Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• paljani

aktív tag

válasz Predatorr #296 üzenetére

Valójában nem volt vita és most sincs. Kerek-perec levezettem, hogy ma kevesebbet kell magyarországon magyar átlagfizetésben magyar (azaz nem msrp) bruttó árakon fizetni egy RTX 5080-ért mint anno egy GTX 1080Ti-ért. Végig leírtam - a fairség jegyében - , hogy nem teljesen ugyanaz a kategória, mert már van RTX 5090 is ami ma az abszolút csúcs.

Azt értem, hogy emberről-emberre változik a megtakarítási ráta és minél alacsonyabb a jövedelem annál erősebben üt az "infláció":
    1. Ha valakinek a havi bevétele 100 és a(z inflációval terhelt) kiadása is 100 egység akkor 10% inflációs növekmény ami havi szinten érinti az 10%.
    2. Ha valakinek a havi bevétele 1000 és a(z inflációval terhelt) kiadása 100 egység akkor 10% inflációs növekmény ami havi szinten érinti az "csak" 1%. Érintheti a maradék 90%-át is, amennyiben azt elkölti, de ha pl. minimum reálhozamon megtakarítja a 90%-ot akkor nem érinti.

Namost a fentiek miatt van aki tényleg "rosszabnak" érzi a helyzetet mint pl. 15 éve és van aki meg "sokkal jobbnak" (akár közel azonos fizetés mellett is). Ezért számoltam át az árakat "munkaegyenértékre". Ha valakit érdekel olvasson vissza.

Új hozzászólás Aktív témák