Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz Kenderice #85375 üzenetére

Lehet egyedi de én nagyon sokat használok operációs rendszereket USB-ről.
    És a tapasztalatok, nem sűrűn de eldobja, leszakad az usb os meghajtó és természetesen mirelitre fagy az épp futó OS. Ez nálam Linuxok és Win alatt is jelentkezik. Jellemzően nem gyors teszteknél alatt hanem 1-2 napos session alatt.
    És több gépen is előfordult már.
    Nem tudom ez csak nálam, másnak van ilyen irányú tapasztalata?
    Ha adathordozóként használom az usb-s ssd-met akkor ez a hiba nem jelentkezik, csak akkor ha minden a usb-ről megy.

törölt tag

válasz Kenderice #85375 üzenetére

Ó, hogyne. :)
    Néztem egy másik setup-ot 32GB-os lemezzel. Ott már fel kínálja a Calamares telepítő, teljes lemezfoglalásnál a 8GB Swap-ot. Ezt mondjuk kicsit túlzásnak érzem 4GB memóriánál. De lényegesen jobb, mint a 16-os lemezen swap nélkül. Éppen ráférni a lemezre.
    Miért beszélek Calamares-ről meg legyen root vagy ne legyen root jelszó?
    A Debian 1 GUI-s (desktop környezet) live rendszerei több féle telepítési metódust kínálnak.
    1: Bebootolsz a live rendszerrel, ilyenkor ki tudod próbálni, ecetera. Ha itt indítod a telepítést, akkor a Calamares app lessz a telepítő. Ilyenkor nem fogsz találkozni azzal az esettel, hogy legyen root jelszó vagy ne. Alapból sudo-s lessz a rendszered. Bár a jelszó megadásnál van lehetőség arra, hogy ne ez a jelszó legyen a root jogú jelszó. (ezt még nem próbáltam, hogy ilyenkor lessz-e root fiók is). Elegendő lemeznél lessz swap lehetőség is (16GB-os lemeznél nem).
    2: A live indításakor default a fenti környezet indul, ha nem csinálsz semmit. Viszont el tudod indítani a "hagyományos" grafikus Debian telepítőt live nélkül. Ez a felület eltér a hagyományos telepítőéktől, de egyértelmű. Mégis jobban kell figyelni, ha nincs tapasztalatod vele. Ilyen tipikus eset a root jelszó igen/nem esete. Itt legelőször ezt kell/lehet beállítani, majd csak utána a user jelszót. Világosan le van írva, ha kihagyod a root jelszót nem lessz root fiók és a user lessz az admin sudo-val.
    Itt általában mindenki kitölti a root jelszót és telepítés után döbben rá, hogy nincs sudo, nem működik a sudo. Ezért kell utólag a sudoers-t módosítani visudo-val. De itt ha valamit elszúrsz, repülhet a telepítésed is.
    3: Ugyan ezt a telepítőt tudod indítani konzolos grafikus felületen (ala netinstall). A séma ugyan ez.

Jó tanács. Ha kitudod szerelni a kis 16-os SSD-t a telepítés idejére, akkor inkább vedd ki. Meg a többi lemez se legyen feldugva, csak amire telepítessz. Kevesebb lessz a benézni való.
    A telepített rendszeren az LX Terminált használd. Default az XTerm és UXTerm terminál. Ezek nyílnak default pl. a fájlkezelőből. Az a probléma velük, hogy nincs bennük default egér integráció. Emiatt meglepődsz majd ha valamit copy/paste szeretnél használni valamelyik app telepítésekor. Amikor böngészőből másolod a parancsokat. Konfig fájl módosításokkal be lehet állítani az egér integrációt. Viszont Te egyszerűbb dolgokat szeretnél, ezért az LXTerminál lessz jó neked. :K

Új hozzászólás Aktív témák