-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zhagyma
őstag
" ... Jelenleg a UPC-nél is dolgozom, és itt is van megkötés, hogy csak saját beltérivel megy a digitális adás -ezt úgy kell elképzelni, mint a mobiloknál a szolgáltatófüggő példányokat. Viszont a PC lenne a "kártyafüggetlen" megoldás, veszel egy usb-s conexant kártyaolvasót a tuner mellé, és voilá.
Működik, szerelőink is mondták.
..."
Annak igazán örülnék, ha ezt UPC kábel-re értenéd. Ha arra érted kíváncsian várom a megoldást: úgy tudom UPC kábel esetén össze van rendelve az STB a kártyával. Lehet "belsősőknek" feloldható ez a kötötség?
-
zhagyma
őstag
válasz
#22145024 #6983 üzenetére
Esetleg ezt olvasd el: picoPSU + xbox 203W brick
-
zhagyma
őstag
Köszi.
Technikai értelemben korábbi tanácsaidat megfogadtam. A javasolt Dell és Xbox adapeterek mögötti FSP, Delta, stb gyártók termékeit felderítettem. Az így elérhető adatlapok alapján ezeknek az adaptereknek a műszaki paraméterei rendben vannak. A gond ott van, hogy egy új 180-200W környéki ilyen branch "tégla" szállítási költséggel >20 eFT fölött áll meg. A legrosszab eddigi ajánlat nem ebay-n 35 eFT körül volt. Az ebay-n általában refurbished és használt darabok ugyan beszerezhetők 10-15 eFt környékén USA/UK/HK viszonylatban (a new-nak hírdetett változatokról kiderült, hogy mégis used
), de ezeken még gondolkodom ...
Ui: Hazai aprókon még nem jött össze használt xbox360 táp sem az általad is említett ár közelében sem. De azért igyekszem ...
-
zhagyma
őstag
válasz
PeterPH #6965 üzenetére
Egyetértek. Csak keresgéltem a neten alternatív megoldásokat a tápellátásra. Már korábban felmerült bennem az ötlet, hogy a picoPSU + brick kombó egyesíthető műszakilag. Van pár bíztató megoldás a nevesebb gyártóknál, de magas az ár ...
Ekkor elgondolkodtam. Mi lenne, ha a drága branch téglatápot helyettesíteném egy saját építésű kapcsolóüzemú AC/DC konverterrel. Mint kiderült a chipgyártók egész ütős chipeket gyártanak ebben a kérdéskörben. A chipekhez a tervezési utasítások (részletes számításokkal) általában a gyártók honlapján szabadon elérhetők. Egyelőre ez tűnik a legolcsóbb minőségi megoldásnak, de némi időráfordítást igényelne. Na majd meglátjuk ...
Mivel jelenelg nincs felesleges szabadidőm így akadtam az "open frame" megoldásokra. Ezek a PSU gyártók által készített OEM megoldások, amelyeknek 12V AC/DC konvereteres változatait fröccsöntik a kínai üzemek a téglatápba. Emiatt a téglatápok újonnan tök egyformák lehetnek kívűlről, de nem mindegy mi van a burkolat alatt ...
Jelenleg egy ilyen picoPSU-160-XT-m van. Ehhez kellene legalább 12V/16.6A bricket találnom, hogy a peek teljesítményben is passzoljon a picoPSU-hoz. Igazság szerint nem találok olyat, amely a neten elérhető datasheet-l rendelkezik és nem "horror" áron van. Kínai utánérzések persze vannak olcsón, de nem sok bizalmam van bennük.
Ui: Bocs hogy sokat rúgózok a kérdésen, de egyelőre ez izgat.
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #6923 üzenetére
Rövid "guglizás" eredménye:
FSP150-5G01 datasheet.
FSP150-5G01 priceSzerintem ez drága és valószínűleg olcsóbb forrás is lehet. Valószínűleg egy 150W-s picoPSU + 150W 12V brick combó árával összevethető árfekvésben van esélye elterjedni. Sajnos a specifikációban az efficiency >= 76% szerepel. Ez rosszabnak tűnik egy picoPSU + tégla combo együttes hatásfokánál. Bár a noname kínai 12V-s téglatápok borzalmas eredményeket képesek produkálni. Így a picoPSU + tégla együttes hatásfoka is borzalmasan rossz lehet. Azt meg tudjuk, hogy neves gyártó által specifikált téglatápok >80% fölötti hatásfokkal horror áron kaphatók.
-
zhagyma
őstag
" ... A másik megoldás, ha találnék valami alacsony fogyasztású, 100W körüli ATX tápot, de ilyent egyelőre nem láttam... "
Érdekes alternativa mivel valószínűleg jobb a hatásfoka, mint a picoPSU / brick comboknak: FSP150-5G01, FSP150-5G01
-
zhagyma
őstag
Lehet, hogy erre gondolnak? Thin Mini-ITX Based All-in-One PC System Design Guide by intel
-
zhagyma
őstag
Az elképzelés jónak tűnik egy paneltáp 12V-s ág teljesítmény (áram) korlátjának kikerülésére, de megint hangosan gondolkodnék:
A Power Supply Design Guide for Desktop Platform Form Factors v2.3 specifikáció szerint a PWR_OK (power good) jellel az ATX PSU jelzi az alaplapnak "üzemkészségét", míg a PS_ON# jellel vezérelheti az alaplap a PSU ki/be kapcsolását. Feltételezem az ábrán feltüntetett paneltáp kezeli ezeket a jeleket. Ha így van akkor az AC/DC adapterről általad javasolt leágazó 12V-s ágakat nem lehet vezérelni (maximum a 230V kapcsolható, ami szintén nem tökéletes megoldás). Ez azt is jelenti, hogy az alaplap / grafikus kártya a PWR_OK jel aktív állapota előtt is kaphat 12V-t és a PS_ON# inaktív állapota esetén is megmaradnak ezek a feszültségek. Nyilván a paneltáp által kezelt további szabványos feszültségek a vezérelőjeleknek megfelelően működnek. Emiatt inkonzisztens feszültségállapotok lesznek az alaplapon. Gondolom ez nem kívánatos ...
-
zhagyma
őstag
" ... a mostan táp ideális esetben 80+ ..."
Gondolom hogy kis teljesítményhez a picoPSU jobb, de egy tipikus AC/DC és egy DC/DC hatásfokait figyelembe véve ilyen hatásfok jön ki a két eszközre együttesen: 0,816 = 0.96*0.85. Remélem jól gondolom. Forrás:
DC/DC hatásfok ~96%: picoPSU-160-XT
AC/DC efficiency ~85%: [link]:HookR #6161 Köszi!
-
zhagyma
őstag
" ... Fölöttébb kíváncsivá tettél, magad hogyan állítanál elő hatszögletű lukakat? Készítenél présszerszámot? ..."
Erre Én is kíváncsi lennék.
Igazából megkérdeztem a mechanika üzemben a fiúkat, mit lehetne tenni. Válasz "Ha nem boldogulsz megcsináljuk egy sörért". Villamos ember lévén innentől kezdve mengyugodtam ...
#3351 Szóval ügyes vagy. Köszi a linket
-
zhagyma
őstag
Nekem tetszik az 5 literes koncepciód. Ha az opcionális 1x 3,5" / 2 x 2,5" HDD-ból csak egyet használnék és tovább "legóznék" talán nagyobb hely maradna a vezetékekre / levegő áramlásra ...
Vásárolható valahol "méhselyt szerkezetű" (hatszög alakú lyukak) acél / aluminium lemez vagy magamnak kell előállítani?
-
zhagyma
őstag
" ... HTPC-be nem gondolkodtál az ION + Atom megoldásban? ..."
Természetesen előszőr Atom 330 + ION összeállításra godoltam az előnyös fogyasztás miatt. Viszont jelelegi ismereteim szerint az 1920x1080i@50 anyagok deinterlacing és az egyéb képjavító eljárásai már meghaladják az "erejét" (jelforrás: digitális adás streamelve). Az ION2 megoldásokat ugornám ...
Az i3-530 / H57esetén talán alulfeszelés / működési frekvencia csökkentés mellett is elegendő teljesímény maradna némi hőmennyiség megtakarítás mellett. Ezt még körbe kell járnom ... Sejtésem szerint az ION1-t hőtermelés tekintetében így semt utolérhető.
-
zhagyma
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest