- SSD kibeszélő
- Projektor topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
terapeuta007 #196 üzenetére
Köszi!
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
terapeuta007 #196 üzenetére
[link]
Lemaradt a magyar link -
terapeuta007
aktív tag
Hogyha vmien irracionális indokbol magyarorszagrol akarod venni akkor itt talalsz. Litiumot is meg nimht is.
A nikkel alapu akkukat elkéne már felejteni.
Főleg a nimh-t mert ritka szar energiasurusege van és ráadásul ugyanugy 500 ciklusra van specifikalva mint li-ion.
A nicd legalább 2000 ciklus ahogy a lifepo4 is ezekre erdemes ujitani. De még a sima li-ion is jobb suly és uzemido tekinteteben. -
terapeuta007
aktív tag
válasz
krisztian7 #193 üzenetére
Vedd meg a legolcsobbat. Márkás vagy nem márkás kémiábol adodoan midegyik 500 ciklusra van specifikálva. Ez ennyi.
Ha tovabb akarod hogy mukodjon akkor vehetsz bele lifepo4 akkut.[link]
Vehetsz csak akkut 3k ért 4db.Toltest nem oan nehez csinalni. Csak 3,65-3,6v ra kell stepdownolni az 5v-ot.
Ha kemény vagy akar 4,1-4,2v os gyorstoltőt is csinalhatsz.
4,2v után karosodik csak az akku. Elég toleráns bántalmazhato kémia a lifepo.Ezt akar usb meg pár dioda sorba kotesevel is megtudod oldani.
-
krisztian7
tag
Az alábbi akksit szeretném kicserélni, mert elhasználódott.
Li-ion, 3.7V méret: aaa kapacitás: 350mah LIR10440 volt benne eredetileg, de ez elég vacak volt már régen is. Ha forrasztható típus az a legjobb. Melyik márkát ajánljátok? Annyi van mint égen a csillag. -
C0R0
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos meghalt a porszívónk akksija. Szétszerelve ez tárult elém:
[link]
[link]18650 cellák vannak benne, pontosan 8db. A kérdésem az lenne, hogy van itt a fórumon bárki, aki foglalkozik ponthegesztéssel és Budapesti? (Láttam több helyen, hogy forrasztani is szokták, de ezt inkább kihagyom.)
Köszi!
-
Yeti77
tag
Sziasztok.
Holnap lesz meg az új Canon fényképezőm.
Akarok még 1 aksit venni tartalékba.
NB-13L való bele.
Jó az utángyártott is?
Köszi. -
Almos
aktív tag
válasz
terapeuta007 #188 üzenetére
Köszi az infót, nem volt egyértelmű, de most már legalább ezt is tudom
Esetleg van ajánlott töltő, amivel tudnám tölteni ezeket a 1,5V-os AAA akksikat?
-
Almos
aktív tag
Van nekem egy cimkenyomtatóm, ami AAA formátumú elemmel, akksival vagy külső tápról működik. Sajnos elemről nem bírja sokáig (alapvetően nincs napi használatban), akksival szinte alig indul el, gondolom a 6 darabnál már nagyon nagy a feszültség eltérés 1,5V és 1,2V között, táp esetén pedig mindig elfelejti a legutóbbi beállításokat...
Tudtok esetleg ajánlani olyan 1,5V-os, AAA formátumú akkumulátort, amit lehetne erre a célra használni, és tudom is tölteni a Liitokala Li-500-as töltőmmel?
Aliexpressen találtam egy csomó akksit, ami elvileg 1,5V, AAA és tölthető, de ki tudja... -
stickermajom
addikt
Sziasztok!
16340-et (cr123a) milyet érdemes rendelni és honnan? Füstérzékelőbe kéne, de ahogy látom Skilhunt H03 is megeszi, szóval akár 4-es pakk is jöhet.
-
And
veterán
(Ezzel csak részben tudnék egyetérteni, mivel a töltők alapjában tényleg nem műszerek, nem a mérés az elsődleges céljuk. Ettől függetlenül kár túlmisztifikálni ezt a belső ellenállás mérése témát - hasonlóan az akkukapacitás méréséhez -, mivel ezek a normális töltők alapjában rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek a belső ellenállás méréséhez szükségesek: terhelőáram generálása /esetleg tényleges visszamérése/ és feszültségmérés. A DC-ellenálláshoz képest az 1 kHz-en mérhető belső impedancia mérése kicsit bonyolultabb lenne, de a belső kontroller ezt is meg tudná oldani. Ráadásul a belső ellenállás még az akkuk kapacitásánál is kevésbé egzakt adat, túlságosan sok tényező befolyásolja, például a töltöttségi állapot, a hőmérséklet vagy épp maga a méréshez alkalmazott terhelőáram. Sajnos a Liitokala-töltőknek sikerült ezt olyan gyatrán megoldani, hogy a 'mérési eredmény' szinte több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.)
-
-
And
veterán
válasz
#42007296 #178 üzenetére
A mR érték a belső ellenállás jellemzője (milliohm akart lenni), az elméletéről itt olvashatsz többet: [link]. A felsorolt értékek még csak nem is szórnak túlságosan, legalábbis a Liitokala-töltő képességeihez mérten nem, mert egyébként meglehetősen pontatlan / megbízhatatlan eredményeket szokott adni. Néha ugyanarra a cellára többször egymás után nagyságrendileg eltérő belső ellenállásokat 'mér'.
"Feltettem Fast Test-re a 4 akkut (500mah)-val."
Mármint mA-t akartál írni, ami áram. A mAh a töltésmennyiség és az akkukapacitás mértéke. -
törölt tag
Sziasztok!
Megérkezett a Lii-500 as töltőm és hozzá 4db 18650 csoki LG.
Feltettem Fast Test-re a 4 akkut (500mah)-val.
Azt vettem észre, hogy mind a 4 akkunál más értéket mutat az mR.
- 43mR, 31mR, 34mR, 32mR... Ezek az értékek mit jelentenek ? az hogy az első nagyon eltér a másik 3-tól az baj ? Kettesével párba szeretném őket használni és azt szeretném tudni, hogy van e jelentősége ebben az esetben.Válaszotokat előre is köszönöm
Üdv.: Rhcspsz
-
darealkilla
aktív tag
Sziasztok!
Ugyan az a szúrós vegyszerszag jön a surface 3-ból (2,5 éves, nem sérült) mint a fizikailag sérült, kirepedt versenydrón akkukból. A gépben nincs venti, de jön ki a szag, USB, DP csatinál mélyebben bele lehet szippantani.
Oda az akku? Kirepedt? Azért ez kemény.... -
Bazsy
aktív tag
válasz
farkas-j #173 üzenetére
Ezek az áramkörök védelemre és egyensúlyozásra vannak. A töltés inputként jön. Ami szerintem gáz lehet hogy a NiMh simán tölthető egy árammal amég el nem ér egy szintet ahol átáll csepptöltésre. Mivel a gyártó tudja milyen pakk van benn ezt simán belőhették valami nagyon olcsó töltőáramkörrel.
A litiumos akkukat viszont CC-CV módszerrel kell tölteni (konstans áram egy feszültségszintig, majd konstans feszültség folyamatosan csökkenő árammal). Ezt a porszívód nem fogja előadni így vagy a védelmi áramkör feszültségén túlmegy és az kiold vagy leáll a töltés ahol a CVnek be kéne indulni. Ha ezután csepptölt akár tönkre is vaghatja a litiumos akkukat.
Amin én aggódnék az az hogy egy 4S litium védelme kb 16.8Von leold de a 12S NiMh simán tölthető 18-20Vig is mielőtt tele van.
-
farkas-j
őstag
Az áramkört kimondottan 18650-hez ajánlják a hirdetésben: "4S 6A 16v Li-ion Lithium Battery 18650 BMS PCM Battery Protection Board bms pcm for Li-ion Lipo Battery Cell Pack". Leht, hogy csak kamu?
Több NiMh akkuba már nem ugranék bele, mert Kínából is 9000Ft, itthon meg 14000Ft. Ha Li-Ion-ból raknám össze olcsóbban kijönnék, ráadásul abban a bizodalmam is nagyobb.
Többször csináltam, hogy amikor lecsökkent a "műsoridő" akkor kikapcsoltam a dokkoló töltőt, és hagytam bóklásszon addig amíg le nem tílt. Így gyakorlatilag teljsen de nem mély kisülésbe lemerítette az akkut. Ez sem segített, pedig az NiMh szereti ha teljesen lemerítik (nem mély kisülésbe) és úgy töltik fel. -
Bazsy
aktív tag
válasz
farkas-j #171 üzenetére
Nekem valami azt mondja jobban jönnél ki ha szereznel valami minőségi töltőt a NiMh pakkokhoz. Attól még hogy lement a kapacitasuk semmi nem mondja hogy ez végleges. Egy jó kis refresh egy tisztességes töltővel fel is élesztheti.
Ami ezeken a kínai áramkörökön zavar az az hogy nem látom a töltési áramot rajtuk. Ha 6A akkor simán kinyirja a 18650eket bár ezt nem hiszem. Valszeg a porszívó nem ad több áramot mint amit a nimh felvesz akkor elvileg ok lehet de először az olcsóbb megoldást próbálnám.
-
farkas-j
őstag
Nem lesz jó ez a töltő/védő áramkör? A töltés vezérlést nem tudja biztosítani ez a panel?
Egyébként Sanyo Eneloopot használok minden AA és AAA akkus helyre, de ide nem fér be. Spéci méretű cellák vannak benne (12db 1,8Ah). Sajnos már hosszú tortúrán mentem keresztül a porszívóval. Két garanciális készülékcsere és 3 akkupakk csere. A lényeg, hogy újonnan ~2 órát tud takarítani a porszívó egy feltöltéssel. 2-3 hónap alatt ez az idő lecsökken 30-40 percre. Először akkut cseréltek, majd töltőt, végül a porszívót. A cseredarabbal is így jártam, az is megjárta ugyanezt a tortúrát. Visszaadták az árát. Vettem egy újat (ugyanilyen típust, mert ár érték arányban nagyon jó), de az is így járt. Vettem saját pénzen NiMh 2Ah minőségi akkupakkot. A működési ideje 2,5 óra körül volt. Ez 4-5 hónap után lecsökkent 45-50 percre. Ezért váltanám ki Li-Ion-ra. -
Bazsy
aktív tag
Rájöttem hogy nem lesz ez így jó mert a töltés nem Li ion hoz készült. Ezeknek CC-CV ciklus kell amit valaminek vezérelni kéne.
Lehet mégis jobban jönnél ki valami normális NiMh megoldassal pl Eneloop. Az tovább is bírná mint a gyári.
Ja és olcsóbb és biztonságosabb mint a lítium.
-
Bazsy
aktív tag
-
Bazsy
aktív tag
válasz
farkas-j #163 üzenetére
Ezeknél a kínai cuccoknal sose lehet tudni mi van benne. Én valszeg vennék 4 cellát, egy 4es BMS-t és összeforrasztgatnam és lezsugoroznám magamnak.
Egy másik esély meg ha próbálsz 3400mah cuccot keresni ami ilyen 2x2 alakban van összefóliazva. Vagy bármit amiben tudod milyen cella van és az jó.
Pl ez elvileg jó: http://www.batterysupports.com/144v-148v-4-18650-3400mah-4s-lithium-ion-liion-battery-brick-p-123.html
-
Bazsy
aktív tag
válasz
farkas-j #158 üzenetére
Asszem Li-Pohoz való csak a nyomik rosszul írták vagy atneveztek mert hozzaszolasok közt is van lipo. Inkább ajánlanám hogy keress egy kész jobb minőségű 4S pakkot amiben már van balancer.
Ezt tudom ajánlani, ugyanaz amit pár bejegyzéssel ezelőtt ajánlottam csak ez 4S és bennt van a balancer: https://www.akkuteile.de/4s1p-3400mah-14-8v-li-ion-akku-mit-bms-schutz-ncr18650b/a-12031/
-
farkas-j
őstag
Egyszer már írtam ide a fórumba, hogy van egy robotporszívóm amiben 12db NiMh akku van, és sajnos hamar elvesztik a kapacitásukat. Arra gondoltam, hogy kiváltanám 4db Li-ion cellával őket, egy ilyen ballancer közbeiktatásával. Így már működhet a dolog?
-
Bazsy
aktív tag
válasz
kbhuinfo #156 üzenetére
Szerintem ez pl jó csak csatit kell cserélned rajta. Ezen az oldalon amúgy aszem minden hozzávaló is van ha építeni akarsz, én tuti azt csinálnám.
Cellából a jók amik itt is többször szóba jöttek, Panasonic (Sanyo), LG, Samsung, Sony. Sok ezeket használ de saját nevén árulja pl védelmi aramkörrel vagy ilyen pakkban. Ebben a pakkban pl a jó öreg Panasonic(Sanyo) NCR18650 can.https://www.akkuteile.de/power-bank-mobile-energie/akkupack/2s1p-18650-3400mah-7-2v-7-4v-li-ion-akku-mit-bms-schutz-ncr18650b-mit-kabelanschluss/a-12051/
-
Ciccuka
veterán
Laptop akkumulátor töltésével kapcsolatban lenne egy kérdésem.
-
K1nG HuNp
őstag
Csako!
Asus x550L-be kellene nekem egy akksi. Az utángyártottakkal vannak gondok? Nem az élettartama számít nekem, annyi kell hogy ne instant kapcsoljon ki a gep ha leszedem a taprol. Szét tud baszni valamit mondjuk egy ilyen akksi?
-
And
veterán
válasz
farkas-j #151 üzenetére
Egész biztos lehetsz benne, hogy - a telefonokhoz hasonlóan - a készülékben, vagyis a csavarozón belül valahol van egy töltésvezérlő, a Li-ion cella nem a nyers 5V-ot kapja meg. A 18650-es méretű cellákat is úgy árulják, hogy protected vagy unprotected, vagyis védelemmel ellátott vagy anélküli verzió (utóbbiaknak a relatíve nagy áramot leadni képes típusoknál van jelentősége, mivel a védőáramkör kapcsolóeleme egy belső csatorna-ellenállással rendelkező félvezető). A védőáramkör feladata annyi, hogy túláram, túlfeszültség, mélykisütés vagy a túl magas cellahőmérséklet esetén közbelépjen, és a cellát a terhelésről vagy töltőről leválassza. Nem vezérli magát a töltési folyamatot, nem állít elő konstans áramot, a töltés vége felé nem tartja állandó értéken a kapocsfeszültséget, mert nem ez a dolga.
Egy megfelelő cellaszámot kezelni képes balancerrel természetesen megoldható a pakk töltése, sőt valójában Li-pakk esetén ez lenne az ajánlott módszer, hiszen egy balancer képes az akkucsomag soros celláit kiegyenlítve tölteni. Hátránya pedig az, hogy azzal csak az eredeti készüléken kívül tudod végezni a töltést, és a cellák közösítési pontjait is be kell kötni a balancerre (vagyis nem csak két vezetéked lesz, mint egy sima akkucsomag esetén lenne). -
farkas-j
őstag
Akkor valamit nem értek. Van egy Aldis Parkside csavarhúzógépem (kb. 4 éves). Egy darab 18650 akku van benne mindenféle külső elektronika nélkül, ami egy "mezei" hálózati adapterrel tölthető (5V-os feszültségű). Tavaly év végén már nagyon gyenge volt az akkuja így vettem bele újat (szintén eletronikásat) és azóta megint tökéletes. Hol történik a töltésszabályzás? Csak az akku elektronikája végezhezi, mert más elektronika nincs benne, a töltő ugyanis fix 5V-ot ad. Ezért gondoltam, hogy talán a robotporszívónál is megoldható ez. Esetleg van olyan modul pl Kínából (ballancernek vagy minek hívják) amivel ez megoldható?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- Eladó Konfig Pentium G4400 16GB DDR4 120GB SSD GTX1050Ti 4GB!
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro LTE 45mm, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest