-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alteran-IT
őstag
válasz
jegesib #10807 üzenetére
Már ezt is kipróbáltam, ugye az alapban amit használok telefonon is, abban van egy pont, ami a név két részét szétválasztja, ezért létrehoztam mondjuk egy olyat, hogy "anyadpicsaja" és azzal próbálgattam szintén egyszerű formátumú jelszavakkal/kulcsokkal, de ugyan az és az istenért se tudok rájönni, hogy hol van a hiba, illetve mi az.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
jegesib #10439 üzenetére
Tehát a beállítás. Töröld a teljes konfigot. Hozz létre egy bridge-t. Rakd bele a bridge-be az összes portot, és a két wifi interfészt is. A wifi beállításoknál hozz létre egy security profilt, vagy a default profilba vegyél fel egy wpa2 jelszót. Állítsd be mindkét wifi interfészt (freki csatona szélesség, SSID stb.). Ha IP alapon is elakarod érni az eszközt akkor a bridge-t állítsd be DHCP kliensnek, hogy kapjon IP-t a fő routertől. (Fix IP is felvehető, akár a DHCP-vel együtt is) Kb. ennyi egy sima AP beállítása. A többi már csak extra, pl. NTP kliens beállítása, hogy a logban pontos dátum/idő legyen, esetleg több SSID felvétele, vagy bármi okosság ami még kellhet.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
jegesib #10439 üzenetére
Szia! Kaptál választ, csak nem akartad meghallani, és tovább kérdezni. Akik gyakran konfigolnak be mikrotiket, és rendelkeznek az átlagosnál több tapasztalattal, azoknak egyöntetűen az a hozzáállása, hogy töröljük a gyári konfigot, és semmiképpen sem használjuk a quick setupot. Azért nem, mert ez sosem volt erőssége a mikroiknek, és nincs egyértelműen definiálva, hogy a quick setup pontosan milyen beállításokat végez. Azon kívül ha több kell, mint amit egy soho router tud, és ezeket a funkciókat be is állítod - majd módosítod a quick setupba lépve a beállításokat, az nagyjából boritékolhatóan szétcsesz mindent, és egy áttekinthetetlen katyvasz lesz a beállításokból.
Tehát nem (na jó nem csak) a magas ló miatt mondják, hogy ne használd a quick setupot, hanem azért mert nem jó. Olyan mintha lenne egy mercid, de mindig fixen kettesben lenne a váltó és úgy közlekednél.
Többek között én is feltettem egy kezdőknek szóló cikket az internetre, mikrotik beállításokról, magyarul, részletekbe menően, egy router kb. teljes felkonfigurálásával. Aki keresi megtalálja. De az is úgy kezdődik, hogy aki többet akar, mint amit egy sima soho router tud, és végig megy a beállításokon, az kezdje a gyári konfig törlésével, és soha ne használja a quick setupot. Amúgy a mikrotik logikájára hamar rá lehet érezni, és onnantól már nem is tűnik olyan vészesnek. -
Alteran-IT
őstag
válasz
jegesib #10441 üzenetére
Félre értetted, nem a gúnyolódás volt célom, csupán ha már az van (Mikrotik) és tényleg a stabilitás a lényeg, mint azt te is mondtad, akkor a Quick Setup erre nem alkalmas, sőt igen el lehet vele cseszni a már működő rendszert, persze ezt nem biztos hogy tudtad, amíg ugye el nem mondtam, ezért is nem értem a sértődést, de mindegy.
Egyébként a CAPsMAN CLI nélkül elég könnyen felkonfigurálható, csak pár kattintás és kész, csak némi hálózati ismeret kell hozzá, na meg némi angol tudás, hogy tudd hogy mit hogy kell beállítani és ennyi, én kb. 2 perc alatt felvettem 4 SSID-t (2-2 2,4 és 5 GHz-re, ugye mindegyiken a belső és a vendég háló) és annak a hálózati és biztonsági beállításait, pedig én sem vagyok nagy szaki, szóval azért mondtam, hogy kár igazából a QS-el szarakodni, mert azzal tovább tart "rendesen" felkonfigurálni, na már ha fel lehet rendesen, bár kétlemPersze ha a CAPsMAN mellett döntesz, akkor reset-el kell kezdened rögtön, mármint magán az AP-n, aztán ha jól emlékszem, mást nem is kell vele csinálni, főleg ha eleve abban a módban van, amiben kell, onnantól már az RB2011-ben kell csak létrehozni a megfelelő profilokat/konfigurációt és az AP szépen megeszi, már ha csatlakozik a routerhez és megjelenik a Remote CAP-nál, ha nem, akkor szórakozni kell a mode gombbal, bár szerintem vannak tapasztaltabbak akik többet tudnak mondani, ha felnéznek, mert én sem most állítottam be a wAP AC-t, de emlékszem hogy a mode gombbal vagy 5-10 percet szórakoztam, aztán csak leszedte a routerről a konfigot.
-
chipi89
tag
válasz
jegesib #2860 üzenetére
Nem tudom, kitöröltem mindent, majd újra lépésről lépésre végigmentem, kilistáztam konzolban közben néztem a videót, a paramétereket, plussz a netet vadásztam.
De ha nem adom meg a kulcsot előre, akkor valami alap titkosítást használ. De úgy értelmeztem amit a neten találtam, hogy ez alap viselkedés. -
chipi89
tag
válasz
jegesib #2857 üzenetére
Vááá, működik!
Olyanra képes a Mikrotik L2TP VPN autentikáció része, hogy összekötöm az Active Directory ban megadott felhasználókkal? Lenne jó pár ember 40-50db akit csak így engednék be.
Radiust beállítottam, de valamiért nem jön létre a kapcsolat, vagy az autentikáció sikertelen. -
chipi89
tag
válasz
jegesib #2857 üzenetére
A videó első részében a LAN oldalra az Interfészeknél beállítja az ARP nek, hogy reply-only. Nekem enable van csak, mert ha átrakom reply-onlyra akkor elszáll az egész belső hálózatom.
Azon kívül minden más pontja stimmel a beállításaimnak, külön lépésenként végigmentem. 3x meg is néztem. -
chipi89
tag
-
chipi89
tag
válasz
jegesib #2853 üzenetére
A fura az, hogy Windows ban a kapcsolat típusát automatikus módban hagyom megadom a felhasználónevet és jelszót. Kicsit gondolkodik, és csatlakozik. De a kulcsot sem kérdezi meg. (Már mint az előre megadott kulcsot) Ez miért van?
Csatlakozás után 5 perc után bontódik a kapcsolat. -
SimLockS
tag
válasz
jegesib #2835 üzenetére
Pontosítanod kellene, hány port hiányzik...
Én úgy oldottam meg, hogy minden "médiagócpontnál"(Tv+BRay+stb) egy SE2500-as Cisco van. Ez nem menedzselhető, de 1 uplink+4 port. Ott minek néznék bármit is, azonos vlan, mi az ami gigabittel forgalmazna?
Ilyen van kettő, 1-1 gigás portot foglal. A netemet az sfp-be tett copper modulról hozom, de ott figyelj mert csak gigabitre állítható!!! Így nekem elég. Az AP-m gigabites, af-es poe-s injektorral, ott több vlan is fut. Soha nem akasztottam még ki belső forgalommal ezt a rendszert. A torrentet, ha a teljes sávszél 80%-a fölött akarom megfogni, ott szokott nyekkenni, de lejjebb vettem és megoldódott... -
feel2006
tag
-
bacus
őstag
válasz
jegesib #2835 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy akarod használni a hálózatod. Ha csak egy alhálózat van, akkor tökéletes egy olyan router is aminek csak 2 eth portja van, mellé egy switchel, ha azonban 8 alhálózatod van, de a routeren csak 5 eht port van, akkor bajban vagy, ha csak egy layer2 switchet veszel.
A kérdésre innentől CSAK Te tudod a választ, elég egy nem menedzselhető sima gigabites switch, mondjuk veszel egy 24 portosat, és ide csatkalkoztatsz mindent, egy madzag a router felé, egy a mAP felé és 22 eszközt dugsz rá, vagy kell egy menedzselt switch, amivel vlanozni kezdesz, esetleg egy mikrotik menedzselhető switch amivel aztán már tényleg azt csinálsz ami szem szájnak ingere.
Nálam pl egy zyxel 24 portos gigás switch van, az alap alhálózatnak, tulajdonképpen hiába menedzselt, csak layer2 switchként használom, és a routeren van még 3-5 másik alhálózat mind külön eth (és wlan) porton. Ha netán ennél több kellene majd, akkor CRS125-24G-1S-RM switchet fogok venni a zyxel helyett (esetleg mellé)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest