Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Ez a topic azért indul, mert segítséget és tájékoztatást kíván Nektek nyújtani akkor, ha becsaptak titeket, vagy csalókba ütköztetek az üzletelés során. Ha kár ért titeket biztosan szeretnétek, hogy károtok megtérüljön, illetőleg a csaló bűnhődjön, és ilyen esetek a jövőben kevésbé fordulhassanak elő. Ebben kíván segítséget és tanácsot nyújtani Nektek ez a topic.

  Megkérek mindenkit, annak érdekében, hogy a delikvens ne léphessen fel ellenetek válaszlépésekkel --gondolok itt egy esetleges személyiségi jogi perre vagy rágalmazás, becsületsértés miatti perre amit ellenkező esetben ellenetek indíthatna -- nyilvánosan a topicban csak a delikvens nevét és az általa használt nicknevet illetőleg a város nevét amelyet megjelölt, adjátok csupán csak meg, az összes többi adatot úgy mint bankszámlaszám, általa megadott teljes lakcím, msn-cím, emailcím, illetőleg minden más adat amit megtudtatok róla és alkalmas az azonosítására, csak privátban küldjétek el számomra. Ha egy nicknevet többször is beküldenek, vagy egyezőséget találok két különböző nincknév között a privátban hozzám elküldött adatokban, akkor az illető közzé lesz téve egy listában, mint olyan aki már legalább két embert megkárosított. Illetőleg közzé lesz téve a neve mellett az is, hogy indult-e már ellene büntetőeljárás, ha igen az milyen szakban van és azt is, hogy tudjátok-e még jelezni felém vagy a hatóság felé azt, hogy érvényesíteni kívánjátok a károtok megtérítését még a megindult büntetőeljárás keretében a többi károsulttal összefogva.

  Ne feledjétek, senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig amíg a bíróság jogerős ítéletében azt ki nem mondta. Érvényes ez ebben a topicban megjelenő nevekre is.

  Ha csalóba ütköztök, jogi lépéseket tehettek a felelősségre vonása iránt.

  Mindez mit jelent számotokra?: részvételt az eljárás során sértettként; azaz el kell menni a rendőrségre amikor behívnak titeket, vagy ha feljelentést tesztek, és ott el kell mondani mi történt,át kell adni az erre vonatkozó bizonyítékaitokat (levelezés, bankszámla az átutalásról, telefonbeszélgetések időpontjai stb.). Nem kell tartani ettől, én csak normális hozzáállású nyomozóval találkoztam, úgyhogy elmondhatom, hogy a sértettekkel szemben segítőkészek, nemúgy a terhelttel szemben... Ezt követően ha a nyomozás és a rendőrségi szak lezárul, akkor el kell még mennetek a bíróságra és ott is szóban előadni a történteket, vagy nyilatkozni, hogy a rendőrségen tett tanúvallomásotokat fenntartjátok. Illetőleg kérvényezhetitek, hogy még a büntetőeljárás során a bíró döntsön a titeket megillető kártérítésről.
  Nektek az eljárás megindítása semmilyen anyagi kiadással nem jár. Fontos ugyanakkor, hogy a hatóság felé ha feljelentést tesztek azt ismeretlen tettes ellen tegyétek, majd a tanúvallomás során nevezzétek meg a személyt, de erre általában a rendőrségen is vigyáznak, s elve úgy veszik fel a jegyzőkönyveket.

  Mit jelent ez az elkövető számára? alapesetben a kártérítésen túl pénzbüntetést, közérdekű munkát vagy két évig terjedő börtönbüntetést, illetőleg emellett ú.n mellékbüntetést is, súlyosabb esetben több évig tartó börtönbüntetést a kár értékétől függően. Minél több a károsult, annál nagyobb ez a bizonyos összeg, ami összeadódik, s figyelembe veszik azon összegeket is, amelyek csak kísérleti szakban maradtak, azaz nem tudott kicsalni pénzt az elkövető, de megpróbálta azt.

  Néhány szó a jogi fogalmakról:

  Különbség lopás és csalás között: a csalás során a másik fél tévedésbe ejt titeket azzal, hogy pl. ígéri: az árut az előreutalt pénz ellenében elküldi nektek, holott lehet nincs is ilyen áru a birtokában, vagy azt akár többeknek is eladja, de természetesen nem küldi.

  Szabálysértés / vétség és bűntett:
  -Ha kár ér titeket az főszabályként 20.000 ft alatti összeg esetén szabálysértés akkor, ha az elkövető először csinál ilyet és csak a ti irányotokba. Ekkor nem a rendőrség jár el, hanem az illetékes önkormányzat szabálysértési ügyben.
  -Ha azonban ugyanezt többekkel is eljátssza a fórumon, tehát már jogi fogalommal élve "üzletszerűen" követi el a cselekményt, azáltal a cselekménye már nem szabálysértés, hanem vétség vagy bűntett azaz bűncselekmény, ekkor akár egy forint kár esetén is bűncselekményt valósít meg, és a rendőrség fog eljárni az ügyben, eljárást indít, tanúkat hallgat meg, az elkövetőt büntetőeljárás alá vonja, a büntetés mértéke pedig az okozott kár mértékétől fog függni.

  Kísérlet és befejezett bűncselekmény: Kísérlet valósul meg,ha megpróbálta kicsalni tőletek a pénzt, de az nem sikerült, azaz ha eléggé óvatosak voltatok és így eredménytelen volt számára a bűncselekmény. Befejezett, ha kárt okozott nektek. Azonban a büntetés kiszabásánál mindkettő ugyanúgy büntetendő azaz számításba veszik azon értékeket is amelyek csak kísérleti szakig jutottak.

  Kártérítés igénylése

  Történhet már a büntető eljárás keretében is és történhet polgári eljárás keretében is. Ha már a büntető eljárás keretében érvényesíteni szeretnétek kárigényeteket, akkor a hatóság előtt úgy kell nyilatkoznotok, hogy "polgári jogi igénnyel is fel kívántok lépni a terhelt ellen, azaz érvényesíteni kívánjátok a titeket ért kár megtérítését még a büntetőper során". Ezt célszerű már a feljelentéskor leírni. Ekkor a bíró dönt arról, hogy foglalkozik-e a büntető per során a polgári jogi igénnyel, ha dönt a kérdésben, akkor az ítéletben kitér arra is, hogy mennyi a kártérítési összeg számotokra, amit azonnal végre is hajtanak ahogy az ítélet jogerőre emelkedik. (nem foglalkozik vele, ha az nagyon elhúzná az eljárás menetét, vagy nehézséget jelent a kiszámítása stb stb--- ekkor az ítéletében azt mondja ki, hogy az igényeteket polgári peres eljárás során tudjátok csak érvényesíteni.)

  Amennyiben további kérdésetek van
  , forduljatok hozzám bizalommal priviben, bár még nem vagyok végzett jogász, de ha tudok, segítek a problémátok megoldásában.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

Hozzászólok Aktív témák