Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• TESCO-Zsömle

titán

válasz flashpointer #61674 üzenetére

Úgy biza. Nyilván kis rendszernél nem kellenek akkora méretek, de a szabályok egyszerűek. A leghűvösebbtől a legforróbbig növekvő sorba kell rakni az alkatrészeket. A körön belül mindenképp, de lehetőség szerint fizikailag is függőlegesen. Az utolsó (és egyben elgnagyobb) hőtermelő, a GPU után feltágulni amennyire lehet (a meleg vizet nem szabad a körön belül fojtani) és úgy fel szigetelve a radiátor csatlakozójáig. Utóbbira egy 100-120cm magas fűtési alumínium radiátort gondoltam, nyilván korróziógátló folyadékkal és galvanikus elválasztással.

Az ötlet alapja az a tény, hogy a képen látható rendszeren egyszer alakítottam valamit és csak 3 hónappal később vettem észre, hogy a szivattyút elfelejtettem visszadugni, addig nem volt keringetés csak keringés. Kellett hozzá az a felépítés, ami a képen is látszik, hogy a hőtermelőből egyenesen fel megy a víz a hőleadóba és kellett ez a blokk. Az Enzotech Sapphire, ami felépítését tekintve a múlt és a jövő közti átmenet. A mai micro-pin és a régi macro-fin dizánj keveréke a micro-fin. A dolog egyedisége az a jelenség, hogy minél lassabb az áramlás a tüskék között, azok annál hosszabban átmelegszenek -> nő az effektív felület. Ilyen azóta sincs , mert nem szükséges a szivattyúk miatt. A maga korában ennek a blokknak volt a legkisebb ellenállása és ezzel arányosan a legjobb teljesítménye. Bármi, ami ennél jobb volt, legalább 1,5-2x akkora ellenállással bírt a jet-plate miatt.

• phulee

tag

válasz flashpointer #61674 üzenetére

Pontosan, ahogy TESCO-Zsömle is írta. Megfelelő kialakítás mellett a folyadék a fizikai hatások mentén keringeni kezd. Nyilván van hátránya, de előnye is. Pl. egy mai fűtési rendszer áram nélkül mit sem ér. Nekünk van vízteres kandallónk, de a modern csőrendszerek mellett nem fog létrejönni a gravitációs keringés, kell neki a szivattyú is.
    Nyilván egy számítógép esetén más a helyzet, ugyanakkor kevesebb a meghibásodási lehetőség, illetve teljesen zajtalan lehet.

Új hozzászólás Aktív témák