- Kétféle verzióban jön az Addlink PCI Express 5.0-s SSD-je
- TKL-es újoncokkal gyarapodott a Corsair belépős K70 Core billentyűzetcsaládja
- Profiknak szánt, Thunderbolt 4-es SSD a ProGrade Digitaltól
- Túléli majd az Intel átszervezését a Falcon Shores projekt
- Megkerülhetik környezetvédelmi törvényeket a chipgyártók az USA-ban
- Milyen SSD-t vegyek?
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Onyx Boox Note Air 3 C - olvasnak-e az androidok színes oldalakat?
- Milyen TV-t vegyek?
- Mini PC
- Amazon Fire TV stick/box
Hirdetés
-
TKL-es újoncokkal gyarapodott a Corsair belépős K70 Core billentyűzetcsaládja
ph A FlashTappel kecsegtető, kompaktabbá tett megoldások egyike a cég továbbfejlesztett Slipstream rádióját kapta.
-
Greenwashing miatt támadják az olaszok a Sheint
it Olaszország vizsgálatot indított a Shein weboldal és app ellen, greenwashing vádjával.
-
XY6020L Sinilink DC-DC átalakító
lo XY6020L Sinilink DC-DC átalakítóAz ok amiért írok egyszerű, elakadtam, és nem találok információt egy kérdésre, de ezt...
Új hozzászólás Aktív témák
-
updog
őstag
Gondolom itthon 1USD = 450HUF váltást meg fogják előlegezni Amúgy várós a cucc, szerintem (a 2-es óta nem volt) újra fogok málnázni egy kicsit.
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz E.Kaufmann #3 üzenetére
Igen, valami kis HTPC-nek én is el tudnék képzelni valami x86-os alapút. Erre most az AMD z1 lenne a legjobb, de az meg drága, mire kiépíted.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Nekem ARM vagy RISC-V is jó lenne, ha a nagyobb disztribúciók támogatnák (hw gyorsítással együtt) mindenféle trükközés nélkül, de persze jobb lenne az x86. Amiket Windows alatt mostanában használok, az Linux alatt is elérhető többnyire.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Crucio
aktív tag
Egy SATA csatlakozó sokat dobna rajta.
-
chris-v
senior tag
Az első pi 5 cikkek óta tele lett a hardverapró pi 4-ekkel
Amúgy ígéretesnek tűnik, főleg hogy lesz hozzá M.2 HAT is.
A 8GB-os verziót simán bel lehet állítani netezős irodai gépnek, de még lehet a 4GB-os elég lenne erre a célra."Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
ilor14
tag
Amerikai ár nem sokat számít nálunk, euró is gyenge ahhoz képest. Apple német > magyarra 420 ft-os árfolyammal számol, USD > EUR-ban pedig 1,188- as szorzóval (egyik nettó, másik bruttó összeg mondjuk, eredeti árfolyam meg 0,95 lenne). Ha ezekkel számolunk akkor 30 ezer és 40 ezer forint lesz a két verzió itthon.
Szerkesztés: #7 aDic elküldte a magyar árakat és konkrétan telibelőttem, az apple számításait használják ők is, kis kerekítéssel
[ Szerkesztve ]
-
blountex
senior tag
Egy picit többért az Orange Pi 5 Plus jóval többet tud, mint a most megjelenő Pi 5.
-
Victorio
aktív tag
Pont nem azokat a dolgokat fejlesztették amik igazán hasznosak lennének.
M.2 PCIe 3.0 4x natív támogatás - nem HAT-on
SATA portok
2.5 G LAN port
M.2 WiFi kártya bővíthetőségEzek egyike sem legfrissebb csúcstechnika, már rég implementálni kellett volna.
Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
moleculez
veterán
Meg lehetne bele toronyóra lánccal, de maradjon ~10$ ingyen szállítással. A helyzet az hogy, hogy itt nagyon borotvaélen táncolnak hogy hol nyúljanak hozzá beleértve évekre előre a gyártást, logisztikát. Amire ez való (nem neked kell bemutatnom), oda bőven elég ez, sőt overkill.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
azbest
félisten
a raspberry pi5 esetén érdemes számolni a hűtés, ház és az ő általuk forgalmazott tápegység megvételével is. Mivel 5V 5A esetén lehet korlátozás nélkül használni az usb portjait, ilyet pedig gyakorlatilag egy kapható type-c pd tápegység sem tud, mert ahol több watt kell, oda nem 5V-on hanem 9-15-20V -on szokták adni. A 100W-osak is csak 3A-t adnak 5V-on.
Plusz kivették a h264 hardveres gyorsítást, mondván elbírja az a proci. Szóval desktop youtube-nak továbbra is felejtős.
[ Szerkesztve ]
-
Victorio
aktív tag
válasz moleculez #14 üzenetére
Szerinted hányan fizették volna ki a +2$ hihetetlen többletköltséget egy SATA portos verzióért? Tele az összes fórum a könyörgéssel, hogy végre implementálják bele, ne kelljen már a tetű lassú USB-vel szerencsétlenkedni. (Ahol amúgy a külső ház vagy a SATA HAT szintén plusz költségként jelentkezik.)
A WiFi bővíthetőség lehet még csökkentene is az árán, mert akkor nem kellene a ráintegrált, amit szintén csomóan nem is használnak. Akinek meg kellene az olyan kártyát dug bele amit akar, ráadásul végre lenne lehetőség külső antenna csatlakoztatásra.A 2,5 G ethernet és a PCIe 3.0 viszont valóban toronyóra lánccal kategória, belátom. Elszállt velem a ló, mea culpa.
Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
treklam
tag
Én már inkább veszek majd egy mini pct a hardveraprorol, 25ert már egész jó 4. generációs gépek vannak 8 giga rammal.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
ott van rajta a PCIe, majd raksz rá magadnak egy asmedia 2-port SATA vezérlőt ha arra van szükséged. a 4sávos m.2 slotnak én is nyilván sokkal jobban örültem volna de ez így is oké.
ugyanitt örömmel látom hogy sikerült végre rájönni hogy akorábbi RPi-k egyik legnagyobb hiányossága a normális bővíthetőség nemlétében lakozik, mindenre csak USB volt mint opció.
ezzel viszont már lehet component-level hákolás nélkül is kezdeni valamit, ami örvendetes.
olcsó az nem lesz, ennyit legalább látunk. viszont így már akár használható is lesz asztali gépnek, csak egy PCIe splitter kell arra az egy sávra.
szvsz a wifit kéne erről lespórolni egy PCIe sávért cserébe és tulajdonképpen teljesen jók lennénk. ami egy ilyen eszközre kell az a gigabit LAN, videokimenet, USB meg a lowlevel rendszerbuszok, természetesen a PCIe mellett. közröhej hogy a VoCore jó sok évvel ezelőtt már fel tudott mutatni egy natív PCIe interfészt, míg málnafronton a 4-esnél vált egyáltalán csak opcióvá, és ott is csak annak árán ha lekaptad az USB3 vezérlőt, vagy a CM kiadás amihez meg féltepsi méretű alaplap kellett.
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Crucio
aktív tag
Ha a drágább verziót kiadnák SATA-val ~10 dolláros pluszköltséggel, az szerintem a tökéletes mindenes-multimédiás minipc lenne egy csomó embernek. Ráadásul ha alapból támogatná a lap, akkor a gyári ház jöhetne olyan verzióban, amikor a ház aljában van hely egy 2,5"-os HDD-nak/SSD-nek és a tárhely probléma is megoldódna.
-
fatpingvin
addikt
minek satázni? komolyan kérdezem. a PCIe slotra ráakasztasz egy nyolcportos SAS HBA-t és megvan a világ összes tárhelyéhez az interfészed...
ha meg satázni akarsz, m.2 formátumban is vannak SATA vezérlők, nem kell riserezni. bár lesz ehhez nagyon gyorsan x16-os foglalatot produkáló riser, afelől ne legyen kétség.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Crucio
aktív tag
válasz fatpingvin #20 üzenetére
Mert nem akarok hálózati meghajtót. Egy egyszerű kis minipc kell, sata portos merevlemezt/ssd-t könnyű szerezni, belerakod, megy, olcsó. Tv-re rákötöd HDMI-n és kész, van egyetlen eszköz erre az egyetlen problémára/feladatra.
-
azbest
félisten
válasz fatpingvin #18 üzenetére
a wifi sokaknak igény. Ellenben nem foglal pcie sávot, mert sdio-n van bekötve.
#19 Crucio
és hová teszik a nyákon? Nincs hely. Mit hagyjanak le helyette? 10 dolcsiért tehetsz rá satát.
Bár ez pont nem olyan alakú m.2 csatis példa. DE van többféle alakú
Valahonnan tápot is kell rá kötni.Meg usb3-on is jól mennek az usb3-sata keretek (én laptopon win11-et futtatok usb3-m.2 nvmi ssd-ről). Nem 2-10 dolcsi a különbség, hanem egy teljesen más board lenne, más mérettel, formával és képességekkel. Drágább is többfélét gyártani.
A pi5 expresscart portjára m.2 nvmi ssd is köthető erre való segéd boarddal.
m.2 portos ssd-it könnyű szerezni és elég olcsók is. Az elterjedt fajta hossza (2280) lehet esetleg probléma.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
tudok róla, nem is a jelenlegi designre mondtam.
amúgy mókás cucc ez az SDIO, bár ezt is lehetne egyebekre használni. lehetne mondjuk rajta egy második sd kártya slot és bele egy microSD alakú wifi modul. így a boardot se kéne wifire certelni és nem lenne rajta hakellhanem lekapcsolhatatlanul.ha már ilyen háker boardnak nevezzük, lehetnének ezek a dolgok ténylegesen módosíthatóak is és nem fixre vezetékeltek.
-
azbest
félisten
válasz fatpingvin #24 üzenetére
ilyen kártyát még nem láttam. A wifis sd kártyák nem a host készüléknek adnak wifit, hanem a flashen lévő fájlokat osztják meg egy hotspoton.
Akinek ilyen igénye van, annak a cm modul volt megfejtés. Ahhoz olyan hordozó boardot csinálhattak, ami nekik tetszik. Nem annyira hekker board, hogy minden teljesen variálható legyen, az drága lenne.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
értsd már amit mondani akarok, az a kis SDIO wifi modul ami a RPIken a deszkára van forrasztva, ugyanúgy, csak egy fizikailag microSD csatlakozófelületű daughterboardra kiszervezve. a RPi-n meg egy második mikroSD foglalat.
-
azbest
félisten
válasz fatpingvin #26 üzenetére
tévedtem, a pda-k körában létezett wifi kártya is [link]
-
fatpingvin
addikt
halványan rémlett hogy van ilyen is, igen, erre gondolok.
amiről biztosan tudok hogy volt olyan modul amin volt egy SDIO-UART bridge és egy GPS vevőhöz kapcsolódott.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Razzul
őstag
Igen, ahogy nézem az 5V 5A mód elsődlegesen ahhoz kell, hogy az éhesebb USB eszközök energiaigényét ki tudja szolgálni a gép. Én úgy értelmeztem, hogy ha az illető olyan tápegységgel használja majd az eszközt amin hiányzik az 5A akkor választhat, hogy vagy az USB-t, vagy a CPU-t szolgálja ki a megfelelő áramerősséggel.
Nyilván ha az ember taknyosra akarja OC-zni a lapot és emellett még egy vagy több éhesebb külső meghajtót is rákötne, akkor kell az új táp mert instabil lesz a működés.
Stat crux dum volvitur orbis
-
SunMount3r
nagyúr
Megint csak ezt kérdezem: a fölé a gyári hűtés fölé lehet majd rendesen rárakni a Pi HAT-eket? A képek alapján nem lehet eldönteni, hogy meddig ér fel a PIN a hűtőborda mellett.
(Ez már a Pi4-nél is probléma volt).
-
Razzul
őstag
válasz SunMount3r #30 üzenetére
Ha az Active Cooler megoldásra gondolsz akkor a fölé szerintem igen.
-
fatpingvin
addikt
válasz SunMount3r #30 üzenetére
az official hűtőket szinte mindet olyan mérezetéssel készítették hogy ne lógjon a pinek hosszúsága fölé, pont ezért hogy a HAT-et rá lehessen tolni
-
SunMount3r
nagyúr
Erre gondoltam. A képen pedig nagyon úgy látszik, hogy a venti is és a borda is magasabban van egy kicsit, mint a GPIO tűskék.
-
Rabbitf_24
addikt
GPIO lábkiosztás nem változik? Pl a sense hat-et rá tudom tenni erre is ugyanúgy?
-
Razzul
őstag
-
Razzul
őstag
válasz Rabbitf_24 #34 üzenetére
Elvileg nem változik és igen, rá lehet majd tenni.
-
SunMount3r
nagyúr
Ezeket az N100-as, N95-ös Mini PC-ket már én is nézegettem, hát HTPC célra (is) sokkal inkább ezek, mint a Pi. 8GB RAM mondjuk minimum kell még bele az azért dob az árukon. De most, hogy olvasom, hogy még az AVC hardveres gyorsítás is kivették a Pi 5-ből, biztos nem arra fogok rámenni. Meg mire kiforrja rá magát a LibreElec az sem holnapután lesz. Szerintem még Pi 4-re sem forrta ki magát hibátlanra. Az x86-os rendszer még midnig egy jóval megbízhatóbb bázis.
[ Szerkesztve ]
-
Razzul
őstag
válasz SunMount3r #37 üzenetére
Az AVC nekem kevésbé fáj, mint az AV1 hiánya. Arra rá lehetett volna mondani, hogy bebiztosították a jövőre a hardvert. De nehéz megmondani, hogy mi lesz a fontos a felhasználóknak, a “feature creep” pedig veszélyekkel is jár.
-
SunMount3r
nagyúr
Hát kinek mi és mire. De azért az AV1-ből még manapság úgy sem lesz valami elterjed dolog. Azok platformok amik meg használni fogják, vagy már használják, azok úgyis megtartják a szokásos kodekeket is mellette még jó sokáig. Egy HTPC-snek meg az AVC must have és az is marad, mert nagyon sok "videó anyag" csak ebben érhető el.
-
Razzul
őstag
válasz SunMount3r #39 üzenetére
Az AVC must have, de hardveres gyorsítással? Hiszen a Pi 5 Broadcom chipje bírja a gyűrődést, megoldja erőből...
-
Sinesol
veterán
Ez az egyetlen sáv PCI-ex 2.0 azért elég kevés, még a leggagyibb m2 adattároló is overkill rá.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
-
jerry311
nagyúr
Sajnos függő vagyok, előrendeltem.
Mire fogom használni? Fogalmam sincs. -
jerry311
nagyúr
válasz fatpingvin #48 üzenetére
Itt van egy rakás Pi, az egyik pl. karácsonyfa, a másik médialejátszó, majd lesz ebből is valami.
-
Scalpel
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC: i7-12700KF/14700KF - RTX 3060 12GB GDDR6 - 512GB-4TB NVMe SSD -16/32GB DDR4- GAR/SZÁMLA!!!
- ASUS PRIME A320M-K + Ryzen 5 1600X + Zalman hütő + 16 Gb G.skill Beszámitok!
- iMac 27" 2019, Retina 5K, 3Ghz i5, 72GB RAM, Radeon 570X, 1TB Fusion Drive
- Dell Optiplex 5050 PC, I7-7700 CPU, 16GB DDR4, ÚJ 256GB NVMe SSD, W10/11
- Akciós ÚJ Gamer PC AMD Ryzen 5 4500 RTX 3050 8GB GDDR6 16GB DDR4 250GB NV2 1-3ÉV GAR!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen