Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vision

veterán

válasz Parano1d #135 üzenetére

A mona lisa is csak némi festék meg vászon, semmi gyakorlati haszna nincsen, mégis van értéke.

Ennél azért sokkal komplexebb a kérdés. A mona lisa egyedi és megismételhetetlen, egyetlen darab van belőle, ezért van belső értéke. A kriptopiac semmilyen analógiát nem mutat a műtárgypiaccal.

Ha valaki vesz egy aranytömböt, azt sem azért veszi mert valamire használni szeretné, vagy tudná.

Az arany mégjobb példa a belső értékre. Az ékszerpiac és az ipari is felhasználja, és nincs is igazán alternatívája fizikai tulajdonságai miatt.

Ha úgy tetszik mindegyiknek és még sok más dolognak is csak a vásárlók-eladók hite adja az értékét.

A pénznek a törvény adja az erejét. Ha te dollárral bemész egy USA boltba, akkor ott kötelesek elfogadni. Ugyanígy Magyarországon a Forint az egyetlen törvényes fizetőeszköz, ha bármelyik üzlet nem fogadja el, akkor megbüntetik/bezárják/etc.

Amúgy maga a vita meddő, mert implicit te is elismerted, hogy a kriptó semmi másról nem szól, mint az azt tartók hitéről. Én sem állítottam mást. Sőt, ezt állítottam. :)

• -Skylake-

addikt

válasz Parano1d #135 üzenetére

"Ha úgy tetszik mindegyiknek és még sok más dolognak is csak a vásárlók-eladók hite adja az értékét."

ez nyilvan teljesen igaz. csak a dollarban kivetel nelkul az egesz vilag hisz, kivetel nelkul elfogadja mindenki fuggetlenul attol, hogy mi a sajat valutaja, kivetel nelkul barmilyen joszagra elcserelheto. es ez igy mar egy oriasi kulonbseg, hiaba ugyan ugy "hit". en hihetek abban, hogy jezus amugy egy kentaur volt es a vizet nem borra, hanem orvosi heroinna valtoztatta, de te sem gondolhatod komolyan hogy ez az elkepzelesemet sulyban oda lehet rakni egy kereszteny egyhaz melle ugye ? pedig az is hit...
    nincs ezen mit vitatkozni, ha nem erzed/latod a differenciat akkor ugyan ugy nem fogod hiaba toljak eled. mert nem akarod :)

Új hozzászólás Aktív témák