Új hozzászólás Aktív témák

• dqdb

nagyúr

válasz Synthwave #85866 üzenetére

tl;dr ez jobb vétel szerintem.

Kíváncsi leszek, hogy mikor sikerül végre egy tényleg Alice kiosztású billentyűzetet Alice-nak hívni Kínában, mert úgy tűnik, hogy arrafelé nevében minden Alice lesz, ami középen osztott.

A billentyűzet két fele a megszokott 12 foknál kisebb szöget zár be, képről nem számolom ki, hogy pontosan mekkorát, de 6 foknál láthatóan többet. Itt megoszlanak a vélemények, hogy a nagyobb és jobb kéztartást biztosító szög-e a jobb, vagy a kisebb, mert azt könnyebb megszokni, én a nagyobb szög mellett vagyok.

A törés két oldalán lévő billentyűk adott esetben (hosszú) hozzászokást igényelnek, ha nem szabályosan a könyv szerint gépelsz, és a "rossz" oldalon nyomsz le billentyűket, én még közel 3 év után is néha azon kapom magam, hogy bal kézzel átnyúlok a jobb oldali Y-ért.

Az Alice-ok töréséhez képest ez le van kerekítve, mint a Sand Glass Ergo és a Sagittarius esetében, az utóbbiról többször írtam már, hogy az ív sokkal több hozzászokást igényelt nekem a jobb oldalon, mint egy Alice-szerű törés (itt a messzire eső P betű volt problémás) vagy egy mindkét oldalon egyenes V (ez azonnal ment), mert az ujjaimat a gépelésnél megszokott alaphelyzetben is kissé jobban széttárva kell tartani. Ez a kisebb szög miatt ennél a billentyűzetnél kevésbé lesz jelen, de jelen lesz. Mióta megszoktam, azóta a törésnél kényelmesebbnek tartom az ívet.

Az alsó sor kialakítása szerintem jól sikerült ergo vonalon, bal oldalon van egy extra 1u hüvelykujjra, jobb oldalon pedig a space-től jobbra két billentyűt is kapunk (itt az egy billentyű és egy feleslegesen nagy üres terület a megszokott, ezért sem tartom a klasszikus Alice kiosztást jónak, a feljebb említett Meridiant tartom a legjbbnak). A kiosztás maga eléggé tetszik nekem, knob nélkül még jobb lenne. Én annyit módosítanék rajta, hogy a jobb oldali space 1u+1.75u arányban opcionálisan osztható legyen, hogy azok is boldogok legyenek, akiknek kell jobb hüvelykujjra egy plusz gomb, és azok is, akiknek a Space-től jobbra Alt+Ctrl vagy Alt+Fn kell, valamint opcionálisan osztható bal Shift.

Pár hét ergo után első ergo → hagyományos visszaváltás nagyon rossz lesz, aztán a hagyományos → ergo lesz ismét szokatlan, de az elmondható, hogy minden kiosztások közötti váltás egyre könnyebb lesz, végül észre sem fogod venni azt, hanem csak gépelsz.

A belső hozza a manapság "kötelező" buzzwordöket, azaz gasket mount kitömve jó sok szivaccsal, mert ettől lesz jó egy billentyűzet (nem), ezzel szerintem nem lesz probléma.

Ebben a méretben határozottan hátrány, hogy nuku QMK/VIA/programozhatóság (az előbbi kettőt említik, hogy nincsen, az utóbbit nem említik, hogy van), a bal hüvelykujjra eső Win nettó pazarlás, túl jó helyen van, hogy ne kapjon jobb feladatot.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák