, akkor a Noctua márkát ajánlom, híresen jó hűtőket gyártanak, az már egy másik kérdés hogy megéri-e neked a majdnem háromszor magasabb árat. Ebből is kapsz 8 centiset (1800 RPM;53 m3/h). Sok sikert a beépítéshez.
A 4800 RPM-est semmiképpen sem ajánlom, nagyon hangosak lesznek a magas fordulatszám miatt!!
FONTOS! Ha Arcticot választassz és előre kell, akkor ilyenre van szükséged és nem ilyenre, mert a második az csak hátra szerelhető fel, mert kifelé tud fújni (a lapátok iránya miatt). Az első meg arra fúj amerre felszereled (megfordítható)
-
Soseee
csendes tag
válasz
intercooler #13858 üzenetére
Valószínűleg a bill. világítása PWM vezérléssel megy. (impulzus szélesség modulált) Az, hogy a zöld helyére kötöd a kéket, lehet hogy nem lesz nyerő, mert más a ledek nyitófeszültsége. Ha mindenképp RGB-t szertetnél, akkor szerintem érdemes egy komplett külső vezérléssel megoldanod. (ha mindenképp az általad vázolt megoldást választod, akkor a minimum az, hogy a harmadik színt egy teljesen külön tápról hajtsad. (ne a bill saját tápjáról))
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest