Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Paxker315

addikt

válasz Kecsó93 #151243 üzenetére

Nana. Előre szólok, hosszú, unalmas, de:

Tápegység kiválasztásánál a megfelelő watt megválasztása sokszor problémát jelent. Általánosságban véve durván túlméreteznének sokan, ami nem árt, de, vannak buktatói.

Modern tápok hatékonysága nagyjából 50-90% közti terhelésen a legjobb (NINCS jelentős különbség az 50% és 80% alatti terhelésnél mért hatékonyságnak. Így teljesen felesleges akkora batárt venni, ami furmark-AIDA FPU kombi alatt max 50%-ig terhelődik, mert egyrészt gyakorlatban sosem fog akkora terhelést kapni, másrészt, normális tápok hatékonysága nem (jelentősen) rosszabb 75-80% terhelésen sem, mint 50-60%-on.

Miért érheti meg a túlméretezés? Teszem föl, valaki félpasszív tápot vesz, s szeretné, ha minél kevesebbszer kapcsolna be. Ilyenkor hasznos. (Más kérdés, hogy a félpasszív működés szerintem túllihegett téma, 3-4 házventi& CPU hűtő venti& HDD mellett NEM a tápot fogod hallani…). Illetve, kis terhelés mellett a potenciális várható élettartam jobb lehet.

Miért nem éri meg feltétlenül? Mert, alacsony terheltségen kevésbé hatékony a tápegység, „pazarol”, nagyobb a ’veszteség’. Igaz, vannak kifejezetten jeleskedő tápok, mint a Corsair RM széria, ami alacsony terhelésen is kiváló hatékonyságú. Na, akkor mennyi legyen a vége? Hogy derül ki, hogy hány wattra van szükséged?

Online kalkulátorok, amik közül az Outervisiont be kellene tiltani, mert röhej. A legpontosabb a BeQuiet! féle kalkulátor, de az is néhány %-al túlbecsüli a fogyasztást. Után’nézni a tervezett komponensek tényleges fogyasztásának. Ezeket ált tesztekben szépen meg lehet találni, vagy google: „komponens neve power consumption” általában eredményes. Így megtudhatod, hogy, hiába 65w TDP mondjuk egy Ryzen2600, a tényleges fogyasztás OC-től függően akár 130-140wattba is belenyalhat. Vagy, hogy még egy termékcsaládon belül is markáns különbségek lehetnek. Itt főleg a custom-hűtésű videokártyákra érdemes gondolni. Példának okáért: Való igaz, hogy a referencia-Radeon 5700XT kifejezetten takarékos, jó energiahatékonyságú, de, néhány gyárilag OC-zett, agresszívan feszelt és kitolt power limites kártya (Asus STRIX, Asrock Taichi) simán benyal 70-80 wattal többet, mint a referenciamodell.

A két fő áramzabáló (CPU, VGA) elméleti maximális fogyasztását összeadva& többi összetevőre (ventik, alaplap, HDD) meg nagylelkűen 50wattot számolhatunk. Így pl. meg lehet kapni, hogy, ha Ryzen 3600&RTX2070Su rendszert építene valaki, akkor ~80+220+50 watt körül fog alakulni a maximális fogyasztás extrém terhelés alatt. Az 350w teljes rendszerfogyasztás, hangsúlyozom: komoly „torture” alatti értékről van szó. Én úgy szeretem megválasztani a tápegység teljesítményét, hogy maximálisan járatva a gépet ~70-75% körül legyen terhelve a táp. Így megkapod: 350W/0.7 ~ 500W tápegység már teljesen jó. Egy 3600&RTX2070Su mellé.

Mivel sokan szeretnek felülméretezni, így, teljesen értelmes pl. 550-600-650w-ost venni, de, feljebb nem érdemes már menni, szerintem. Az anyagiak. A 1660Ti&3600 kombihoz 650+ wattokat ajánlókat meg aztán én magam sem értem. Körülbelül 250w maximális fogyasztással számolhatnánk, azaz, még egy 400-as táp is ~62.5%-ra lenne terhelve. 1660Ti& megcibált Ryzen2700 esetén én úgy 333-355 wattal számolnék, azaz, 500 watt már nagyon egészségesen elég, és minőségi 450-esek szintén.

Legtutibb megoldás, írsz fórumra, választ kapsz. : )

Ne akarj fölöslegesen túlméretezni, mert, nem feltétlen éri meg (anyagiak, forintok).

remélem maradhat, mert, mégis csak minden asztali konfig része a táp.

Új hozzászólás Aktív témák