- Comptex 2025: Házak, tápok és kézikonzolok az Antec standján
- Computex 2025: Profi SSD-k, hűtők és más kiegészítők az Adata standján
- Computex 2025: Monitortól a tápegységig mindent megnéztük az ASRocknál
- Elkészült a zamatos hardverbifsztek
- Vezeték nélküli, láncba kapcsolható ventilátorok jöttek a Lian Litől
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gaming notebook topik
- Forrmell.enn
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA® driverek topikja
- SSD kibeszélő
- Huawei MatePad 11.5”S PaperMatte - papír, írószer
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Aktív témák
-
Balázs_a_laz
aktív tag
válasz
mrmatyi #4365 üzenetére
Ez mindenkihez szólt,mert csak olyat mondtatok,amin van ventillátor is.
Én egy teljesen passzív hűtőt szeretnék a 2500as bartonomnak.
A baj az,hogy olyan dfi alaplapom van,amin nincs 4 lyukas felfogatás.
Ha nem létezik socket ''a''-ra passzív hűét,akkor mit ajánlotok.
Semmit sem merek megvenni,mert nem tudom passzol e a foglalathoz -
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4353 üzenetére
Az összes 92 mm-es venti jó rá, de nyilván a gyárinál lassabb/halkabb kell. NorthQ SilentTornado Ceramic; Noiseblocker SE2; GlacialTech SilentBlade 92. Noiseblocker a legdrágább, de a legnagyobb körítéssel jön(pl szabályzó), de most nem tudom épp hol lehet kapni. A NorthQ-t (elvileg a Noiseblockert is) pl itt: [link], a Silent Blade-et több helyen is.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4329 üzenetére
Az a baja ennek a hűtőnek, hogy nagyon sűrű a bordája, kicsi a rés a lemezek közt így nagyobb teljesítményű, vagyis gyorsabb, hangosabb venti kell rá, hogy jó teljesítményt nyújtson. Ha lassítja az ember a gyári ventijét, akkor halkul természetesen, de a kis légáramlás jobban csökkenti a teljesítményét, mint a ritkább lamellájú hűtőknél. Mégis azt mondom, hogy ha már úgyis mindegy, akkor próbáld ki, nézd meg mennyire hangos vagy hatékony, és próbáld meg leszabályozni. Ha fölöslegesnek találod a 2600-as fordulatú ventit, és még lelassítva is zajos, akkor végső megoldásként vehetsz rá egy eleve lassabb ventit. De nagyon lassút nem érdemes, mert mint mondtam azért kell neki a huzat hogy jól hűtsön. És lejjebb venni még a lassabb ventit is lehet.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4327 üzenetére
Olyan szabályzót kell venned, ami 0-12V között szabályoz, és azzal addig tekerni lefelé, míg csak forog. De azért a procit figyelgetni kell közben. Vagy esetleg szoftveres úton lassítani, ha az alaplap képes rá.
Vagy veszel egy jóval halkabb ventilátort rá, azt még tekergetni se kell, bár nagy terhelésnél esetleg hiányozhat a nagyobb szél. Főleg nyáron. -
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4323 üzenetére
De.
Igen, netezéskor azért nincs túl nagy terhelés, nyugodtan lejjebb lehet tekerni, ha meg tömörít, játszik az ember, akkor meg följebb.
avman: Mivel a d915 melegszik valamivel jobban, ezért arra célszerű a valamivel hatékonyabb hűtőt tenni, ami pedig a VapoChill.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4321 üzenetére
A proci kell hogy jelezze az alaplap felé a saját hőméréskletét, rosszabb esetben az alaplap méri egy procimaghoz nagyon közeli ponton. A szenzor értékét aztán átveszi valamelyik szoftver, elsődlegesen a BIOS, majd abból a többi. Ezt a hőméréskletet kell figyelni, és ez alapján kell beállítani a procihűtő ventilátorát. A ventilátor fordulatszámát az alaplap figyeli a háromtűs csatlakozó sárga kábelén, majd ennek értékét is úgy veszik át az erre specializált szoftverek. Tehát akkor van lehetőség fordulatszámot figyelni, ha a potméter is 3tűs csatlakozóval/kábellel van szerelve.
Ha a konfigodban lévő procit vesszük, akkor azt maximum 70°C-ig érdemes engedni melegedni, onnantól lecsökkenti saját teljesítményét a lehűlés érdekében, és erősen csökken a hatásfoka. Ha nem hibás a proci, akkor nem lehet túlmelegíteni. De azért törekedni kell rá, hogy minél alacsonyabban legyen a hőmérséklet a teljes terhelés alatt is.
Tehát nem a fordulatszám kell hogy meghatározza a hűtés mértékét(és a szükséges fordulatszámot) hanem a proci kimért körülbelüli hőmérséklete... és a zaj mértéke
[Szerkesztve] -
ANT
őstag
válasz
mrmatyi #4279 üzenetére
Ha a BIOS-ban semmiképp nem akarsz turkálni, használd a Speedfan-t. Legfeljebb minden rendszerindítás után újra beállítod a kívánt értéket. Ez van, ezt kell szeretni! Én is visszatértem erre, mert a BIOS CPU Fan EQ Control egy alkalommal elfelejtette felpörgetni a proc. hűtőt terhelésnél, aztán csak lestem, h a tálcán 72 fokot!
jelzett a proc. hőmérséklet. De hogy ez miért volt, azt nem tudom! Mindegy, azóta Speedfan!
-
szélerőmű
tag
válasz
mrmatyi #4209 üzenetére
Asus nem adta meg [link] [link].
''So, in the closed system case the ASUS Silent Knight equals the performance of the Scythe Infinity (in its standard configuration) and of the Zalman CNPS9700 LED at 1850rpm. But I should confess the Silent Knight is a little louder than the Zalman and considerably louder than the Scythe Infinity under such conditions.'' Forrás [link]
Infinty-nél (23.5 dBA@1200rpm) jelentős mértékben, közepes fordulaton járatott Zalman 9700-nál kicsivel hangosabb. Ez elég szubjektív, ha kevésnek találod, ott a google. -
szélerőmű
tag
válasz
mrmatyi #4186 üzenetére
Volt egy TBredB-m, amelyet egész jól lehetett húzni. Sokat kísérleteztem vele, hol a vége. Sűrűn nézegettem Everest-tel a hómérsékleteket tuning közben. PWM-re elég csúnya értékeket írt, a fölötte szívó 12 cm-es tápventi ellenére. Hm.. Valahogy hűteni kellene.. Első megoldás igen egyszerű volt. Akkortájt Coolink NPH2-t használtam. Kartonpapír, kisolló, 1 felesleges tápventi, némi idő és máris hűvösebben ment a rendszer. A venti befért a Coolink és a ház hátsó lemeze közé.
Persze a legfontosabb az volt, hogy tovább lehetett húzni a procit. Aztán megdöglött az Inno3d GeForce4 Ti4200 ventillátora. Vettem rá Zalmant (80C-HP-t). Szerencsére nem dobtam ki a bordát. Jól tettem. A Silent Tower gondot okozott, nem fért el mellette a tápventi. 60*60*20-as méretű volt a legnagyobb, amit be tudtam tenni. A kisebb venti önmagában nem volt hatékony. Ekkor vettem elő a GeForce4 bordáját és 1 fűrészt. Az eredményt már ismered
A Coolinkra azért került annyi szigetelőszalag, mert elégedetlen voltam a gyári 70*70*15-ös ventijével és valahogy rögzíteni kellett a 80*80*25-öst (Coolink VS2P). -
szélerőmű
tag
válasz
mrmatyi #4183 üzenetére
Nekem alapjában véve pozitív véleményem van a Silent Tower-ről, bár a halk PC szerelmesei valszeg megköveznének érte. A palást, melyre a ventit csavarozták lehetne pontosabb kialakítású. Az utolsó csavarral nehézkes a menetbe találni, nekem feszíteni kellett a palástot. A gyártó szerint 59 aluborda veszi át a meleget a hőcsövektől. Mindez 92 mm-en (ekkora a gyári szélkavaró). Nem számoltam, mennyi az annyi, de ezen a hűtőn igen közel vannak egymáshoz a bordák. Emiatt max. fordulaton testvérek között is hangos. További rossz hír, hogy lassú ventikkel (pl: Coolink X9-1100) jelentősen romlik az amúgy jó hatásfoka [link] (1 szélkavaró esetén! kettővel valszeg más a helyzet) Szerelni elég körülményes, de ha úgy fogod fel, mintha sokadik gyerekkorodat élnéd és éppen legóznál, akkor még a felhelyezési tortúra is kibírható, bár hosszú időtöltés. Sajnos a lapot ki kell venni a házból. Az éremnek mindig 2 oldala van. A körülményes rögzítésért cserébe stabilan áll. Térjünk vissza egy kicsit a ventihez. Bios-ból levettem a gyári széltoló feszkóját 12-ről 8 voltra (2500-ról 1800 rpm-re). Ez már barátságosabb a felhasználó fülének. Így már elnyomja a másik 8 teljesen
Mivel nincs 2 db csendes kilencesem így nem teszteltem. Egyszer játszottam vele, a gyári kilencest 2db 80*80*25-ös Titanra cseréltem. A Titanok 2700 rpm-et forogtak maxon. A procim hőmérséklete ugyanannyi volt 15-20 perc Prime95 large fft teszt után, mint a gyári ventivel maxon. 1 Titannal 6 fokot emelkedett a proci hőmérséklete Prime 95-tel nyúzva. 52-ről 32 CFM-re csökkent a huzat, észrevehetően megérezte. Nagy hirtelen ennyi. Ha pesti vagy, priviben megbeszélhetünk 1 hangpróbát hétvégére.
Üdv, szélerőmű -
szélerőmű
tag
válasz
mrmatyi #4128 üzenetére
Silent Towert használok. A házam 190 mm széles, de effektíve kevesebb, mert tálcára kell csavarozni az alaplapot. Cirka 15-16 mm-t vesztettem az említett megoldás miatt. Még így is befért a hűtő. Igaz kissé passzosan, de bent van. Képet is készítettem, ha kéred, átküldöm emilben.
-
szandisas
őstag
válasz
mrmatyi #4137 üzenetére
igenigen... a venti a memcsi fele néz, a levegőt hátrafele fújja ki a házból...
szal azt akarom kihozni, hogy a táp fele felfele is kilóghat ( nem tom milyen házad van, hogy van a hely arra is) ... de a legegyszerűbb, ha leméred... az alaplap, és a ház közt legyen 14cm, a táp fele mérdd meg, hogy beférjen, hártrafele, pedig lóghat...
MOD: a kép alapján sztem befér, de mérd le az a tuti
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Formula-1
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Medence topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest