- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házi hangfal építés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CPU léghűtés kibeszélő
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
randras #12945 üzenetére
Régebben valakinek az aláírásában szerepelt: nem a linuxot megtanulni nehéz, hanem a windows-t elfelejteni.
Szerintem keresgélj a neten, biztos találsz leírásokat (angolul 100%). A linux alapjainak megismerésére akár egy 10 éves leírás is használható, alapparancsok, jogosultságok stb.
-
rokefeller
senior tag
válasz
randras #12945 üzenetére
Igazából szerintem sok kezdő linuxos azon bukik el, hogy nem akarja/tudja teljesen eldobni a windows-t, emellett pedig a hardver adott, és amikor beszerzésre került, nem volt képben a linux.
Utóbbira tipikus példa a wifis, videókártyás, meg a soundblaster x-fi szívások. Ha a linux tervben van, akkor simán vesz az ember valami inteles konfigot inteles szutyok vga-val, meg hd audio-val, esetleg inteles wifivel, és a problémák nagy része nem jelentkezik. Játék sincs, meg extra audió, de az sokszor az erősebb hardverrel sincs, driver támogatás miatt.
A windows elhagyása meg abban könnyít, hogy nincs dual boot-os konfig, ami nem nagy, de plusz bonyolítás, meg a kényszer is nagyobb, hogy a problémát az ember megoldja, ne kikerülje egy reboot-to-windows megoldással.
Ha van esetleg egy elfekvő gagyi celeron-os full intel laptopod, vagy némi pénzmagod egy ilyenre, akkor a legcélszerűbb arra feltolni egy szimpatikus disztribet, és otthon full-time azt használni. Nekem ez jött be, így lett eleinte egy kiszuperált duron-os konfigom, jó lassú volt, de tanulni jó volt, utána meg a következő gépet célirányosan linux alá vettem.
Szóval úgy érzem nem az előismereted hiányzik önmagában, hanem az hogy a probléma is komplexebb. Régen mondjuk még szarabb volt a helyzet, rossz hardvertámogatás, NTFS olvasás problémája, stb.
De ne add fel, mert - szerintem - megéri. Szabadság, tudás, a választés lehetősége, testre-szabhatóság, ezek mind jó dolgok. Én most vissza vagyok kényszerülve windows 7-re, és hónapokig kapartam a falat miatta :-)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest