Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Socket AM5-ös ASRock alaplapok az AMD X870E/X870 platformon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
- 3D nyomtatás
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FireKeeper
nagyúr
-
Chal
addikt
Nem befolyásolja, minél olcsóbb legyen, és minél kevesebbet fogyasszon.
A rendszermemória kapcsán egyébként a cgminer dokumentációja említ egy 4GB-os ajánlást, de igazából nem nagyon magyarázza meg az okát, és a gyakorlatban sem látszik a dolog. Nálam pl egy kétkártyás rendszer operációs rendszerrel, cgminerrel, tokkal-vonóval 800-1200Mbyte közötti memóriafoglaltságot mutat átlagosan (természetesen nem csinál mást, csak bányászik).
Szóval ha nagyon tartani akarod magad az ajánláshoz, akkor egy bármilyen 4GB-s config megfelelő, amibe belemennek a kiszemelt GPU-k. De ha éppen csak 1db 2GB-s memóriamodult sikerül kukázni hozzá otthon, akkor sem fog összedőlni a világ, és nem lesz szerintem kisebb hashrated.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Akkor lelövöm a poént. Már fejlődnek a célhardverek. Hogy mi lesz belőlük, az majd elválik, de az tény, hogy fókuszt kapott a dolog az utóbbi időben.
Alpha Technology
Sluice Bit
Crypto IndustriesEgy negyedikkel meg éppen e-mailezek, akinek nem konkrétan speciális litecoinbányász a fő profilja, de elég erős hardvert épített, ami szerintem alkalmas lenne rá.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Ott egy lassú átmenet volt, miközben biztos hogy kerültek be ASIC-ok a rendszerbe, csak éppen nem azoké akik preorderelték
Másrészt pedig van már kitaposott út, nem csak technikai, hanem üzleti tapasztalattoka is, szerintem nem fog olyan sokáig tartani fejlesztés/szállítis mint a BTC-nél a kezdeti időkben.
-
törölt tag
Bitcoinnál úgy volt, hogy a nagypofájú cégek (főleg Amerika) ígérgették a korai megjelenést. Húzták, halasztották a dolgot, amíg nem idén év elején jött két kínai, nevükön a Bitfountain-féle ASICMiner és a BitSyncom-féle Avalon és taroltak mindent. Lehet, itt is így lesz. Kína beizzítja magát, mi meg csak pislogunk, hogy a GPU-ink ugyanúgy semmirekellővé váltak Litecoinban, mint idén Bitcoinban.
-
Chal
addikt
Akkor miért tart olyan sokáig a szinkronizáció?
Mert egy p2p hálózatból kapod meg az adatokat, ráadásul a legtöbben NAT mögött vannak, és portforwardot sem állítanak be, így aztán pláne lassú lesz. Az LTC blockchain mérete jelenleg nincs 2Gbyte, ha 3 nap alatt tölti le a kliensed, akkor kiszámolható, hogy az mennyi kbit/s (minimális). Illetve a letöltés után napi szinten amennyi plusz blokk jön hozzá, az kb. elhanyagolható mennyiségű.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Igen, garanciavesztéssel járhat, de minden esetben jár azzal. Egyébként csak az a biztos, ha megkérdezed az adott bolttól/gyártótól (annak függvényében, hogy a boltnál avagy közvetlenül a gyártónál fogod-e garanciáztatni), mert utána erre a válaszra tudsz majd hivatkozni, ha esetleg később ebből problémáid származnának garanciáztatás esetén.
-
szabeska
addikt
-
Dare2Live
félisten
Rosszabb ROI, ld képet sok munka, egy vmi adja meg magát komoly gondot okozahat....
Szerver vonalon mozgok ott is lényegében nem létező dolog a vízhűtés. Sztem még nem is láttam, pedig ott nem probléma, hogy +2000$al drágább.
Ahogy én látom a víz a jól néz ki, sok szabadidőm és fölös pénzem van réteg hobbija. Igen én is kipróbáltam.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
nagyúr
Nem feltétlen a teljesítmény növelése volt a cél. Nem akarom az utolsó cseppeket is kifacsarni a kártyából. Eleve a 3080 esetén tudna kb 2Mh/s-et még ha bírja az 1500-at.
3090 már más tészta, azt meg fogom nézni, mert ott a jelenlegi 122-123-ról van esély 129-130-at elérni ha bírja a memória de eddig nem akartam kínozni.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
MPowerPH
félisten
Banyara foloslegesnek tartom egyebkent. De nem volt mas kartya kaphato, ebbol meg egyszerre elhozott 12 -ot. Ki lehet szamolni, naponta mekkora kieses, ha az a 12 kartya csak 1 honap mulva kezd el dolgozni. Es nala nem megy a klima sem, sokaknal azert a szoba, ahol a banya van, az aktivan hutott, ami nem keves penz. Kiszamolhato, hogy a vizhutes felara, ami kimerul a radiatorokban es a pumpakban, eleg gyorsan megterul.
Es meggyozodesem, hogy hozza tartozik a topik temajahoz. Az, hogy frozen -nek fogalma sincsen arrol, mi az a vizhutes, egyeni szoc problema. O a suket mint az agyu csoport kepviseloje.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Laraxior
titán
Egyedul az elsoszerias 3060-nal volt megkotes a pcie3.0, de azonkivul teljesen mindegy.
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
őstag
Sata is megpróbálja leadni a 75W max olvaszt meg éget amit tud. Satára max úgy teszünk ha kimérted az adott kártya mennyit vesz fel riserről és jóval kevesebb 20-30W környéke. Méginkább úgy, hogy Y elosztót használsz és 2xSata táplálja a risert. Továbblépve meg inkább sehogy. Ott a molex meg a PCIe. Ha nincs elég lehet gyártatni apróról 2-3e ért.
[ Szerkesztve ]
-
k1raly
aktív tag
Én a helyedben olyan alaplapot választanék amin van 6 pcie meg 2 m2 foglalat akkor könnyen megvan oldva a 8 slot, továbbá nem kell 80-100eért alaplapot venned. ryzen3al raktam össze több gépet de 2-3 vga felett random elment a gép offlineba több esetben, ennek a megoldását a napokban találtam meg hiveos fórumon, úgyhogy mostmar ez sem okoz problémát ami miatt inkább intelt vennék.
-
őstag
Normál lapot érdemes venni amin van 5-6 pci meg 2 m2 foglalat. Ebbe így 7-8 VGA fér. Szerintem a mining lapoknál sincs semmi extra felkészítés. Annyi hogy extra áramot adhattsz neki ami tök felesleges mert már évek óta a risert közvetlenül tápláljuk. A normál lapok is bírják a gyűrődést sok 3+ éves lap dolgozik, de ott a 36 hó jótállás is. Ilyen lapot már 30-40ert kapsz ami gyorsan megvan magyar garis és eladni is könyebb ha úgy alakul.
Amúgy se érdemes 8nál többet tenni egy rigbe. 1m hosszú riggel operálok egy ilyenbe 7-8 kártya érzi igazán jól magát szellőzés szempontjából. Kábelek is így pont elérnek mindenhova. -
BeZol
őstag
Én nem tudok róla, hogy lenne kimutatható különbség, de ahogy írtam, ha már úgyis ott egy alaplap + memória + proci a gpu-k miatt, akkor lehetne cpu-bányasztra megfelelő konfiggal nekiveselkedni, mert helyügyileg a procihűtőt és az extra stick memóriát leszámítva kb. ugyanaz, ha a tápodban még van szabad kapacitás, tehát mint "helykimaxolás": tökéletes.
Nem mondom, hogy megéri, mert pl. nálam az 5950X 4.0GHz-en 124W-ot eszik, 2x8GB 3667MHz CL14-15-15 memóriával termelt 15.600 h/s-al, 4x8GB (ill. korábban 2x16GB-al is) esetén pedig 17.100 h/s-al. All core 4.5GHz-et a 420as AIO-val sem tudom tartósan lehűteni (durvábban befűt kb. +10fokkal mint egy cinebench!!!), egyébként benchmark erejéig 21-22ezer h/s-ot is tudok produkálni 250W feletti fogyival.
Ha pedig rákeresel h most épp a mai nap a 17.100 h/s 124W mellett mennyit hoz, akkor 0.65 ill. 0.78 USD per nap az áramktg. után, szóval napi bő 200 Ft-okról beszélünk csupán.
Ha a korábbi csúcsokhoz visszamennek a cpu-coinok, akkor napi 400-500 FT-okról beszélünk, és akkor pl. az általam áprilisban 300ezer Ft-ért vásárolt 5950X május eleje óta havi 12-15ezer Ft-ot termelgetett, tehát most járnék ott, hogy a proci már csak 225ezer Ft-omba került (ha épp csúcson lenne az árfolyam, de nekem gamer-gépben van a proci, ill. fut rajta 5 virtuális gép is, úgyh jóideje nem is használom cpu-bányászatra, mert kihasználom másra az erejét)Ugyanakkor én úgy tudom elég szépen mennek pl. a 3900X-ek (13,5ezer h/s azt hiszem és 120-140ezer Ft-okért voltak pár hónapja hardveraprón, de nekem valós tapasztalatom nincsen!), azok nem is drágák, én biztosan azzal építenék dedikált cpu+gpu-bányász riget, és mivel alulfeszelve használod a procit, nem kell hozzá nagyon durva alaplap sem.
-
BeZol
őstag
pci-e elosztót is használhatsz, és akkor 1 helyre mehet 4 kártya.
Negatívum az lehet amikor m.2-be teszel vmit, hogy olyankor a sata-portoknál 1-2db-ot ki szoktak ütni, ergo olyankor ne oda tedd a satás ssd/hdd-det (adott alaplap manuálját el kell olvasni ezügyben).
Ha meg vmi nem akar rendesen működni, akkor lehet h adott alaplap bios-ában kell vmiket állítgatni.
Én még nem mentem 8 kártya fölé, de pl. nálam a szitu így nézne ki:
- 3db pci-e slotom van (ami ha mind3 megy akkor x8-x4-x4-ben futnak), ide mehetne 3x4db riser --> 12db
- 2db sima pci slotom van --> 2db
- 2db m.2 slotom van --> 2db
----> Elméleti síkon 16db kártyát is pakolhatnék az alaplapra, de kétlem h működne, mert 10-12db kártya után szoktak elvileg problémák lenni, vagy alaplap nem kezel 1db pci-e elosztónál többet, szóval nem tudom.Gyakorlatilag szépen elférne minden kábelügyileg, úgyhogy csak kéne még1 rigkeret, 2db táp, 2db tápindító, 8db riser, 2db pci-e elosztó, 2db m.2 riser és 8db videókártya
Mivel a fenti bővítés nem fog megtörténni, így nem tudom, hogy egy anno felső kategóriás Z370-es lapnak hol lehetnek a határai ilyen szempontból, de kétlem h kezelne 16 kártyát.
-
őstag
Az én tapasztalatom számítasaim szerint tudom neked ezt javasolni. Intel talán jobb bányára az alaplap proci árak elérhetőség alapján. Ha nézegeted árukeresőn a lapokat nézd a képeket és hogy hány PCI-e és m2 csati van. Annyi vgat tudsz rátenni elméletben. M2-pci átalakító kell. Nekem is van 3+ évesek jól bírják. Ha meg van a kinézett alaplap gyártó honalpján megnénzed jó lesz e neked ha nem tudod akkor alaplapos topikban rákérdezel ha nincs kedved megrendeled és ha nem jó elálással visszaküldöd. Z Intel lapok tutira a B Intel lapok is igen valószínű támogatnak 6-8 vgat. Pl. B460 Tuf Gaming az 5et tud alapból +2 M2. A pci elosztók elég drágák abból a pénzből inkább drágább lapot vennék már. Egy drágább lap a saját pci csatikkal talán stabilabb és hosszabb élettartamú is mint egy olcsó hurka lapot elosztózni. Eladni is könnyebb. Szóval olyanra mennék rá még ha drágább is ami elosztózás nélkül tud 5-6-at. AMD oldalon jellemzően a X370 470 lapokat érdemes keresni. Biosban ABOVE 4G bekapcsopni és pci-e gen1 re állítani. CPU bányát én hanyagolnám. Drága proci nagy értékeséssel nehéz hűtéssel kicsi és bizonytalan, gyakran ingadozó hozammal. Ha már a vga bányával sínen vagy és kijön a matek lehet meglehet próbálni X370 470 lapban Ryzen 3900X procival.
-
őstag
M2-PCI elosztó nem visz áramot így ott ilyen gond nincs. GPU miningnál nincs a proci terhelve ìgy az alaplap sincs nem kell extra hűtés. Ha a CPUt is beleveszed a képletbe akkor már lesz terhelés de az általan is ajánlott gaming lapok várhatóan megfelelő VRM-el és hűtéssel rendelkeznek de egy extra légáram segíthet. Továbbra is az én véleményem az érdemesebb lenne pihentetni a CPU bányát. Egy jó proci egy kicsit drágább lap kicsit nagyobb táp egy jó hűtő símán elvisz egy kétszázacskát abból meg éppen vagy majdnem betehetsz mégegy VGA-t amivel lehet tőbbet keresel. Proci 100% járatása is nagyobb amortizáció bár nem tudni pontosan mennyivel. Meg hol megéri vele túrni hol nem. Legalábbis én így látom.
-
-
koko52
nagyúr
ETH kilőtt, de ne add el!
To the moon, hold!
Irány a hold, tartani=HODL (anno tévesen írta le valaki angolul és rajta maradt)"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
- PlayStation 5
- PlayStation 5 Pro teszt
- Viccrovat
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Socket AM5-ös ASRock alaplapok az AMD X870E/X870 platformon
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -50% Brutál i7-12700H 14Mag 16/512 RTX 3060 6GB FHD 144Hz!
- 6 gen i5 ös 14 os Acer TravelMate X349-M (Kijelző sérült)
- 10 gen ACER ASPIRE 3 A317 Laptop
- Apple iPhone 14 Pro Max 128gb - Újszerű, számla, garancia, akár beszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest