Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- 3D nyomtatás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Körvonalazódik az új grafikus API-k iránya
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
dota1
aktív tag
válasz ssid3956 #33292 üzenetére
Én korábban sokat kísérleteztem különböző festékanyagokkal bútorlapra festve (dulux, tikkurila). Többek között a tikkurila h499-el 2x is, mely a legjobb eredményt hozta a speciális összetevői miatt(5500ft 9dl belőle).
A szürkeárnyalata miatt ez arra volt jó , hogy behúzza a feketét, ezáltal a kontrasztérzeted megnő a sötét jeleneteknél , de valójában teljesen elmásznak a színek. Arról nem is beszélve , hogy ez a feszték kb. 0,7gain, ami 300 betett lámpaóra után már igen kevés pl. egy 250cm széles vászonhoz.
Sok pénz elment a kísérletezésre, de beláttam , hogy mind ablakon kidobott pénz volt. A Szepitől vásárolt Screenline amleto diamond 1,4g vászonanyagra vetítve kisebb fényévnyit ugrottam előre képminőségben.
A színek nagyon helyrejöttek és élesebbnek, valósághűbbnek hat a kép.
Én már végigjártam a festéses ranglétrát, mint sokan mások is... és ha elfogadsz egy jó tanácsot, inkább most vegyél rendes "vászon" anyagot, mert ha festegetsz akkor 2 hónap múlva mikor rájössz , hogy mégsem olyan jó , akkor úgyis meg fogod venni és legalább nem dobtál ki pénzt az ablakon. De ez persze csak szigorúan az én véleményem/tapasztalatom.[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz ssid3956 #33315 üzenetére
Bőven, nekem nagyobb vásznon van 2cm technikai keret (a fa keret maga amite a vászon ki lett feszítve) feketére lefestve. Szerintem nagyon "hitech-ül" is néz ki, mint egy modern vékony képernyőjű TV. De ez szubjektív, van aki vastag kávát szeret, a "jobb kontraszt" miatt.
(P.H.)
-
cinemazealot
addikt
válasz ssid3956 #33292 üzenetére
Bármilyen márka hasonló matt árnyalata jó lehet, csak ne legyen fényes, mert akkor a képen egy hatalmas csillanás lesz a főszereplő. Ez egy többek által kitapasztalt, jól bevált típus, ezért ajánlott a falra vetítők számára. Magának a szürke árnyalatnak egyébként csak annyira van jelentősége, hogy mivel a fehérnél kevésbé veri vissza a ("szennyező") fényt, ezáltal mélyíti a sötétebb árnyalatokat. Ha tehát "korom fekete" (de legalábbis nem annyira fényvisszaverő) a környezet, akkor fehér felület is jó lehet. Talán pont ezért szokták még előnyben részesíteni a kevésbé fényerős projektorokat házimozi célra.
A fekete keret pedig szintén nem kötelező, de elég sokat dob a kép élvezhetőségén: a megvilágított felület körül lesz egy megvilágítatlan fekete (fénnyel nem szennyezett) keret, ami mintegy kivágja (kiemeli? elhatárolja?) a képet a szórt fénnyel hellyel-közzel azért csak beszennyezett környezetből.
Hozzáteszem, hogy nekem se szürke felületem, se fekete keretem nincs (még), ezért csak a másoknál látottakból tudok kiindulni. Majd a többiek beszámolnak személyes tapasztalataikból, ezekért is érdemes kicsit visszaolvasni...
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
válasz ssid3956 #33279 üzenetére
Az utóbbi néhány hozzászólásból megtudhattad, mennyire fontos tényező a vászon fényvisszaverő képessége. Egy lepedő átengedi a ráeső fény jelentős részét, ezért vetítővászon szerepre alkalmatlan.
Alighanem megtévesztett a vászon név, pedig azoknak az anyagának, amiket vetítéshez gyártanak, nincs semmi köze sem az említett textíliához, sem a lepedőhöz. Az angol screen jelentéseinek többsége sem áll közelebb a valósághoz, de aki picit járatos a vetítéstechnikában, tudja, miről van szó.
A vetítővászon alapjaiban meghatározza a projektor képének minőségét, ergo az élményfaktort. Sajnos nem olcsó mulatság.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
cinemazealot
addikt
válasz ssid3956 #33211 üzenetére
Az Acer H5381BD-nek ez lesz a felhasználói kézikönyve. Az elhelyezéssel és képmérettel kapcsolatban csapd fel a 20. oldalt. Ha visszakeresel a topicban, láthatod, hogy Gabesz87 topictárs is ilyen gépet vett, kérdezd meg, mi a véleménye róla.
(#33237) elefontelefo
Max. 160 eFt-ért nem nagyon fogsz találni Full HD projektort újonnan. Aktuális árukeresős kínálatból egyedül az Acer X152H-t látom, de ilyen áron most csak egy webshop kínálja, aminek nincs se ügyfélszolgálata, se üzlethelyisége, bármi nyűgöd van, posta vagy futár. Még azt sem árulják el, mennyi garanciát vállalnak a gépre.[ Szerkesztve ]
-
AVhelper
senior tag
válasz ssid3956 #33169 üzenetére
Minden tönkre mehet idővel, nemcsak a DLP chip.
A 3LCD vetítőknek van szűrője, ami arra szolgál, hogy a hűtőlevegővel ne jusson be por és más szennyeződés az optikai motorba. Ezt a szűrőt 200-500 óránként ki kell tisztítani és az előírás szerint cserélni is (tipikusan a lámpával együtt). De ezek ellenére minden projektort néha ki kell tisztítani, ha erre szükség van. A tisztítást nem árt szakemberre bízni.
Ha esetleg szeretnél 3D tartalmakat is vetíteni, akkor most akciósan 160 eFt-ért kapató az EPSON EH-TW570.
-
cinemazealot
addikt
válasz ssid3956 #33177 üzenetére
Nekem az a meglátásom, hogy szinte mindegyik DLP projektor képalkotó chip-je képes idővel elhalálozni (az Általad is említett pixel beégés formájában), de az alacsony árkategóriás belépő modelleké talán biztosabban. Nem tudom, mi a tapasztalat, de pl. W1070-ről még nem olvastam DMD chip hibás esetet (mondjuk, ez egy 200+ eFt-os gép), de a 150 eFt alattiaknál rengeteget. Persze nem tudom, van-e összefüggés.
Ahogy (#33179) gyeniko is írta, alacsony árkategóriában az LCD is tud hülyeségeket produkálni, így ha újat akarsz olcsón, akkor mindkét technológia gyermekbetegségével számolnod kell idővel. Ha viszont ezt nem akarod megtapasztalni, érdemes elgondolkozni a használt piacon, ahol lehetnek jó fogások olcsón, akár még garanciásan is. Én pl. bő egy éve vettem egy BenQ W1070-et 175k-ért, aminek most tavasszal fog lejárni a 3 év garanciája. Volt időm kipróbálni, volt időm belakni, mégsem fizettem ki érte az új 230 eFt-os árát. Bízom benne, hogy a DMD chipje is kibír még legalább 2-3 évet.
(#33180) ThinkDiffere
Azért a max. 150 eFt-os kategóriában kereső topictársat szerintem kár sokkolni egy 450k-s gép képességeivel. A YouTube-os projektor összehasonlító videókról meg már többször le lett írva, hogy túl sokat nem érnek. -
bajnokpityu
félisten
a dlpk a középső telitettségi tartományban hagyományosan jók, szerintem jobbak, minz az LCD alapúak. mivel a filmek jelenetinek 95%a itt működik, ezért számomra nem fontos eléggé,hogy a sötét jeleneteknél pl a JVC hülyére veri a DLPket. DLPt nézve nem is tűnik fel, hogy lemaradtál valamiről, beleolvad a szürke-feketébe.
megbizhatóság? hát nézd, sokkel primitivebb a DLP, pláne az 1chip DLP felépítése, töredék alkatrész van bennük, mint az LCD esetén, szóval éveken át tartó használatnál, egy azonos árú DLP sztem többet kellene bírjon, mert az adott alkatrészekre több pénzt lehet szánni. a prezis DLPk meg abszolút belépőkategóriás cuccok, valszeg az LCDsek se bírják tovább.
liszi70: nem érdekel a kábeltémában a Te véleményed se. lapozzunk, kérlek. most épp volt egy órám beugrani, beugrottam.
összességében nagyon jó rendezvény volt, jó keretet adott Iván az egésznek, nyilván nagyon jó reklámértéke van, tehát neki is megérte. Ez így kerek. Én bele se fognék, mert teljesen korrektül irgalmatlan munka 6 projit bemutatni, sztem külön-külön el kéne tölteni jó köritéssel 1-1 hetet, de erre meg nagyjából sose lesz lehetőség. nem akartam semmit és senkit szapulni, csupán felhivtam a figyelmet számomra fontos apróságokra.
a 4k szobában nem az a pc volt a forrás, jobb volt mind a sonynak mint a benqnak a mozgásmegjelenitése. jó azért nem volt egyik se, de jobb. és nem gondolnám, hogy azért, mert azok drágább projik.[ Szerkesztve ]
-
ThinkDiffere
csendes újonc
Szia,
Nekem volt egy Benq w1070+ projektorom, teljesen elegedett voltam vele, ugye az dlp-s. Az zavart benne ha nem volt besotetitve akkor eleg halvany volt a kepe. De a szinei nagyon szepek voltak. Viszont valtani akartam es 3LCD projektorra esett a valasztas. Teljesen kezdo vagyok en is, viszont ami meggyozott az az hogy a lcd-s projektoroknal a kulon van a szines es feher fenykibocsatas es sokkal vilagosabb a kepe ha nincs teljesen besotetitve a szoba. A jelenlegi gepem egy epson eh-tw 6700( home cinema 3700), persze nem egy kategoria a benq-val de nekem ennek a szinei sokkal de sokkal szebbek mint az elozo dlp-nek. Youtube-on talalsz sok osszehasonlito videot, erdemes nezegetni oket.
-
gyeniko
őstag
Többször, többen is írtak már olyan véleményt, hogy a belépő kategóriában a DLP technológia általában jobb általános képet ad. Ebben a kategóriában az LCD-k feketéje sem acélos, ezért általában kevésbé dinamikus a képük, mint a DLP-ké. Itt még az optikák minősége is igen "átlagos", az ebből eredően nem elég éles képet semmiképpen sem javítja az LCD könnyen tettenérhető konvergencia hibája és kicsi kitöltési tényezője. Az LCD vetítőkben lévő színszűrők is öregszenek.
Nem tehetünk meg mindig mindent, amit kellene, de azt mindig meg kellene tenni, amit lehet!
-
bajnokpityu
félisten
válasz ssid3956 #33173 üzenetére
tipust veszünk, nem márkát. sim2nek is van kevéssé jó projija, és benqnak is van jó cucca.
többiek:
engem 1 dolog zavart a "teszt" közben, a folyamatos szövegelés. ráadásul tök blődségeket is beszéltek néha. ez a szövegelés ugyan jó dolog egy haveri összeröffenés esetén, de akkor ne hivjuk tesztnek, mert ilyen közegben a múltkori kábeltesztnek se lehetett a világon semmi értelme.
amikor mi hifit teszteltünk jelentősen eltérő ízlésű emberekkel közösen, akkor a részmegállapításokban általában egyet értettünk, majd a végén a konklúzió tért el, mert másképp súlyoztunk.
namost engem majdnem sikerült felidegesitenie néhány embernek, amikor a részmegállapítások gyakran fatális hülyeségek voltak. valóban hiánypótló volt a teszt egésze, sztem jól csinálta Iván, de azért lehetett volna még finomítani a dolgokon. nagyon sok projin használható ma már a dinamikus kontraszt. nem feltétlen szúrja el a szineket, és fényerő arányokat annyira, hogy szemmel látható, vagy zavaró legyen. pl. a benq DLPnek ugye ez volt a legnagyobb baja, hogy szürke volt a fekete (mint általában a DLPken). és pont ebben tudna hozni a din irisz.
vagy a kalibrálás. JVCk hiresek a furcsa rendszerükről. (pl szinhőmérséklet) Yoda is eltökölt vele napokat, mire rájött, hogyan érdemes nekiállni. Ugye ezek a szoftverek ezen az áron elég korlátozottan használhatók, tehát ha már nem csinálta meg a gyártó rendesen, kénytelen tökörészni a kalibrációt végző ember.
Sonyt, epzont láttam már sok helyen, ezeket sehol se láttam még az ottaninál jobb képpel, tehát kihozták a maxot belőlük. De JVC-ben, BENQ-ban még szerintem maradt tartalék.
noés a 2K szobában senkinek se tünt fel, mennyire szar minden projinak a mozgásmegjelenítése? Nekem nagyon gyanús a forrás. Elég sokat pöcsöltem PCvel ahhoz, hogy az ez irányú tapasztalatom alapján őrá tippelnék először. caleidoscope is egy pc..
amig még szintén furi volt, amire még csak tippjeim vannak, h miért volt, az a benq rettenetes moiréje. ezt mivel magyaráztátok? DLP tisztán digitális cucc, 1:1 es leképezés esetén a moriének nem lett volna szabad ott lennie.
Másik, amiben meg sztem elég sok maradt, az a 3dlut használata. az emberek zömének az okozta a legnagyobb difit a projik között, hogy a középső telitettségértékeknél kis mértékben mások voltak a projik szinei. olyan kicsit, amit a proji belső kalibrációjával már nem lehetett kihozni, de erre szerintem jó lenne a 3dlut. csak persze annak elég nagy baja, hogy PC kell hozzá( ráadásul madVR kompatibilis) és nagyon sokáig tart egy mérés. de onnanstól kezdve elég közel lettek volna a szinen középtájon.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz ssid3956 #33173 üzenetére
Rossz embert kérdezel, mert jóllehet (1) látom a szivárványt, (2) nincs tapasztalatom LCD-vel és (3) döglött meg már DMD chip hibával projektorom, jelenleg is DLP-t használok. Szerintem mielőtt átpártolnál DLP-re, nézz meg egyet élőben, tudd meg, milyen a szivárvány, nehogy úgy járj, mint tl-x kolléga.
A lista karcsúsága pedig ne riasszon el. Lehet, hogy kicsi a választék, de ez csak azért van, mert szűkre lőttük be a kritériumokat. A vetítés egy drága buli, ezt tudomásul kell venni. Ha olcsón akarsz eredményeket, akkor új cuccokból (erről az oldalról) ekkorka a választék.
-
cinemazealot
addikt
válasz ssid3956 #33161 üzenetére
Visszalapoztam, de nem látom, írtad-e: mekkora képet szeretnél? Ez azért fontos, hogy tudjuk, milyen optikájú projektor lesz jó Neked. Azt már tudod, hogy érzékeny vagy-e a DLP szivárványozására? Mert ha igen, akkor a DLP ugrott, marad az LCD. Mennyire tudsz besötétíteni? Ha megfelelően, akkor jó lehet LED-es gép is, ha nem, akkor inkább izzós. Utóbbinak viszont ha idővel tönkremegy az izzója, azt elég drága pótolni. És végül, szóba jöhet-e a használt cucc? Ha igen, jobb gépeket is kikaphatsz, de az esetleges garanciáztatás kérdéses. Ha nem, akkor viszont szűkösebb és alacsonyabb kategóriájú a kínálat.
-
cinemazealot
addikt
válasz ssid3956 #33140 üzenetére
Mindenek előtt olvasd el a topic összefoglalót, ott elég sok okosság le van írva.
Szerintem a belépő kategória ismertebb márkáinak egyikével sem lőhetsz mellé nagyon, ha újonnan veszed, megfelelő jótállással, nem megszűnni akaró boltból és tudod, mire számíts... ennyi pénzért csodára semmiképp se. De a nagy kép sokakat már a méretével is levesz a lábáról. Sztereotípia, hogy az LCD-nél mélyebb a feketéje a DLP-nek (LCD-vel személyes tapasztalatom nincs), viszont belépő kategóriában meg a DLP jól láthatóan szivárványoz (mindegyik technológiának megvan a maga rákfenéje). Vásárlás előtt mindenképpen érdemes megtapasztalnod, érzékeny vagy-e rá, vagy hogy úgy egészében tetszik-e a cucc képe. A belépő kategóriában optika terén sem érdemes csodára számítani, a széleken észrevehetőek lehetnek a kromatikus aberráció jelei és a képélesség egyenetlensége. A DLP (DMD) chip szándékos (?) kinyír(ód)ása garancia időn túl lehet egy tervezett elévülés a gyártók részéről (ez sajnos még nem bizonyított), de többször elhangzott itt a topicban, hogy állítólag a Texas 5 éven belül hajlandó cserélni a tönkrement chipet. Azt viszont nem tudom, hogy ez minden gyártó termékére vonatkozik-e.
Hogy 16:10-nél mekkora a 16:9-es képen túli két csík, azt a kiszemelt projektor adatlapja alapján a vetített kép méretéből és egy kis matekkal Te is ki tudod számítani. (Képmagasság osztva a függőleges felbontással szorozva a csík pixelben mért magasságával.)
A falat sokan pont hogy nem fehér festékkel szokták bevonni, hanem inkább egy már többeknek is bevált Tikkurila H499-es szürke árnyalattal. Ezzel ugyan sötétebb lesz a kép, de a szürke jobb dinamika tartományt és kevesebb szórt fényt ígér.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz ssid3956 #33127 üzenetére
Ezekkel már én is szemeztem néhány éve, a két modell között szerintem semmi különbség nincs. A difi talán annyi, hogy az egyik erre, a másik arra a piacra lett szánva (ezért látsz az egyiknél 20+ forgalmazót, a másiknál meg csak egyet). Válaszd azt, amelyik olcsóbb és amelyikre több garanciát ad a bolt.
Annyit még, hogy ahogy Janaboy is éreztette, ezek valóban inkább prezentációra valók, 16:9-es oldalarányú filmeknél alul-felül lesz egy-egy vékony csík. De ha a natív felbontásuk Neked megfelel és ki tudod maszkolni azokat a 40-40 pixel magas csíkokat, akkor ugyanolyan jók lesznek otthoni filmnézésre. Nagyon sokáig én is ezt a modellt akartam beszerezni magamnak. Egyedüli zavaró tényező az lehet, ha a szivárványozás az alacsony árfekvése miatt kicsit láthatóbb a magasabb árfekvésű vetítőknél. Vásárlás előtt érdemes lehet valahol kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
AVhelper
senior tag
válasz ssid3956 #33110 üzenetére
Mi játszaná le a NAS szervereden tárolt filmeket? Az EPSON EB-S31 biztos nem, mert abban nincs médialejátszó funkció, és az opcionális ELPAP10 WLAN adapterrel is csak az alábbi módokon tud képeket vetíteni a vezeték-nélküli kapcsolaton keresztül:
- Az EasyMP Network Projection alkalmazással (az EPSON weboldaláról tölthető le) a projektor megosztható a hálózaton át, és képeket vetíthet bármely a hálózaton lévő számítógépről.
- Az Epson iProjection alkalmazással (letölthető App Store-ból vagy Google Play-ről) összeköthető a projektor és az okostelefon vagy táblagép QR kód segítségével. Ha a kapcsolat felépült azon át Photos, Documents vagy Web Page menükből választható ki a vetíteni kívánt tartalom. Másrészt távvezérelhető is a projektor a mobilkészülékről.
- Képernyőtükrözés (Screen Mirroring) laptopról, táblagépről, okostelefonról Intel WiDi (Ver. 3.5 vagy későbbi) and Miracast technológia használatával. Ennek vannak korlátai. Például a max 1920 x 1080 felbontás és az 50fps képváltási gyakoriság.[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
válasz ssid3956 #33110 üzenetére
EPSON EB-S31
WIFI kapcsolat emiatt szükséges - Hol van ebben a gépben WIFI kapcsolat?
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest