- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Egérpad topik
- Házimozi belépő szinten
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Vagy egy Papst ~3600-ért, vagy egy YS-Tech 2500-ért. A Papst 3412 N/2GL erősebb, kicsit zajosabb, de nagyon tartós, az YS-T. FD 129225 LB-N az csendesebb, kevesebb levegőt is mozgat, és kevésbé is tartós.
Az erősebb ventit is le lehet halkítani egy szabályzóval vagy akár szoftveresen is, de ha kell a kakaó, akkor van némi tartalék.
Vagy érdemes rákérdezni tts-nél hogy Noiseblocker SE2 92-es lesz-e neki mostanában, mert az is egy igen jó venti. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Veriakilis #4849 üzenetére
Szerintem ha nincs húzva, Cerkához ez simán jó: [link] és mondjuk innen pl: [link]
Sőt, talán terheléstől függően még akár lassítani(halkítani) is lehet egy szabályzóval, vagy progival. 80 millis a venti, igaz nem 20 hanem 18 vastag, de egy darabig szerintem elforog, utána meg egy új csendes 80-as ventit rá lehet tenni. -
BlacKSouL
addikt
Ha gyári hűtő van rajta, akkor érdemes lecserélni, mert lassítani lehet ugyan a csendesség növelése érdekében, de az amúgysem tökéletes hatásfoka is erősen csökken. Ha nincs szándékodban tuningolni a procit, vagy max csak egy kicsit, akkor nagyon halk, és költséghatékony megoldás az Arctic Cooling Freezer 7 Pro hűtő. Ha erősebben tuningolni is van affinitásod, akkor egy erősebbet kell nézni.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
Sajna nem nagyon, de Kelly-Tech-nél keress egy viszonteladót, és kérdezz rájuk, vagy kérdezd a Kelly-t, hogy tudnak-e egyáltalán ilyet szerezni a hdd-hűtő nélkül. [link] Máshol nem nagyon találtam árlistákban sem.
mod: Igen, az alighanem másik tipus, [link] de akkor érdemes ezt is megkérdezni tőlük.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
Azért árban és teljesítményben sem egy kategória a kettő. Ha a proci nem lesz agyonhúzva, akkor a G-Power is bőven elég lenne rá sztem, nem beszélve arról, hogy olcsóbb. Ha viszont meg lesz rántva a proci, akkor elkelhet az XP-120 megnyugtató teljesítménye, és ez a nagyobb méret és venti miatt jobban is mozgatná az alaplap bordáira a levegőt, és halkabb is tudna lenni a nagyobb ventilátorral. Viszont nem olcsó, és ahhoz még egy jó ventit is kell venned.
Ha egyáltalán nem számítana az ár, én az XP-t venném. -
BlacKSouL
addikt
HA nem akarod szénné tuningolni a procit, akkor a leg költséghatékonyabb a Freezer 64 még mindig 4,5k-ért. Ha többet hajlandó vagy rászánni, akkor kb 5-7 fokkal jobb eredményt érhetsz el a GlacialTech Igloo 7700-al, az már duplaannyiba kerül, valamivel hangosabb, de tudod szabályozni 3000 és 1500 között. Nálam ilyen van Inteles változatban, és egy 25%-ra húzott Prescottot elég jól hűt. Ha nem számít az ár, nagyon halk és nagyon erős hűtés kell, akkor a Scythe Ninja 12k-ért, de arra még kell egy jó kis halk 12 cm-es venti is.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4353 üzenetére
Az összes 92 mm-es venti jó rá, de nyilván a gyárinál lassabb/halkabb kell. NorthQ SilentTornado Ceramic; Noiseblocker SE2; GlacialTech SilentBlade 92. Noiseblocker a legdrágább, de a legnagyobb körítéssel jön(pl szabályzó), de most nem tudom épp hol lehet kapni. A NorthQ-t (elvileg a Noiseblockert is) pl itt: [link], a Silent Blade-et több helyen is.
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4329 üzenetére
Az a baja ennek a hűtőnek, hogy nagyon sűrű a bordája, kicsi a rés a lemezek közt így nagyobb teljesítményű, vagyis gyorsabb, hangosabb venti kell rá, hogy jó teljesítményt nyújtson. Ha lassítja az ember a gyári ventijét, akkor halkul természetesen, de a kis légáramlás jobban csökkenti a teljesítményét, mint a ritkább lamellájú hűtőknél. Mégis azt mondom, hogy ha már úgyis mindegy, akkor próbáld ki, nézd meg mennyire hangos vagy hatékony, és próbáld meg leszabályozni. Ha fölöslegesnek találod a 2600-as fordulatú ventit, és még lelassítva is zajos, akkor végső megoldásként vehetsz rá egy eleve lassabb ventit. De nagyon lassút nem érdemes, mert mint mondtam azért kell neki a huzat hogy jól hűtsön. És lejjebb venni még a lassabb ventit is lehet.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4327 üzenetére
Olyan szabályzót kell venned, ami 0-12V között szabályoz, és azzal addig tekerni lefelé, míg csak forog. De azért a procit figyelgetni kell közben. Vagy esetleg szoftveres úton lassítani, ha az alaplap képes rá.
Vagy veszel egy jóval halkabb ventilátort rá, azt még tekergetni se kell, bár nagy terhelésnél esetleg hiányozhat a nagyobb szél. Főleg nyáron. -
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4323 üzenetére
De.
Igen, netezéskor azért nincs túl nagy terhelés, nyugodtan lejjebb lehet tekerni, ha meg tömörít, játszik az ember, akkor meg följebb.
avman: Mivel a d915 melegszik valamivel jobban, ezért arra célszerű a valamivel hatékonyabb hűtőt tenni, ami pedig a VapoChill.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
mrmatyi #4321 üzenetére
A proci kell hogy jelezze az alaplap felé a saját hőméréskletét, rosszabb esetben az alaplap méri egy procimaghoz nagyon közeli ponton. A szenzor értékét aztán átveszi valamelyik szoftver, elsődlegesen a BIOS, majd abból a többi. Ezt a hőméréskletet kell figyelni, és ez alapján kell beállítani a procihűtő ventilátorát. A ventilátor fordulatszámát az alaplap figyeli a háromtűs csatlakozó sárga kábelén, majd ennek értékét is úgy veszik át az erre specializált szoftverek. Tehát akkor van lehetőség fordulatszámot figyelni, ha a potméter is 3tűs csatlakozóval/kábellel van szerelve.
Ha a konfigodban lévő procit vesszük, akkor azt maximum 70°C-ig érdemes engedni melegedni, onnantól lecsökkenti saját teljesítményét a lehűlés érdekében, és erősen csökken a hatásfoka. Ha nem hibás a proci, akkor nem lehet túlmelegíteni. De azért törekedni kell rá, hogy minél alacsonyabban legyen a hőmérséklet a teljes terhelés alatt is.
Tehát nem a fordulatszám kell hogy meghatározza a hűtés mértékét(és a szükséges fordulatszámot) hanem a proci kimért körülbelüli hőmérséklete... és a zaj mértéke
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
nokia3650365 #4304 üzenetére
E-mail vagy telefon a termékfelelősöknek, aztán majd ők jól megmondják: [link]
-
BlacKSouL
addikt
Namost az van, hogy a decibel az hangnyomás-érték, ami nem azonos a hangosság-érzettel. A zaj rendkívül összetett, sok különböző frekvenciájú hangból áll össze, akárcsak a zene. De nem mindegy, hogy a fülünk milyen frekvencia-koktélt érez kellemesebbnek/halkabbnak. Van akinek a magas frekvenciák zavarják a fülét, van akinek a mélyebbek. Vagyis elméletileg relatív egy ventilátor hangossága. És függ az egyén érzékenységétől is. Tehát simán előfordulhat, hogy egy 20 dB hangnyomású ventilátornak a többség számára kellemesebb a hangja, mint egy 17 dB-esnek, ezért halkabbnak érzik.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
Ha még mindig arról beszélünk, hogy a vinyó alá akarod beszerelni hűtés céljából fejjel lefelé, akkor szerintem a legcélszerűbb az Enermaxot venned, mert az Enlobal csapágyazás biztosítja, hogy fejjel lefelé helyzetben - mikor a hagyományos ventilátor-rotor eltávolodik az állórésztől a gravitáció és a légnyomás hatására, és hamarabb kikopik/felhangosodik a csapágy - is sokáig csendes marad, különösen ha lelassítva használod, ami egyszerű a beépített szabályzónak köszönhetően [link]
-
BlacKSouL
addikt
válasz
firewolf #3889 üzenetére
Természetesen attól függ milyen procira rakod föl, mindegyiknek más beszerelőalkatrésze van, rögzítési megoldástól függően, tudomásom szerint ezek mind a csomagban vannak. [link]
LGA775-re legalábbis kell a hátlapi támasztó, amihez mindenképp ki kell szedni a lapot
A jobboldali a hátlapi támasztó: [link] -
BlacKSouL
addikt
Nagyon szépen
Hátlapi támasztóelem kell nekik többnyire, így a súly megoszlik nagyobb felületen, és ehhez vannak jól hozzácsavarozva a hűtők elölről. Ha az alaplap jól oda van rögzítve a házhoz, akkor simán elbírja a fél kilót. Persze nem érdemes túl sokat hurcolászni, és magasról dobálni velük a gépet, de ez utóbbit amúgy sem. -
BlacKSouL
addikt
Én nem tudom tápegység hőmérsékletét ki lehet-e jelezni, magát többnyire méri, mert annak alapján vezérli a ventilátora fordulatszámát.
A Thermaltake jó gyártó, de azért írtam, hogy más igényes gyártók.
A Papst 8-as valóban nagyon halk, és kiegyensúlyozott, és jó drágaVéleményem szerint azonban ha nincs extrém igénybevételnek kitéve a vinyó, és a háznak van szellőzőrácsa előtte, akkor a ház hátulján dolgozó kiszívó venti által keltett légmozgás elöl a ventire szívja a friss hideg levegőt. De amúgy igen, valószínűleg valamivel jobban lehűtené a 8-as Papst. De azért azt tudnod kell hogy egy 1300-at forgó 8-as venti nem kelt valami nagy légmozgást..
Amikor az a ventiteszt készült, akkor még ha jól emlékszem nem is volt S-Flex.
Sőt, NorthQ sem volt köztük, és a Silentmaxx, SilenX, Arctic Cooling sem, pedig ezek is igényes gyártók.
Továbbá ez a sorrend amit felállítottál, ez kizárólag a zajszint alapján van, vagyis ezek a leghalkabbak abból a tesztből. Ráadásul azóta már a tesztbeli gyártóknak is vannak/lehetnek újabb/jobb modelljei. -
BlacKSouL
addikt
Ha az alaplapodon van üres 3 érintkezős csatlakozó, és maga az alaplap is képes a dologra, akkor elvileg egy progival a Windows alól is szabályozhatod. Pl ezzel: [link]
Ha nem alkalmas rá az alaplapod, akkor pedig egy potméteres feszültségszabályzóval tudod megoldani, ilyenekből van többféle is, olyan ami csak egy ventit kezel, de olyan is, ami akár négyet, és mondjuk igény esetén ki is lehet vele kapcsolni a ventilátort.
Egyébként ez az 1600-on 16 dB nekem is gyanús, más igényes gyártóknál ezen a fordulaton minimum 24-26 dB a zaj, szóval biztos csendes, de tuti nem 16 dB.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
zserrbo #3782 üzenetére
Felejtsd el a hűtőbordát a venti alól most. Van egy 120millis ventid, ami névlegesen ~1300-at forog +-10%, vagyis inkább 1430 lesz az az 1300. 54 CFM az 91m3/h. Ha összehasonlítod a jobb minőségű hasonló fordulatú ventikkel, akkor kb ugyanott vagy. Kb az 1500-as fordulataikkal vannak 94m3/h körül. De jól meg lett marketingelve hogy 1300-al is mennyit tol.
Aztán a VX. azt írja: 1300 ~2000 rpm. Itt nem írja, de nyugodtan rászámolhatunk mondjuk +-5%-ot, vagyis lehet akár 2100 is a tényleges max fordulat. Azt írja: Max airflow: 86 CFM, ami 146m3/h de nyilván 2000-2100 rpm-en, nem pedig 1300-on. Ha megnézed mondjuk a Noiseblocker SX2-t, akkor az 1850-es fordulattal 126m3/h, vagyis megintcsak arányos.
A zajmérés pedig mint tudjuk eléggé szubjektív.
Szóval szerintem nincs itt különösebb csoda, kis túltengő marketingelés van. -
BlacKSouL
addikt
válasz
jodamester #3775 üzenetére
Alaplap kétféleképp tud ventilátort szabályozni: PWM-el, vagy feszültségszabályzással. Előbbit csak akkor képes, ha a ventilátor csatlakozója és vezetékezése ennek megfelelő, vagyis 4tűs kisméretű csatlakozó 4 vezetékkel. Tehát ez 4tűs alaplapi csatlakozót, PWM-képességet feltételez az alaplap részéről, és 4tűs csatit és szintén képességet a venti részéről. Ha nem négytűs az alaplapi csatoló hanem három és erre dugsz PWM-es ventit, akkor nincs semmi különös, csak nem fogja PWM-el szabályozni, de fordulatszámot képes érzékelni. Ha viszont olyan az alaplap, hogy képes a venticsatlakozó feszültségét szoftveresen állítani, akkor a háromtűs csatival ellátott ventik bármelyikét rádughatod, megfelelő programmal, pl Speedfan, tudod szabályozni a fordulatszámát.
-
BlacKSouL
addikt
Nincs az az isten hogy beférjen az ujjad az alaplap és a lemez közé, és akkor sem hiszem hogy neki tudnád szorítani a hátuljának a támasztót úgy hogy a lyukak pontosan illeszkedjenek az alaplapon lévőkhöz. Ráadásul miközben tolod be azon a 4-5 mm-es résen, a támasztó lyukaknál lévő kicsúcsosodása összevissza karcolhatja az alaplap hátulján lévő egységeket, forraszokat, lábakat és egyebeket.
Szóval nem hiszem hogy elég ügyes tud lenni az ember ebben az esetben. Vagy ez személyes tapasztalat? -
BlacKSouL
addikt
válasz
zserrbo #3746 üzenetére
Azért, mert a nagy súly, és a súlypont alaplaptól való nagy távolsága miatt hátlapi támasztóelemet kell az alaplap hátuljára rakni, és ahhoz csavarozni/rögzíteni elölről a hűtőt magát, [link] így a hátsó elem nagyobb felületen osztja szét a hűtő miatt az alaplapra nehezedő nyomást. Amennyiben olyan a ház felépítése, hogy nyitottá lehet tenni a másik, az alaplap hátsó oldal felöli részét, úgy nem kell kiszerelni, bár az ilyen házak meglehetősen drágák, és ritkák.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
drstein #3688 üzenetére
Akkor valóban hűtőcsere-érett a dolog. Továbbra is a Freezer 7 Pro-t ajánlom, ha nem akarja húzni, bár kisebb mértékű tuninggal is elbír még. A cserénél érdemes kiszedni a procit is, és rendesen megpucolni a régi pasztától, a Freezeren meg van gyári kence, ami tökéletes.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
drstein #3682 üzenetére
Szerintem ki kéne deríteni hogy miért ilyen magas a hőmérséklet. Ennyire rossz lenne a proci, vagy nagyon mellémér az alaplapod, nem szellőzik a ház, vagy tényleg ennyire rossz az az ismeretlen hűtő? Ha ez utóbbi, és nem akarod rongyosra tuningolni a procit, akkor a Freezer jó választás. Olcsó, hatékony, halk.
De volt már olyan, hogy egy gép nagyon melegedett, pedig egy jobb hűtő volt rajta, aztán kiderült hogy annyira nem kapott levegőt, hogy szinte megfulladt. Be volt szorítva egy asztal nagyon szűkös fiókjába, és hiába volt levéve az oldallap, ha sehonnan nem kapott hideg levegőt, csak keringett benne a meleg. Szóval ha rendben van a szellőzése a háznak, akkor érdemes csak továbbgondolni. Hiába van benne akármilyen hűtő, ha megreked a forróság a gépházban.
Nem győzöm elégszer felhozni, hogy a jó procihűtő megfelelő szellőzés nélkül félkarú küklopsz. -
BlacKSouL
addikt
A ''rézhőcsöves'' szóban a réz a fölösleges, mivel alighanem az öszes (proci)hűtőnek rézből készült hőcsöve van(max festett vagy bevonatos) tehát nem szükséges hozzátenni. Mert akkor úgy is mondhatnád hogy ''vörösrézhőcsöves''.
Ezért volt furcsa ahogy leírtad, ezért javított ki Ribi.
-
-
BlacKSouL
addikt
válasz
tesziferi #3638 üzenetére
Tapizd meg a bordát hosszabb terhelésnél, ha az is elég meleg, akkor ez valami nagyon hibás darab proc. Alaplapod jól mér? Mert tévedhet az is. Ha mondjuk 5-8 fokot fölémér, akkor 50 fokos is lehet akár a terheléses érték, ami nem olyan rossz. De játék után, ha akkor nézed mikor már kilépett, akkor 1-2 másodperc alatt 6-7 fokot is eshet a procihőmérséklet, tehát inkább olyasmivel kéne megnézni, ami rögzíteni is tudja játék alatt az értékeket. És nem annyira játékkal, inkább speckó procinyúzóval kéne terhelni legalább 20 percet, hogy tuti legyen a dolog.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
tesziferi #3635 üzenetére
Hajjaj, ...
Nekem is ilyen Titan cucc van a vga-hűtő alatt, illetve az Északi/Déli hidak bordái alatt is. Az északinak sokkal javult a hőkivezetése, mint amikor a gyári Asus rózsaszín ragasztósz@r volt, tehát az a zsír nem olyan rossz szerintem. A paszták minőségén pár fok múlik, de nem 10-20. Vagyis nem ezen múlik a dolog, ha van alatta annyi, hogy egyenletesen fedi a procit, akkor annak jónak kéne hogy legyen, már ami a feladatát illeti.
Az hogy ne foglalkozz vele, az egy rossz hozzáállás a boltos részéről, mégha nyaggattad is sokat. Szerintem érdemes foglalkozni vele, a proci árának töredékéért védheted a procit a melegedéstől. És az az 1800 Ft-os hűtő nemtom milyen, de ha nem legalább az a gyári Intel hűtő: [link] akkor mindenképp érdemes lecserélni, mert még a gyári alatt is hidegebb lenne szerintem; mint írtam korábban nekem is hidegebb volt vele még tuningolva is. Mondjuk nemtom mennyiért vesztegetik most azt a hűtőt, lehet hogy egy olyat kaptál 1800-értHa nem akarod tuningolni mostanában, vagy csak keveset, akkor Arctic Cooling Freezer 7 Pro-t kapsz már 5k körül, és annak hangja alig, teljesítménye elegendő van.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
tesziferi #3633 üzenetére
Nekem is 3.0-s Prescott van, gyári hűtővel alapon 39-59, de még @3.6-on is 42 és 64 °C volt, úgyhogy szerintem érdemes megnézni mitől lehet annyi. Steppinget nézd meg, ha E0 akkor mindenképp, ha C0 akkor is, bár akkor szerintem lehet egy korai darab is. Elvileg 70-ig még nem gáz, de én nem hagynám annyiban. Csak megjegyzésként: nekem most @3,755-ön megy, hőcsöves hűtővel, és 38°C, terhelve 52 fölé nem megy soha.
Újrapasztázás esetleg segíthet, illetve hűtőcsere tutira. Ja, és nem árt ha van a házban egy kis huzat.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
Meg tudja mondani valaki hogy ez milyen hűtő lehet? : [link]
-
BlacKSouL
addikt
Más az hogy tényleg nem számít, és más hogy esetleg nem megfelelőek a ventijeid, és nem tettél még ellene
Nekem sem egyből lett halk a gépem, sőt, legelőször mikor még csak 3 venti volt benne, akkor sokkal hangosabb volt, mint most duplaannyival. Csak halkabb, és minőségibb ventik kerültek be, a belső elrendezés és a levegőáramlás javult jelentősen, és így a legtöbb venti a névleges fordulatszáma felével megy kb, mégis minden hidegebb, mint korábban. Én speciel egész nap mellette ülök, és sokkal kényelmesebb, jobban érzem magam mellette így, hogy hangját sem hallom. Ha pedig odakenek kicsit a gépnek, akkor szépen feljebb tekerem a szabályzókat, és máris futkoshatnak az elektronok. Érdemes odafigyelni mindenkinek a zajterhelésre szerintem.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
Terminator_ #3471 üzenetére
Na így már szerintem mindenki elfogadja, és tiszteletben tartja a véleményed.
Most már megsúghatom, hogy amíg nem volt tervben a jelenlegi gépem, addig én is az egyiket, asszem a 7000AlCu-t nézegettem, de majd egy évvel később, mikor már megvolt a gép, már változott a véleményem; sokféle tesztet elolvastam, és azért. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Terminator_ #3469 üzenetére
Nem olvastad végig. Mondtam hogy nyugodtan ajánld, mert szerinted az a legjobb, én (és még sokan mások) meg mást fogok(fogunk) ajánlani, mert szerintem azok jobbak. Ha azzal jöttél volna, hogy mindenkinek ajánlod, aki a gyári hűtését akarja valami jobbra cserélni, akkor egy ellenvetésem nem lett volna, de így a beírásaid azt sugallták, hogy szerinted nemcsak hogy jobb, hanem a legjobb a Zalman, amivel viszont sokan nem értünk egyet.
Ha nagyon szintetikusan lebontom a dolgot, teszem azt most akarnék venni egy hűtőt, lecserélni a kicsit hangos, kevéssé hatékony gyári hűtőt, és nem szeretnék 14-15 ezret költeni egy hűtőre, mert nem fogom széthajtani a gépet; akkor elemeznék: Zalman: lassan 3 éves konstrukció, hatékony, de hagyományos elven működik, alaplap felé fúj, tehát a meleg egy részét a ház belseje felé fújja, éppen a ramokra, mindezt úgy, hogy van benne egy közepes teljesítményű venti, ami lelassítva sem halk, inkább csak halkabb mint a gyári cooler. Ez kerül minimum 10k-ba. Ezzel szemben pl egy Freezer: 1éves konstrukció, meglehetősen hatékony több hőcsöves megoldás, ami ráadásul a hátlap felé fúj, vagyis a meleg könnyen távozik a házból, a ventillátor pedig speckó csapágyazású közepes teljesítményű, ami miatt magas fordulaton is halkabb, mint a gyári hűtő, lelassítva pedig szinte néma. Ez kerül kb 5k-ba.
Egyébként pedig van két Zalman FanMate 2 szabályzóm, és a DéliHídon egy NB-32 bordám. Szóval én nem Zalmi ellenes vagyok, csak azt mondom, hogy a 7xxx-es procihűtői manapság elavultnak számítanak, aki most vesz hűtőt, annak jobban megéri egy más/újabb fajta hűtő. Például a CNPS 9500, vagy 9700 Zalman, bármilyen meglepő is az ajánlatom. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Terminator_ #3466 üzenetére
Tulajdonképpen én ajánlhatnám a FOP-32-t is, mivel minden erőlködés nélkül lehűtötte a K6-II-t, sőt még grafitoztuk is alatta
és mégis bevált. Nekem egyáltalán nem is tűnt hangosnak, és szerintem verhetetlen. Talán még jobb is mint ezek a Zalmanok. Vagy mivel jobb a Zalmanod a Te procidon, mint az én FOP-om a K6-osomon?
Ez szerintem egy elég furcsa hozzáállás. Azt megteheted, hogy leírod, hogy neked ezen és ezen a procin megfelel az adott Zalmi, de azt nem mondhatod, hogy mindenkinek csak ajánlani tudod, mert jobb mint a másik. Főleg akkor, ha mereven elzárkózol attól, hogy mást is kipróbálj, hiszen félted a Zalman benned kialakult presztízsét. Szerintem ha az orrod előtt tesztelnék egy hőcsöves hűtővel együtt, akkor sem hinnéd el amit látsz.
És ez nem személyeskedés akar lenni, csak annyira szemellenzős módon ragaszkodsz a véleményedhez, hogy az többeknek feltűnik. És hacsak simán beírod a tapasztalataidat, akkor mindenki eldöntheti hogy megéri-e neki a dolog, vagy sem, de hamis fényben nem illik feltüntetni semmit. Egyszerűen a többség véleménye és szerintem jó részük tapasztalata más mint a tiéd a Zalmikkal kapcsolatban. Többen is vannak akik a Zalmant cserélték újabbra/korszerűbbre, és nem nagyon panaszkodtak a csere miatt.
Tehát nyugodtan írd le a véleményed, és ajánld a szerinted jobbat, de akkor én pedig ajánlom a szerintem jobbat, és az pedig a Freezer Pro, az Igloo x700 MC, a Coolink u8-92, ... és még sorolhatnám az összes hőcsöves hűtőt; nincsenek kevesen. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Terminator_ #3462 üzenetére
Ugyan a tapasztalat számít, de azért egy-egy ilyesmi tesztet is érdemes átbogarászni, ha az ember hűtésre szánja el magát: [link]
és bizony már több mint egy évvel ezelőtt sem a leghatékonyabb hűtők voltak a hagyományos Zalmanok. Azóta több új hőcsöves megoldás jött ki más gyártóknak is, és maradjunk annyiban, hogy a legtöbbjük bizony nemcsak hatékonyság, de halkság tekintetében is erősen ráver a Zalmanokra. CNPS9500 alatti Zalmanokat manapság már nem azért vesz az ember, mert egy olcsó, de hatékony, és viszonylag halk hűtőt szeretne. Elég ha a Freezert szembeállítjuk velük, mindhárom pontban egyértelműen jobb a Freezer. Aztán a hatékony hűtést nem egy AMD procin illik mérni, hanem egy korai tuningolt Prescotton pl, vagy egy D8/9xx-en. Talán nem véletlenül ilyeneket használnak a hűtés tesztekhez. Aztán a Zalmanok halksága is meglehetősen jó volt, míg meg nem jelentek a sokkal halkabb ventillátorok, érdemes párat összehasonlítani velük.
Szóval én elhiszem hogy neked bejött a Zalmi jó 2,5-3 évvel ezelőtti technikája, de én őszintén szólva nem ajánlom senkinek aki kérdezett eddig, mert nem találok mellette felhasználható érveket. Illetve mégis: ha nem számít a zaj, nem számít az ár, és nem egy melegedő procit kell lehűteni.
''Igaz hogy a Freezer 7 Pro-t nem próbáltam még de nem is akarom A zalmi a király.''
Ezt a kijelentésed pedig egy kicsit gyerekesnek tartom. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy te vagy a legmagasabb ember. Igaz hogy még nem láttál mindenkit, vagy amerikai kosarasokat pl, de nem is akarsz, mert egyszerűen te vagy a legmagasabb és kész.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
sid.:Rc211v #3393 üzenetére
Asszem egyszer valahol volt valami ilyesmi: [link]
A Ninja-ra érdemes egy lassú 12-est tenni, tehát vagy Ninja plust-t veszel és tovább lassítod ha kell, vagy a sima Ninja-hoz egy lassú-halk de relatíve drága NorthQ-t, vagy Papst-ot, vagy S-FLEX-et, vagy Silent Blade-et. Úgy már jóval följebb megy 10k-nál. -
BlacKSouL
addikt
válasz
sid.:Rc211v #3388 üzenetére
Nekem Igloo-m van, én csak dicsérni tudom. 3.0@3.755 531J procit tisztességesen hűti. Hangja nagyobb, mint pl a Freezernek, de szerintem bőven határon belül van. Szerintem aki nem akar nagyhűtőt, de a Freezernél nagyobb teljesítmény kell neki, annak tökéletes lehet.
Én 9k-ért vettem majdnem egy éve.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
yakuza.tora #3359 üzenetére
Van amikor segít a BIOS refresh, attól függ mennyire foglalkoztak a mérési adatok számításának javításával. Érdemes utánajárni, hogy a verzió frissítések alkalmával leírják-e hogy javították. Version history mindig szokott lenni valahol a BIOSokhoz. Ha van benne szó róla, akkor érdemes megpróbálni.
Nem lehet kijelenteni, hogy nincs eset, vagy BIOS-alaplap párosítás, amikor jó értékeket mutat adott program, de hiteles adatot nem adnak, tehát egy külső mérőműszer nélkül csak közelíteni, vagy esetenként ráhibázva eltalálni tudja a tényleges értékeket egy-egy progi. -
BlacKSouL
addikt
válasz
yakuza.tora #3357 üzenetére
Az Everest, csakúgy mint a Probe is amúgy, szoftveres mérésen alapul, tehát nem megbízható adatokat szolgáltat. Vagyis téved. Ergo nem szabad szentírásnak venni amit mutat. Nekem az 531-em pillanatnyi magfeszültségét 1,56V-ban(!) adta meg, holott 1,375V körül mozog, és akkora feszültséget kétlem hogy kibírna. Ugyanakkor amikben pl az Everest téved, a Probe jót mutat, vagy mondjuk inkább úgy, közelebb áll a valósághoz.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
CriticalHit #3323 üzenetére
Igen, itt már jól látszik hogy vörösréz. Köszi.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
CriticalHit #3318 üzenetére
Ja bocs, erre gondoltam: [link] erre kérdeztem, hogy ez sárgának tűnik nem vörösnek
-
BlacKSouL
addikt
válasz
CriticalHit #3312 üzenetére
De ugye nem jól látom, hogy a talpa meg a hőcsöve sárgarézből van? Mert a képek alapján olyan. Ha viszont csak bevonat, akkor nem értem a talpra minek tettek a vörösréznél rosszabb hővezetésű bevonatot.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
HorvBalint #3267 üzenetére
Bocsi, nem tudom megállni:
Hyper Threading, nem Threat, mert előbbi szálat, utóbbi fenyegetést jelent -
BlacKSouL
addikt
Nem megenni akartalak, csak kicsit durvának éreztem az árazást. [link]
Pont ezt írtam(nem olvastad pontosan) hogy ha nem extrém módon tuningolok, akkor nincs szükség óriáshűtőre, viszont már számíthat az a ''2-3'' fok is.
''30%-ig pedig a freezer sem rosszabb 10 fokkal az igloo-nál, hanem csak 2-3 fok a különbség.''
Ha jól emlékszem abban a PH!-s tesztben 3,2@3,8 Prescott volt az alany, ami kevesebb mint 30%, viszont sorrendben 6, 9, 9, 10 °C-al kapott ki a Freezer az egyes tesztekben. Ez nem szőrözés akart lenni, csak próbálok pontosítani.
Ha most ideálisnak tekintek mindent, és alapul veszem az én gépemet, akkor 3.0@3.76 (az 25%) terhelésnél 52-53°C körül van a proci, ha ehhez hozzáveszem a ~8°C különbséget, akkor 60-61 fokkal már majdnem ott vagyok, mint a stock hűtővel(64-65), csak épp csendesebben. Nekem ezt a minimális különbséget megérte az Igloo árban.
AMD hűtésbe meg én nem szólok bele.
Szóval peace
Ja igen, én kb fél éve 9k-ért vettem az Igloo-t, azóta csak nem vitték följebb
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
''Az igloo a lecserélt ventivel együtt 15-20ezer.''
Milyen ventit akarnál rátenni? Deltát? Vagy mi a fenének 7-12ezerért rá venti?? 8500HUF körül van az Igloo, egy 9,2-es Papst is 3600HUF, 8500+3600=12100, akkor hogy is van ez a pontos számolgatással??
Nem bánom én ha mindenki fényezi a Freezert, mert kétségtelenül van miért, de azért se valótlanság állításával, se ferdítésekkel ne próbáljunk már meg mellette marketingelni.
Továbbá az Igloo is tud csendes lenni, ha más venti nem megy, akkor nem hallom ki a házból 1700-ig. És tuningolt P4 ide vagy oda, mégiscsak kikapott tőle a Freezer. Márpedig ha valaki nem akarja 30%-nál jobban húzni a prociját, akkor fölösleges óriási tuninghűtőket beszerelnie(ha beférnek) viszont ott már számítani fog az a pár fok, ami pl a tesztben kijött különbségként. -
BlacKSouL
addikt
Ideális esetben. Mert nem minden kisker áll kapcsolatban illetve szerződésben minden nagykerrel, és ha valami speckó dolog kéne, akkor azt nem biztos hogy be tudják szerezni, vagy tudják hogy hol kellene. A vevőorientáltabb boltok persze utánnajárnak, és ha az adott forgalamazó engedi, akkor szereznek is.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Játékos #2737 üzenetére
Passz, ezt egy vga-s topikban szerintem meg tudnák pontosan mondani, én speciel kimaradtam kezdettől fogva a vga-hőmérséklet elemzésekből, mivel az X600Pro-mon nincs hőmérsékletmérő, tehát nem is tudom csak kézzel ''mérni'', és szerintem bőven 50fok alatt van a gpu-ja még terhelés alatt is.
Ha a karid topikjában szétnézel biztos volt már szó a hőmérsékletekről, keress rá topikon belül a hőmérséklet szóra. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Játékos #2734 üzenetére
Jó az 56 fok, ha így összességében nagyon csendes a gép. Csak kérdés hogy lehet-e jobb?
Nekem egyébként 3.0@3.75 Prescottom megy 53-54 fokon terheléskor, igaz én olyankor 1700-on pörgetem a GT Igloo 5700MC ventijét, meg mögüle egyből kiszippantja egy 12-es a meleget. Mondjuk igaz, hogy a tesztben is így valahogy 3-4 fokkal volt jobb az Igloo, de a hangja meg nagyobb(bár mintha idővel csendesedett volna kicsit) viszont boldogít a tudat, hogy ha kellene, akár 3000-et is pöröghetne a ventije, de 2300 fölött már nem látom értelmét a fsz-növelésnek
#2735-re: A Silencer annyival lenne más, hogy hőmérséklet szempontjából tehermentesítené a procit meg a tápot. Meg azért annyira nem rossz az
[Szerkesztve] -
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Yushchenko #2705 üzenetére
Scythe Ninja Plus, TT Big Typhoon, Thermalright SI-120, Coolink u8-120-1600
De hogy ezekből melyik fér el/be? Passz, Guglizd ki őket, és a specifikációikban benne vannak a méretek. Mind komoly tuningra termett, bármelyik jó választás szerintem. -
BlacKSouL
addikt
válasz
Flagstaff2 #2700 üzenetére
Gondolom nem akarja a proci melegével ''hűteni'' a tápját, minthogy az egyrészt nem tesz jót neki, másrészt úgy a tápventi is nekilódul jobban, akkor meg már lőttek a csendnek
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Játékos #2597 üzenetére
Ezt nemtom pontosan mire írtad, de vannak dolgok amiknél nem számít olyanmértékben hogy be van-e kapcsolva a gép miközben ki-/lehúzod, pl ventillátorok vagy azok szabályzói, ellenben vinyót, processzort, memóriát, tápcsatlakozót, dvd-t nem húzkodunk menet közben.
Én egyszer véletlenül kísérletezés közben rövidrezártam egy venti csupasz fém csatlakozóival a 12V-os ágat egy perifériacsatlakozón, amire is a táp azonnali leállással és újraindulással válaszolt. Persze közben ment a gép meg a net. Megúsztam, nem lett maradandó károm, se a gépnek. -
BlacKSouL
addikt
Bármilyen normál 3pines dugasszal rendelkező ventit rádughatsz, akár procihűtőét is, vagy házventit, vagy tápventit, vagy vga-t. Mindegy, de mindegyiket 11-5V között fogja vezérelni, tehát egy 12V-on 2000-et pörgő ventit maxra tekerve sem fog 1840-nél gyorsabban hagyni forogni, és nem lehet 833 alá tekerni, azalatt csak kihúzni lehet 0-ra.
Ja, de persze egyszerre csak egyet lehet vele szabályozni.
[Szerkesztve] -
-
BlacKSouL
addikt
válasz
V.Stryker #2499 üzenetére
Szerintem nyugodtan meghallgathatod/meghallgathatjuk tts szakmaibb véleményét is a dologról, mivel ha jól emlékszem eléggé otthon van ezügyben, lévén hogy kb. ezirányú végzettsége van.
Másrészt én a sz.gépes újságok mellett átnéznék pár egyetemi jegyzetet is, pl. Anyagszerkezettan, Hőtan, Fémek technológiája, Energetikai anyagismeret, Energetika
Egy részüket szívesen kölcsönadom -
BlacKSouL
addikt
válasz
V.Stryker #2496 üzenetére
Amennyit eddig sikerült innen-onnan összeolvasni/-hallani, a következő a helyzet:
A négyjegű függvénytáblázat-ban a ''A (C1 és C2) sugárzási tényezők'' cím alatt található néhány anyag (anyag<->levegő)hőátadási tényezője. E szerint:
Alumínium, nyers 0,41 J/(m²·s·K)
Alumínium, fényes 0,30 J/(m²·s·K)
Vörösréz, fényes 0,23 J/(m²·s·K)
Vörözréz, oxidált 4,48 J/(m²·s·K)
Tehát a megfelelően kiválasztott alapanyagok esetén az alu és a réz borda közel azonos hőátadási tényezővel rendelkezik, míg a réz jobban vezeti a hőt. Ellenben a vörösréz mint alapanyag sokkal drágább, ráadásul a megmunkálása is nehezebb(tehát költségesebb) és a fajsúlya is nagyobb, tehát súlyosabb azonos térfogat(bordaméret) esetén.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
twyster #2243 üzenetére
HA pontosan lehetne tudni, hogy 478 vagy 775, esetleg Prescott vagy Northwood, akkor pontosabban be lehetne lőni a választékot. Továbbá jó lenne tudni, hogy mire lesz használva a proci, mert netezéshez alapon megint nem ugyanazt a hűtőt igényli mint 4GHz-re húzva és egész nap FEAR-t nyúzni rajta pl, vagy 24/7-ben filmet digitalizálni, tömöríteni stb. Valamint hogy mennyire számít zaj, ár, stb.
Mert én pl ajánlom a GT Igloo 5700 MC-t, vagy az AC Freezer 7 Pro-t, Esetleg Scythe Katana-t, Coolink U8-92 vagy 120. És még lenne sok. -
BlacKSouL
addikt
Ha ilyen közel van a Freezer ventije a vga-hoz, akkor ne is csodálkozz rajta hogy melegebb a proc, azért hiába jó hűtő, ez is levegővel müxik, tehát ha nincs levegő, marad a meleg.
Az meg hogy nagyon passzentosak a dolgok, az rizikós, mert ha csak egy kicsit is felfekszik valami valahol aminek nem kéne, akkor az eredmény kb ilyen lesz mint nálad is. -
BlacKSouL
addikt
Szerintem a borda maga sokkal magasabban van mint amekkorák a kondik, a hőcsövek meg nem lógnak ki talán annyira oldalra, de jobb előre leméricskélni, én így látatlanba azt gondolom befér, de nem nekem kell hinned, hanem a saját tapasztalatodnak, az tuti.
Amúgy nekem Igloo 5700-am van, az formára hasonló, de alacsonyabb építésű, és lent zsúfoltabb is, de simán elfér a lapomon. Ja, és 9-es venti van rajta(mármint a toweren is) nem 8-as, bár pontosan nem tom a toweré milyen az enyém picit morog alacsony fordulaton, de akár 3000-ig is elforog, bár 2200 fölé még ebben a melegben sem kell hajtani, 2000 fölött már nem hűt sokkal jobban úgy sem.
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
válasz
raptorHUN #1357 üzenetére
Ja, értem. Mérd le pontosan a cső végét. Mivel a gyári hűtőre rámegy, gondolom olyasmi a cső végének átmérője mint nekem is van/volt, ami ~92 mm. De mivel a Zalman 136 mm átmérőjű, ezért biztos hogy nem fogod tudni ráhúzni a hűtőre, de általában az is elég szokott lenni, ha csk odavezeti a ventinek a levegőt, az majd úgyis áthúzza a friss cúgot. Persze nem ártana, ha utánanéznél, hogy nincs-e olyan csővégződés, ami nagyobb átmérőjű, lehet külön kapni nagyobb átmérő végeket is, de szerintem ráhúzni fölösleges, elég ha nagyon közel húzod hozzá. Gondolom olyan teleszkópos vagy milyen, tehát két félből áll a cső, és a belsőt tudod húzni kijjebb vagy beljebb.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
raptorHUN #1355 üzenetére
Hogy érted azt hogy rá fog-e menni? A házba tuti befér, ugyanis az én hűtőm pont kétszer ilyen magas, és az ugyanilyen széles házamba simán befér. Az hogy rá lehet-e szerelni a procira, az meg megintcsak igen, mert 775-ösre is jó. Az már viszont jobb kérdés, hogy milyen lapod van, mert esetleg északi híd lehet útban de szerintem biztos hogy az sem. Tehát helyügyileg semmi gond a Zalmival. Nekem speciel a hűtőteljesítménye nem olyan meggyőző, mint a modernebb hőcsöves hűtőknek, bár a rávezetett fanduct sokban javítja a végeredményt, de én ehhez a keményebb procihoz egy keményebb hűtőt vennék.
-
BlacKSouL
addikt
Figy, ha rendes hűtést akarsz, akkor bizony ilyen nagy rácsos izéket kell bele venned, mivel a sokezres fordulaton pörgő venti+régi konstrukciójú hűtő párosnál klasszisokkal jobb egy aránylag nagy, pl 9,2 centis ventivel ellátott hőcsöves hűtő, ráadásul 1800-2000 fordulaton is ezerszer hatékonyabbak tudnak lenni, mint a régi 6000-en ordítva. Persze csendességről nem is beszélve. Az sem árt ha a ház ki van szellőztetve, néha többet ér a jól kialakított huzat benne, mint a leszedett oldallap. De ha nem zavar a zaj, és mindenáron ordítós ventit akarsz a gépbe tenni, akkor veszel egy olcsóbb de hőcsöves hűtőt, kicseréled rajta a ventit egy Delta-ra, az akár 8-as, akár 9,2-es, akár 12-es, biztos pörög mind 6000-et, és el is fújják azt a 4-500m^3 levegőt, de 55-65 dB alatt nem nagyon van a hangjuk. Na az hűteni fog. (Persze ezt csak poénnak szántam)
Egy AC Freezer meg nem olyan nehéz hogy ne bírná el a lapod, ha sok más embernek is elbírja. -
BlacKSouL
addikt
válasz
arpeen2 #1315 üzenetére
Egyébként az Everest néha félremér dolgokat, meg kéne nézned a bordát kézzel is, ha 46-48fokos, azt azért kézzel is jól érezni, hogy erősebben meleg. Amúgy egy hűtőcsere valóban nem ártana, az újabb hűtők már nyilván sokkal hatékonyabbak, illetve emiatt csendesebbek is mint a gyári. Ha ugyanezek a procik ugyanezzel a hűtővel sokkal hidegebbek szoktak lenni, húzva sincs és a paszta/felfekvés gyanúját kizárhatjuk, akkor csak az maradt, hogy ez tényleg egy melegedősebb darab.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
arpeen2 #1313 üzenetére
Sok minden lehet ami hirtelen eszembe jut, például ahogy Dufresne említette, a ház szellőzését meg kéne vizsgálni, ha nincs, akkor legalább hátulra egy ventit nem ártana berakni, mert ha csak a meleget keringeti bent a prociventi, akkor érthető hogy meleg. Gondolom a táp sem 12-es, tehát nem arról szívja le a levegőt, de ha mégis, sokszor az is kevés.
Másrészt nem hiszem hogy ma lett összerakva, tehát előfordulhat, hogy belepte a por a bordát, de ezt kizárnám, gondolom amikor újrapasztáztad akkor azért ránéztél, észrevetted volna ha benőtte volna a por vastagon(ha mégsem tetted ellenőrizd)
Harmadik ötletem, hogy ez egy ilyen melegedős, kevésbé sikerült darab. -
BlacKSouL
addikt
Egyik ismerősöm is 2000+-ra akar valamit, én azt mondtam, ha én kéne hogy vegyek, én az alu Scythe Katana-t venném. Jónak nagyon jó, alighanem elég lenne leszabályozva is, tehát emiatt csendes is lehetne, csak hát az ára elég erős.
Esetleg Thermalright SI97(erre kell egy halk venti), vagy Thermaltake Silent Tower.
Vagy egy Alcomp esetleg alacsonyabb árfekvésben.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
szandisas #1245 üzenetére
Ha lejjebb akarod venni, akkor próbáld ki, hogy a lapod együttműködik-e a speedfannal, és ha igen, azzal lejjebb tudod venni tetszöleges szintre, sőt vezérli is melegedés függvényében. Ha nem jó a speedfan, akkor még mindig tehetsz a venti elé egy potit, azokkal általában feléig le lehet lassítani, de van amelyik ki is kapcsolható.
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Elite: Dangerous
- Napelem
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Formula-1
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest