Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
Wow, ez a komment de rég volt. A választ 3 éve keresem, végre megtaláltam, és ordenáré hülyének érzem magam, hogy ezt egy jó Google keresés megtalálta volna... A DCT 4. verzióját írtam le, csak a dokumentum, ahonnan szedtem a képletet, ezt elfelejtette közölni, csak az algoritmust írta le...
-
VoidXs
nagyúr
Mielőtt megmutatom a megoldást, szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a feladatok soha nem gyakorlatiak, a brute force (rajzolgatás, hátha kijön) sosem ér maximum pontot, csak indirekt bizonyítási esetekben.
Ha N darab egyenesed van, amik definíció szerint végtelen hosszúak, és egyik se párhuzamos semelyik másikkal, minden esetben minden egyenesen N - 1 metszéspontod lesz. Ez azért van így, mert valahol bármelyik kettő garantáltan metszeni fogja egymást, hiszen nem párhuzamosak. 4 esetén mind a 3 másikkal lesz egy metszésed. Mivel egy egyenesen N - 1 metszés van, ezért a majdnem végleges megoldás N * (N - 1), de ezt meg kell felezni, hiszen mindkét metsző egyenes szemszögéből leszámoltuk.
A végső megoldás tehát azt mondja, hogy N darab, páronként nem párhuzamos egyenes esetén pontosan N * (N - 1) / 2 metszéspont lesz, ami 4 egyenesnél 4 * 3 / 2 = 6 metszés. 5 nem fordulhat elő, az azt jelenti, hogy csak nem húztad elég hosszan az egyeneseket. Ha elég hosszan húzod, bárhogyan rajzolod fel őket, fixen 6 lesz:
És ez az, ami miatt a rajzolás nem elégséges válasz, mert szinte mindig ki fog jönni próbálgatással, csak azt nem tudjuk, hogy miért.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Matematika feladatlap 6. évfolyamosok számára (ált. iskola) 2021 jan 28-as dátummal (interneten találtam) egy feladatban (9.a pont) gyakorlatilag azt kérdezi, mennyi a legtöbb metszéspont, amit 4 darab egymást nem fedő egyenessel létrehozni tudok?
Én találtam módot 5-re. A megoldás azt mondja, 6. Hogyan van az?
-
hiperFizikus
senior tag
Hardy-Ramanujan szám: Az 1729-es számot Hardy-Ramanujan számnak nevezik, mert ez a legkisebb pozitív egész szám, amely kétféleképpen is kifejezhető két köb összegeként:
1729 = 1³ + 12³ = 9³ + 10³
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6659 üzenetére
Prímszámokról beszélünk, tehát triviális, hogy 0 megoldásuk lesz:
- Szorzás: két szorzat akkor egyenlő, ha a prímtényezős felbontásuk azonos. Ha mindkét oldal más prímekből áll, nem lehet azonos.
- Osztás: a/b=b/c esetben azt kellene bizonyítanod, hogy b=n*a és c=n*b, vagyis nem lennének prímek.
- Hatvány: mint a szorzásnál, prímtényezős felbontásokat készítesz, amik a kitételeid miatt soha nem lehetnek egyenlők.[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6657 üzenetére
Ez meg megint a Goldbach-sejtés. Ha megoldod, rögtön hozzád fognak vágni 1 millió dollárt, viccen kívül.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6654 üzenetére
Nem tudsz vele tovább jutni:
- ha x 3-as maradéka 0, akkor x osztható 3-mal,
- ha x 3-as maradéka 1, akkor x+2 osztható 3-mal,
- ha x 3-as maradéka 2, akkor x+4 osztható 3-mal.#6655 egyenletrendszere pedig, ha jól értem: a + b = b + c, és a, b, c prímek. Ekkor csak egy megoldás létezhet, a triviális, hiszen ha b kiesik, akkor a = c marad, és b a kiesés által szabad változóvá válik. Ha kikötöd, hogy a < b < c, akkor a megoldás üres halmaz, hiszen ha a = c, akkor b nem lehet az egyiknél kisebb, a másiknál pedig nagyobb.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6654 üzenetére
Sőt komplikálhatjuk úgy is, hogy nem csak a két különbségnek kell egyenlőnek lennie, hanem foglalkozunk avval is amikor a két összege egyenlő !
Izgalmas, hogy van-e olyan négyes, ami négyesnek a egyenlő a különbsége is és egyenlő az összege is ! Persze az abszolút értékük egyezése nem valószínű !
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6652 üzenetére
2-vel csak a 3, 5, 7 működik, nincs más, a fent említett okokból.
[ Szerkesztve ]
-
hiperFizikus
senior tag
persze lehet egyszerűsíteni 3 db-ra, de ekkor az értelemszerűen vett két különbségnek egyeznie kell !
azért kell több mert valami különlegeset szeretnék velük előállítani
"prog szempontbol az optimalizacio talan meg egy relevans kerdes"
Nem tudom, még sosem csináltam, teljesen új .
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus #6645 üzenetére
nincs ertelme a szamparokat tobbszor mas sorrendben felsorolni, ezert az a<b<c egy jo kikotes es [a,b],[b,c] a szamparok parja
igy az is latszik hogy a ket kulonbseges felteteled ugyanaz [amugy kulonbozo a,b,c,d-re is tok trivialisan]
mire kell neked tobb, es tobb vagy nagyobb? iratsz chatgpt-vel egy programot ra es futtatod orrverzesig... ebben semmi matek azon tul, hogy egyszerusitettuk a feltetelrendszert
prog szempontbol az optimalizacio talan meg egy relevans kerdes: alulrol haladsz es a,b-bol krealt c-t ellenorzod vagy uj c primre nezed hogy van-e a,b [nyilvan alulrol a 3-mal osztas miatt csak a 3,b,c es az a,b ugyanolyan maradekot ad 3-ra esetek erdekesek, egyszerubb kulon halmazban nyilvantartani mint ellenorizni] - de az se ide valo mar -
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6645 üzenetére
Magyarul olyan a - b = b - c esetet keresel, ahol a, b, c prím, erre rengeteg példa van a tiéden kívül, pl. 3 - 7 = 7 - 11, vagy 5 - 11 = 11 - 17. Valószínűsíthető, hogy végtelen ilyen számhármas létezik, de jelenleg a matematika egy meg nem oldott problémája, hogy milyen szabályrendszer van prímek távolsága közt (a Goldbach-sejtést kellene hozzá megoldani). Programmal könnyen találsz rengeteg ilyet, de egy idő után már nagyon lassan dobál ki új számokat.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus #6643 üzenetére
Nem ertelek. Ket primpar kell, legalabbis a korabbibol ez jott ki. Mar ha a par azt ugy erted, ahogy szoktuk, hogy 2 kulonbseguek. Amik vannak vegtelenul, ugyhoyg a parok parjai is.
p1,p1+2 es p2,p2+2
ekkor a parokon belul nyilvan 2 a kulonbseg, hiszen olyanokat keresel
a p2-p1 pont annyi lesz, mint (p2+2)-(p1+2).
De mi az az 5 vagy 5 faktorialis?Vagy azt erted, hogy p1, p2, p3 primszamok parokba rendezve (p1,p2) es (p2,p3) ahol p2-p1 = p3-p2? A 3-mal oszthatosag ott is fennall, tehat p1=3 kell, es p2 prim ahol 2*p2-3 is prim. Ez a cel?
[ Szerkesztve ]
-
hiperFizikus
senior tag
Amikor az egyik pár belső különbsége és a másik pár belső különbsége egyenlőek egymással, akkor ... !
A ('3', "5") | ('5', "7") a legkisebb ilyen pár_pár, ezért egy kis asszociációs zavart okoz, de a magasabb ilyeneknél talán már nem lesz ilyen asszociós zavar !
Találtam is egy érdekességet:
1. ('3', "5") | ('5', "7") => 2 : "7"-"5" = '5'-'3' : másmilyen külső különbségek egyenlősége állnak fenn
2. és (3, "5") | ("5", 7) => 5 ! : {3, 5, 5, 7} -> {3, 5, 7} : ugyanolyan tartalmak állnak fenn[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus #6641 üzenetére
azt meg ertem hogy primparokat keresel, de mi az az 'ilyesmi'? nem tul standard a jelolesrendszered...
nyilvan tobb olyan nincs h p, p-2 es p+2 is prim, az egyik tuti oszthato 3-mal, igy az maga a 3
[ Szerkesztve ]
-
hiperFizikus
senior tag
Ez biztosan nem off :
Találtam is egy érdekességet:
1. ('3', "5") | ('5', "7") => 2 : "7"-"5" = '5'-'3'
2. és (3, "5") | ("5", 7) => 5 ! : {3, 5, 5, 7} -> {3, 5, 7}Keresetek nekem ilyesmi szorosan értelmezett (törzszám?) párokat !
E szám pároknak nem kell közvetlenül egymást követő törzsszám-pároknak lenniük ![ Szerkesztve ]
-
lajafix
addikt
válasz
husztiimi #6637 üzenetére
Hány pont kell a kinézett iskolához? A feladatsor jó, de még jobb ha irányított a felkészülés, nálunk egy online matek kurzus jobban bejött a kisebbnél, mint a nagyobbnàl az akkor kinézett iskola általi matek felkészítő, egyszerűen jóval lelkesebbek voltak az online tanárok. Pontokban: 26 vs 45 az ötvenből.
-
axioma
Topikgazda
válasz
husztiimi #6637 üzenetére
A te kerdesed az ami pont idevalo... a tobbi velemenyes.
Az irasbelire a legjobb, ha vegigcsinalja az elmult evek feladatlapjait. Van megoldokulcs, es szerintem ha abbol se egyertelmu, azzal mehet a tanarhoz, de aka'r ide is. Evente van potalkalom feladatsor is, szamoljatok ki, es a multbol induljatok, a frisset csinalja utoljara. A legjobb, ha eleve ugy idore es egymas utan[!] csinalja a magyar/matek feladatsorokat, ahogy ott lesz [jellemzoen hetvegen fer jol bele].
Azt is olvassa/olvassatok el a megoldokulcsbol, amire semmit nem irt.[ Szerkesztve ]
-
husztiimi
csendes tag
Ha kérdésem nem ebbe a topikba való, akkor bocsi...
Az egyik gyerekem a sok közül jövőre lesz nyolcadikos. Milyen matematikai tankönyv javallt a felkészülésre a felvételire? -Nem lenne baj, ha nemcsak a feladatok lennének a könyvben, hanem a megoldások/megoldókulcs is.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6635 üzenetére
Kitaláltam egy új halmazelméletet, természetesen a hozzá tartozó axióma rendszerrel együtt ! A ChatGPT MI sokat segített érte !
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6634 üzenetére
Ezen felbuzdulva megpróbáltam alkalmazni (⎖ ⍻ ∦) őket a pszichére is magyarul a lélekre ! A ChatGPT MI segítségével ez egészen jól is sikerült ! -
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6628 üzenetére
Kitaláltam valami matekos új operátort ! Segítségével a különféle analitikus képletek közt teremthetünk képzelet beli kapcsolatot !
Az új kvázi-logaritmusom az egyesítő fizikákért !
Az ad hoc tudományok polcáról !
szürkébe tettem -
Tsoi
csendes tag
Sziasztok,
segítsetek légyszi az alábbi feladatban:
adott egy 260mm átmérőjű hengeres test, ami alá van támasztva 3 ponton (36fok,179fok,260fok) és 240mm átmérőn. Mérjük a henger alapját (magasságát) 3 ponton:
Pont 1. 0 fok
Pont 2. 93 fok
Pont 3. 228 fokHogyan tudom meghatározni a mért érékek alapján, hogy a henger pontosan merre dől (0-360 fokban) és mekkora az alátámasztás értéke (mm)?
Előre is köszi!
-
skoda12
aktív tag
-
HellGreg
őstag
Sziasztok! Hogy kell osztásos egyismeretlenes egyenletet kiszámolni (hatodik osztályos)?
pl:
5/8 : X = 3/14
Azt tudom, hogy a törtek osztásánál az osztó reciprokával kell szorozni, de ennél a példánál elakadtunk, mert hiába képzelek bármilyen számot X helyére, nem jön ki sehogy 3/14.
Szóval feltételezem van valami menete ennek, ahogy hivatalosan ki kell számolni, a tankönyvben viszont csak az alap van megmagyarázva, tehát hogy osztásnál az osztót reciprokra kell alakitani, és 2 feladat után már ilyenek jönnek. Józan paraszti ésszel próbáltam 5/8-ot szorozni 3/14-del, de úgy se jött ki.[ Szerkesztve ]
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6612 üzenetére
A kőkorszaki 2!5. kettes számrendszer !
Logaritmus számítás a kőkorszakban ?Bebizonyítottam, hogy a kőkorszakban a kettes számrendszert használták ! Ha elolvassátok e rövidke tanulmányomat, akkor ti is be fogjátok látni, hogy igazam van !
A 100 ezer évvel ezelőtti logaritmus számolásra meg alapos gyanúm van !
szürkébe tettem -
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6625 üzenetére
Ha már rögtönzött filozófia topikot tartunk senki élvezetére, olvasd el inkább újra, emészd egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
hiperFizikus
senior tag
Ez csúnya és nem is okos ! Ha az agyadat akarod használni, akkor minimum követelmény, hogy a kémiai felesleges élvezeti cikkek függőségétől mentesíted az agyad ! Ha már rá vagy szokva, akkor nehezebb lehet, de az is okos dolog, ha befekszel elvonókúrára ! - igazán okos dolog lenne .
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6623 üzenetére
Nem vagyok matematikus, de egy értelmiségi előtt két út van, az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Szóval általában szarul.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6621 üzenetére
Mire jutok mivel?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6619 üzenetére
Embeddált bizonyítás nélkül nem értem, hogy mi itt a nagy újdonság. Ha itt arra gondolnak, hogy C = 90° esetén a szinusztételből
a = c * sin(A),
és
b = c * sin(B) = c * cos(A),
mert A + B = 90°, akkor behelyettesíted Pitagoraszba, és kijön, hogy c^2 = c^2. Ezt tényleg össze lehet rakni középiskolában, max azt tudom elképzelni, hogy igény hiányában nem írta le senki, bár az is fura.Szerk: megnéztem, és persze, hogy erősen hibás volt a cikk, rengeteg előkövetelményt lehagyott, ezért nem olvasunk tech/tudomány cikkeket olyan oldalon, aminek nem ez a profilja.
[ Szerkesztve ]
-
hiperFizikus
senior tag
https://hvg.hu/tudomany/20241029_pitagorasz-tetel-bizonyitasa-trigonometria-korkoros-erveles
"A matematikusok sokáig úgy gondolták, hogy trigonometriával nem lehet a Pitagorasz-tételt bizonyítani, mert az érvelési hibához vezet. Két fiatal amerikai diáklány azonban bebizonyította, hogy ez nem így van."Vagyis a diplomás matekusk is lehetnek h..lyék ! - hát ilyesmit azért nem vártam .
-
VoidXs
nagyúr
válasz
hiperFizikus #6616 üzenetére
Tudunk hatványozni és gyököt vonni, ennél azért jelentősen komplexebb problémaköröket szoktunk itt fejtegetni.
-
hiperFizikus
senior tag
de hát ez egy matematika topik
én a hatványozásról és a gyökvonásról írtam
és az benne a feladat, probléma, hogy egy eddig feltáratlan formalizmus alapján hatványoztak és gyököt vontak
ha úgy gondoljátok, hogy a sok ezer évvel ezelőtt nem érdekes, akkor gondolhattok rá mint valami új formális nyelvre
-
TDX
tag
válasz
hiperFizikus #6614 üzenetére
Szerintem nem érdekes az embereknek ebben a topicban, azért nem szól hozzá a hozzászólásaidhoz senki.
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus #6612 üzenetére
nem azt mondtam h semmi koze a matekhoz, hanem hogy nem erdekes a topik szamara
de ott a lehetoseg, modiknal jelezheted hogy nem ertesz egyet -
axioma
Topikgazda
Toroltem, mert tobbszori keres ellenere uralod a temat, a kozony ellenere. Keresd meg legyszi a kozonsegedet, ne ide 'szemetelj'!
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6604 üzenetére
https://erdosattilask01.lapunk.hu/helyerteku-szamolas-a-kokorban-1214376
Helyértékű számolás a kőkorban !Ellenőrizétek már, hogy nem tévesztettem-e el valamit !
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus #6607 üzenetére
A tortenelmi resz semennyire, de nem en szamitok, hanem az atlagolvaso.
Irj inkabb blog-ot (itt logout-on belul is tudsz), aztan ha parhavonta egyszer bekuldesz ide egy linket egy uj irasra az me'g belefer.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz
hiperFizikus #6605 üzenetére
Mar jeleztem, hogy ne spammeld a topikot!
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6604 üzenetére
8.+
Nagyon úgy néz ki, hogy ezek a bogárjeleik a 0 jelünk megfelelője, csak ők - a kőkorszakiak - megint csak másképpen használták mint mi ! Náluk a más-más alakú bogárjelek más-más 0 jel csoportosítást jelöltek:pl. az egyik bogárjelük az ezresét, a másik bogárjelük a millióét, a harmadik bogárjelük a milliárdot jelölte !
[ Szerkesztve ]
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6603 üzenetére
https://erdosattilask01.lapunk.hu/a-kokorszaki-szamabrazolas-logikaja-1214371
A kőkorszaki számábrázolás logikája !
"Tehát a kőkorszaki táblákon valamennyi számábrázolást alkalmazták ! Sajnos ennyi önmagában nem elég a kőkorszaki leletek általános megfejtéséhez, de e nélkül szinte lehetetlen megfejteni őket !Az, hogy egyáltalán van értelme a megfejtésükkel foglalkozni, csak az teszi lehetővé, hogy a rövid rézkorszak földrengés szerű törést hozott a bronzkorszakba való átmenetkor ♥ "
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #6602 üzenetére
https://erdosattilask01.lapunk.hu/a-kesoi-neolitikum-korszak-irasa-es-matematikaja-1214353
A késői Neolitikum kőkorszak írása és matematikája !Sikerült megfejtenem, nem hagyhatjátok ki !
Ez meg a minószi lineáris A írás számábrázolása lenne a késői Neolitikum kőkorszakból : Jól látható, hogy egyszerre vízszintes is és függőleges is és főleg derékszögűek is ! - legalábbis jobban közelítenek a derékszöghöz, mint a Húsvétszigeti ilyenek .
Ezek a kereszteződő pálcika alakú ikongramok számokat is és szavakat is jelöltek egyszerre, mint egy katalógus .
A balra lévő első keresztes pálcák ikon szavakat jelölnek, a sorában utána következő ikongarmok meg már rendesen számokat és műveleteket jelölnek ! Majd a magyarázatomból ki fog derülni, hogy - hihetetlen, de - ismerték az összeadást is, a kivonást is, a proto-szorzást is és a proto-osztást is, hogy még mit az majd ki fog derülni a következő magyarázatomból ! - azoknak akik nem szeretik a matematikát: erősen nem ajánlott tovább olvasniuk: érted "allergiás rohamot" kaphatnak tőle .
Igazán érdekes, és a mi modern matematikánktól teljesen eltérő, de működő matematika: kattints érte a linkemre !igazán kíváncsi vagyok a véleményetekre róla
-
hiperFizikus
senior tag
Tudom, hogy harugusztok rám, de a segítségeteket kell kérnem, mert nem bírok evvel az algebra-számtani feladvánnyal ? - előre is köszönöm, hogy nem moderáltok ki.
https://erdosattilask01.lapunk.hu/a-minszi-linearis-a-iras-megfejtese-1214352
A minószi lineáris A írás megfejtése !" Ezen a lelet felvételén a minósziak matematikája látható: lineáris A írással !
https://hu.wikipedia.org/wiki/ ... .jpgTalán nincs is még egy ilyen lelet a szériában, ezért borzasztóan fontos ami rajta van ! Uyanis a Rongo-rongo írások közt is van egy napló, ami a Rongo-rongo írás matematikáját tartalmazza ! Kiderül belőle, hogy a Rongo-rongo írás zárójelezést használ, tőlünk eltérő zárójelezést ! => írtam is rá egy a minktől eltérő algebrát ♥
Esetleg ebből a matekos leletből is egy még újabb algebra teremtődhet: ezért lenne fontos borzasztóan az, ami rajta van !
Íme, lássa hát mindenki /: Akárhogyan is nézem, én még nem tudtam eligazodni a matekján, hátha neked sikerül ♥
Viszont ugye szerintetek is túlságosan hasonlít a kínai ideogramákra ? "Ha megpróbálnád ezt az algebrát megfejteni, akkor kattints a linkemre érte ♥
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nők, nőügyek (18+)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- World of Tanks - MMO
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók