- Mini-ITX
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- OLED TV topic
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AusWolf
őstag
válasz
csabors #40410 üzenetére
Szia!
Nekem nemrég volt dolgom egy ehhez hasonló alaplappal, amiben egy aktívan hűtött Pentium volt. A Full HD filmek se jelentettek neki problémát a fejlett iGPU miatt. Ahogy nézem, ez a Celeron kb. ugyanaz, mint az én Pentiumom volt, úgyhogy szerintem vedd meg nyugodtan. 4 giga rammal tökéletes netezős/filmezős gép lesz.
-
AusWolf
őstag
SFX tápnál vigyázni kell. Bizonyos házakba csak ATX adapterrel lehet beszerelni. Én is gondolkozok, hogy lecseréljem az enyémet SFX-re, mert a vízhűtésem csövei nagyon erősen hajlanak a hosszú táp miatt, csak nem tudom, érdemes-e rászánni a pénzt és az energiát. Ez az első vízhűtésem, nem tudom, mennyire kell tartani a hajlítgatástól.
Merevlemezt illetően szerintem nem vészes a 3,5"-es 7200 rpm-es meghajtó. Ha csend van, akkor kicsit hangos, de nálam is úgy van beállítva, hogy egy idő után lekapcsolja magát (mondjuk van, hogy valamilyen háttérfolyamat visszakapcsolja, amit jó lenne kiszűrni valahogy). Nekem azért kell ez, mert erre van telepítve a játékaim nagy része, és nem mindegy, mennyit kell várjak egy-egy pálya betöltésére. Volt 5400 rpm-es laptop vinyóm is, azzal néha kínszenvedés volt. Arról nem is beszélve, hogy a kis HGST-t nem érdekelték a Windows energiagazdálkodási beállításai, ő minden esetben lekapcsolta magát 5 másodperc (!) tétlenség után. Ez eredményezett olyan szépségeket, hogy pl. Mass Effectben gyakran késtek, és/vagy akadoztak a dialógusok - merthogy ott a beszédet a háttértárról streameli a játék. Ezek után azt mondom, inkább legyen egy hangyányit nagyobb zaj. Játék közben úgysem hallom, üresjáratban meg lekapcsol.
-
AusWolf
őstag
válasz
Peterhappy #40335 üzenetére
Bocs, a méretét nem néztem.
Ez egy meglehetősen rövid darab, bár nem tudom, az EVGA-k mostanában milyenek (utoljára 750 Ti-m volt tőlük, azzal nem volt gond).
M.2-es SSD-n szerintem gondolkodni is felesleges (főleg az ADATA-d mellé). Otthoni körülmények között lehetetlen kihasználni az előnyeit.
-
AusWolf
őstag
válasz
Peterhappy #40332 üzenetére
Én csak annyit fűznék hozzá, hogy a GT 1030 és a GTX 1050 Ti között ég és föld a különbség. Ha tervezel új játékokkal játszani, akkor nem kérdés az 1050 Ti előnye (vagy akár csak a sima 1050-é). Ilyet találtam belőle, ha mindenképpen passzív hűtéses kell, bár én a helyedben nem félnék az aktívtól sem. Nekem pl. egy egyventis MSI 1060 Aero ITX-em van, és még egyszer nem sikerült hallanom a hangját, pedig eleinte füleltem nagyon.
-
AusWolf
őstag
válasz
AxBattler #40277 üzenetére
1080 mini? Wow!
Képzelem, milyen kánikulát csinálhat egy borsószemnyi itx házban.
Nekem ilyenem van. Egyáltalán nem lehet hallani még terhelés alatt sem (a 7200 rpm-es hdd-m hangosabb).
(#40293) gyorol: Nekem ROG Strix B250I-m van, és csak ajánlani tudom.
Minden van rajta, beleértve a 2 PCI-e m.2 slotot, Wi-Fit, Bluetooth-t, PWM-en kívül feszültséggel is szabályozható ventiket, és még a külön 4 tűs vízpumpa csatit is.
-
AusWolf
őstag
válasz
#16939776 #40238 üzenetére
Áh, már annyit költöttem a gépre, hogy minden további fillért sajnálok.
Sikerült megoldanom, hogy bent legyen a radi és a venti is, bár nagyon szűkös a hely, és erősen hajlik a cső a táp miatt. Szerelés közben féltem tőle, hogy eltöröm, és elárasztok mindent vízzel, de végül csak betuszkoltam valahogy.
A gyári léghűtőre semmiképpen sem váltanék vissza, mert nem csak hangos, de nem is hűt jól. Most így ezzel a felállással negyed óra Aida64 stabilitásteszt után ~80 fokos a proci, és a zajtól se bolondulok meg. Biztos lehetne még javítani rajta minőségi pasztával... lehet, ez lesz a következő projekt.
-
AusWolf
őstag
Na megvan a vízhűtés az Elite 110-be. Az ajánlásokkal ellentétben mégis Corsair H55-öt vettem, mert akciós volt. Alig került többe, mint 40 font, a többi hasonló 120-as kompakt meg 80-nál kezdődik, a nagyobbakról nem is beszélve. Jelenleg úgy szereltem be, hogy a radiátor a házban van, a venti meg a házon kívülről fújja rá a levegőt. Elég béna így, mert az előlapi paneltől alig kap levegőt a cucc, és ez meg is látszik a hőmérsékleten.
Később megpróbálom átszerelni úgy, hogy a venti is belül legyen. Nem tudom, menni fog-e, mert így is alig bírtam elvezetni a csöveket meg a kábeleket. Lehet, tényleg kelleni fog egy másik ház a végén (bár még nem adom fel).
-
AusWolf
őstag
Köszi a javaslatokat.
A Thermalright AXP-100 jónak tűnik, az AXP-200 viszont ugyanaz a kategória, mint a Shadow Rock LP: a hatékonysága nem kérdéses, a mérete viszont igen. Ezért is szemeztem a Cryorig C7-tel. Az egy jó kompromisszumnak tűnik teljesítmény, hang és méret között. Igazából nekem a gyári Intel hűtő is megfelelne, ha nem lenne ilyen hangos.
A játékvíz gondolatával is eljátszadoztam, de az nekem még nagyon ismeretlen terület.
Tartok tőle, hogy sok vele a karbantartási munka, meg a kockázat, hogy valahol esetleg ereszt a rendszer. Ha netán mégis rászánnám magam, akkor milyet ajánlanál?
-
AusWolf
őstag
Sziasztok.
Egy Coolermaster Elite 110 házba keresek max. 76 mm magas hűtőt. A teljesítmény nem elsődleges szempont, mert egy nem K-s i7-7700-ra lesz. A gyári Intel hűtő által keltett irtózatos zajtól szeretnék csak megszabadulni.
Az egyik kiszemeltem a be quiet! Shadow Rock LP. Állítólag teljesítményben és zajszintben is a kategória királya, viszont 75,4 mm magas, vagyis 0,6 mm választaná el a tápegységtől, ami nem tudom, mennyire lenne jó ötlet.
A másik jelölt a Cryorig C7. Ez állítólag teljesítményben és hangban is elmarad a Shadow Rocktól, de legalább 100%, hogy befér a házba.
Szerintetek melyiket válasszam? Ti milyen hűtőt használtok/használnátok apró házban?
-
AusWolf
őstag
Sziasztok!
Egy gyors, de annál bonyolultabb kérdés: Ha egy ASRock FM2A88X-ITX+ alaplapot használnék AMD A10-7870K APU-val, akkor a gyári AMD hűtő mellé/alá beférne egy magas profilú RAM-pár, mint például a Kingston HyperX Beast sorozat memóriái?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
AusWolf
őstag
A jelenlegi gépemben 2 db 3,5" merevlemez van, az eladástól függ, hogy mindkettőt beépítem-e az újba, vagy az egyik helyett ideiglenesen egy kallódó notebook vinyót szerelek-e be. Az lenne az ideális, ha két 3,5", egy 2,5" és egy 5,25" meghajtó beépítése problémamentes lenne, így később még akár egy SSD is számításba jöhet. Ezért szemeltem ki eredetileg a CM 130-at, az ebben elvileg praktikusan megoldható zavartalan hűtés mellett.
"Olyan aszimmetrikus hűtőket ajánlottam, melyekkel nincs gond az MSI B85I Gaming-en."
Á, értem. Ezesetben méginkább köszönöm.
-
AusWolf
őstag
Köszönöm a segítséget.
A Sharkoon QB One-nal is szemezgetek, csak az a bajom vele, hogy nincs benne hely optikai meghajtónak. A Xigmatek Eris sem tűnik rossznak. Ez az elülső tápos elrendezés még jobban is tetszik, mint a CM féle, viszont a hűtése nem tudom, elég-e. 1 db 8 centis venti hátul nem sok, a felső 12 centis helyet pedig nálam elfoglalná egy merevlemez.
A Thermalright hűtők is jónak tűnnek, csak félek tőle, hogy egy ekkora dög belógna a PCI-E sín főlé. Lehet, hogy tényleg másik alaplapot kéne keresnem.
Még nézelődök a listából, amit linkeltél. Köszönöm mégegyszer.
-
AusWolf
őstag
Sziasztok!
Épp mini ITX rendszer összerakása előtt állok, és kicsit gondban vagyok processzorhűtő terén. Egy Core i5-4460 procihoz néztem ki egy Coolermaster Gemini II M4 típusút, viszont ez nagy valószínűséggel blokkolja a PCI-E sínt az MSI B85I Gamer alaplapon. Megoldás lenne egy H97-es, vagy Z97-es alaplap, de az meg annyival többe kerülne, amennyit nem akarok rászánni. Éppen ezért kinéztem egy másik hűtőt, egy Coolermaster Vortex 211P-t, viszont ez nem tudom, hogy elég jó-e. Egy ATX rendszerben biztos elég lenne, tekintve, hogy a proci nem húzható, viszont egy mini ITX házba gondolom jobban beszorul a hő. Nektek mi a véleményetek?
A másik dilemmám a táp. Szerintetek egy Coolermaster G550M elég lenne a fenti procihoz egy felső-közép kategóriájú VGA-val (R9 285 vagy 290), meg 2-3 merevlemezzel, vagy inkább vegyem a 650 wattos változatot?
Előre is köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest