- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bohus
aktív tag
Akkor felejtős. Pontos üzenetre már nem emlékszem és nem szeretném újragenerálni, mert a sikertelen telepítés közben leöli az előző drivert (Xorg), aztán reinstall után nincs GUI (system restore). Zárt driver-rel nem bajlódom többet, sokan szívnak a telepítéssel, már kipróbáltam pár tippet-trükköt de mindig sikertelen a telepítés. Állítólag maga az ATI driver rossz, van aki patch-hel fel tudja rakni, de ez ritka.
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
taip
senior tag
Sziasztok!
Kipróbáltam Live módban a 16-os verziót, használhatatlanul lassú volt. Azt hittem, hogy azért, mert pendrive-ról fut, ezért feltelepítettem rendesen. Fel is ment gond nélkül. Viszont továbbra is használhatatlanul lassú. Rákattintok valamire és 10 másodperc, mire történik valami. Vagy nem. Leginkább nem történik semmi.
Terminal ablakban begépelek egy parancsot, vár pár másodpercet majd végrehajtja. Itt legalább látom, hogy felfogta-e és elkezdett rajta gondolkodni vagy sem. Kikapcsolni sem tudom, mert nem tudok rákattintani a megfelelő ikonra.Megnéztem és úgy tűnik, hogy a proci le van terhelve: Xorg 33%, cinnamon 10%, cinnamon-settin 10%. Ez így normális? Mert szerintem nem.
Kipróbáltam live módban egy 13-ast és az normál sebességgel ment, 2-3%-os volt a legmagasabb procikihasználás. Most akkor szedjem le a 16-ost és használjak 13-ast vagy meg lehet oldani?
Magyarul -val, -vel és NEM -al, -el. Legyünk már ennyire igényesek az anyanyelvünkhöz... (Például: 1-gyel, 2-vel, 3-mal, %-kal, stb.)
-
taip
senior tag
Régi Atom N280 proci 1,66 GHz-es, a VGA talán Intel945 vagy ilyesmi.
A driver kérdésedet meg nem is értem.(Mint látható, linuxban totál kezdő érdeklődő vagyok.)
Magyarul -val, -vel és NEM -al, -el. Legyünk már ennyire igényesek az anyanyelvünkhöz... (Például: 1-gyel, 2-vel, 3-mal, %-kal, stb.)
-
fradi81
veterán
-
Bohus
aktív tag
Igen, ilyen konfigra én is az Xfce-t javaslom.
Google Earth-el van olyan gondom, hogy hely keresése után nem zoom-ol automatikusan a találatra - mindig a szahara közepére bambul-, valamint a fényképekre kattintva csak üres lapot dob fel. Ez is ATI specifikus probléma lenne?
A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
taip
senior tag
Ok, gondolkodtam, hogy merjek-e cinnamon-t felrakni, de érdekes, hogy a 13-as normális sebességgel működik, miközben a 16-os használhatatlan.
Tudom, hogy harmatgyenge a proci, ezért is állt egy ideje a fiókban ez a netbook, de most feléleszteném és nem a rajta levő XP-t próbálnám használni, hanem netezéshez elég lenne egy linux is.
Akkor még az lenne a kérdésem, hogy simán indítsam el a 13-as telepítését és az elintézi a feltelepített 16-ost vagy valahogy először le kell szedni?
sh4d0w: Tudom, hogy lassú, csak próbálok olyan állapotot előidézni, hogy legalább böngészésre jó legyen a gép.
-
sh4d0w
félisten
https://www.coreinfinity.tech
-
Lomha 8V
addikt
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy használ valaki esetleg mobilinternetet Linux Mint-el? Inviteles mobilstickem van (nekik a Telenor szolgáltat), Huawei E153-as típusú. Érdekelne, hogy működne e vele, ha a munkahelyi gépemen átállnék Windows-ról Linuxra. Köszönöm.
-
alitak
senior tag
Sziasztok,
már egy ideje fennáll a probléma, de most lett kellően idegesítő: youtube videó nem megy chromium alatt, azt mondja, hogy "ez a videó jelenleg nem érhető el". Ugyanakkor firefox alatt gond nélkül megy. Ötlet, hogy mit kalapáljak merre?
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő linuxosként feltelepítettem a linuxmintet.
Próbálnák megosztani 1 mappát illetve annak tartalmát saját hálózaton wines gépeknek, ezzel a samba nevű dologgal.
Sikerül is megosztani szépen,látják a wines gépek meg mindenki.
Na de..................
Mondjuk megosztom apl.: /home/tároló nevű mappát
amibe ugye vagy én hozok még létre mappát illetve dolgokat(filmek,képek,stb.)
Vagy más programok hoznak létre különböző dolgokat mappákat képeket stbMindenkinek megadok minden jogot mindenhova.
Ha távolról létre akarok hozni egy valamit a /home/tároló nevű dologban akkor megy szépen
de ha a torrent létrehoz egy mappát itt mint letöltés akkor abba már nem módosíthatok semmit.
Vagyis:/home/tároló írható olvasható
/home/tároló/torrent nem írható csak olvashatóHogy a túróba kell beállítani a jogot hogy ne csak az /home/tároló legyen írható hanem automatikusan minden almappa is megkapja a jogot létrehozásától függetlenül
Remélem nem voltam bonyolult
/home/tároló csak példaként írtam -
nagyúr
válasz lolka1980 #974 üzenetére
Érdekes, de ehhez a Sambás dologhoz mondjuk nem értek, de alapból a Win ntfs fájlrendszerű és nem tudja kezelni a Linux ext fájlrendszerét segédprogram nélkül. Itt valószinűleg nem erről van szó. Ahol engedélyezted a hozzáférést, nem volt olyan opció, hogy a megosztás kiterjed az almappákra is?
Úgy néz ki, hogy meg kell várnunk egy hozzáértő segítségét.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
lolka1980
aktív tag
válasz ubyegon2 #975 üzenetére
Beírtam én már a végén mindent mindenhova meg fordítva de semmi változás.
Az ext meg hogy ntfs esetünkben semmi köze szerintem a dolgokhoz mert az ntfst a win kezeli az extet meg a linux.Tehát ha a win megkéri a linuxot módosításra akkor a linux kezeli a ext rendszert.
Illetve kezelné ha megértené azt hogy a win utasításait hajtsa végre.dehát nem.... -
Fenyő
őstag
Sziasztok,
Nemrég feltettem a Linux Mint 13 XCFE 64bites verzióját egy 3200+-es A64-es gépre XP mellé, felhasználói szinten már kezdem kiismerni/belakni/belőni, viszont van még egy érdekes bugom,amit nem sikerült megoldást találnom; nevezetsen bármilyen videó lejátszáskor (akár online, akár bármilyen lejátszóva (gnome,vlc,totem)l) automatikusan bejön a képernyővédő, kikapcsolásán kívűl van más tpp rá?[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Bohus
aktív tag
Itt két megoldást is kínálnak ennek az orvoslására. Én a lightsOn scriptet használom, de még van vele gondom. Az Xscreensaver-t kapásból kidobtam, képernyővédővel nem lehet energiát megtakarítani. Az energiagazdálkodásnál állítottam be a monitor X idő utáni kikapcsolását. A lightsOn-t bepakoltam valahová, és az /etc/rc.local-ból indítom (a parancs után az xx érték legyen kisebb, mint a tétlenségi időintervallum másodpercben kifejezett értéke).
Most ott tartok, hogy VLC-vel működik, de pl. MiniTube-al nem. Ha kilövöm a szolgáltatást, majd parancssorból ismét elindítom, akkor működik. Elég fura jószág...A Föld legnagyobb problémája maga az ember.
-
Tomyr
csendes tag
Sziasztok!
Mint 13-as szerettem volna feltenni egy dell d505-re de sehogyan nem sikerül.
Nem lehetséges feltenni?
Nem bírja el vagy mi a baj, tudna valaki segíteni? -
Fenyő
őstag
Zsír, köszi , problem solved
Tomyr: Arra gépre sok lesz a Cinnamon (3200+ A64, 2GB is kevés volt neki), a 32 bit XCFE-et próbáld ki inkább, amúgy tuti jó az a dvd olvasó, jelenlegi oprendszerrel stabil? Memtest86+ hibátlanul lefut?[ Szerkesztve ]
-
Videl
csendes tag
Nem hardver hiba. Én is jártam már így Minttel régebben 1-2 kiadásnál. Jobb esetben üres képernyő, rosszabban kernel panic fogadott. Próbálj ki egy másik verziót (pl. 16 xfce), ha ez sem jó, akkor meg egy másik rendszert. Pl. Arch alapút (Chakra/Manjaro). Nagyon jó wiki van hozzá + itt is használják páran, ha segítség kell. Legalább annyit, hogy azokkal elindul-e.
-
MKLS
aktív tag
Próbáld ki a Cinnamon verziót Xfce helyett abban nincs ilyen probléma,amúgy ez szerintem inkább xfce-power-manager bug, mert ha energiakezelőben a monitor fül alatt az energiatakarékos módba helyezés ill. a monitor kikapcsolása tétlenség után csúszkákat lehúzom sohára akkor nem kapcsol ki a monitor, igaz így soha.
Sajnos ez Xfce hiba és évek óta nem javították. -
MKLS
aktív tag
Nem feltétlenül sok, 32bites Mint 16 Cinnamon semmivel sem volt lassabb nálam az ős öreg mobil 1.8Ghz-es intel core duo T2400-on (igaz, hogy ez 2 magos már, de attól még gyenge) 1Gb rammal mint eddig bármelyik Xfce-s disztró.
Ettől függetlenül Manjaro Xfce-t használok a fenti csak saját tapasztalat.
-
Fenyő
őstag
Caffeine megoldotta a power managament dolgot, XFCE elrendezése nekem speciel jobban tetszik (végig próbáltam az összes verziót), Cinnamon nem is ramból eszik sokkal többet, hanem prociból, egymagoson teljesen felejtős (még egy izmosabb A64-en is), ha videót is akarsz nézni (az srt-és subokkal sem tudott mit kezdeni, míg az XFCE alapból megette és kompatibilis programválaszték is bővebb), ill érezhetően darabosabb is az egész rendszer Cinnamonnal.
-
Fenyő
őstag
Most az Xp lejárási mizéria végett, több disztrót végig próbálok, hogy az ilyen egymagos Athlon XP/A64/P4-es agp-és 1 GB ram körüli gépekre mit lehetne tenni, mert ezek a 7-hez már karcsúak, de egy lájtosabb Linux disztróval elmennek minden gond nélkül, viszont kitétel, hogy winhez szokott emberkéknek is tanulható/kezelhető legyen, így került képbe a Mint, abból is az XFCE változat, de itt van még nálam a Peppermint is ha 512 megás gép kerülne elém, ill. a Manjaro XCFE-t szintén ki szeretném majd próbálni (csak ez pont nem fér fel az 1 gigás pendrivra, nyers dvd-ből meg pont kifogytam), mert az előbbi 2 Ubuntu alapú és régebbi ATi/Intel vga-kal bugos, konkrétan szétesnek a betűk.
[ Szerkesztve ]
-
MKLS
aktív tag
Én Manjaro Xfce-n vagyok már egy ideje, nagyon szeretem! Keress rá, van belőle egy Xfce minimal edition (testbuild, de nem hinném, hogy instabilabb lenne mint a teljes, sokkal kevesebb csomag van előtelepítve kb. 700Mb-s ISO) illetve van egy Netbook edition azis egy "csonkított" Xfce. Próbát megér szerintem.
-
Imi1981
veterán
Sziasztok!Nemrég raktam fel a linux mint xfca-t win 8 mellé(teleoítéskor azt választottam ).Az lenne a kérdésem ha le akarom cserélni mint cinnamon-ra akkor ,hogy tudom azt megtenni, hogy csak a linux xfca-t törölje és a win 8-at érintetlenül hagyja ?
-
Imi1981
veterán
De azt választottam telepítésnél ,h mellé telepítse.Akkor nem egy patríción van?Bocs ha hülyeséget írok csak a c-n kívűl még három patricíóm van ,abból kettő üres harmadikon meg csak filmegk,zenék stb van ,a lényeg h egyiken sincs rendszer.Vagy a linuxé nem látható win alatt?
-
szuszinho
őstag
Sziasztok!
Pár napja feltettem a Petra-t (Cinnamon), egyelőre ismerkedünk. Első körben miket érdemes telepíteni? Vírusirtó, tűzfal?
Sok leírást böngészve, feltettem még a Bumblebee-t, de ha jól láttam akkor 304-es nvidia drivert telepített, holott már jóval újabb létezik. Lehet, kell-e valahogy frissítenem? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest