- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ZIDOO médialejátszók
- DUNE médialejátszók topicja
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- HiMedia lejátszók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
ahogy mondtam a hang volt a baja. A képet ugyanaz a modul dekódolja p1-p3 összesben, csak órajelen emeltek. A kis zero képtelen volt a hangot lejátszani időben, 100% procihasználat mellett és ezért akadozott a kép is.
Hang nélkül még 4 sd videó párhuzamos lejátszása is megyFhd-ból azért már csak 1. [link]
-
azbest
félisten
a sima zeronál a hang lehet probléma, nem bírja el procierőből a hd audiót (dts hd, dolby atmos). A képet hardveres modul játsza le. H264, ha van a pi-re licensz véve akkor av-1 és mpeg2 kép is hardveres. Meg ha rosszul volt beállítva a gpu ram arány, akkor tud akadni (de libreelec alapból tartalmazza az ideálisat, külön distró alá téve kodit könnyű elrontani)
Hangra sajna nem volt lehetőség licenszet venni. Szóval a többi, több magos, nagyobb órajeles soc-nál nem kéne, hogy gond legyen, ott már a proci boldogul a hang dekódolással durvább formátumnál is. A pi4-nél már elhagyták azt a két video licensz lehetőségét, mondván fhd-ban képes procierőből arra is).
Ezek a modernebb allwinner soc-ok is valsz hasonló képességűek, csak sokáig nem volt hozzájuk szoftver. Az orange pi pc-met azt hiszem első 2-3 évben kb semmire sem tudtam használni, de látom most már van arra is libreelec "hivatalos" is.
Kifejezetten média lejátszónak én már régen átálltam hivatalos androidtv és firetv eszközre, mióta olcsón beszerezhetőek azok is. És azokkal mennek a hivatalos streaming szolgáltatások is.
-
azbest
félisten
libreelec az első kulcsszó, ami nekem beugrik az armos boardos kodi-król. Úgy látom van orange pi pc plus variáns [link]
Olyan linux célrendszer, ami kifejezetten adott chipsethez igazított, kodit futtatva fő rendszerként, mintha egy set-top-box lenne.Aztán ehhez szoktak lenni addonok, amik az egyéb funkciókat és szolgáltatásokat adják hozzá. Alapból van jópár a hivatalos addon repóban, neten rákeresve hogy hívják esetleg az ambilightos addont ha létezik, lehet alapból elérhető rajta máshonnan szedett kézi hekkelés nélkül is.
-
azbest
félisten
Tippre a hdmi adatformátuma nem passzol az adapterhez: rgb vs ycbcr.
Anno más eszközzel úgy tapasztaltam, hogy a hdmi-vga adapterem sima pécével tök jól elvan a pécés felbontásokkal is. Viszont armos / androidos eszközzel általában a tévés felbontások működnek jól (képarány, szín): 720p, 1080p. -
-
azbest
félisten
Ha a szervert lenyomták, akkor valsz az addonok sem érhetők el, mert azt is arról töltené. A libreelec az openelec forkja, lényegében ugyanazt tudja, csak majd egy évig teljesen állt az openelec fejelsztése. A 7 és 8 közt az új kodi és az új alap skin a leglátványosabb különbség, de a 8ason is választható a confluance skin, szóval akkor úgy néz ki mint a 7es.
-
azbest
félisten
hát, egy Xiaomi WiFi Router 3G áll talán a legközelebb ehhez. 2 Gigabites lan port, egy wan. AC wifi. 256MB ram, 128MB flash. Usb-ből csak 1 van, viszont 3.0-ás. 880 MHz MIPS® 1004KEc™ dual-core CPU. 40 dolcsi körül vagy néha 30 alá is becsúszik. Az eustock sajnos még csak a régebbi változatot árulja, remélem valamikor a 3G változatot is elkezdik, mert náluk elég jó áron van a korábbi is. Lehet még nem került be stabil lede verzióba, de a következőben, ha jól értem már benne lesz, mert a dev verzió ismeri [link]
-
-
azbest
félisten
Ezt érdemes olvasgatni ezzel kapcsolatban:
http://linux-sunxi.org/FEL
http://linux-sunxi.org/FEL/USBBoot -
azbest
félisten
Az, hogy raspi vagy orange pi kb mindegy az ilyen feladat szempontjából, mivel azon túl, hogy egy linuxot felteszel a boardra, utána már általános linuxos kérdés az egész.
Nálam is hasonló a felállás. Van egy nas-om, ami bár maga is tudna torrent kezelést, de eléggé döcögős a kicsi proci teljesítménye miatt. Így az egyébként is futó pi2-mön állítottam be, hogy csatolja fel sambával.
Az nem lassítja a hálózatot a boardon, hogy az internet és a nas közt oda vissza megy az adat a boardon át, mert a hálózat full duplex, tehát fel is és le is dedikáltan megvan a 100 vagy 1000 megabit a helyi hálón.
kell a user home könyvtárába egy .smbcredentials fájlt (igazából bármi lehetne a neve) és abban megadni két sorban, hogy
username=nasuser
password=naspass
értelemszerűen a nas-hoz való hozzáférés felhasználójának adatai.A transmission telepítése csomagkezelővel (raspbian, armbian vagy hasonlóknál apt-get a csomagkezelő):
sudo apt-get update
sudo apt-get install transmission-cli transmission-common transmission-daemonEz létre is hoz egy külön usert a boardon, aminek a nevében fut a szolgáltatás (ez valsz debian-transmission lesz). De van nagyon részletes dokumentációja [link]
A sambás felcsatoláshoz a boardon a /etc/fstab -ba kell ilyesmi
//192.168.1.99/azbest/torrent /media/transmission cifs _netdev,x-systemd.automount,uid=debian-transmission,gid=debian-transmission,credentials=/home/pi/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
Persze értelemszerűen a saját környezetedhez módosítani a felhasználó mappájának nevét és a nas ip címét, a nason lévő könyvtár útvonalát, szóval ez csak példa.az /etc/transmission-daemon/settings.json konfigfájlban lehet beállítani hogy működjön a transmission. Előtte le kell állítani a szolgáltatást, utána szerkeszteni, majd újra elindítani.
Az érdekesebb sorok:
"bind-address-ipv4": "0.0.0.0",
"blocklist-enabled": false,
"download-dir": "/media/transmission/downloaded",
"incomplete-dir": "/media/transmission/incomplete",
"incomplete-dir-enabled": true,érdemes limitálni is, hogy egyszerre mennyin dolgozik
"download-limit": 100,
"download-queue-enabled": true,
"download-queue-size": 1,
"max-peers-global": 200,
De van még pár paraméter, ahol lehet hangolni, hogy mikor mire hány kapcsolatot engedjen. Szerintem bőven jó, ha egyszerre csak egy letöltés fut.a távoli eléréshez is vannak paarméterek
"rpc-port": 19091,
"rpc-url": "/transmission/",
"rpc-username": "transmission",
"rpc-password": "{62b16db87b89a91dd49a5110a7cafc06d20eb4f2wtK6kqPj", ez az alapértelmezett "transmission" jelszó, érdemes a felületről megváltozatni majd.
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": false, ha távolról is szeretnéd elérni, persze a routereden is be kell állítani a port átirányítást és akkor fontos az erős jelszó, hogy más ne érje el.Win alatt pedig egy ilyen felülettel megy a kliens.
Teljesen olyan érzés, mintha a saját gépen futna. De persze valójában távol van. Simán a torrent fájlt a klienssel meg lehet nyitni és indítani a letöltést. Teljesen mindegy hol vagyok a laptopommal. Nem kell azon gondolkodnom, hogy indítsam vagy leállítsan a dolgokat, mert nem azon a gépen fut, csak a felület jelenik meg ott.A nas-om tartalmának távoli eléréséhez sem a nas elavult szoftverében lévő lehetőséget használom, hanem a boardon lévő felhasználómmal winscp-vel böngészem a felcsatolt nast sftp protokollal belépve.
Ja igen, hogy a sima felhasználóddal is elérd a felcsatolt tartalmat a boardról, hozzá kell adni a debian-transmission csoportot a linux felhasználódhoz (esetemben pi-hez).
sudo usermod -a -G debian-transmission pi
de ez is benne van a már linkelt részletes dokumentációban.Teljesítmény szempontjából valamelyik kicsi, olcsó 4 magos opi is tökéletes lehet. Mondjuk nézd meg melyikre van armbian. Persze legalább 512MB ram azért kell. Az opi érzékeny a tápegységre, érdemes lehet legalább tápkábelt vele rendelni, mégha saját usb tápot használsz is hozzá.
-
azbest
félisten
Transmission a boardra. Sambával felcsatolni a NAS tartalmát a boardra. A transmission közvetlenül tud oda menteni. A transmission tud olyat, hogy átmozgatja a kész tartalmat másik mappába. Csak arra kell figyelni, hogy le kell állítani előbb a transmissiont és utána szerkeszteni a konfigot, mert kilépéskor felülírja.
A vezérléshez pedig nem kell külön be távoli asztalozni. Konzolos ssh sem kell külön.
Ha win gépről kezelnéd, akkor transmission remote gui kell oda, úgy néz ki mint egy uTorrent. Lehet indítani, leállítani, letörölni dolgokat a felületéről. De van webes felülete is, csak az fapadosabb. -
azbest
félisten
például itt van egy fórum, ahol órajel módosításról van szó. A h2 és h3 socok kapcsán [link]
Lehet a bin és hex fájlos varázslás nem is kell (mert azt csak a magasabb felső órajel miatt szerkeszti), hanem csak a /etc/default/cpufrequtils tartalmát kell megfelelően módosítani, hogy alacsony maradjon.
Egyébként a melegedésre valószínűleg ő is visszaveszi az órajelet. Bár emlékeim szerint le is kapcsolgat magokat. Érdemes lenne megnézned, hogy amikor akadozni kezd, akkor hány mag és milyen órajelen dolgozik.
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #64 üzenetére
hostapd ugrik be, mint wifis nethez kapcsolódó szolgáltatás. Az openwrt routeren pedig wpad-mini az alapértelmezett csomag ehhez. Szóval ezekkel kapcsolatban keress leírást, sima általános debianos leírások valsz passzolni fognak
-
azbest
félisten
amúgy igen, tök komoly. A kollégáknak már jópárszor el kellett magyaráznom, hogy UTC vs helyi idő miatt van 1-2 óra difi az általuk beállított időpont és az üzenet megérkezése közt, ha nem figyelnek erre. De a black- és whitelist is rendszeresen félreértésekhez vezet. Az android wiget méretezés rendszer szintű korlátairól pedig már csak a régebbi levelezéseinket szoktam forwardolni, amikor megint nem érti valaki. Szép mórickarajzokkal levezetve
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #45 üzenetére
Nem tudom mit varázsolsz
/usr/share/zoneinfo/Europe/BudapestEgyébként valószínűleg csak ennyiről van szó:
sudo dpkg-reconfigure tzdataés kiválasztani, hogy európa és budapest.
A raspi-config is csak ezt piszkálja [link] -
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #40 üzenetére
Az normnális, hogy óra hijján elfelejti az időt. De az nem, hogy nem jól szinkronizál, erre írtam a tippeket. Mondjuk lehet én sejtem rosszul, hogy hwclock nélkül meg kell-e jegyeznie a beállításokat.
Minden esetre raspbian alatt alapból van fake-hwclock [link]
Úgy legalább nem ugrik vissza a múltba az idő, ha nincs hálózat. Legalább időrendben később van, mert ott folytatja, amikor ki lett kapcsolva. Ettől persze netről kell befrissülnie a pontos időnek. -
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #38 üzenetére
jaj, ne csináld már te is. Elég, hogy némelyik tesztelő kollégának kell elmagyarázni az időzóna fogalmát a melóban
. Ha beállítod jól és nem másik ország vagy utc szerinti lesz, hanem magyar helyi, akkor jól fog járni
valami ilyesmi irányban nézelődj [link]
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #36 üzenetére
"még nem találtam automatikus időszinkron beállítási módot..."
erret tipp: a hálózat lassabban áll fel, mint ahogy a boot folyamat végetér. A systemd -re váltás sokat gyorsított a boot időn, de van ilyen mellékhatása, ha nincs rendesen felkészítve erre a rendszer vagy bugos valamelyik szolgáltatás.
De persze az is lehet, hogy alapból nincs fenn a szolgáltatás
apt-get install ntpHa a boot kapcsán van probléma, akkor elvileg meg lehet adni valahogy, hogy az ntpd várja meg a hálózat felállását.
-
azbest
félisten
Ha orange pi -re gondolsz, akkor igen, van egy opi pc még régebbről. Talán egy opi pc2-őt is rendelek valamikor a gigabites lanja miatt. Bár igyekszem visszafogni magam, mert kicsit túl sok kütyü van már összegyűlve
De raspberry pi és amlogic s905/905x box is akad
Azoknak is van külön topicjuk
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #21 üzenetére
21.99 + 3.69 usd * 1.27 áfa + 2500 ügyintézési díj = 11500 forint körül jön ki.
Persze, tudom, hogy talán nem kell adót fizetni és akkor 7 ezerből megvan kínából. A bolt viszont bruttó áron adja, hivatalosan behozva és nem 1-2 hónap szállítási idővel, hanem azonnal.
Furcsa, nekem 8550-et ír ki a bolt erre.
szerk, áh értem, tényleg nettót ír nettót ír alapból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! Új i5-14400F +Új 16-32GB DDR4 +H610/Z690 alaplap +M.2 NVMe SSD! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- HP EliteDesk 800 G5 TWR / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- HP ProDesk 400 G4 SFF / i5-7500 / DDR4 / DVD-RW / USB 3.1 / több db / számla
- Beszámítás! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest