Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • #64791808

  törölt tag

  válasz EnmaAi #271 üzenetére

  Készült adás-vételi szerződés, ahol le van írva, hogy működő, sérülésmentes állapotban van?

  Ha készült, akkor irány a rendőrség. Ha nem, akkor most megtanultad, hogy legközelebb adás-vételit írtok, és megnézed mit veszel.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz flash- #272 üzenetére

  Megreklamálhatod, de ha aláírták, hogy átvették a terméket, akkor jogilag semmit nem tehetsz.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz megint én #280 üzenetére

  Két eset van:

  1., Van 24 ezred és le akarod tudni a dolgot. Ez esetben fizesd be, fogd fel tanulópénznek, és reméljük együtt, hogy a jó édes anyjuk temetésére költik.

  2., Ha úgy érzed, hogy tökös vagy, ÉS tudsz keríteni egy ügyvédet, lehetőleg ismerőst, akkor vágj bele: hadd menjen az ügy a bíróságra! Ugyanis:

  a., a vélelmezett szabálysértés pillanatában te a kedvezményre jogosult voltál, ezt egy hallgatói/tanulói jogviszony igazolással tudod igazolni.

  b., mivel jogosult voltál, de ezt a helyszínen igazolni nem tudtad, ez a jogosultság IGAZOLÁSÁNAK hiánya, nem magáé a jogosultságé, tehát az ellenőr hibásan járt el

  c., ha valóban igaz, amit írtál, hogy az ellenőr aláhamisította a jegyzőkönyvet, az okirathamisítás, ami minősített bűncselekmény. Az ellenőrző szervet fel kell szólítani a jegyzőkönyv bemutatására mindenek előtt. Ha ezt megtagadja, akkor nincs ügy. Ha bemutatja, akkor nyilatkozol, hogy vélelmezed azt, hogy az aláírás nem a tiéd, nem eredeti. Grafológiai szakértőre lesz szükséged, aki a kézírásodból illetve más dokumentumokon fellelhető aláírásodból egyértelműen bizonyítja, hogy az ott nem a te kézírásod.

  Ha ezt mind felvonultatod, az sokba fog kerülni. Ügyvéd, szakértő, bírósági megjelenések, stb. De ezt mind visszakapod, és csak így tudod elérni, hogy ejtsék a bírságot. Nem mellékesen felfüggesztett börtönt lehet kapni egy ilyen hamisításért.

  Ez a két megoldás létezik, más alternatívád nincs. A köztes megoldások, mint hozol egy "tanút", aki tanúsítja, hogy ott sem voltál, vagy megfenyegeted őket a hamisított aláírás miatt, nos ezek mind zátonyra futnak. Az első azért, mert bűncselekmény az igazságszolgáltatás félrevezetése, a második meg azért, mert még fel is készíted őket arra, hogy mivel támadsz, és akkor garantáltan bukod a pert.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Xirtam #281 üzenetére

  Nyeld le.

  A használtcikk adás-vételnek vannak íratlan szabályai, köztük az, hogy minden olyan esetben, mikor a termék megtekintés nélkül, postai úton jut el a vevőhöz, akkor a vevő kockázatot vállal. Akár előre utalsz, akár utánvéttel kapod a cuccot, te mindenképpen fizetsz, MIELŐTT a terméket egyáltalán megnézhetnéd.

  Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a rizikó.

  Te felvállaltad a szállítás kockázatát és az eladó szavahihetőségének a kockázatát, majd előre fizettél. Sem pro, sem kontra bizonyítani semmit nem lehet. Ha az eladó jognyilatkozatban nem szavatolta a termék működésének helyességét, akkor semmi nincs a kezedben.

  22 ezer forintért vettél egy billentyűzetet, meg vettél egy adag tanulságot, hogy bizony 4 év PH-zás után illene megtanulni, hogy 100k-s notit az ember "becsszóra" nem vesz meg postán.

  Végezetül: örülj, hogy csak a billentyűzet volt rossz.

  Mottó: Lenin kinézett az ablakon, és mosolygott! Holott a tömegbe is lövethetett volna...

 • #64791808

  törölt tag

  válasz fgordon #286 üzenetére

  Ebben neked igazad van, értem a nézőpontodat.

  Ugyanakkor van itt két dolog:

  1., Jogos, jogszerű, etikus, korrekt. Hasonló fogalmak, mégis mindegyik teljesen mást jelent. Jelen esetben a bírságolás jogszerű volt, de jogosnak semmiképp nem mondanám. Másik, hogy nem lehet steril, laboratóriumi szemlélettel vizsgálni az ilyen eseteket, mert Magyarországon vagyunk, ahol eleve nem igazság, hanem csak jogszolgáltatás létezik.

  2., A kolléga a kedvezmény igénybevételére jogosult volt. Ezt vitathatatlan, mert a jogszabály nem azt írja, hogy érvényes diákigazolványt az ellenőrnek bemutatni tudó személy, hanem hogy nappali tagozatos hallgató vagy tanulói jogviszonnyal rendelkező személy veheti igénybe a kedvezményt. A jogosultságot a törvény nem köti az igazolvány bemutatásához.

  A kolléga a jogosultság igazolásának nem tett eleget, csakhogy nem ezért büntették meg, hanem azért, mert nem volt jogosult! Ha azt mondják neki, hogy faszikám ez 2 ezer forint és 8 napon belül bemutatod a diákodat, akkor oksa. De hogy az ellenőr bűncselekmény elkövetésével hamis vádat kreál, ez, akárhogy nézed, ez bizony minden, csak nem jogos.

  Ez olyan dolog, hogy autót vezetsz, megállít a rendőr, és épp nincs nálad a jogosítványod. Ő pedig nem szabálysértést indít ellened, hanem büntető eljárást, mondván, hogy őneki nem kell tudni, hogy neked amúgy van jogsid, csak most nincs nálad. És te hiába ugrálsz, felfüggesztett börtönre ítélnek, mert nem volt nálad a jogsi. Életszerűtlen és messzemenően inkorrekt, akárcsak a kolléga esete.

  Ha még jobban ki akarom sarkítani: ha elveszted a személyi igazolványodat, akkor megfiatalodsz 14 év alá, vagy meghalsz? Mert ha az a szemlélet, hogy csak az létezik, amit igazolvánnyal igazolni tudsz, akkor személyi igazolvány nélkül te nem is létezel.

  Tehát a válasz a kérdésedre: lehet diákigazolvány nélkül jogosan diákbérlettel utazni, amennyiben megvan a tanulói/hallgatói jogviszonyod, az utazásod teljesen jogos, csak nem tudsz az igazolási kötelezettségednek eleget tenni.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz dani3l #287 üzenetére

  Feljelentést lehet tenni, több éves eljárás, vissza fogod kapni a pénzedet, cserébe szerzel egy örök haragost. Mást tenni nem lehet.

  Egyébként most márpedig akkor is bunkó paraszt leszek: megérdemelted, kolléga. Nagyon is megérdemelted. MINDENHOL ott van, hogy NE UTALJ ELŐRE, pláne ne olyannak, akit még csak nem is ismersz. De te, aki még csak nem is újonc vagy, fogod magad, és puszira elutalsz 20 rugót. Nos, ha a szép szóból nem érted meg, hogy ne csináld, akkor majd megérted, ha átvernek pártíz ezer forinttal.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz fgordon #290 üzenetére

  Szia,

  Én azt vallom, ha akarta volna rendezni, hogy nem tudta igazolni a jogosultságát a kedvezményre, akkor megtehette volna - de nem tette.

  Ez így igaz, én is így cselekedtem volna. Ugyanakkor a kolléga nem azt kérte, hogy tegyek igazságot, hanem azt kérdezte, most mit tudna tenni, mik a lehetőségei. Ismétlem, a kolléga sem járt el helyesen, de a BKV és az ellenőrök viselkedését nézve semmilyen erkölcsi felelősséget nem éreznék, ha az általam megadott formula alapján perelné ki a szart is a BKV-ból. (Itt jelzem, hogy igyekezni kellene, mert a BKV-ban lassan szar sem marad...)

  A korrekt valóban úgy lenne, ha a srác a büntit befizetné, és lefolyna a BKV-ellenőrök alapján a polgári peres és a büntetőügyi eljárás is. De ennyi vacakolás egy bkv-bünti miatt?

  Nem a rendszeren kell változtatni. Az emberek gondolkodásán kellene, például hogy odafigyelünk a tömegközlekedésre, meg hogy nem szivatjuk az utast direkt. Dehát ez itt nem fog megváltozni.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz benike123 #292 üzenetére

  Hali,

  ha írásban nem, csak szóban jelezted, hogy hiba van, és az egyeztetések szóban történtek, akkor buktad.

  Ha őt írásban tájékoztattad, és van bármilyen írásos (papíron vagy e-mailben) nyoma annak, hogy ő megkapta a te tájékoztatásodat arról, hogy hibás a készülék, akkor a Ptk. szerinti bejelentési kötelezettségednek eleget tettél.

  Innentől kezdve kötelessége elvégezni a javítást vagy fizetni a javíttatást, amennyiben ez nem lehetséges, akkor kérheted a szerződés előtti állapot visszaállítását. Tehát garanciaidőn belül be kell jelenteni a hibát, a garanciaidő erre vonatkozik a Ptk szerint. Az, hogy ő ezt húzza, az nem mentesíti a kötelezettség alól.

  Az ügyet jogi útra lehet terelni olyan formában, hogy keresel egy ügyvédet, aki nagyon dörgedelmes, nagyon hivatalos levelet ír a kollégának. Pert nem hiszem, hogy érdemes csinálni belőle, mert a magánszemélyek közötti használt ingóság adás-vétel elég ingoványos terület, na nincs 100%ra lepapírozva a dolog, akkor nehezen érvényesíted az igazadat. Ilyen kis tételért meg sok vesződség. Esetleg meg lehet kérdezni a kollégát arról, hogy SZJA-t fizetett-e vajh' a tőled kapott pénz után, merthogy kellene. N

  A jövőre nézve: olyan adás-vételit kell írni, ahol az van, hogy az eladó x ideig jótáll a termékért, és annak bármilyen, nem külsérelmi okból adódó meghibásodása esetén jogodban áll elállni a szerződéstől. Mert ha ez van leírva, akkor bíróságon is sima az ügy, jelezted, hogy a gép hibás, jelezted, hogy elállnál, ő meg megszegte a szerződést. De így...

 • #64791808

  törölt tag

  válasz benike123 #295 üzenetére

  Ez egy viszonylag komoly sablonszerződésnek tűnik, próbáld az eladóval megértetni, hogy garanciát vállalt a termékre, te pedig a leírt időn belül jelezted a hibát. Nem kicsit abszurd azzal védekezni, hogy már elmúlt a 30 nap, így nem tesz semmit, főleg úgy, hogy az eddigi műveletek miatta hiúsultak meg.

  Azt is el lehet mondani, hogy ha szép szóval nem megy, akkor majd megy erővel. Tovább tart, de ő nagyobbat bukik rajta, mert ha bizonyítható, hogy ő szerződést szegett, akkor te azonnal kérheted a szerződés előtti állapot visszaállítását, plusz az ügyvédi költségedet, plusz a kamatot amire csak lehet.

  Szóval vagy most csendben visszaadja a készülék árát, vagy pereskedtek, nyerni fogsz, fizeti a készülék árát, az ügyvédi költséget, a perköltséget, meg kb. egy évi kamatot.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz benike123 #297 üzenetére

  Ügyvédi levél, vagy négy ukrán kolléga a következő lépés.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz kenny123 #301 üzenetére

  No akkor sorban:

  1 órán belül nem kapsz választ a kérdésedre és teszed a megjegyzést? Segítsen neked a hóhér.

  Annyit elmondok, hogy ha írtatok adás-vételi szerződést a gépről, amiben benne van a két hét garancia, akkor ügyvéd, per.

  Ha csak szóban egyeztetek meg erről, akkor nem szerencsétlen vagy, hanem hül... khm, szóval akkor a 40k-t tanulópénznek hívják.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz dagicom #300 üzenetére

  Mindenhol ott van, hogy NE UTALJ ELŐRE, főleg ne ismeretlennek. Ha most azt írnám, hogy megérdemelted, akkor felkapnád a vizet...

  Amúgy szélsőséges esetben 5 ezerért akár dutyiba is rakhatják a tagot, menj el a legközelebbi kapitányságra és tegyél feljelentést. A PH ki fogja adni a privátokat, az IP-t, mindent, meg lehet fogni az illetőt. De úgy másfél évet számoljál, mire pénzednél leszel.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz kenny123 #305 üzenetére

  Nem sokat, de talán szerencséd lehet. Rendőrséghez nem tudsz fordulni, mert bűncselekményt nem követett el. Ha egy eleve működésképtelen gépet ad el, az csalás
  Btk § 318., de ő szerződést szegett. Szerződés ugyanis köttetik szóban, írásban, és ráutaló magatartással. Tehát ez polgári peres ügy. Kereshetsz ügyvédet és beperelheted. Úgy másfél évig tartó procedúra, és az ügyvédi költséged több lesz, mint a mostani kár.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz kenny123 #308 üzenetére

  "A 3 ukránt aki sörért fenyít valakit, hol találom?"

  Hát az olyat sehol :)

  "Aztmondta még soha nem volt javítva, szervízes haver belenéz, szét van gányolva az alaplapja."

  Ha ez írásban is megvan , mármint hogy az eladó szerint nem volt javítva, akkor nagy fordulat van, mert onnantól kezdve bizonyítható a szándékosság. Ez viszont már csalás,
  Btk. 318§, rendőrség, feljelentés.

  Igazságügyi szakértő fogadása, aki megállapítja, hogy javítva volt, ez szemben áll az eladó által írtakkal. Még azt kellene elérni, hogy az eladó leírja, hogy ő az első tulajdonos, mert akkor megkerülhetetlenül tudnia kellett a javításról.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz sixer66 #310 üzenetére

  Utólag okos az ember, 1. felvonás:

  Ott kellett volna gyanút fogni, hogy nem arra a névre utalsz, mint akivel beszélsz. Erre egy kézzel fogható ok szokott lenni: az illető minden számláját inkasszálják, mondjuk adóhatóság vagy valaki. Ez azt jelenti, hogy ami oda beérkezik pénz, arra az inkasszáló szerv azonnal ráteszi a mancsát. Semmilyen más okot nem tudok elképzelni, hogy valaki mért nem a saját számlájára utaltat.

  Namost ha valaki olyan helyzetben van, hogy minden számláján inkasszó van, akkor azzal jobb inkább nem üzletelni. Mindezeken kívül egy ok van még a nem saját számla használatára: ha előre megfontolt szándékkal tévedésbe akar ejteni. Btk. ezt csalásnak hívja.

  Utólag okos az ember 2. felvonás:

  Az, hogy a felét utalod el előre, vagy a negyedét, vagy akár egy forintot, az elvben semmit nem változtat. A lényeg, hogy ellenszolgáltatás nélkül fizetsz előre egy ismeretlennek. Hiba.

  Mit tegyél?

  Először is érdemes lenne tenni egy kört az OTP banknál, hogy te tévesen utaltál, rossz számlaszámra, az utalásnak semmilyen jogalapja nem volt, szeretnéd törölni a tranzakciót és visszakapni a pénzedet. Nagyon kicsi az esély, hogy bejön, de volt már rá példa. Ezt minél hamarabb próbáld meg, mert minden nappal csökkennek az esélyek.

  A másik esélyed a rendőrségi feljelentés. Nem keverendő össze a polgári perrel. Polgári perben követelheted majd az illetőtől a pénzedet, de először a feljelentést célszerű megtenni, ismeretlen elkövető ellen, csalás vádjával. Mindent elmondani, minden papírt, e-mailt, üzenetet átadni. A rendőrség ekkor megkísérli bizonyítani, hogy az embered előre kitervelt csalást hajtott végre. Ha ez sikerül, márpedig nagy százalékban szokott, akkor illetőre büntetőügyi tárgyalás vár, ahol el fogják marasztalni. Na és EZ az elmarasztaló határozat fog neked segíteni abban, hogy a polgári peredet megindítsd. Ha enélkül indítod meg, akkor MINDENT neked kell bizonyítani. Ha úgy kezded el a polgári pert, hogy őt már elmarasztalták csalásért, akkor a csalás ténye bizonyított, a bíróság nem kérdez semmit, csak megítéli neked az összeget, kamatostól.

  Namost ez utóbbi út az úgy 3 év lesz. Járkálhatsz a rendőrségre, aztán ügyvéd, per, bíróság. Egy Galaxy S ára 50 ezer körül lehet, tehát te buktál 25 ezret. Nem biztos, hogy megéri csak a pénzért. Ha a bosszú is hajt, az más kérdés.

  Én meglobogtatnám az illetőnek, hogy minden e-mail, IP cím, stb logolva van ott, ahol üzenetet váltottatok, és lassan, de biztosan rálépsz a nyakára, és megér-e neki 25 ezret, hogy büntetett előéletű legyen. Ha ez nem segít, akkor kideríteni, hogy ki ő és hol lakik, és pár kollégával esetleg egy "kerekasztal beszélgetésen megvitatni a történteket". Ha ez sem játszik, akkor írd be a könyvelésedbe, hogy tanulópénz.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz sixer66 #313 üzenetére

  Hát, bukó szagú a dolog. Ugyanakkor potom 20-30 ezerért megtanultad, hogy:

  - hiszékeny vagy és ezen javítani kell
  - ne utalj előre
  - a türelmetlenséged negatívan befolyásolja a tetteidet
  - egy telefonnak nevezett 10 centis kis fekete kütyü iránti vágyad miatt szívsz

 • #64791808

  törölt tag

  válasz hali34 #320 üzenetére

  Ha újra meg is hirdette, akkor az egyértelműen rosszhiszeműségről tesz tanúbizonyságot. Screenshotokat csinálni, moderátorokat tájékoztatni és rendőrség.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz azamaz2 #322 üzenetére

  Szia,

  e-mail ben megbeszéltük (hálisten kitöröltem az e-mailt..),hogy feladja ő is meg én is..

  Eddig olvastam el, a többi nem lényeg. Az ügyed elméletben megoldható, rendőrség, bíróság. A valóságban semmi esélyed a probléma kedvező rendezésére.

  Egyébként nem tudom, hogy hány éves vagy, de adnék két tanácsot:

  1., A gondolkodás nem fájdalmas. A szkepticizmus még kevésbé, inkább kételkedj a másik fél szavaiban, mintsem hogy higgy neki.

  2., Tanulj meg normálisan írni. Amit leírtál ide, egyszerűen olvashatatlan, nincsenek nagybetűk, nem tudni, hol kezdődik egy mondat, mindenhol ... van. Ezzel nem a nyelvtannácit akarom játszani, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy én biztos nem fogom kibogozni, hogy vajon mit is akartál írni, így végső soron magadat szívatod meg.

  Hiszékeny voltál, peched volt, legközelebb odafigyelsz.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz LaciMc82 #325 üzenetére

  Szia,

  a terméket ő megtekintett állapotban átvette. A törés egyértelmű külsérelmi nyom, tehát akár ott is lehetett átadáskor, hiszen megtekintett állapotban vette át.

  Ez az egyik. A másik dolog, hogy a jótállást minden esetben kizárja a nem megfelelő használat és a külsérelmi nyom. Neki kell bizonyítania, hogy az a törés már átadáskor is ott volt, illetve bizonyítania kell a te rosszhiszeműségedet.

  Feltehetően az történt, hogy eltörte a csatlakozót, és most próbálkozik. Nem szabad betojni, mert az az egyetlen eset, mikor nyerhet. Jelentsen nyugodtan fel, eleve a 4500 forintot ki fogja röhögni a rendőrség, másrészt behívnak, hogy vallomást tegyél, ahol elmondod, hogy egyrészt a törés nem volt meg az átadáskor, másrészt megtekintett állapotban a terméket átvette, és ennyi.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz klepto #326 üzenetére

  Szia,

  ha jól értem, akkor rákötöttetek a csatornára, megvan minden papír, be is jelentettétek, csak éppen ők nem számláztak. Nos, a Számviteli törvény ugyan nyilatkozik arról, hogy elvégzett szolgáltatást meddig lehet kiszámlázni, de az erre nem vonatkozik.

  A Ptk. értelmében bizony ki kell fizetni a csatornadíjat visszamenőleg, mert a szolgáltatást ők nyújtották, csak nem számlázták ki. DE! Az összeg befizetésének elmaradása nem a te hibád, végig bizonyíthatóan jóhiszeműen jártál el. Ezért kérd a tételes összesítőt, hogy mivel tartozol, ugyanis minden elmaradt számlás szolgáltatás AKKORI értéke követelhető rajtad, méghozzá kamat, kötbér, pótdíj, és minden egyéb trükk nélkül.

  Tehát nem úgy megy a dolog, hogy 3472 köbméter fogyasztás volt az elmúlt 5 évben, azt felszorozzuk a mostani árral, 5 éves kamat rá és fizess paraszt, de nem ám! Tételesen minden árváltozást figyelembe véve visszamenőleg ki kell számolni, hogy:

  x év y hótól x év y hóig n köbméter fogyasztás, z áron

  Ezeket összeadni, és ezzel tartozol. De ezzel tartozol. A pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs az NAGYON más dolog, kiskereskedelmi, nyugtás, készpénzes elszámolásra lehet igaz, amennyiben NEM tartós fogyasztási cikket veszel. Ez meg nagykereskedelmi jogviszony, nem cikk, hanem szolgáltatás, de tartós, és nem készpénzzel, hanem utalással (csekkel) fizetsz.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz klepto #329 üzenetére

  Értem, de a fő körülmény akkor is az, hogy a csatornára rákötés megvalósult, és azóta a csatornahasználat is megvalósul.

  Fő körülmény továbbá az is, hogy te ezért díjfizetéssel tartozol, és az ő adminisztrációs hibájuk miatt eddig nem kellett megfizetned azt, így nem követelhetnek többet nominál értékben, mint amennyit fizetned kellett volna.

  De az már mellékes körülmény, hogy ezt tenyérbemászó módon intézik, és nem korrektek. Számoljatok a dolog után, ismerd el a valós összeget, kérj részletfizetést.

  Ha más úton állsz a dologhoz, akkor lesz ügyvédi költséged, még talán pereskedni is fogtok, de a végén a kérdéses összeget mindenképpen ki kell fizetned.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Tothgera30 #331 üzenetére

  Ha nincs vagyona, akkor nincs mit elperelni tőle. Neked lesz még további költséged is, ügyvéd, utazás. A pénzedet belátható időn belül visszakapni nem fogod.

  Ugyanakkor azt mondom, csináld végig. Ha nem teszed, akkor ez az ember továbbra is ebből fog élni, és szarik a világra. Ha végigcsinálod, akkor lesz egy bírósági végzés a kezedben, és lesz egy élő követelésed. Ha lesz háza, arra jelzálogot lehet jegyeztetni, el lehet kobozni a kocsiját, ha van/lesz neki, tehát bármilyen vagyontárgyát pénzzé lehet tenni. Nagyon is megérne egy próbát.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Tothgera30 #333 üzenetére

  Azt tudom mondani, hogy én, ha tehetném, végigvinném. Ha semmi másért, már csak azért is, hogy rohadjon meg az ilyen nyomorult féreg.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz cellpeti #335 üzenetére

  Először is várjál még egy hetet, mielőtt ítélkezel. Volt olyan, hogy egy hét alatt ért oda a vevőmhöz az elsőbbségi csomag, mert elkeverték. A körülmények viszont nem erre utalnak.

  PH! kedvence létedre elkövetsz egy olyan alap szarvashibát, hogy egy nyilvánvaló csalási lehetőséget figyelmen kívül hagysz. Így jártál.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz adi mester #336 üzenetére

  A szerzősen ott a két tanú aláírása? Ha nem, akkor az a szerződés annyit ér, mint a papír, amire leírtátok. Ha ott van, akkor viszont behajtható.

  Azt nem tudom, hogy adás-vételi szerződést köthet-e 18 év alatti, de szerintem nincs jogi akadálya.

  Azt viszont árult már el nekem, hogy hogy nem derült ki, hogy nincs 18 éves az illető? A szerződésen szerepelnie kellene ennek az adatnak.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz adi mester #346 üzenetére

  A szerződés, még ha szedett-vedett is, de szerintem érvényes, főleg, ha vannak tanúk.

  A szerződésben le van írva valami. Neki kell bizonyítania, hogy fizetett, vagy átvételi elismervénnyel, vagy tanúkkal, vagy banki bizonylattal, valamivel. Ha nem tudja, akkor követelheted tőle:

  1., Az elmaradt összeget természetesen
  2., A jegybanki alapkamat kétszeresét a szerződésben írt fizetési időpont és a valós fizetés közt eltelt időre
  3., Minden ügyvédi és egyéb költséget, amely bizonyíthatóan a te többletköltséged az ő nemfizetése miatt

  Mégis mekkora összegről van szó, és ez neked mekkora érvágás? Akár privátban is írhatod, azért kérdezem, hogy tisztábban lássak.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz cellpeti #352 üzenetére

  Ő fenyeget bírósággal téged??? Aztán mért nem mondod rá, hogy lássuk?

  Egyébként kitárgyalt ügy, buktad a kártyát, legközelebb végiggondolod, hogy kiben bízol meg vakon.

  Ha a rendőrségen is voltál és ezt elmondtad, átadtad/bemutattad az összes birtokodban álló bizonyítékot, akkor ennyi, ehhez nincs mit hozzátenni.

  [ Szerkesztve ]

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Tothgera30 #356 üzenetére

  Nem kap semmit, még bírságot sem. 2 év múlva bizonyíték hiányában ejtik az ügyet és passz. Rühös csirkefogó világot élünk, véssétek az eszetekbe, egyetlen fegyver a gondolkodás és a gyanakvás.

  Rengeteg ebben a fórumban az olyan, aki azzal kezdi, hogy "tudom, hogy nem kellett volna előre utalni, de...". Nincs de. Sajnálom őket, titeket, ne higgyétek, hogy nem, mert igen. De meg kell érteni, hogy az előrelátás és a gyanakvás hiánya, a nem gondolkodás, és bizony sokszor a kapzsiság ide vezet. Rossz az oktatási rendszer, mert nem tanít meg a pénzzel való bánásra, az üzletkötések veszélyeire, a világ pedig arra nevel, hogy ne gondolkodj. Még azt sem írnám, hogy akik ráfizetnek, azok megérdemlik, mert a saját hülyeségük áldozatai, mert igen is, meg nem is.

  Hány olyan eset van, ahol valaki előre utalt, mert egy 80 ezres procit 35-ért árult valaki. Mennyi pofára esés, hány történet kell még, hogy elhiggyétek: csodák nincsenek, csalókkal meg tele az ország.

  Még egyszer leírom, mert ha csak egy ember is elolvassa és okul belőle, már megérte: aki egy ilyen csapdába belesétál, az ott és akkor realizálta a veszteségét, azzal a pénzzel a büdös életben többet nem találkozik. Ilyen esetben rajtatok az öregisten sem segít. Ezek nem helyrehozható, visszafordítható dolgok, lehet szerencsétek, de pénzeteknél sosem lesztek. Ahelyett, hogy jöttök ide, haverhoz, ügyvédhez, rendőrséghez kétségbe esve, hogy most mit lehet tenni, használjátok a fejeteket, és ne hagyjátok magatokat átbaszni. Az EGYETLEN embert, akire számíthattok, a tükörben keressétek.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz raziel01 #363 üzenetére

  Jogos, nem hülyeség. Ugyanakkor inkább indikátornak használható a kérésed, megfigyelni, hogy mit reagál rá az illető. A pitiáner csalókat távol tartja az ötlet, de aki üzletszerűen csal, annak ez sem akadály

 • #64791808

  törölt tag

  válasz plmariann #366 üzenetére

  1., Nem lehet olyan emberen segíteni, aki nem akar önmagán segíteni. Ha az ismerősödnek pár rendőr előtti méltósága többet ér, mint 1,6MFt, akkor nem igazán van miről beszélni.

  2., Bizonyítani kell, hogy a pénz kölcsönadása megtörtént. Ez az utalásnál nem gond, de a készpénz átadását akármikor le lehet tagadni, ha nincs rá két tanú, vagy szerződés. Ha ezt tudja az ismerősöd bizonyítani, akkor lehet fizetési meghagyást hagyni a dokumentumok alapján. A pénz visszaszerzése nem rendőrségi ügy, hanem polgári! A fizetési meghagyás ellen lehet fellebbezni és akkor automatikusan perré alakul az ügy. Ha nem, akkor az jogerőre emelkedik. A történet vége az, hogy végrehajtásra kerül az összeg, amit bevasalnak, AMENNYIBEN az illetőnek van vagyona! Ha nincs semmi a nevén, akkor nincs mit behajtani. Az esélyeket illetően nem akarlak elkeseríteni, de ha a fickó nem akarja visszaadni a pénzt, akkor soha többet nem látjátok.

  De összességében az a véleményem, hogy nem is tudom, mi a véleményem. Mindig hallok ilyet, hogy fű fa bokor pofára kölcsönad valakinek több százezer forintot, de nem vagyok képes felfogni, hogy valaki hogy lehet ilyen.... naív....

 • #64791808

  törölt tag

  válasz plmariann #370 üzenetére

  Erre a rendőrséget tudom javasolni. Feljelentés ismeretlen tettes ellen csalás miatt, ennél az összeghatárnál már letöltendőt lehet kapni. A rendőrségnek átadsz minden bizonyítékot és ők nyomoznak tovább. Te hiába nyomozol, az törvény előtt nem játszik.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz kikilo #371 üzenetére

  Várj addig, amíg a szerződésben megjelölt időtartam kétszerese letelik. Ekkor egyértelműen beszélhetünk a teljesítési határidő jelentős túllépéséről. Már most is, de az időtartam duplájának elteltébe semmilyen ügyvéd, senki nem köthet bele.

  No ekkor beszélünk hibás teljesítésről, amivel ők szerződést szegtek, így neked jogod van azonnali hatállyal elállni a szerződéstől, és haladéktalanul kérni a szerződés előtti állapot visszaállítását, jelen esetben a pénz visszafizetését.

  Ezt ÜGYVÉDI, TÉRTI VEVÉNYES LEVÉLBEN kell leírni nekik, ezzel eleget teszel a törvény által előírt értesítési kötelezettségednek. A levélben 8 napos fizetési határidőt célszerű szabni, ha az letelt és nem utalták vissza a pénzedet, akkor bíróság, fizetési meghagyás. Ha nem fellebbez, akkor jogerőre emelkedik és a végrehajtó behajtja, ha fellebbez, akkor az ügy automatikusan perré alakul, amit lassan, de biztosan meg fogsz nyerni. Ez a dolgok menete.

  Figyelem: amikor az ügyvédi levél kiment, akkor valószínűleg fel fognak hívni ígéretekkel. SOHA NEM SZABAD egyezkedésbe belemenni, ha elment az ügyvédi levél, akkor ahhoz tartsd magad, mert bármi más szóbeli megállapodás semmissé teszi a követelésedet.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Varga Bálint #392 üzenetére

  Vettél párezer forintért valamit, tudtad, hogy használt, gari nélkül, de ennek ellenére felvállaltad a vásárlást próba nélkül. A hibajelenség a te gépedben jelentkezik, más gépben, más szoftverrel nem volt próbálva.

  Tulajdonképpen mit akarsz? Kockázatot vállaltál, és most azt akarod, hogy valaki vállalja át a veszteségedet. Ez nem így működik. Ha nem tetszik, vásárolj kiskerben, vagy ne vállalj kockázatot.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Bortschy #398 üzenetére

  Hali,

  először is azon tudsz bármit követelni, akivel szerződéses viszonyban állsz. Ha te "A" céggel szerződtél, akkor ne foglalkozz "B" céggel, mert köztetek jogi kapcsolat nincs, nem tudsz jogalapot adni a követelésednek.

  Az, hogy "A" cég nem saját maga kézbesít, hanem alvállalkozóval dolgoztat, az az ő felelőssége, neked igazság szerint tudnod sem kellene.

  Az ügyed polgári ügy, nem tudsz mást tenni, mint - ha jogilag igazoltan jár neked a pénz, tehát a címzetted igazolja, hogy ő fizetett a futárnak, te meg igazolod, hogy az a pénz neked jár - fizetési meghagyást indítasz. [link]

  Ha nem él ellentmondással a másik fél, akkor 3 héten belül bírósági végzésed lesz. De fog ellentmondással élni, és akkor az ügy perré alakul. Illetve - és ez a baj -, ha lesz is bírósági végzésed, gyakorlatilag kitörölheted vele, mert addigra már nem lesz behajtható vagyona a cégnek. Valószínűleg már most sem nagyon van.

  További aggodalomra ad okot, hogy ebben a szép kapitalista világban mindenki rosszul járhat, csak a szegény bankok nem, akik egyébként biztosítva vannak. Tehát felszámolási eljárásnál - ami vélhetően már tart - a bank felé fennálló tartozást rendezik először, és ez az esetek többségében annyi, hogy a cég teljes vagyonát viszi. Ha nem, akkor jönnek a pénzügyi hitelezők, majd az alvállalkozók, és a legvégén vagy te, a károsult ügyfél.

  Összefoglalva: vannak megtehető jogi lépések, de ebből te pénzt nem fogsz látni. Itt nem az a kérdés, hogy mit kapsz vissza, hanem hogy képes vagy elfogadni, hogy 38 rugót buktál, vagy elindítod a jogi herce-hurcát, és buksz rajta még vagy egy 50-est. Sajnálom, ezek a rideg tények.

  Amúgy a GLS vagy a DHL neve sem garancia semmire. Utánvétes esetben még mindig a legjobb a Posta. Mondom ezt én, pedig nálam jobban nem sokan utálják őket. Postánál ilyen esetben fizetési meghagyás, a nagy mamut mozdulni sem fog a határidő előtt, tehát nem lesz ellentmondás, lesz egy jogerős végzésed, amit a behajtó behajt, két hónap alatt a pénzednél vagy.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz werszomjas #400 üzenetére

  a munkát kifizettük, a számlát viszont nem kaptuk meg

  Ennyi.

  Ez úgy kellene, hogy kinézzen, hogy megtörténik a teljesítés, a mester adja a számlát, és ti számla ellenében fizettek. Ha távollévők között köttetik a szerződés, akkor díjbekérő, proforma számla vagy ilyesmi kérhető, de készpénzes fizetés számla ellenében történik, különben - mind esetetekben is - semmi nem bizonyítható.

  Vacak a munka, eltűnt ez-az, átverés? Hiába perelsz vagy jelentesz fel, a festő azt fogja mondani, hogy nem is járt a helyszínen. Nem tudsz vele mit csinálni.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz kenwood3 #401 üzenetére

  Fel, hát persze. Aztán a fickó mindent tagad, patthelyzet. Aztán a NAV megkérdezi, hogy miből és miért fizettél te előre a mesternek számla nélkül, aztán mire szétnéznél, addigra egy vagyonosodási vizsgálat közepén vagy. Ha ez kell...

 • #64791808

  törölt tag

  válasz werszomjas #405 üzenetére

  De, hogyne jelentene, NAV felelősségre vonást nektek, mert az eljárás nem szabályos, és ha nincs a PTK értelmében érvényes szerződés, akkor nem igazán bizonyít semmit.

  A lényeg: a mestert ESETLEG meg lehet fogni, de nem valószínű, hogy ti megússzátok bírság nélkül. Ha elmész egy ügyvédhez, ő biztosan azt fogja mondani, hogy próbáljátok meg a pert/feljelentést, csak ne felejtsd el, hogy ő ebből él...

  Amennyiben van valamilyen megbízás, szerződés, illetve cégként igényelnétek vissza az anyag és a szolgáltatás után kifizetett áfát, és a számlaadás elmulasztása miatt ez könyvelési hibát és visszaigénylési problémát okoz, az más helyzet.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz pinkhell17 #407 üzenetére

  Sajnálom, illetve fene tudja. Te vagy a héten a sokadik, akitől hallom, hogy "okosba", "óccsón" akart megoldani valamit és jól rákefélt.

  Ennek a telefonnak a legalacsonyabb bolti ára Magyarországon 134 ezer forint, tőlünk nyugatra sincs 480 EUR alatt. Ennél olcsóbban törvényesen újonnan ezt nem lehet megvenni. Erre ő kínálja 95 ezerért, azaz 30%-kal olcsóbban a bolti árnál. Ha ÁFA nélkül nyúlta, akkor is veszteséggel adná el. Hogy a fenébe lehet ilyenkor annyira elfelejteni gondolkodni, hogy eszedbe sem jut: mért éri ez meg neki, vagy hogyan lehetséges ez? És mindezek tetejébe hogyan lehet akkora emeletes hülyeséget elkövetni, hogy előre utal valaki?

  Nyugodtan higgyetek, sőt mondjatok okoskodó baromnak. De bedőlni egy teljesen nyilvánvaló átverésnek annak reményében, hogy majd megoldjuk okosba óccsóér... Az illető bűncselekményt követ el, ez tény, de ti/te meg pontosan tudtad/tudtátok, hogy ez az üzlet nem lehet törvényes, mégis belementek ilyen helyzetekbe, és egy eleve egyértelműen szürke ügyletbe úgy mentek bele, hogy teljes egészében anyagilag kiszolgáltatjátok magatokat.

  A csaló ne ússza meg, ezzel egyet értek. De megérdemeltek minden fillér veszteséget.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz pinkhell17 #409 üzenetére

  Nagyon szívesen. Ugyanis hiába gúnyolódsz, vagy esik rosszul: ha ezt egy ember is elolvassa, és okul belőle, akkor bizony hasznos volt.

  Előkerült megint az okoska kártya, a magyar mentalitás, és az ezért tart itt ez az ország. Na akkor nyisd ki a füled és a szemed. Nem miattam tartunk itt. Ha mindenki ilyen lenézett okoska lenne, mint én, akkor ezek a csalók meg sem jelentek volna. Az ország tele van csalókkal, és pont miattad és a hozzád hasonlók miatt, mert hagyjátok őket. Szóval igen, ezért tartunk itt.

  Ha már szóba került a magyar mentalitás: elmondtam őszintén a tényeket és a véleményemet. Ez - ahogy az utóbbi időkben tapasztalom -, pont, hogy nem magyar mentalitás. Az viszont, hogy a "ha van pénzem rá, megveszem a boltban, ha nincs, lemondok róla" helyett megpróbálunk valamit kacsintva, szürkén vagy feketén, ügyeskedve, okosba megszerezni, az annál inkább magyar mentalitás. Ügyeskedünk valamit, aztán ha nem jött össze, akkor kapják el a csalót, másé legyen a felelősség, rendőr, ombudsman, bíróság, meg ezért tart itt az ország duma.

  Az meg, hogy ebben a fórumban csak becsmérlik és degradálják egymást... Először is nézz utána a degradál szó jelentésének. Másrészt pedig ehhez a beszóláshoz a legrosszabb fórumot és a legrosszabb embert választottad. Elég, ha az elmúlt 100 hozzászólásban megnézed, kinek és mennyit segítettem, és a privátokat még nem látod. Mellesleg jó magyar szokás az is, hogy ismeretlenül alkotunk véleményt, ha már itt tartunk.

  Úgyhogy azt gondolsz, amit csak akarsz, magasról teszek rá. Ha gondolod, menj vissza a másik fórumra, és majd jól tudjátok egymást sajnálni a másik károsulttal, és közös erőfeszítéseket téve nem történik majd semmi - mondom ezt a magyar joggyakorlatot ismerve. Félreértések elkerülése végett: a csalót akasztani volna jó. De a történtekhez két fél kellett, és ezen a világon semmi nem változtat.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz rcmarci #411 üzenetére

  Szia,

  az ötleted nem rossz, így lehet a legnagyobb valószínűséggel elkapni az illetőt, hogy megszerveztek egy kamu vásárlást.

  Tanácsaim az alábbiak:

  1., Bármi van, több pénzt a kezetekből ne adjatok ki, mert előfordulhat, hogy azt SEM látjátok viszont.

  2., Minden írásban intézni, arra sarkallni a fickót is, hogy mindent írjon le, akár levélben vissza is lehet/kell kérdezni, hogy "ezt most úgy érted, hogy...?", hogy aki utólag kívülállóként majd olvassa a levelezést (rendőrség, ügyészség), az is egyértelműen értse mindenki szándékát.

  3., Mindent 3-an, tehát hárman csinálni, te, meg két tanú, szükség lesz a vallomásukra. Ha egyedül mész oda, teszel bármit, ő azt fogja mondani, hogy nem úgy történt, egy állítás, egy tagadás, nem vagy sehol. De ha ketten tanúsítják, hogy igen, úgy történt, ahogy mondod, akkor megáll a vád.

  4., Azt senkinek nem kell tudni, hogy a csőbe húzó vásárlás az kamu, mert ezen elbukhat az ügy, mondván hogy te/ti rosszhiszeműen akartátok őt manipulálni. Ezt jobb elkerülni.

  A rendőrség számára egy piti ügy, tehát nem lesz nagy hajlandóságuk dolgozni ez ügyben. Ezt annyiban lehet előremozdítani, hogy eleve üzletszerű, sorozatosan elkövetett csalás ügyével mentek a zsarukhoz.

  Jó lenne más károsultakat is keresni, a fickó tudta nélkül, mert nem tudod ki ez, lehet, hogy eltűnik, vagy...

  ...vagy. Most leírom, hogy mért hagyd a fenébe. Mint írtam, nem tudod, hogy milyen ember ez, 28 ezer forint nem a világ vége összeg, ennyiért tanultad meg, hogy nem utalunk előre. De ha ebből rendőrségi ügyet csinálsz, akkor ez a fickó garantáltan az ellenséged lesz. Nem azt mondom, hogy ettől félni kell, de azért gondold végig, hogy 28 ezer forintért megéri-e egy ismeretlen embert az ellenségeddé tenni.

  Sok szerencsét!

 • #64791808

  törölt tag

  válasz D1Rect #413 üzenetére

  Ez így igaz, csak hogy egyrészt ezek az emberek eleve gátlástalanok és nincsenek ahhoz szokva, hogy a fagyi visszanyal. Másrészt a postoló 28 rugót bukott, de ha sikerrel jár, akkor a csaló nem 28 ezret bukik, hanem adott esetben lecsukják, de minimum büntetett előéletű lesz. Azért az nem ugyanaz.

  90%-nak érzem, hogy a csaló egy seftelő kisköcsög, aki a második pofon után rohan haza és könnyek között adja vissza a pénzt. Viszont van esélye annak, hogy egy komolyab kaliberbe botlik az ember.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Peethy #417 üzenetére

  Ez nem az igazságérzet, ez a potenciális valóság. Az igazságérzetem azt mondja, hogy kapjon 18 hónap letöltendőt az illető a sorozatos csalások miatt. A valóság meg az, hogy a rendőrség nem fog vele foglalkozni, az ügyészség vádat sem fog emelni, mert nem bizonyítható a dolog. Egyáltalán nem szeretnék ijesztgetni senkit, de el nem hinnétek, hogy az emberek mire mit tesznek.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Tomszy1 #423 üzenetére

  Miről kellett volna számlát adnia? Magánszemélyként adott el egy használt terméket. Az lett volna bűncselekmény, ha számlát ad.

  Amúgy szerződést írtatok? Ha nem, volt tanú, aki tanúsítja, hogy az eladó kifogástalan állapotúnak írta le a készüléket? Ha egyik sincs, akkor kipróbált állapotban vettél egy készüléket, legjobb esetben is szavatosság érvényesíthető, ahol neked kell bizonyítani, hogy a hiba előzőleg is fennáll. Összességében semmi esélyed nincs.

  #424: az ő hibája is, hogy nem kért számlát? Ezt honnan veszed? Először is számlaADÁSI kötelezettség van, nem számlaKÉRÉSI, a számlázás mindig a kibocsájtó feladata. Viszont mint fent írtam, itt magánszemélyek közti értékesítés volt, ahol az értékesítés tárgya egy használt termék, tehát szerződés kellett volna.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Krisz112 #429 üzenetére

  Minden bizonyítási kényszer rajtad van. A rendőrségre menve bűncselekmény gyanújával nyomozni kezdenek, vagy lesz vádemelés, vagy nem, de ez azzal, hogy te a pénzedet visszakapd, nincs összefüggésben. Az polgári peres eljárás. Talán még egyszerűbb lenne téves utalásra hivatkozva a bankot megkeresni. Tanács? Máskor ne legyél ennyire naiv. Egyszerűen nem tudok mást írni.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz hervatin #433 üzenetére

  Hát, ha tanultál az esetből, akkor most kétszer vásároltál előre utalással: először meg utoljára.

  Semeddig ne várj szerintem.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz dewil666 #438 üzenetére

  Ezt nyilvánvalóan nem ti csináltátok, korábban keletkezett sérülés. Az eladónak erről tudnia kellett, fennáll a rosszhiszeműség, tehát megvalósul a Btk. 318. § (1) csalás.

  318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

  (2)977 A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást

  a) bűnszövetségben,

  b) közveszély színhelyén,

  c) üzletszerűen

  d)978

  követik el.

  A kolléga előttem jól írta, szólj a hardverapródoknak a csalós topicban, kérj segítséget. Ha PH-s felszólításra nem adja vissza a pénzt, akkor ezzel el lehet menni a rendőrségre. Lesz meglepi, mikor az illető kap egy levet azzal, hogy melyik kapitányságon, mikor jelenjen meg eljárás alá vont személyként vallomást tenni...

 • #64791808

  törölt tag

  válasz dewil666 #442 üzenetére

  El kell mesélni neki, hogy 4 tanúval tudod igazolni, hogy kibontáskor már ott volt a hiba, valamint hatósági szakértővel is meg lehet vizsgáltatni. Ő tudja bizonyítani, hogy nem tudott a hibáról?

  Ha nem tágít, akkor rendőrség.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés