Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- Szelek helyett a nosztalgia szárnyán érkezik a SilverStone legújabb miditornya
- Házimozi haladó szinten
- Vezetékes FEJhallgatók
- E-book olvasók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Dell asztali gépek
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano #6588 üzenetére
Ezt, hogy az OpenVPN és a TCP nem igazán jó párosítás, mondjuk egy nagyon igazi szakember tanította, a magyar internet létrehozásának az egyik nagy öregje. Nem azt mondta, hogy hülyeség, hanem azt, hogy ritka, és nagyon indokolt esetben alkalmazandó, ha nagyon pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk, és arra miért van szükségünk.
A SOHO-környezet szerintem mondjuk nem ez (bár én aztán nem csak hogy nem tudom, hogy mit miért csinálok, de az ellenkezőjét sem...), de átolvasva pár száz oldalnyi Mikrotik-fórumot azért lehet ennek alapja. Több mint tíz éve megy az anyázás az OpenVPN/UDP-ért, nem ritkán egészen komoly indulatok közepette -- visszatérően azt kifogásolva, hogy a Mikrotik a jelek szerint nem is nagyon reagál erre az igényre (akárcsak az SHA256-éra).
Én mindenesetre tettem egy próbát, és kísérletileg átálltam TCP-re, a következő eredménnyel:
OpenVPN-kapcsolat, Asus (HGG) routerek közt, TUN, az utolsó szakaszon mobilnettel, rálátással a kb. 2 km-re levő toronyra:
UDP: stabil 8-10 Mbps
TCP: átlag 4 Mbps, ami 0 és 6 között ugrál, a fájlátvitel rendszeresen megszakad, volt, hogy pont tizedikre sikerült áttolnom a 10 MB-os tesztfájlomat.Ez így ugye nem olyan biztató, viszont, amennyire tudom, a OVPN/TCP esetén a hibák exponenciálisan lassítják az átvitelt, úgyhogy feltételezve, hogy a Mikrotik stabilabb kapcsolatot tud létesíteni, mint a jelenleg nem túl acélos Asus/D-Link páros, nem is biztos, hogy olyan rossz a helyzet. A VPN-kapcsolat eleve nem "élesben" menne, hanem főleg a háttérben. A lényeg kb. annyi, hogy szó szerint bár Byte/sec meglegyen, amire azért elég jó az esély.
Ahogy olvasgatok erről a Mikrotikről, egyre jobban tetszik, meg aztán a ROS7-ben már állítólag lesz OVPN/UDP...
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen házat vegyek?
- Subaru topik
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Futás, futópályák
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- A Temu diktál Magyarországon, a hazai e-kereskedők fulladoznak
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Tőzsde és gazdaság
- Szelek helyett a nosztalgia szárnyán érkezik a SilverStone legújabb miditornya
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Xiaomi 11T 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bowers & Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Zalman N4 Plus FSP 400W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest