Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz blackydan #30945 üzenetére
(#30945) blackydan
"Amik idaig szoba jottek nalam:
Samsung nx3000
Samsung nx 500
Panasonic gx7
Fuji x-a1
Sony a5000
Sony a5100
Sony a6000
Olympus em10
esetleg valami pl5-6"A két Samsungot és a Panát kiejteném, mivel írtad, hogy fontos lenne a jó jpg. A Fujit azért ejteném, mert drágák hozzá az obik. A Sony A5000 jó vétel 100 ezer körül, f2.8 fényerejű Sigma obik 51 ezerért kaphatóak hozzá. Nekem A6000-em van itt van találomra egy, vázból kieső jpg a hétvégéről, egy használtan, garanciával 60 ezerért beszerezhető 50mm-es obival. Az ilyen képminőséggel nem hiszem, hogy lesz problémád.
(#31027) madgie
"Az nem számít, nincs benne egyik diagramban sem, tehát nem létező dolog."
Persze, nyilván ilyen buta vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
csakb
őstag
válasz blackydan #13152 üzenetére
Ha a vázra komolyan gondolod ezt a keretet, akkor ne belépő szintben gondolkozz. Ebbe simán belefér a Canon 60D, Nikon D7000, Pentax K-5, de kis türelemmel a K-5 II is.
A Canon nem jelenti azt, hogy rögtön át kell alakíttatnod infraérzékenyre. Ha meg majd valamikor szóba jön a távcsöves asztrofotózás (= újabb nagy halom pénz kilapátolása), akkor ilyen célra teljesen megfelel egy használt 400/450D + átalakítás.
-
csakb
őstag
válasz blackydan #13146 üzenetére
Teljesen mindegy, nagy ISO-n ugyanolyan jól teljesít mindegyik, és ugyanannyi utómunka, és tanulás kell mindegyiknél a jó eredményhez. A Canon 500/550D asztrofotós szempontból elég gyengére sikerült, a 600/650D remek, még ha a diagramokon kicsit le is van maradva a 16 Mpx-es Sony szenzoros gépektől.
DxO és zajszűrés a K-5, K-30 váznál: Én K-5-öt használok, éjszakai tájképeléshez is. Nagy ISO-n, és csillagokon semmiféle hátrányát nem láttam a DxO-s grafikonbol sejtetett valaminek. Mondjuk én az auto zajszűrést mindig kikapcsolom (a hosszú záridőst és a simítást is).
A Pentaxnak ebben a témában van egy kis okossága. Az O-GPS1 modul segítségével van egy astrotracer nevű funkció, ami bizonyos határok között szenzormozgatással (a szenzorstabilizáló pöcögtet ilyenkor) tudja követni az égbolt elmozdulását. Ennek az a nagy előnye, hogy óragépes mechanika nélkül, fotóállványról is tudsz normál obikkal 2-5 perces expókat csinálni úgy, hogy nem mozdulnak be a csillagok. Ez pedig igen nagyot tud dobni a kép jel/zaj viszonyán. Egyáltalán nem mindegy, hogy 10 x 30, vagy 1 x 300 sec az expó.
Nagyon rövid gyútávnál (< 16-18 mm) persze ez csak igen korlátozottan működhet, mert a kép különböző területein igen eltérő sebességgel kellene mozgatni a szenzort.
Nézz utána, hogy várhatóan milyen optikákkal szeretnéd fejleszteni a rendszert. Canonra a kit zoomok elég jól használhatóak amatőr célokra, ha viszont tovább akarsz lépni, akkor igencsak a zsebed mélyére kell nyúlni, vagy marad a Tamron/Sigma opció, ami minden rendszerre van. Amatőr pénztárcával az 1.8/50 II a megfizethető fix, vagy az új, 2.8/40. Az olcsón kapható M42-es obikan könnyű adapterezni rá. Itthon ez népszerű az amatőrök körében.
Nikonon kb. hasonló a helyzet, de van két príma, moderált árú (50-60 k körül), fényerős fix amatőröknek. M42-es cuccokat nem lehet adapterezni úgy, hogy legyen végtelened is, és értékelhető képminőséged. (Leszámítva 1-2 Pentacon teleobjektívet).
A Pentaxra nem írok semmit, mert úgyis szájhúzás van mindig, ha szóba kerül. Én megelégedéssel használom. Itt az obiválaszték, felhasználói véleményekkel: [link]. M42 igen könnyen adapterezhető.
Asztrotájképeléshez kell majd neked egy jó állvány is, arra már most különíts el fejben 30-40 kHUF-ot. A 10 kHUF-os Hama Star csodákat felejtsd el DSLR-hez.
A kurrens objektívkínálatokról és árakról én itt szoktam első körben tájékozódni: [link]. (Bal oldalt Objektive für ...).
-
k1csi
senior tag
válasz blackydan #13146 üzenetére
A K-30-nak ugyanaz a szenzor az alapja mint a D5100-nak azaz csodákat ne várj ez a kiindulási alap.
A Sony szenzorok teljesen lineárisak az ISO-val (ami a jó szenzorok tulajdonsága, ebben pl. a Canon lemaradt az évek során) ami azt jelenti, hogy ha azonos fényeknél emeled az ISO-t akkor a fotó világosabb lesz, de pl. 2x akkora ISO 2x akkora zajt jelent mert a zajt is erősíted (és egyben a dinamikát is csökkenti ami a zajhatártól a kiégésig tart és ugye az ISO emelése emeli a zajhatárt). Ez egy ideig nem gond, de azután láthatóvá válik.Nekem DxOMark meg a dpreview alapján az jött le, hogy ISO1600 után a K-30 egy agresszív zajszűrésbe kezd a váz ami a RAW adatokon is meglátszik (meg a részletek elmosódottak, kevésbé kontrasztosak leszenek).
Én speciel nem szeretném, mert PC-s SW-eknél nagyobb szabadság van ebben, de ez is egy alternatíva.Továbbá nem osztom a többiek véleményét, hogy ez egy közép (xxD, D7000) kategóriás váz lenne. Egy ilyen APS-C váznak pl. 1/250 a vakuszinkronja és nem 1/180.
Lehet picit felette van néhány paraméterrel a CaNikonnak, de nem sokkal. Szvsz. nem jobb ár/érték arányban mint a D5100 viszont ha találsz pl. olyan üveget ami más rendszerben nincs meg, de neked kell vagy csak mert tetszik nem lesz rosszabb mint a többi.
Rendszert érdemes választani (amit főleg az obik határoznak meg, azok az obik amik neked kellenek), nem vázat.
[ Szerkesztve ]
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
k1csi
senior tag
válasz blackydan #13140 üzenetére
Szvsz. mostanában, meg egy ideje a Nikon D5100+18-105 számít best buy-nak. Amit esetleg még érdekes lehet hozzá venni pl. 50 1.8 (a Canon ötvenese olcsóbb, de az olyan is).
Kb. a Canon 600D-nek felel meg, vagyis szenzorban jobb annál kevesebbért.
Ha videó érdekel akkor 600D/650D + 18-135 STM (csak az STM, és a 600D-hez is ezt ajánlanám). Viszont ez jóval több lesz és pl. a 650D-hez jelenleg nincs ML ami komolyabb videóhoz must have (cserébe a Canon próbált valamit javítani 650D-nél a liveview (videó) AF-en ami már majdnem jó).
Mindkettő szenzora elmarad a D5100-tól.A micro 4/3 vonal kompaktabb és nagyon jó fixek vannak (Pana 20 1.7, Oly 45 1.8), de egy igazán jó (fényerős) alapzoom hiányzik a 14-45 rajzban hibátlan, de fényerőben lehetne jobb. Vázat sokkal nehezebben tudok hozzá ajánlani, mert vannak az újabb Sony szenzoros vázak (szenzorban pariban a Canon APS-C-vel) szvsz. jócskán túlárazva meg régebbiek (kb. 1/2 Fé-el elmaradva szenzorban). A Panából talán a G5-öt tudnám ajánlani, Olympusban nem vagyok otthon (azt majd talán valaki más).
Nekem Pana micro 4/3 és Canon van, de ismerősi körben találkoztam a fent említett Nikon összeállítással.
Nálam a külső vaku is kihagyhatattlan, legalábbis DSLR-hez. Vagy derítek vele (tök mindegy mennyi fény van), vagy indirekt vakuzok.
Ha megtanulod használni akkor lényegében egyikkel sem tudsz melléfogni. Ha nem akkor csak kidobott pénz. Ezért ha bizonytalan vagy akkor jobb használt (esetleg még garis, bár ez obiknál kevésbé érdekes) cuccokat venni, mert az új cuccok bizony mikor kiléptél a boltból már csak a 3/4-ét éri és elég hamar el tudja érni a 2/3-ot is.
Pl. az összes m43 cuccom használtan vettem.Ha ismerősi körben Pentax cuccot tudsz kipróbálni akkor az is jó választás lehet. Ebben nem vagyok otthon, bár van Pentaxos ismerősöm is.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
Mhamster
tag
válasz blackydan #13140 üzenetére
En ennyiert a 650D-t valasztanam, amator szempontbol szvsz A legjobb, az erintokijelzo rettento hasznos, es 250ben mar a 40es STM fix is benne van ami szerintem az arahoz kepest szinten bitang jo uveg (hasznalhato teljesen tag rekeszen, nem ugy mint 1-2 olcsobb nagy fenyeros fix)
Canon AE-1 + Yashica 124 G
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Meyer Optic Görlitz TRIOPLAN 2.9/50 mm Bokeh Monster
- Sony A6000 2 éves 10k expo dobozos 16-50 OSS objektív fényképező Alpha 6000
- Sony SLT-A58 DSLR + 18-55mm objektív! Fox/Packeta az árban
- CANON EF 85mm F1.4 L IS USM 85mm + adapter UV szűrő
- Garanciális Canon RF 24-105 mm f4 L IS USM 24-105mm dobozában + UV
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.