Hirdetés

2019. június 27., csütörtök

Szponzorunk

IPS glow és A-TW (Advanced True White) polarizer

  • (p)
Írta: Daywalker | Utoljára frissítve: 2018-11-19 12:43

A forgalomban lévő IPS monitorok legnagyobb hányadának egyik fő hátránya az úgynevezett "IPS glow" effekt, ami a sötét (jellemzően fekete vagy feketéhez közeli) képtartalom esetén jelentkező szürke/szürkés képi anomália. Ez a jelenség főleg abban az esetben lehet kimondottan zavaró, ha a kijelzőt nem pontosan szemből nézzük, de ennek mértéke monitoronként és IPS panelenként eltérő lehet (általában e-IPS esetén feltűnőbb, mint H-IPS esetén). Az alábbi videó jól példázza az IPS glow jelenséget:

A megoldást az úgynevezett A-TW szűrő jelenti. Ez tulajdonképpen egy plusz fóliaréteg, amit a gyárban vihetnek fel a kijelző felületére. Monitorok esetében sajnos ezt ma már kevés gyártó alkalmazza több okból kifolyólag. Az elhanyagolható ok, hogy a szűrő némileg csökkenti a kontrasztarányt, de jelentősen növeli az előállítási költségeket, és ez utóbbi már nem elhanyagolható. A másik ok, amiért egyre kevésbé népszerű ez a megoldás, hogy használata enyhe elszíneződést okoz, így az addig szürke képi anomália az egyik oldalról nézve zöldes, a másik oldalról nézve pedig lilás beütésű lesz. Noha egyesek szerint még ez is sokkal inkább vállalható, mint a szürke glow effekt (amit az elszíneződés ellenére is jelentős mértékben csökkent), de a színhelyességet megkövetelő alkalmazásoknál ez nagyobb hátrányt jelent, mint az eredeti szürke glow effekt.

A normál, feketétől eltérő, színes képi tartalomnál az IPS glow nem feltűnő és nem okoz semmilyen problémát, illetve nem befolyásolja a betekintési szögeket sem.

Ha pontatlanságot találsz a cikkben, kérjük, írd meg a szerzőnek!
A bejegyzés utolsó frissítésének időpontja: 2018-11-19 12:43

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.