Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Dany007

  veterán

  válasz generic #45 üzenetére

  Szerintem ennek inkább kapacitás hiánybeli akadálya van :)
  Elég sok ezren vagyunk itt, és naponta jönnek az újoncok.

  Amúgy van egy PH! megbízhatósági topic. Ahol minden üzlet után értékelni 'kell' a vevőt és az eladót is. A jó értékelések egy piros pontot érnek.
  Ahogy látom neked van pár hirdetésed, talán volt pár sikeres üzleted is. Kellett volna h kapjál pirosat.
  És ha van pár piros pontod és nulla feketéd (negatív vélemény) akkor szerintem mások is fognak veled üzletelni annak ellenére, hogy újonc vagy.
  Szerintem ez megfelelő módszer, bár tény, hogy a kezdet nehéz.
  Mert ez voltaképp egy szakmai oldal. Először el kell érni a rangot, ami alapján talán kicsit körvonalazódik milyen ember vagy, aztán utána lehet üzletelni :)

  Őszintén, én is félnék újonctól vásárolni, illetve neki eladni bármit is bármekkora összegben.
  Szóval itt sajnos ez van.

  Egyszerűen nincsen 100%-os megoldás. Mert minden adatot lehet hamisítani. Egy személyigazolvány scannelést kb 5 perc alatt lehet átírni és így tovább...

  [ Szerkesztve ]

 • Dany007

  veterán

  válasz generic #47 üzenetére

  így van, a rang nem a leghatásosabb, de piros pontot mindenképpen kérjél! :) Az fontos.

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz generic #45 üzenetére

  Kedves Gerinc!

  Elég érdekes kérdést vetsz fel. Azonban ennek elég jelentős technikai és jogi akadályai is vannak.

  -Egyrészt, egy ilyen "nem önkéntes" mert azért ha már valami "már annyira ajánlott ha akarsz eredményt elérni", akkor az lényegébe kötelező. (biztos érted mit akarok ezzel mondani) Szóval egy ilyen rendszer bevezetése valószínűleg számos felhasználó elvesztését jelentené a hardverapró tekintetében, hisz biztos lennének olyanok, akik azt mondanák, hogy akkor inkább nem küldöm be az ennyire személyes adataimat, és átmegy egy másik hasonló funkciót betöltő oldalra.

  -Másrészt gondolj csak bele ebbe a technikai megoldásba. Milyen széleskörű tábora van a hardveraprónak, itt mindenkinek az ilyen jellegű adatainak a biztos megőrzéséhez és állandó naprakész kezeléséhez nem lenne elég egy ember, aki/ akik csak ezzel foglalkoznának, ráadásul ehhez megfelelő hely is szükséges lenne.

  - De ha a jogi oldalát boncolgatjuk, akkor egy ilyen jellegű adatkezelésre számos törvény tartalmaz rendelkezéseket. Úgy kellene ezeket kezelni, hogy biztosított legyen az, hogy ezen adatok avatatlan kézbe ne kerülhessenek, különben azokkal egyrészt vissza lehet keményen élni, másrészt nem egy személy alapvető személyiségi jogait sértenéd meg ezzel, ha az ő személyes adatai kikerülnének.

  - Ugyanakkor azt is meg kellene oldani (hisz emiatt hoznád létre lényegében) hogy valamiképp ebből az adatbázisból naprakészen le tudj kérni adatokat, azaz hogy megbízható-e a másik fél vagy sem. Tehát naprakésznek kellene lennie és az esetleges változásoknak is azonnali naprakésznek kellene lennie. De ennek is lenne némi átfutási ideje, ami alatt szintén becsúszhat egy egy sértett egy egy csalás áldozataként, ha az addig jó minősítésű netán mégis csalásba keveredne. Ráadásul ha tévedsz, akkor ezzel megvalósíthatod a rágalmazás bűncselekményét is, hisz tényleges és nyilvános adatokkal, névvel, címmel kell hogy folyna ez a nyilvántartás, ami ezt egyből kimerítené.

  - Szintén csak akkor lenne ennek értelme, ha biztos lehetnél az adatok valódiságában, azaz valamiképp ellenőrizni is kellene ezeket a megadott adatok valódiságát, ami szinte kártyavárként omlasztja össze az egész rendszert, hiszen az eddig példák jelenős része is azt mutatja, hogy aki csalást követ el, az általában ezt hamis vagy hamisított személyazonosságival vagy más pl közokirathamisítást is megvalósító bűncselekménnyel teszi ezt meg. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag nincsen olyan jogi felhatalmazottsága itt senkinek, aki jogosult lenne az ilyen jellegű ellenőrzésre.

  Szóval kb mindezek alapján sajnos nem megvalósítható az ilyen jellegű teljeskörű nyilvántartás vezetése, ha pedig a nyilvántartás nem teljeskörű, hanem csak az ú.n. tisztán az újoncokat tartaná számon, akkor szintén kijátszható azáltal aki direkt erre játszana, hogy ahogy megbízhatóvá válik, egy zsíros összeggel valakit becsaphasson, s ekkor a saját rendszered hibájának keretein belül tennéd ezt neki lehetővé.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • angclung

  csendes tag

  válasz generic #45 üzenetére

  Én más oldalról közelíteném meg a kérdést.

  A legtöbb probléma az előreutalásól adódik. Szerintem ez egy nagyon rossz gyakorlat, mert míg az előreutalót gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatottá teszi, a másik oldalnak ténylegesen nulla a kockázata.

  Gondoljunk bele, hogy aki kéri az előreutalást, általában azon az alapon teszi, mert bizalmatlan, de ugyanígy a másik fél is kérhetné, hogy előre küldje el neki az árút, és majd aztán fizet. Szóval teljesen szimmetrikus a dolog, de valamiért az eladók többsége mégis elvárja az előreutalást, úgy gondolja, hogy ez alapból így szokás. (Szoktak arra is hivatkozni, hogy a pénz azért is kell előre, mert az illetőnek a kért termék nincs raktáron, de erre én azt mondom, hogy ez esetben olyantól vásároljunk, akinek van.) Az előreutalást pedig számtalan módon ki lehet váltani (pl. személyes átadás-átvétel, postai utánvét), melyeknek persze szintén van kockázata, de megfelelő körültekintés esetén lényegesen kevesebb, mint az előreutalásnak. (De ha valaki mégis az előreutalás mellett dönt, kérjen legalább valamilyen biztosítékot: lakcím, igazolvány fénymásolat, stb., melyek szintén nem teszik 100%-ossá a dolgot, de talán jelenthetnek valamit).

  A pozitív értékelés meg sajnos szintén nem biztosíték, mert többen önmagukat értékelik alternatív fiókjaikkal, másrészt sajnos az is szokás, hogy mézesmadzagként csinálnak egy-két korrekt üzletet...

  Szóval azt tanácsolom, hogy ne utaljon senki előre ismeretlennek, mert nagyon-nagyon sok a visszaélés, és a kifizetett pénzt adott esetben már szinte lehetetlen visszaszerezni!

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés