-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Foley101
tag
válasz
dabadab #61295 üzenetére
Számolásban nem vagy túl jó, viszont a gép mostani változatában (egy fizikai gép) egy SATA3-as, 850-es PRO SSD van, és HDSeintellel az alábbi értékeket látom:
Hard Disk Model ID . . . . . . . : Samsung SSD 850 PRO 1TB
Power On Time . . . . . . . . . . : 962 days, 0 hours
Estimated Remaining Lifetime . . : 683 days
Lifetime Writes . . . . . . . . . : 57.84 TB
Health . . . . . . . . . . . . . : #################--- 89 % (Excellent)
Performance . . . . . . . . . . . : #################### 100 % (Excellent)Ezek alapján mit tudtok mondani?
Ez lesz átültetve virtuális környezetbe, ezért is mentem el a PRO/MLC irányba.
-
dabadab
titán
válasz
Foley101 #61291 üzenetére
Azért kérdés az, hogy konkrétan mit is csináltok azokkal a nagy file-okkal, hogy tényleg szűk keresztmetszet-e a SATA 500 MB/s-e (vagy 1000 MB/s, ha raidet használtok). Ja, és ha tényleg nagy file-okat írtok, akkor érdemes ránézni a sustained write értékekre is az SSD-knél (ezeket persze nem publikálják, tesztekből kell összehalászni), mert az SSD-k folyamatos írásnál tipikusan belassulnak az első néhány tíz vagy 100 GB után, amikor a write cache megtelik.
Ugyanitt érdemes ránézni, hogy valójában mennyit írtok: a tesztek alapján (pl.) úgy tűnik, hogy a kapacitás párezerszeresét bírják írásban a TLC-k, szóval a 4 TB-re olyan 4-15 PB-t tudtok írni, ez négy virtuális géppel, hat évvel meg évente 200 munkanappal számolva olyan 0,8 - 3 TB / fő / nap.
-
-
-
Foley101
tag
Sziasztok!
Össze kell raknom egy erős gépet, amin több száz gigás virtuális gépek fognak futni. Emiatt MLC-s SSD-t keresek, minél nagyobbat. Ebből a kategóriából az arukereso.hu szűrése alapján (M.2 és MLC) egy SSD jöhet szóba, a Samsung 970-es PRO-ja, amiből 3 db 1 TB-osat vennék.
Viszont az az alaplap, amit kinéztem nem támogatja: [link]
128 GB Quad Channeles memória kell a gépbe, ami a 3xM.2 igényen túl szintén erősen leszűkíti az alaplap lehetőségeket... de ha csak Dual Channelesben gondolkodnánk, akkor sem lenne sokkal jobb a helyzet.A kérdésem az lenne, hogy a TLC-s SSD-k mennyire bírják a virtualizációt? A gépet 5-6 évre tervezzük, Linux alaprendszeren lenne 3-4 virtuális Linux, amiben fejlesztenek a kollégák.
Dolgozunk nagy fájlokkal, ezért lenne jobb az NVMe protokoll.Alapvetően 3x1TB 970 PRO SSD-t raktam volna az alaplapra, de ha TLC-s SSD is szóba jöhetne, akkor 2x1,5TB vagy 2x2TB-os SSD is elég lenne, és akkor olyan alaplapot is tudnék nézni, amiben csak 2 db M2-es csatlakozó van.
A másik lehetőség, hogy elengedem az NVMe protokollt, és a virtuális gépek alá SATA3-as MLC-s SSD-t pakolok, de a nagy fájlok miatt jobb lenne az NVMe irány...
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
-
-
-
lanszelot
addikt
Hello,
Nem tudom milyen ssd-t vegyek : téglatest, vagy memória szerűt?
A jelenlegit megtatanám játékoknak, és a rendszernek milyet vegyek?
Vagy ugyanilyet még egyet?Kérlek segítsetek, betojt a pc-m.
Nem értek hozzá, összefoglalókból szedtem össze.
Amim van :
BitFenix Formula 80 PLUS Gold Netzteil - 450 Watt
Asus rog stix 1070 8Gb
Sharkoon M25-V ATC MIDI Tower Case - Black
500Gb SSD Crucial MX500
4TB HDD
HTC ViveSzeretném a héten megkapni /uk amazon/, mert lehet hétvégétől teljes kijárási tilalom lesz.
Játékra használom. Nem tuningolok, össze rak oszt jó.Amit eddig kinéztem:
-i9 9900KF
-MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Motherboard ATX, LGA1151, DDR4, LAN, 802.11AC WIFI, USB 3.1 Gen2, Type-C, M.2, RGB Mystic Light, HDMI, Display Port, Intel 8th and 9th Genvagy
-ASUS Prime Z390-A LGA1151 (Intel 8th and 9th Gen) ATX DDR4 DP HDMI M.2 USB 3.1 Gen2 Gigabit LAN Motherboard, Black
még nem tudom melyik
Crucial Ballistix BL2K16G36C16U4B 3600 MHz, DDR4
Azért i9 9900KF mert K out of stock. Nem tudom mi a különbség. -
Aurig@
őstag
válasz
Kicsipampam #61272 üzenetére
Gyerekekről, kirándulásokról videók, képek /12-15 évnyi anyag/ + sok hivatalos dokumentum, amiket nem tárolnék felhőben. Ehhez simán kell minimum,1, de inkább 1.5-2TB-nyi hely. Nem azért gyűjtögettem és tettem félre, hogy nélkülözzem. Ezért írtam, hogy külső vinyó sokkal előnyösebb.
-
-
Raymond
titán
-
-
ÜDV a csapatnak !
A kiválasztottam egy toshiba xg5 lenne torrent és játékra . A kérdésem az lenne hogy mi a véleményetek róla a forumot átolvastam a témában . Laptopba menne egy Intel 600p mellé .
és így egy full SSD rendszerem lenne .
Válaszaitokat elöre is köszönöm -
-
Aurig@
őstag
válasz
Pyttawrx #61263 üzenetére
Én kizárólag külső HDD-n tárolok mindent. Amennyi adatom van, nincs olyan tárhely /1-2TB/ ahová fel tudnám tölteni. Ha lenne is akkora tárhely, ahhoz kevés lenne a feltöltési sávszélesség /UPC, 22 megabit/, ezzel egy örökkévalóság lenne. Lefelé hiába gyors /500 megabit/ a UPC, ha fel kevés. Sajnos, akik vidéken, falun, kisvárosban élnek, nekik esélyük sincs nagy mennyiséget felhőbe tölteni. Rengeteg helyen csak 20-30/ néhány megabit van.
Inkább külső HDD, mobilisabb. SSD-én nem tárolnék semmit.
Ezek csak saját vélemények. -
Frawly
veterán
válasz
peter889 #61265 üzenetére
Szerintem az 256 gigás lesz, nem megás. Hogy megérte-e az sok mindentől függ. Mire használod, milyen gépben, mennyi pénzt adtál érte, mennyi gari van rá.
De már a látatlanban sejtem, hogy egy zsír új, bolti, 5 éves garis, 500 gigás 860 EVO-val jobban jártál volna.
A Samsung úgy általában a legmegbízhatóbb, de azért nekik is van meghibásodó SSD-jük, 1-1 azért megy tönkre, azért is van rá jótállás, nem dísznek. Most itt a másik SSD-s topikban valakinél egy 850 Pro gyűjtött be pár meghibásodott szektort, pedig az egy 10 éves jótállásos meghajtó, még klasszik MLC NAND-dal, nagyobb írásterhelhetőséggel és a tulaj nem is írt rá sokat 2,5 év alatt, kb. a szokásos felhasználói átlagot, évi ~20 gigát. A selejteket egyik gyártó sem tudja 100%-ra kiszűrni, mindegy milyen minőségi terméket gyárt, meg milyen drága, felsőkategóriás termékről van szó.
Mentésnek mindig lennie kell az adataidról. Nem csak az SSD meghibásodása esetére, hanem ha user error miatt törölsz, felülírsz, formázol valamit, vagy bekapsz egy ransomware-t, akkor ne bukjad az adataid. Ha ezt elmulasztod, és emiatt adatvesztésed van, akkor igen, az a te hibád, nem a meghibásodó háttértáré.
A 20 évvel kapcsolatban igazad van. Én csak a 20 évet olvastam, és a 2000-es állapotokat írtam le. 1996 már 24 évvel ezelőtt volt. Igen, akkoriban még nagyon drága volt egy CD író. De akkor még nem is nagyon irkáltak CD-ket, a legtöbb ember még DOS-on meg Win3.x-en nyomta, és a játékok, progik, OS-ek felfértek néhány floppyra is akár, mp3 is csak akkor lett ismert, a legtöbb CPU-n akkor még akadozott, ahogy a frissen megjelent Win95-höz is előbb hozzá kellett upgrade-elni hardverügyileg a meglévő gépek többségét (erősebb 486-ra, P1-re, 8-16 MB RAM-ra minimum). Az 1996-2000-es évek nagyon kaotikusak voltak, sok mindent jelent meg akkor 3D GPU-k, nagyon gyorsan fejlődtek akkoriban a procik, gyorsan avultak a gépek. Meg régen a hardver többe került a fizetésekhez képest, mint ma, ennyivel valóban jobb lett a helyzet. De ez a 24 évvel ezelőtti retró időtávlat viszont már nem releváns annak szempontjából, hogy most milyen SSD-t vegyél.
-
válasz
Kicsipampam #61267 üzenetére
Igazad a Kürttel kapcsolatban. Egy éven belül 3x hallottam róluk, sajnos negatív irányban, plusz egy munkájuk volt a kezembe, de hagyjuk...... nem bírálom őket, főként nem szakmailag.
-
Kicsipampam
tag
válasz
peter889 #61265 üzenetére
Részben igazad van, annak idején csak 1.44-es floppy volt a biztonsági mentési lehetőség. Amikor lejjebb mentek a vinyó árak már volt alternatíva, manapság meg rengeteg. Jelzi az akkori helyzetet, hogy komoly cégek sem áldoztak rá, Kürt-ék ebből komplett menő vállalkozást csináltak és évekig futott nekik a szekér. Manapság már nem lehet annyit hallani róluk.
-
peter889
őstag
válasz
Graphics #61261 üzenetére
Tényleg sokat morfondíroztam rajta, végül vettem innen az apróról az előbb egy Samsung 860 Pro-t, 256 MB-osat, használtan.
Nem állítom, hogy jól döntöttem, de így döntöttem.
Így utólag talán jobb döntés lett volna egy 860 Evo 512 MB-os, de igazából az 512-esek árait előtt meg sem néztem, mindegy. Meg már nem akartam több időt elszúrni a nézegetéssel.
A döntések meghozatala nem az erősségem. :)
Akkor Te legalább ügyesebben vásárolsz, mint én.
És köszönöm a tippeket Mindenkinek.(#61263) Pyttawrx, mármint úgy érted, hogy időközönként lemented a fontos adatokat?
Én úgy szoktam. Nyilván van profibb megoldás is, mint pl. az adattárolók tükrözése (vagy mi a neve), de abban én olyat még nem csináltam.(#61264) Frawly, akkor jó Neked, ha régen sem volt nehezebb, én ezt magamról nem mondhatom el.
És én több, mint 20 évet írtam. De az előbb előbányásztam egy 2000.08.23-ai keltezésű árlistát, egyik lakhelyemen lévő üzletben a legolcsóbb CD újraíró került bruttó 54.594 forintba, GOLDSTAR "márka".
Ja, csak akkor a pénz is sokkal többet ért.
Emlékeim szerint pl. 1996-ban bőven nettó 100 ezer forint felett volt egy CD író. Ha összevetjük az akkori kereseti viszonyokkal, legtöbben csak szerettek volna olyan anyagi helyzetben lenni, hogy ne okozzon gondot a megvétele.
Persze vehettem volna plusz HDD-t a gépbe, de akkor annak is nagyon örültem, ha egyetlen HDD-t ki tudtam fizetni, aminek jelenértéke mellesleg több,mint 100 ezer forint volt. Akkoriban még a használt cuccok vétele is sokkal nehezebb volt: nekem pl. nem volt net, még a betárcsázós net is sokba került, egy bazár hirdetőújság relatíve borsos ára volt, de még ha volt is valakinek net, nem nagyon talált hirdetést, mert minden papíralapon ment, stb.A műszaki cuccok régen relatíve többe kerültek.
Annál is régebben pl. egy Commodore gépet csak sok havi keresetből lehetett megvenni. Legtöbben azt sem tudták, mi az hogy számítógép, nemhogy álmodtak volna róla.Amúgy szerintem jól írod.
-
Frawly
veterán
válasz
peter889 #61258 üzenetére
Régen sem volt nehezebb. 20 éve sem volt olyan megfizethetetlen a CD író árban, kicsit az akkori kor SSD-je volt árakat tekintve. Meg akkoriban a 650-700 megás CD több mindenre volt elég, mint ma, mert akkor az OS-ek, programok, játékok is csak töredékét foglalták a mainak (egy XP 2 gigát foglalt, egy nagyobb játék is max ennyit, max. 1-2 CD), meg a multimédiát se mindenki FLAC highres audióben, meg a videókat nem HD, FullHD, 4-8K-ban tolta, ergo ilyen filmek is kisebbek voltak, max. 1 DVD, amiből gyártottak 1-2 CD-s DivX RIP-eket, meg 128-256 kbps-os mp3-akat hallgatott mindenki. Így a CD-kre értelmesen fel lehetett férni. Nagyobb cégek, akiknek nem volt elég a CD, azok vagy DVD-t írtak, vagy még inkább szalagos egységekre archiváltak.
De nem kellett sokáig 20 évvel ezelőtt sem CD-zni, mivel néhány évre rá elterjedt a DVD írás is, meg a HDD-k is folyamatosan nőttek, gyorsultak, PATA helyett jött be a SATA, egyre nőtt az adatsűrűség, nőtt a cache a HDD-kben.
De ugyanez van az egyéb PC hardverekkel is. Régen kevesebb volt a RAM, gyengébbek voltak a procik, GPU-k, viszont a szoftverek erőforrásigénye is arányosan alacsonyabb volt. És ugyanez fordítva, ma hiába erősebb minden PC hardver, ha a szoftverek is bloatabbak lettek, erőforrásigényesebbek, meg a kezelt adatoknak, tartalmaknak is nagyot nőtt a mérete, sávszéligénye. Ez mindig is ilyen lesz, ami egyik oldalról technikai fejlődés miatt jobb lehetne, az a másik oldalról a kompexitás növekedésével egyre nagyobb terhet is jelent, a kettő meg kioltja egymást.
-
válasz
peter889 #61253 üzenetére
Ez nem igaz. Mentésnek mindig lenni kell arról ami fontos.2-3 helyen is. Nekem ebből 1 felhőbe, 1 saját hálózati adattárolón, 1 pedig külső hdd. Egy újra telepítés ma a legkevesebb. Ha valami fontos arra fel kell készülni. Jah és amiket leírtam nem is a legdrágább lehetőségek, sőt. Túlragozod
-
válasz
Graphics #61261 üzenetére
Hozzáteszem, 4 napja beszélünk arról , hogy milyen tuti SSD-t kéne venned... ( ezalatt én vettem 3db SSD-t... Venni kell, nem gondolkozni, főleg, ha van tuti javaslat is.
Micron C400-at, WD Green m.2-est, Toshiba SG5 m.2-est pendrive-nak.
Vegyél egy Crucial MX500-ast, vagy egy Samsung 860 Evo-t.
Ha kell, akkor meg kell venni. Nem nyammogni rajta ennyit.Lehet száraz és nyers, amit írtam ,de ez az igazság
-
válasz
peter889 #61258 üzenetére
Tessék venni egy SSD-t
A témát már napok óta túltárgyaltuk.
A 20 éves lehetőségeket akkor engedjük el, fókuszálj a napjainkban megoldható lehetőségekre.
Openmediavault, 2x1TB használt notivinyó backupnak, egy jó SSD, lehetőség szerint újan, ne 1-2 ezer forinttal olcsóbban használtat.
Ennnyit tudunk tanácsként adni. Ha megfogadod ámen, ha nem akkor ez már a Te dolgod.
Mi ajánlottunk, javasoltunk.
-
Frawly
veterán
Nem, nem normális. Egy 850 Pro-nak, pláne az 1 terásnak 42 terányi írás után még 99-100%-osnak kéne lennie, 0 hibás szektorral. Nagyon sürgősen pattintsd vissza gariba. A SMART fülről csinálj screenshotot, amin nincs ott ez a „Ezen a ponton az merevlemez garanciális cseréje nem lehetséges” szösszenet. Nem a rákot nem lehetséges. Ez a 42 tera írás még egy középkategóriás 3D TLC meghajtón sem kéne, hogy hibás szektort okozzon, nem hogy egy ilyen drága, Pro MLC SSD-n.
-
Frawly
veterán
válasz
gera021 #61172 üzenetére
Nem, a 860 EVO nem lassú. Játékok alatt nem fogsz különbséget érezni, azt garantálom. Az ne tévesszen meg, hogy egyikre 550 MB/sec-et írnak, a másikra meg 3200 MB/sec-et. Ez a különbség akkor van, ha
1) nagy fájlokat másolsz, írsz (ez átlag felhasználásnál, meg gamereknél ritka)
2) csak akkor, ha olyan forrásról íródik a fájl (másik NVMe SSD, ugyanazon SSD másik partíciója, RAM), ami tudja etetni az SSD-t ekkora sebességgel (ha csak SATA SSD-ről, meg HDD-ről és hálózatról másolsz rá, akkor a forrás lesz a szűk keresztmetszet, nem a célmeghajtó sebessége)
2) nagy fájloknál is addig, amíg a cache ki nem fogy, vagy a vezérlő túl nem melegszik, stb.. Azért nehogy azt hidd ám, hogy a 970 EVO Plus végig tudja írni az egész felületét max gázon. Ez csak a legméregdrágább, Pro meg Optane SSD-knek sikerül, de ezek min. duplájában kerülnek, ha nem még drágábbak.Olvass vissza a topikban, számtalanszor belinkeltem videót, ahol lemérik, hogy az SATA SSD nem lassabb játékbetöltéseknél sem, mint az NVMe, és el is vezetik, hogy miért, hol a bottleneck, ami miatt a többi hardver nem tudja olyan ütemben adattal etetni az NVMe SSD-t. Nem írom le újra és újra, minden topikoldalon, mert már nekem is elegem van belőle, meg a topik állandó látogatóinak is, hogy minden 1000× le van írva minden oldalon.
Ha meg nem hiszed el, hogy nem fog semmi lényegében gyorsabban betölteni, akkor veheted nyugodtan a 970 EVO Plust. Igaz +50% árkülönbözet, amiből nem profitálsz, meg jobban jársz, ha ezt inkább erősebb CPU-ba vagy erősebb GPU-ba ölöd, ami többet számít játékoknál, mint az SSD, de te tudod. Ez nem a mi engedélyünktől függ, hogy veheted-e vagy nem. A kérdés, hogy a gamer felhasználásra megéri-e. Természetesen nem. De attól simán megveheted, legfeljebb nem használod ki.
-
peter889
őstag
válasz
norba69 #61254 üzenetére
Hogy neked manapság ilyen egyszerű, az egy dolog.
A dolog több, mint 20 évvel ezelőtt történt, amikor egy CD író mai értéken számítva kerülhetett legalább 200 ezer forintba. Egyéb problémák miatt nem volt másodlagos HDD a gépben. Egy floppy lemezre pedig 1.5 MB adat sem fért rá. Nem volt sem rendszergazdám, sem lottó ötös nyereményem, sem különösebb tapasztalatom, sem internet.
De akkoriban egy HDD elszállása mindenkit érzékenyebben érintett, mint manapság. -
Ciccuka
veterán
Ez a hiba valami kompatibilitási vagy csatlakozási problémából is eredhet (az adatkapcsolati problémák erre utalhatnak). HDD Sentinel napló részét nézd át.
Folyamatosan figyeld a kondíciót, és előtte csatlakoztasd át másik portra és jó kábellel.
Milyen vezérlőn van és milyen driverekkel és milyen alaplapon?HDD Regenerator-ral lehet, hogy lehet rajta valamit javítani, de akár rosszabb is lehet.
-
norba69
senior tag
válasz
peter889 #61253 üzenetére
A fontos adatokról mindenkinek van biztonsági másolata.
Amiről nincs, az nem fontos adat.
Ehhez nem kell sem céges, sem ügyvéd.
Aki látott már közelebbről számítógépet, az ismeri a mondókát is:
Egy mentés nem mentés.
Két mentés egy mentés, de egy mentés nem mentés
És pont, hogy a friss adatokról még több mentésnek kell lenni, mint a régebbiekről.
Egy rendszer visszaállítása mentésből egy boot, meg két-három kattintás, és pár perc.
Ahhol ez nincs, ott nincs rendszergazda, csak valami annak látszó személy.
Sorolhatnám... -
peter889
őstag
(#61252) Multibit,
Szóval én hibáztam, nagyon kedves vagy. Elmehetnél céges "ügyvédnek".
Még a végén dicsérnem kellene a gyártó céget.
A friss adatokról általában nincs az embernek biztonsági másolata.
Egy rendszer újratelepítése nagy vesződség. Várni a HDD cserére, külföldre postáztatni, stb. stb.
Sorolhatnám. -
Multibit
nagyúr
válasz
peter889 #61236 üzenetére
bolti garanciaidőn túl lett totálkáros, rajta az értékes adatokkal
Teljesen mindegy, hogy hány ezer forint, meg hogy milyen márka, mivel volt biztonsági mentésed. Ja, hogy nem volt? Arról nem a Quantum tehet. Tök mindegy, hogy HDD, vagy SSD, hány ezer forint, EVO, PRO stb. Több példányos mentésnek lenni kell! Ezt nem lehet kimagyarázni. Te hibáztál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Milyen házat vegyek?
- Windows 11
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óra topik
- Apple MacBook
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Leica kamerával szerelték a Xiaomi Civi 5 Prót is
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Parkside szerszám kibeszélő
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest