- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Elkészült a zamatos hardverbifsztek
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nort_on
senior tag
válasz
aujjobba #125596 üzenetére
Teljesen értem az álláspontodat, és részben egyet is értek vele. De itt nem az a lényeg, hogy szerinted ki a legszebb lány, hanem az, hogy a világban elég sokan gondolják, hogy (most) ő. És igazából még csak most indul a szépségverseny.
Btw az elmúlt hetekben kiderült, hogy Buffett brazil bankja (Nubank), 100+ millió ügyféllel "véletlenül" kriptóval is foglalkozik. Nagy kópé az öreg, lol.
-
stingy2
senior tag
válasz
Citroware #114192 üzenetére
Öööö... mindig elgondolkodom, hogy talán nem elég világosan foglamazok, ezért még egyszer:
"Itt egy beállítás úgy 10 évvel ezelőtt vmi netes gurutól szedtem. Mivel nem vagyok hülye, élesben egy fillért nem tettem rá, de ahogy neked is ajánlottam, demóban kipróbáltam. Olyan 25% veszteség volt rajta 3-4 év alatt."- segíts kérlek, hol van itt a trédelés? Leszűrtem, amit kidobott a gép megvettem (demóban) majd évekig tartottam és így lett -25%.
"ha már rövid időn belül is óriási pénzeket tudnak kaszálni"- nem, nem tudnak. Az ügylet másik felén is áll vki, és ezt nem úgy kell elképzelni, hogy Béla mindig a jó oldalon köt, Géza meg állandóan besz..pja. A medallion hozama emlékeim szerint olyan 40%/év ktg-ek után.
" Talán ez az oka annak, hogy összességében az aktív kereskedéssel nem lehet legyőzni a piacot." - hogyne lehetne. Csak aki ezt meg tudja csinálni, az nem fogja a know-how-t elárulni neked, még pénzért sem. Tudod: amit sokan ismernek, az nem működik. Amit kevesen, azt meg idővel egyre többen, és azért nem fog működni. Ezért aki aktívan kereskedik, az folyamatosan azzal van elfoglalva, hogy a rendszerét fejlessze, vagy újat keressen, mert nagy részük előbb utóbb kifullad."A forrásom azt javasolja, hogy az a legjobb, ha mindent átnézve saját magam vonok le egy konklúziót, meglátok egy tendenciát, ami bennem születik meg - nem valamilyen ferdítő hír hozza le". - a forrásod
hülyeségeket beszél. Hogy tudnál már bármi használhatót levonni mélyreható ismeretek nélkül? Sehogy. Ez még profiknak sem sikerül mindig. A saját ötletek nem működnek. Hogy tudnál te 0 tapasztalattal olyan rendszert feltalálni, ami veri a piacot, és senki sem tud róla? Gyakorlatilag 100% az esélye, hogy ha véletlenül találsz vmi használhatót, azt már vki felfedezte előtted. Tehát nem azért működik, mert te olyan okos vagy, hanem mert épp akkor bukkantál te is rá, amikor még működik. Az viszont biztos, hogy nem fog örökké működni, tehát kell még 2 dolog: 1, a jelenlegi rendszer esetén szigorú szabályok melletti kockázatkezelés: ha bebukna a rendszer, ne veszítsd el a tőkéd, és folyamatosan új ötletek tesztelése. Ezeknél legkevésbé hatékony, ha saját ötletekkel próbálkozol, inkább olvasgass, és ha találsz vmit, akkor próbáld letsztelni. Még egyszer: a saját ötletek legkevésbé működnek.
Amúgy meg:
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…" - hiába vagy a világ top elemzője, ha a nagy pénz nem arra megy, amerre kielemezted.
" Ezzel lehet állítólag a nyáj fölé kerülni, illetve a piacot megverni halandó emberként is."- ezt a nyájazást meg felejtsd már el, úgy látszik, egyelőre azt sem értetted meg kivel, mivel állsz itt szemben, de ha nem olvastál figyelmesen, ismétlés a tudás anyja:
"Sajnos itt a világ legélesebb, leggyorsabb, legintelligensebb, legjobban informált, makacsul irracionális és sok esetben etikátlan elméi ellen játszod a játékot."Nos, részemről ennyi. Sok sikert!
-
nort_on
senior tag
válasz
mauimagic #112767 üzenetére
Funda? Háát, most nem ő a legszebb lány a szépségversenyen, de nem is hosszútávra tervezem
. Egy pullback-re azért jó lesz olyan 210-230-as kiszállóval. Szerintem 140-170 az alja, 113-ig talán már nem megy le. De nem igazán érdekel, mivel ezzel a sávozással kicsi a drawdown, a tegnapi -12% ellenére nálam -2% a pakk, gyorsan pozitívba megy bármikor fordulunk, szal garantáltan pluszos. PNL-t meg meglátjuk a végén.
-
stingy2
senior tag
válasz
Livius #103640 üzenetére
Nyilván a tiéd lesz, a bróker csak megveszi neked a tőzsdén, mert te nem tudod.
KBC Equitas Interactive Brokers Central Europe Erste Befektetési Zrt.PredatorZoli hsz-e után szabadon
:
"
Lúzergame 3. – részvényem van
Ebből a bekezdésből biztos nem csinál a tőzsdeelnök marketing brossúrát...
Igen, az a helyzet, hogy bármilyen részvény adás-vétel, vagy birtoklás lúzergame. Ha ezt a műfajt sikeresen tudod művelni, nem a 99%-ba tartozol, hanem az 1%-ba. A részvényekkel kapcsolatos döntésekre jórészt érvényesek az előző lúzergame leírásban elmondottak, súlyosbítva egy tényezővel. A részvényeken sokkal nagyobbat lehet bukni. A befektetési alapok többsége hosszútávon felfelé veszi az irányt, de a részvényekre ez nem igaz. Sőt, nagyon gyorsan és váratlanul tudnak zuhanni. Aztán vagy visszajönnek, vagy nem. Reménytelen műfaj a 99% számára. Ha nem hiszed, álljon itt a
TÉNY-2
Az alapkezelők túlnyomó része alulteljesíti a rájuk vonatkozó indexeket.
Ez megint egy olyan tény, amit a világ fejlettebb felén már régóta vizsgálnak, és széles körben bebizonyítottak. Azt jelenti, hogy például egy részvényalap általában rosszabbul teljesít, mintha a befektetési területéhez tartozó részvényindexet vásároltuk volna meg. Célszerűbb az indexeket leképező alapok vásárlása, mint rábízni magad egy menedzser döntéseire a megfelelő részvények kiválasztásában. Szerinted, ha a menedzserek nem tudnak az indexeknél jobb teljesítményt elérni, akkor te képes leszel rá? Nem. Ne vásárolj egyedi részvényeket!!!!!!!!"
#103642Livius "Nagyon jól tudom mi fog történni a következő 20 évben"- húúú, nagyon tévúton vagy, de én nem akarlak lebeszélniDe ide is van egy idézetem:
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…"
Azért sok sikert!
-
stingy2
senior tag
válasz
bernel #86944 üzenetére
Nem érted a különbséget: ha veszel vmit (ETF pl.) akkor fogadsz az irányra. Ha jósolgatsz, akkor nem csinálsz semmit: "a kamatok idővel csökkenni fognak". Ha pedig a saját, korlátozott információmorzsákból összerakott jóslatok alapján befektetsz, akkor butaságot csinálsz
Nem mindegy, hogy azért veszel részvény etf-et, mert 10+ éves távon átlagosan 10%-ot hoz, vagy azért mert éjjel megálmodtad, hogy idővel ez meg az lesz.
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…"Ja, és még ez:"Ha részvény ETF-et veszel, akkor ugyanúgy a tőzsdei árfolyamok irányát jósolod meg". Ez sem igaz. Delta hedge megvan?
Nem tudom, érthető-e már? (sokéves fórumos tapasztalatom, hogy nem, de megpróbáltam)
#86950ngaba
"hogy adóznak a külföldi kötvények?"
Ha ETÜ-ről van szó, akkor úgy, mint a részvények. Árfolyamnyereség 15% szja, kamat szintén. Amerikai tőzsdén vett kötvény, kötvény etf után nincs szochó, mert nem osztit fizet, hanem kamatot. -
stingy2
senior tag
"Annyit elárulsz, hogy hogy jutottál el az elvekhez, stratégiákhoz? "- rengeteg olvasással meg kísérletezéssel, teszteléssel.
Túrtam a netet ötletek után, aztán vettem egy elemzőprogramot (Amibroker), megtöltöttem adatokkal, alap szinten megtanultam programozni és leteszteltem, működik-e az adott ötlet, javaslat. Pl. vegyünk egy klasszikus technikai alapvetést: RSI 30 alatt vétel, 70 felett eladás. Ez már régen nem működik. Végig tesztelgettem szinte minden létező okosságot, amivel a tech. elemzők elvileg nagy pénzeket szakítanak. Arra jöttem rá, amire Warren Buffett:
"Akkor ébredtem csak rá, hogy a technikai analízis nem működik, amikor egyszer fejre állítottam a chartot, de ekkor sem kaptam a korábbitól eltérő választ."
Utána jött az opciós korszak: igazából nem volt rossz az eredmény, de nekem túl nagy stressz mellett sikerült kb. piaci hozamot termelni hosszú távon. Úgy meg minek
Úgy 6-7 éve jött a mai irány: már nem akarom kitalálni a piaci mozgások irányát (mert nem is lehet) és nem akarok okosabb lenni a piacnál. Akkor viszont mit csináljak, ha többet szeretnék keresni, mint amennyit a SPY etf hoz, de kevesebb stresszel? Az ötlet az volt, hogy akkor azokat kell követni, akik meghatározzák, merre fog menni a piac.
"Keynes nyomán, a tőzsde egy olyan szépségverseny, ahol nem azt kell kitalálnod, melyik a legszebb lány, hanem azt, hogy a zsűri kit gondol legszebbnek. Ezt a különbséget nagyon fontos megérteni. Ha valamilyen istenadta véletlen folytán te hajszálpontosan meg tudod jósolni, milyen gazdasági következményei lesznek egy krízisnek, sajnos nem jutsz messzire ezzel az információval. Nem számít, hogy neked igazad van-e. Csak az számít, hogy a legnagyobb piaci szereplők mit gondolnak. Ha tévednek, attól még az történik, amit ők gondolnak. Ha a legszebb lány medve, akkor medve lesz, ha bika…"
Nos, erre jutottam én is pár évvel a fenti blogbejegyzés megszületése előtt. Innen már "csak" azt kellett kitalálni, hogy hogyan is lehet kikövetkeztetni a nagy játékosok által preferált irányt, és az elsők közt követni, valamint észre venni, amikor fordul a hajó. Valamint, ahogy már írtam régebben, olyan rendszert raktam össze, ami hellyel-közzel a piaci hozamot hozza, de kimarad a nagy esésekből. Ez pl. tökéletesen működött a covid pánik idején. Mikor márciusban beszakadt a piac, én már full tőkével IEF-ben voltam, így amikor visszamentem májusban részvénybe, akkor kb.3%-kal jobb voltam, mintha végig részvény etf-ben maradok. Valamint a májusi részvény etf visszavétel kb. 2%-kal volt a márciusi kiszálló alatt, így összesen úgy 5%-kal kerestem többet, mintha végig részvény etf-et tartok az időszak alatt. Ok, ez mestertrédereknekaprópénz, de sok 1-2-3% nagyon meg tudja nyomni az év végi egyenleget, nem beszélve arról, hogy sokkal jobban éreztem magam márciusban a nagy beszakadás idején biztonságos kötvényben, mintha végig kellett volna ülnöm 1 hónapot egy brutális beszakadásban.
A rendszer némi megborulását 2022 hozta, mikor 50 éve nem látott folyamat zajlott/zajlik: a részvények együtt esnek a kötvényekkel hosszú időn át és jelentősen (ilyen mértékű "együtt esés" a 70-es évek óta nem volt, ezért nem is készültem rá komolyabban). Eddig ált. negatív volt a korreláció hol kisebb, hol nagyobb mértékben a SPY és a TLT közt, ált. olyan -0,4 -0,5%. Most ez -0,21. Ebből lett némi zűr, manuálisan kellett év közben belenyúlni a rendszerbe, de szerencsére erre is volt terv, bár nem gondoltam, hogy alkalmazni is kell: bizonyos DD felett manuális stop. Mostanában épp azon vagyok, hogy ezt beillesszem "programozottan". Még annyit, hogy a tőzsdei kereskedés, befektetés esetén szerintem a hozamnál sokkal (fényévekkel) fontosabb, a kockázatkezelés, aki erre nem figyel, előbb utóbb belefut egy olyan pofonba, amit nem fog kiheverni.
Összefoglalva: a nagy játékosokkal együtt mozogni, a piaci hozamot megcélozni, de kimaradni az esések nagy részéből, így érve el (némileg) a piacit meghaladó hozamot. Ezek az elvek, a technikai részleteket meg fedje jótékony homály
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Battlefield 7
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Retro ASRock P4VM800 Socket 478 alaplap
- Retro nVIDIA GeForce FX 5500 AGP videokártya
- i5 9400F/ RTX2060/ 480GB SSD alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Apple iPad 9 2021 64 GB Wifi, akku: 99,8%, ciklus: 23
- Gigabyte B85M-D3H-A + I5 4440 + HyperX 8GB FURY DDR3 1333MHz + CoolerMaster N200 + Hyper 103 hűtő
- Xbox Ultimate előfizetések
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest