- Házimozi haladó szinten
- HP notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Amazon Kindle
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- DUNE médialejátszók topicja
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #11860 üzenetére
Az orosz obik egy része átalakitható Nikon végűre, az ukránoktól kell rendelni ilyen KP/N adaptert.
A legtöbb obijukat a Zeiss licence alapján csinálták, úgyhogy annyira nem tudták elrontani. Mondjuk túl nagy objekitv választék nincs, de egy 3,5/135 Jupiter tele jó vásár lehet.
Alapobiban lehet hogy csak fix véges van, Kiev vázhoz csinálták. Helios volt az is, persze nem a klasszikus preset 44-2. -
Rapid136
őstag
válasz
csatacsita #11858 üzenetére
Oszt mér nem keresel inkább Nikon bajonettes orosz obikat?
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
Egy félórás próba alatt nem fogod tudni eldönteni hogy bejön-e vagy nem.
Másik ilyen fotókat csinálnak vele Olympuson
Magának az objektivnek valószinűleg semmi baja ha nem látsz rajta szabad szemmel semmit. De még kisebb hibák sem okoznak különösebb problémákat, nekem pl. egy tühegynyi üveg lepattanás van az egyik frontlencsémen.
Használt adaptert kell keresni, különösebb veszteség nélkül továbbadhatod utána és amúgy egy 1500-2000 Ft-os adapterről beszélünk... -
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11817 üzenetére
Annak idején a fotós megtanult úgy fotózni hogy a témához belőtte a gépet, az élességi tartományt, a rekeszt hozzá. A manuális obikon preciz volt a skála, vakon megbizhattál benne. Amikor fotózni kellett, akkor már csak minimális módosításokra volt szükség.
Persze a szakmabelieknek ezt rutinosan kellett csinálnia, az amatőrök ritkábban használták a gépüket.
Mondjuk egy AF-fel az amatőrök simán meglövik az életlen képet két emberről úgy hogy közöttük elmér a tájra a gép. Mostanában már képesek ezt kezelni a szoftverek, de az AF korszak óta eltelt 30 év.
Természetesen nagy segítség az AF, de nem váltotta meg a világot, előtte is készültek jó képek és ezután is fognak kézi élességállítással.
Csak nézd meg mennyi manuális obit gyártanak ujonnan és adnak is el, van rá komoly kereslet. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11815 üzenetére
Azért nem egészen egyenértékű igy a hasonlat :-)
És persze van olyan is hogy lóval hamarabb odaérsz mint autóval.
Ha ismered az objektivedet, akkor simán belőheted az élességet ,most kaptam el az ablakból a BKV T2-esét.
2,8 rekeszen az EVF-ben belőttem a tól-igot. Innentől kezdve már csak az expora kellett figyelnem, meg az utánhúzásra a sorozatnál.
Ugyanez AF-fel? Hát nem tudom...
Ha gyakran használod, beáll a kezed arra hogy mennyit mozdíts az élességállítógyűrűn, mondjuk más-más obikkal úgy hogy az egyiken balra, a másikon jobbra kell tekerni a végtelenhez, na úgy nehezebb.
És az élkiemelés is sokat segít, ami filmes gépen nem volt sose :-), igaz volt preciz kis osztott kör amiben a függőlegest kellett egyvonalba hozni az élességhez. -
Rapid136
őstag
válasz
Mega Bass #11798 üzenetére
Hát a Sony új FF érzékelőjével szerintem köszönő viszonyban sincs se az 5D, se a II :-)
Pl. a távmérős m39-es obikkal nagyon kompakt tud lenni az A7 simán lehet vele feltűnés nélkül fotózni, akár felemelve, akár a deréktájból az LCD-n. Éjszaka iso6400-on simán lehet 1/60-125-öt nyomni a Jupiter3-mal.
Esti sétához ideális, egy tükrös vázat 3x meggondol az ember :-) -
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11718 üzenetére
Mindenhol előfordul hogy valaki rájön mégse jön be a szett, mert visszasirja a korábbi rendszert. Vagy épp anyagi problémái vannak, amikor volt pénz megvette, aztán elmúlt a jólét.
Az egyik glamour fotós komplett A7rII szettet árult ki, benne 1,8/55, 16-35mm meg egy halom tartozék. Egy hónapig játszott vele, Németországból hozta, én egy gyári akkut és töltőt vettem tőle 10-10000 Ft-ért.
Az 1,8/55 és a Heliar is olyan volt hogy megláttam a hirdetést és lecsaptam rájuk. Ilyen obiknál nem lehet molyolni, mert másodpercek alatt elviszik. -
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
Elektrosokk #11712 üzenetére
Direkt E bajonettes, EXIF-fel és ahogy hozzányúlok az élességállitáshoz belenagyit a képbe.
Alig használt, komplett dobozos obi volt az index fórumon. -
Rapid136
őstag
válasz
Rapid136 #11709 üzenetére
Ez volt az előd, a 40 ezer Ft-os Tamron Adaptall 3,5/17mm. A Heliar 4,5 kezdőn jobb a sarkokban mint ez 8-on.
https://mega.nz/#!VN03hDTD!SUKs51ZCXWa5K5vzUq_Od09KbXQGvCKS0LlDr3x_Ztg
Azért jó kis ár/érték arányú obi ez is persze, elég izgalmas köröket meg becsillanásokat produkált szembefényben. -
-
Rapid136
őstag
válasz
MrChris #11700 üzenetére
Minolta 7D-vel kezdtem, aztán a A700 és A850, szóval én se ma kezdtem. De az esetek legnagyobb részében ki volt kapcsolva. Amúgy mindegyik gépemen külső kapcsoló volt, de azóta menübe rakták és ez se túl szimpatikus.
Az A7 váz mechanikus alkatrészektől mentessége számomra igen nagy előny volt, egyedül a zár maradt még olyan. -
Rapid136
őstag
válasz
Matska #11692 üzenetére
Én baromira élvezem hogy könnyű a váz és faék egyszerűségű. A II verzió nehezebb, vastagabb és benne rejlik a képstabi meghibásodása. Tudom hogy kicsi az esély, de elég ha csak egyszer pottyantom le rosszul...
Ami hiányzik az az uj FW, ami az első sorozat nem kapott meg.
Egyenlőre nem is tudom mi lenne a következő vázam. A képstabi benne lesz mert nincs választásom, fontos lenne a néma e-zár, de nem hiányzik 42 mpixel. Remélem kijön hamarosan valami köztes váz, mert lassan váltani kéne, bár meggondolandó hogy ne adjam el a sima 7-est. -
Rapid136
őstag
válasz
föccer #11682 üzenetére
Szemezgethetsz, de megvenni elég felesleges lesz.
A DLSR vázad nem MILC, következésképp NEM lesz jó rá. Komoly technikai eltérések vannak a két vázban, a MILC-ben nincs tükör emiatt ezt az objektivet úgy tervezték, hogy egész közel legyen az érzékelőhöz.
Semmilyen adapter nem létezik arra hogy a tükrös vázadra feltehess egy MILC obit.EOS-M vázra kaphatsz EF adaptert, fordítva nincs. Mert akkor mindenképp kellene közé egy lencsetag ami jó eséllyel tönkrevágná az objektiv jó tulajdonságait.
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
Muerte68 #11531 üzenetére
Szerintem korábban írtam hogy összesen 5, azaz öt darab Altix bajonettes obi van, nyilván nem éri meg hozzá adaptert gyártani a kinaiaknak.
Ellenben egy lengyel srác gyárt és az ebayon tőle vettem tényleg nem olcsón. De van egy 2,9/50 és egy 3,5/90-es Meyerem, ezekhez már megérte megvenni az A7-hez. Sokkal kényelmesebb mint a szétbuherált m42-es adaptert használni. -
Rapid136
őstag
válasz
KawaBazsy #11524 üzenetére
A preferált egyszerűséggel lekorlátozod magad, pláne hogy 1500-2000 Ft az adapterek ára.
Ez pl. egy Altixos 2,8/50mm-es Meyer Trioplan képe:
De van m39-es távmérős, Minolta MD és m42 50mm-em is. A távmérős kicsi és fényerős, sétához ideális de a képe nyitva kicsit lágy. A Minoltából van 1,2 1,4 és 1,7 is, ezeket ritkábban használom, a Trioplannak meg érdekes a háttere...
Szóval hol ezzel, hol azzal indulok el :-) -
Rapid136
őstag
válasz
Rapid136 #11497 üzenetére
5,6/400mm, nem is rossz :-)
Bár rendesen van rajta CA, a kép közepén is...
Viszont RAW-ból szépen kihúzható utólag. -
Rapid136
őstag
válasz
DrojDtroll #11471 üzenetére
1,5/75mm Biotar...
Ebayon rendszeresen van :-) -
Rapid136
őstag
válasz
ccs2929 #11333 üzenetére
Bármi lehet ami R betüs, talán Rollei? Én nyertem :-)
Annyit ér amennyit adnak érte, 5-10000 Ft max. De ezek nem rossz cuccok, érdemes inkább megtartani.
Nekem egy kétgyűrűs zoomom van, ráadásul 1:3 macrot is tud. És a minőségre sem panaszkodom, igaz FF vázom használom. -
Rapid136
őstag
válasz
sszemtelen #11299 üzenetére
Néha találni jópofa telezoomokat, 4-4,5 fényerővel 70-210, 80-200, azok se rosszak és van mozgástered.
Én egy 3,8-4/70-210 Tamron Adaptallt használok. De van belőle 3,5 kezdő fényerővel is. -
Rapid136
őstag
válasz
GyureX #11287 üzenetére
Na egy m42-es zebra 4/20mm-es Flektogont találsz is a hirdetéseim közt :-)
Érdemes egyféle bajonettre ráállni, vagyis inkább nem sokfélébe belenyúlni. Kényelmesebb egy rendszert megszokni, van ahol balra tekerve van a végtelen, van ahol jobbra. Ha manuálozol ez kényelmetlen tud lenni.
A 28-35-50-135-200 választék elég nagy, hamar találhatsz belőlük átlagos fényerővel. Amit jobb az általában drágább is, felnyomja a piac az árát.
A bajonettes manuálos obik általában egész jók, a gyáriak persze, de a független márkák is okoznak meglepetést.
Szóval ha van lehetőséged nyugodtan érdeklődj hirdetésekre és menj el kipróbálni. Ami másnak tuti, az lehet hogy neked valamiért nem jön be. 5-20.000 Ft között nem kis választék lesz, tesztelni kell őket.
A 17-24mm közötti már keményebb dió lesz. -
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz
sszemtelen #11255 üzenetére
Van jónéhány obi kicsit jobb fényerővel.
Én pl. ilyet használok. -
Rapid136
őstag
válasz
INTELligent #11240 üzenetére
A régebbi Heliosokhoz nem kell peremes adapter, amiknél a frontlencse felé esik a rekeszgyürű.
Mondjuk kérdés mihez kell? A NEX vázakhoz árulnak olyat hogy cserélhető a betét, van peremes és anélküli is. Ráadásul ezeket aztán be is lehet állítani szépen középre.
Tükrös vázak adapterénél ez nem megoldható. -
Rapid136
őstag
válasz
runnner #11130 üzenetére
Hát ha rá van írva...
Nem volt nagy választék az Olympus bajonettben, pláne egy régi manuális Sigma esetében. A filmes AF korszakot a futottak még kategóriában hamar feladták néhány saját obi után.
Aztán jött a digit 4/3, de nyilván ott már az AF és az érzékelősor a bajonetten evidens lett. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11125 üzenetére
Napot fotózni szerintem pont lehetetlen speciális cuccok nélkül. Meg úgy igazán értelme se sok.
A holdnak van felülete az kinéz valahogy, de a nap?
Lehet nincs végtelen az obin, vagy túlfut rajta, szemre meg ugye nem tudod belőni. Remélem nem tükrös géppel kisérletezel, mert az nem tesz jót a szemnek. Amúgy meg állítólag az érzékelőt is tönkre vághatja. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11118 üzenetére
Az objektivek minősége a szar és a tűéles között változik. Ez nyilván az árban is megmutatkozik, dönteni kell.
Függ a kezdő fényerőtől, általában a legjobb élességet 2-3 rekeszértékkel szűkítve adják le. Egy drága, minőségi objektiv már nyitva is nagyon jó képet ad, rekeszelve meg brutális.
A fixeknél nincs kompromisszum egy adott gyujtótávolságra van tervezve az objektiv. A zoomoknál meg gyujtótávolság függvényében romolhat a kép.
Rekeszelni azért rekeszel az ember mert szeretne játszani az éles/életlen területekkel a témán. Ha 8 fölé rekeszelsz akkor annyi erővel egy kompakt géppel is megcsinálhattad volna a képet, szinte minden éles lesz. Persze extrém esetben van amikor érdemes behúzni a rekeszt.
El kéne olvasni egy fotós tankönyvet, mert nincs best practice...
Helyzet van amit meg kell oldani a tudás és a felszerelés lehetőségeinek ismeretében és persze sok gyakorlás is segít. De ezt nem lehet a fórumról összegyüjteni. -
Rapid136
őstag
válasz
tvamos #11107 üzenetére
Gyári 2x-ező gyári fixobival még fogyasztható kellene legyen. Egy noname mondjuk egy zoom alá rakva valószinűleg élvezhetetlen.
Az objektiveket ugy tervezik hogy magukban jók. Minden előtét vagy lencsés közdarab ront rajta. A gyári konverterek is inkább csak néhány fixobihoz ajánlott. -
Rapid136
őstag
válasz
MrChris #11071 üzenetére
A nagylátókkal lehet bármi.
Az érdekesség kedvéért, a Jupiter LTM 2,8/35 mm obijának (ez az ami majdnem hozzáér az érzékelőhöz) tesztképei.
Egyébként inkább a becsillanásra panaszkodtak sokan, a 7II már kapott egy mentesítő réteget.
Ez meg a Sigma 14mm naphalóval szemben és nem látok zöldülést: -
Rapid136
őstag
válasz
boomba335 #11028 üzenetére
Annyit kéne tudni a foto történelméből hogy a fotózás robbanásszerű elterjedése után a 24x36mm (fullframe) lett a leggyakoribb méret. Igy arra a 28mm meg már igen jó nagylátószögnek számított elérhető áron. Alatta már jóval ritkábbak és drágábbak az objektivek, a 20mm és 24mm objektiveket már kevesebben engedhették meg maguknak.
A cropos vázak a telézésnél vannak előnyben, sajnos a nagylátószögek esetében viszont nem sok értelme van keresgélni. Egy 20mm-es német obinak a mérete sem elfogadható, mondjuk egy Minolta Rokkoréhoz mérve :-) -
-
Rapid136
őstag
válasz
Terapeuta #11006 üzenetére
Végtelennél (és afelé) amikor a hátsó lencsetag a legközelebb van az érzékelőhöz és túllóg a bajonetten akkor a tükör nem tud felcsapódni mert elakad benne.
Ha felcsapott tükörrel tudsz fotózni akkor nincs gond, persze előtte be kell lőni a távolságot, kitekerni az obit, felcsapni a tükröt, visszaállítani az élességet, stb...
Vagy csak közelre fotózol és reménykedsz hogy egyszer véletlenül nem méred el a távot. -
Rapid136
őstag
válasz
Matska #10979 üzenetére
Egy darabig egy kicsiszolt m42 adapterben volt az obi mert a bajonett kb. 43mm-es, és van eltérés a bázistávban, de használható igy is.
Altix van Tessarral is, a Trioplan talán ritkább. Hirdetésben bele lehet futni esetleg olcsón mert Altix adapter nem nagyon van, nem egyszerű másik gépre rakni. E bajonettre egy lengyel srác gyárt és árul az ebay-on.
Egyedi a bajonett (központi zár van mögötte a vázban) igy nem igazán éri meg nagy tételben adapter gyártani.
Összesen 5 objektiv volt hozzá :-) -
Rapid136
őstag
válasz
Zozzant #10970 üzenetére
Belenagyitva 100%-on azért látszik erős különbség kontrasztban, részletben, szinben.
A Trioplan meglepően éles már nyitva is és a Telefogar is, mig a 100-as Trioplan azért nem ilyen.
A Jupiter3 nyitva elég gáz, bár a kis méret és a 1,5-es kezdőfényerő miatt jó utitárs tud lenni esti sétánál, persze utómunkával azért lehet kihozni belőle normálisabb képet.
Szóval összességében ezek a régi cuccok nem rosszak, mondjuk APS-C vagy m4/3 vázon már kérdéses az eredmény. De fullframe-re a többség gond nélkül használható. -
Rapid136
őstag
Ha valaki szeretne pixelbuzulni, A7 vázon néhány obi RAW-ból, daylight wb...
Jupiter3 1,5/50mm
Trioplan 2,9/50mm
Telefogar 3,5/90mm
Zeiss 1,8/55mm
Megára feltöltött képek, asztali gépről regisztráció nélkül megnyitható a legtöbb böngészőből -
Rapid136
őstag
válasz
MrChris #10948 üzenetére
Itt van az 1,2/50-es Rokkor nyitva 24 mpixelen. Sima RAW konvertálás, utóélesítés és egyéb nélkül.
35-40 éves létére simán használható és rekeszelve még élesebb lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- 135 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest