Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Asztrofotózás
- Akciókamerák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- ASUS ROG Ally
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
fehér_ember #46254 üzenetére
Ezt a megjegyzésed nem értem. Az SSD-den 2225 nap üzemidő van rögzítve (a 8 órán ne rugózzunk), és 7,48 TB összírás. Ezekből vetítettem ki a statisztikát, milyen számjegyek között kéne tizedesvesszőnek lennie?
-
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok
GIGABYTE GA-AB350-GAMING-3 lapra beköthető Sasmsung 960 EVO ssd?
Nem találtam róla egyértelmű infót. Látom, hogy támogatja az m.2-t de ha jól látom abból is van 2 illetve 3 osztású. -
Roland8622
aktív tag
Sziasztok. 1db ADATA SX930-as SSD-m már van. Viszont hamarosan kapok egy távfelügyelt laptopot, amit szeretnék használni is. Na már most arra gondoltam, hogy ssd-ről fogok rajta futtatni egy másik op.rendszert, amit csak én használok és nem lát bele senki.
Szerintem a céljaimra megfelel egy 120-128GB-os modell.
Amit kinéztem (hogy a pénzemnél is maradjak) ADATA SU800
Sokan írták és ajánlották itt, mint alap olcsó ssd, pénztárcakímélő megoldásként.
Ezen viszont nem tudok elmenni, hogy most akkor jó v. mégsem: ADATA SU800Előre is köszönöm a válaszokat
-
Frawly
veterán
válasz
fehér_ember #46249 üzenetére
De, stimmelhet az a 225 nap, ugyanis nem a meghajtó tényleges korát jelenti, hanem üzemidőt. Azt értem, hogy 1550 napja vetted, de az SSD számlálója csak a tényleges üzemórákat számolja, amíg be volt kapcsolva a gép, abból is levonja azokat az időket, amikor menet közben energiatakarékosan altatva volt az SSD, ezt sokszor észre sem veszed, hogy néhány író folyamat felébreszti, mivel nem érezni meg a sebességén, meg nem kell felpörögnie, mint egy HDD-nek. Van, hogy csak néhány másodpercig alszik, a rendszer felébreszti pár másodpercre, míg kitolja rá a cache-ben felgyülemlett adatokat, majd vissza is altatja utána azonnal, és ez az altatás az APM funkció keretében hajtja végre az SSD vezérlője, nem a Windows szokásos energiagazdálkodási sémájában a merevlemez leállítása x perc után nevű funkció életbelépése az OS részéről. Ebből meg te csak azt érzékeled, hogy folyamatosan ment az SSD, közben meg nem. Ez főleg laptopokban óriási segítség, mert az SSD eleve durván csak töredékét fogyasztja egy HDD-hez képest, de úgy, hogy az idő nagy részében csak alszik, úgy ütögeti a 0-0,15 mW-tot a fogyasztása, ami szinte semmi, ez nagyon kitolja az üzemidőt, kíméli az aksit.
Nálam pl. az SSD ebben a laposban, ami előtt ülök, 271 napja lett a gépbe beszerelve, a SMART mégis csak 92 nap üzemidőt mutat. Pedig nem az idő harmadában ment a gép, hanem min. fél napokat, de van, hogy még éjszakára sincs kikapcsolva, ha valami nagyobb torrent töltődik le. Ez ilyen, elsőre érthetetlen, míg nem tudod mi megy a háttérben.
Egyébként 1550 napos SSD-n a 7,4 TB írás semmi, az mindössze napi 4,7 GB körül van, míg a szokásos írásátlag átlag felhasználásánál napi 20-30 GB kerül szokott alakulni, és még ezt az írási ütemet is kéne bírnia a meghajtónak vagy 15 évig, anélkül, hogy a cellák elfáradnának. Ez a napi 4 GB körüli rettenet alacsony írásátlag inkább a Linuxra jellemző.
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Op.rendszer és egy két progi (lehet játék is) céljára keresek egy SSD-t. Mi az a legolcsóbb,de ajánlható tip. ami még nyugodt szívvel ajánlható erre a célra? Köszönöm előre is. -
StradicHD
tag
válasz
fehér_ember #46249 üzenetére
az egy dolog hogy mennyiért vetted de azóta lementek az árak
-
fehér_ember
addikt
válasz
StradicHD #46248 üzenetére
Már odaígértem és manapság már amúgy is nagyobbat illik venni
A napok száma tutira nem stimmel a régi Hard Disk Sentinelemben, mert közben előtúrtam a papírjait: 2013 decemberében vettem 24180Ft-ért; tehát úgy 1550 napja. (December közepéig még garancia is van rajta
)
(#46250) StradicHD
Az árat csak érdekesség kedvéért írtam le, amúgy nem volnák benne biztos, hogy ha lenne még az intelnek ekkora MLC-s SSD-je hogy azt sokkal olcsóbban adná
Sőt az akkoriban vásárolt DDR3-as ramjaim se hiszem hogy nagyon olcsóbbak lennének manapság újonnan (bár nem néztem utána) (Kingston 2x4GB HyperX Blu Kit 1600MHz CL9 -- 21070Ft volt). -
-
Raymond
titán
válasz
fehér_ember #46244 üzenetére
Azoknal amiknel megvan a szamlalo ott mutatja. Nem sok iras van rajta, de egy light-os rendszerlemeznel ez nem elkepzelhetetlen meg ennyi ido alatt se.
-
StradicHD
tag
válasz
fehér_ember #46244 üzenetére
ez hogy lehetséges ilyen kondicio?
-
Frawly
veterán
válasz
Whysperer #46231 üzenetére
Akkor szerencséd volt az OCZ-ddel. Nem is azt írjuk, hogy mind tönkremegy, de elég magas a halálozási arány közöttük, főleg gariidőn kívül. Ettől még a tiéd lehet újabb 5-7 évig is menni fog, ezt sose tudni előre. A jótállás lejárta után minden extra év ajándék. Amíg megy, használd egészséggel. Viszont ha új SSD-t akar venni valaki, nem érdemes OCZ-fronton keresgélni, nem csak a rossz reputációja miatt, hanem árban sem olcsóbbak annyival az ajánlott modellekhez, márkákhoz képest. Lehet pedig a mostani szériáik már megbízhatóbbak, csak pechükre igazából semmi nem szól mellettük. Ez csak ajánlás, nem kötelező megfogadni, mindenki azt vesz, amit akar, egyéni kockázatvállalás kérdése.
Az ajánlás sem garancia semmire, mert pl. a Samu 850 EVO kifejezetten ajánlott modell, 5 év garanciával elég biztonságos vétel, de nemrég volt egy emberke a Flash SSD topikban, akinek az ismerősénél mégis bedöglött egy. Selejt előfordulhat bármiből. Amíg csak elszigetelt eset, nem tömeges tapasztalat, addig továbbra is ajánlva lesz, főleg, hogy egyre olcsóbb, mert kifutó modell.
(#46241) floratm: ha nem tudod melyik port melyik, dugd a legelső portra, néha 0-tól van számozva. Általában az a leggyorsabb port. Aztán csinálsz rajta egy tesztet, ha SATA2-es limitációt mutat, akkor átdugod a következőre. Nyilván értelmesebb lenne az alaplap kézikönyve alapján beazonosítani, hogy melyik portok SATA3-asak. Ha rámegy a csatlakozó, akkor nem romlik el, mert csak SATA2-es portra dugtad, visszafelé kompatibilis, csak a szekvenciális átvitelénél fog limit mutatkozni.
-
floratm
senior tag
http://www.adata.com/en/specification/286
Ezt az ssd t melyik lukba dugjam az alaplapon?
van a serial ata 3.0gb/s 7 pin sata 3g vagy a
serial ata 6.0 6gb/s
?
-
-
Emperor_
addikt
válasz
stuka20 #46223 üzenetére
Sajnos nem sikerült rájönnöm
.
A hivatalos típusszám ez: MZ-76E500B/EU
A 850 EVO-ból volt olyan, hogy desktop verzió, annak más volt a típusa, ennél ennek nem találtam nyomát.
-
aDaM909
tag
Elolvastam, de több, általam kinézett típust sem látok:
pl. SanDisk SDSSDA-120G-G26
vagy Kingston A400 120GB.Illetve olyat látok benne, ami a helyi szaküzletben nincs.
Azt elfelejtettem írni, hogy max 15e Ft lenne rá. Végül is ami már tartósabb, mint a Kingston SSDNow V300 60GB-os, az már jó lehet
-
aDaM909
tag
Üdv! 120-128GB-os SSD-k közül melyek a megbízhatóbbak/hosszabb élettartamúak? Asztali gépbe kellene operációs rendszer és programok alá, rendszeres, napi használatra.
-
Frawly
veterán
válasz
korren #46204 üzenetére
Jó, nyilván lesz, akit nem lehet meggyőzni, mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Pláne, ha már állítólag ki is próbálta SSD-vel, és nem nyűgözte le. A Gothic 3-at nem ismerem, nem játszottam még vele, valószínűleg az SSD azért nem segít rajta sokat, mert procilimit lép fel már az I/O műveleteknél, betöltésnél is. Az fps-en meg nyilván nem dob.
Egy biztos: azon a régi SATA1-es gépen, amin már egy SSD sem tud segíteni, abban nem bővítenék már RAM-ot 8 gigára.
-
_Atesz
addikt
Én 4 év alatt rántottam össze 11,5TB-ot, de ebben volt jócskán játéktelepítés, oprendszerek telepítése, stb. A gépem pedig napi átlag 10-12 órát megy. Szóval nem hinném, hogy egy sima netezős gép 2TB felett írna / év. (a 100GB lehet kicsit alulbecsült érték volt részemről, legyen akkor átlagosan 1TB)
-
dugo_
veterán
válasz
_Atesz #46219 üzenetére
Netezős gépnél is lehet számolni évi 3-5TB írással, mert az oprendszer is ír folyamatosan.
Ekkora mennyiségnél tíz év alatt lehet elérni a gyári limitet, ami persze még nem a cellák élettartamának a vége.
Minden tekintetben belépőmodell, ráadásul nem olyan régóta van a piacon.
3 év gari van rá, ha bevállalod 10k körül, akkor pár év múlva kiderül, hogy mennyire sikerült jól. -
Adiking
tag
StradicHD és dugo, köszönöm a válaszaitokat. SATA2-t tudja a lap, így valószínüleg megveszem az SSD-t
-
Joe215
aktív tag
Sziasztok
Mi a vélemény erről 512GB ADATA SSD M.2 meghajtó GAMMIX S10 (ASX7000NPC-512GT-C)
Háttér tároló lenne játékok és programok részére. -
_Atesz
addikt
Sziasztok.
Kingston A400 szériáról mi az aktuális vélemény? Netezős gépbe elmegy?
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Van 20000 alatt ajánlható 120GB ssd ? Régebben mintha olcsóbbak lettek volna.
-
korren
aktív tag
OFF: Szerintem engedjétek el őt. Itt már nem fogtok tudni jót tenni vele.
ON: egy régi LGA775-ös Abit AA8XE lapban van egy Pentium 670 (3.8 GHz, 1 mag 2 szál), 2 db SATA 1-es porttal. A maximális 4 GB (gyakorlatilag 3.5) RAM-al. Vettem bele egy Intel 330-as,60 GB-os SSD-t. Az eredmény? Repül a Windows 7!
Netezes közben az apró fájlokkal nem vacakol, szép simán viszi.
Még egy ilyen régi configban is érdemes váltani!Megj.: A J&A Leven JS500 120 GB 3 év garos. 10k-ért...
-
Frawly
veterán
válasz
StradicHD #46199 üzenetére
SSD-t minden gépbe érdemes venni, még 386-os, 486-os gépekbe is megéri belepasszintani (egy olcsóbb kínai IDE SDD-t).
A játékokban nem hoz több fps-t, de pl. mikor pálya közben tölt, vagy swapel, akkor I/O bottleneck miatt nem lesz olyan durva fps drop, meg beakadás, meg gyorsabban tölt be a játék és a többi program, gyorsabb lesz a boot, gép leállítása, nem lesz többé szükség hibernációra, gyorsabb lesz a fájlok között keresés, a böngészés, frissítés, stb.. Egész más dimenzióba tolja át a felhasználói élményt. Az SSD tényleg egy akkora előrelépés, hogy nem szabad rá sajnálni a pénzt, ha más nem egy olcsóbbat, de venni kell. Egyszerűen kihagyhatatlan, akkora bottleneck ma már a HDD.
-
Frawly
veterán
Így van, ezt írom én is mindig. Bármi megvehető átlag felhasználásra, csak ne legyen ismert szériahibája. Úgyis az ár dönti el, 10k annyira olcsó, hogy a gyengébb specifikációkat kiegyensúlyozza, és nagyon szerény felhasználásra még talán az is elegendő lesz. Ha csak a gariidőt kihúzza, már nyereség lesz, mert csak fele annyiba került, mint az ajánlott modellek, és lehet utána venni a következő olcsóbb modellt. De ilyenbe tényleg csak akkor szabad belemenni, ha tényleg olyan alacsony a keret, hogy más nem fér bele, és nem tudja az ember 2-3 ezer forinttal sem megtoldani (ritka az ilyen), vagy annyira olcsó vételként kínálkozik, hogy nem lehet kihagyni, és az ember biztos benne, hogy nem kell neki nagy írásterhelhetőségű vagy sebességbajnok SSD. Nem ajánlott út, de sokszor járható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- iPhone topik
- Építő/felújító topik
- Politika
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nők, nőügyek (18+)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Western Digital Elements 750GB HDD alig használt!
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
- Hibátlan - SEAGATE 2TB ST2000DM008 3.5" 7200rpm 256MB SATA merevlemez
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest