- Apple asztali gépek
- Akciókamerák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
Emb3rke
tag
-
Emb3rke
tag
Köszönöm.
Szoles: Lehet majd csinálok a telefonnal egy képet működés közben. Elég hosszú a cucc, de ez azért van, mert általában max. gyújtótávolságon fényképezek és elég hosszú a gép orra ilyenkor. Egyébként én úgy csináltam, hogy készítés előtt lemértem, hogy hány centire tudok fókuszálni a géptől mérve és az alapján csináltam a diffúzort. Aszzem 23 centiméter volt.
Még egyébként akarok még csinálni 1-2-t, mert sokszor nem működik a felülről vakuzás. Csinálok még egy olyat biztos, ami csak simán előre néz, vagy kis mértében villant lefele + még egy olyat is akarok kókányolni, ami esetleg két oldalról világítja. -
Emb3rke
tag
Köszönöm a válaszokat. Mindenképpen vmit kipróbálok alulra. Egy hófehér papírlap lesz, csak még nem tudom hogy rögzítsem. Vagy lehet nem is rögzítem, hanem inkább kézben próbálom kitartani és meglátom mi fog kisülni belőle...
Ja és hoztam egy kisebb csomagot:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]OFF: Most a HDR-rel próbálkozom s természetesen tűzijátékot is próbálok holnap fényképezni, ehhez kapcsolódóan feltettem egy kérdést az azonnali fotós kérdések órája topikban
-
Emb3rke
tag
Na sikerült még 2 képet összehozni:
Már "csak" azt kéne vhogy megoldanom, h alulról/oldalról is legyen esetleg fény. Még sztem majd elkészítek még 1-2 diffúzort, amivel kísérletezgetek. Pl. lehet-e olyat csinálni, mint amit fent csináltam úgy, hogy a végén kettéválik, tehát két oldalról világítana oldalról/kicsit felülről? És ugyanúgy alulról meg vmivel visszatükrözném a fényt.
Egyébként esetleg tükrökkel milyen eredmény érhető el? Ha pl. alulról akarok fényt és alul odatartok egy kisebb tükröt?
-
Emb3rke
tag
Hát srácok én most szóhoz sem jutok.
Már régóta szemezgettem egy makro vaku diffúzor építésével, de úgy gondoltam, hogy amíg nincs meg egy elfogadható eszközpark, addig nincs értelme. Most 2 napja megjött a DCR 250-es előtétlencsém, amit rögtön ki is próbáltam csak úgy "natúr" rovarokat fényképezni a faleveleken. Az eredmény egész korrekt lett, már láttam, hogy tényleg nagy tudású ez a kis lencse, nagyon szép képet készít, de sajna bemozdultak a képek.
Viszont ma úgy gondoltam komolyabb vizekre evezek és elkészítem a vakudiffúzorom. Már korábban rengeteg barkács megoldást találtam a neten, s végső soron e két megoldás ötvözetéből csináltam meg az enyémet:
[link][link]S elég rövid kis barkácsolás után ez lett belőle:
Pofátlanul egyszerű az egész. Én sima A4-es lapból csináltam, de jobb lett volna ha erősebb anyagból (kartonból) készítettem volna, hogy stabilabb legyen. Szóval a lapot behajtogattam előre. Ezután alufóliát tettem rá, amit ragasztóval rögzítettem, majd kialakítottam a négyszög formát, amit szigetelőszalaggal ragasztottam össze. Ezután megcsináltam a végét (ki- illetve bevagdostam, amit kell), a felesleget kivágtam. Ezután jött a diffúzor rész, egy sima konyhai törlőkendő, amit szintén szigetelőszalaggal ráhelyeztem gondosan. Ezután hogy azért vhogy rögzítve legyen a géphez kitaláltam, hogy egy erősebb kartonlapból kialakítom a képen látható zöld "bigyót", amit be lehet hajlíteni a gép vakupapucsába, s gyakorlatilag így a géphez tudom csatolni.
Kicsit instabil a szerkezet meg működés közben kicsit meg kell emelnem az ujjammal, hogy ne lógjon bele a képbe, de a lényeg, hogy mikor mentem kipróbálni és ellőttem az első képet, szinte ledöbbentem az eredménytől. Alig hittem a szememnek mikor megjelent az LCD kijelzőn a képem. Tűéles, jól megvilágított fotó. Pont olyan, mint amilyen képről álmodoztam mindig. Annyira megörültem neki, hogy abba is hagytam a fényképezést és azonnal jöttem megnézni a képet a monitoron. Íme:Amúgy Olympus E-510-esem van és ami a legjobb, hogy végre maximálisan ki tudom használni az élőképben rejlő lehetőségeket. Élőkép módban a 10*-es nagyítással elképesztően precízen be lehet állítani tökéletesre a fókuszt.
-
Emb3rke
tag
Azt szeretném kérdezni, hogy makrózáshoz milyen gyújtótávolságot szoktak leginkább használni, melyik a legideálisabb? Már ha van egyáltalán ilyen... Tudom témától is függ, de pl. az 50mm-t elég gyakran használják..
-
Emb3rke
tag
válasz
Hydra SR #3029 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod. Elsősorban rovarokat, bogarakat szeretnék. Tudom, ehhez kell barkácsolni egy vakudiffúzort is, de egyelőre legyeket/darazsakat és egyéb olyan bogarakat próbáltam fényképezni, ami a napon volt.
Még átgondolom, de azt hiszem egyelőre nem akarok súlyos összegeket költeni, így sztem marad a DCR-250-es. Az olyan témákra, ahol nem kellenek a nagyon nagy a nagyítások (pl. virágoknál), azokra ott lesz a 1, 2 és a 4 dioptriás lencse. Azok még egész használhatók.
Ja és kipróbáltam, h fordítva tartom az objektívet a gép elé. Tényleg elég extrém a nagyítás, csak az a fránya nyitott blende. -
Emb3rke
tag
Sziasztok!
Teljesen úgy vagyok a témában.
Vettem egy olcsóbb előtétlencsék makrózáshoz (+10 dioptriás), de egyelőre nem vagyok teljesen elégedett az eredménnyel. Most azon gondolkodom, h hogy lehetne a teljesítményt/képminőséget növelnem. Gondolkodom egy fordítógyűrűn is, de nem tudom, hogy a kit objektívvel mit tudnék kihozni (14-42mm-es illetve 40-150mm-es zuiko amit az Oly E-510-eshez adnak).
Főleg úgy, h ez a gyűrű nem közvetít elektronikus jeleket és ez az objektív csak elektronikusan állítja a fókuszt. Ilyenkor az működne, h előtte végtelen állásba tenném az fókuszt és úgy tenném föl a fordítógyűrűre?
Vagy még a DCR-250-es Raynox jöhet szóba, az kevésbé körülményes. Csak nem tudom azzal milyen minőségű képeket tudnék összehozni és mekkora nagyítás érhető el.
Vagy felejtsem el az egészet és vegyek egy közgyűrűsort és/vagy egy normális makróobjektívet jópénzért? -
Emb3rke
tag
Sziasztok!
Makrofotózáshoz mennyire alkalmasak a kis kézi LED-es zseblámpák? Azok között is vannak nagyon nagy fényerejűek is.
Ilyenekre gondoltam. pl. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÚJ LENOVO ThinkPad P16s Gen 2 - 16" WUXGA IPS Érintő - Ryzen 7 PRO 7840U - 32GB - 1TB -3 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest